Ez lenne az elképzelés, csak HEA-IPE és társaival. A csövek maradnak a sor végére.
Előzmény: Arany János, 2021-03-29 11:16:10 [46689]
Arany János | 1382
2021-03-29 11:16:10
[46689]
Ez egy jó kérdés! Mekkora lehet ez a lüktetés? Ez komolyan érdekelne!!! Viszont a lángvágás egy aránylag lassú dolog. Ha mégis adódik olyan munka, aminél szükséges lenne vágás közben forgatni, akkor is kicsi a felület jelentősége. Ez a rész soha nem fog 180°-nál többet fordulni, a tömlőt nem okos dolog melegíteni.
A dupla: ez is van raktáron igaz ez nem reteszes. én ezt választanám a 45° körüli szöget stabilan tudja. SG0D1000 10mm belső furat 22mm külső átm. 74mm hossz. max: 90°. max. 1000f/p. 9616.-Ft+Áfa.
Előzmény: Arany János, 2021-03-28 14:47:48 [46684]
Arany János | 1382
2021-03-28 14:47:48
[46684]
Az én képernyőmön ez Br. majdnem 13000+ szállítás.
Kezd hasonlítani egy fűkasza áttétel házra ,méretileg is . Nem tudom jó lehet e .
Előzmény: Arany János, 2021-03-28 14:07:23 [46678]
Arany János | 1382
2021-03-28 14:07:23
[46678]
fordulat: 360°/s de lehet kevesebb is elég.
tengelyek átmérője hajtó-hajtott. vagy négyszög vagy akármi: a kerék elforduljon egy 35-40-es belső átmérőben, a tengely pedig akkora, ami az ehhez szükséges csapágyba kell
nyomaték amit át kell vinni: egy gépi lángvágó fej, amit forgatnék (ha összejön), majd a tömlők eldöntik.
tengelyek közötti távolság: a függőleges kb. 600-700mm, a 45°-os meg minél rövidebb.
Több infó kellene. ? fordulat. ? tengelyek átmérője hajtó-hajtott. vagy négyszög vagy akármi? ? nyomaték amit át kell vinni. tengelyek közötti távolság stb...
Előzmény: Arany János, 2021-03-28 13:28:09 [46675]
zozo | 5519
2021-03-28 13:34:41
[46676]
Ha nincs nagy terhelés, akár flexibilis tengely is lehetne.
Előzmény: Arany János, 2021-03-28 11:01:20 [46673]
Arany János | 1382
2021-03-28 13:28:09
[46675]
Tökéletes lenne, ha nem "nőtt" volna ekkorára! Ha jól látom kb. 100mm körüliek. Kisebb is elég lenne, cirka a fele.
Előzmény: Arany János, 2021-03-28 11:01:20 [46673]
Arany János | 1382
2021-03-28 11:01:20
[46673]
Sziasztok! Szeretnék összebarkácsolni egy 45 fokos kihajtást. Kadán: már nézegetem Szíj (fordítással): helyigényes Fogaskerék: na ezt nem találok csak derékszöghöz Valami jó keresőszót nem mondana valaki?
Béni | 2076
2021-03-26 20:03:42
[46672]
A gyártót érdemes megkeresni a gép sorozatszámával. Vagy ha ismert a gép előző gazdája, akkor nála talán van biztonsági mentés. Az TNC407 már egy másik generáció, az alap paramétereken kívül nem sok egyezés van a 355-el.
Előzmény: Katona Tamás, 2021-03-26 13:44:20 [46671]
Katona Tamás | 139
2021-03-26 13:44:20
[46671]
Üdv Béni! Köszönöm a segítséget! A gép egy alap 3 tengelyes van hozzá egy paraméter lista is,de nem biztos hogy mindenbe stimmel mert az egy tos fgs 32/40 tnc 407 gépé.Hol tudnék a géphez típus azonos paraméter listát beszerezni,megrendelni,venni.Minden megoldás érdekelne.
Ha nem sikerül megszerezni az eredeti paramétereket, akkor a legegyszerűbb szerviz segítségét igénybe venni. Ha sportolni szeretnél, akkor a technikai dokumentációk alapján lépésről-lépésre ki lehet tölteni a paramétereket úgy, hogy a gép többé-kevésbé működőképes legyen. Ha a PLC program RAM-ból futott, és a gép nem egy alap 3 tengelyes, akkor kicsi az esély önerőből lelket verni bele.
Előzmény: Katona Tamás, 2021-03-25 13:21:15 [46669]
Katona Tamás | 139
2021-03-25 13:21:15
[46669]
Sziasztok! Adott egy tos FNG 40 CNC Heidenhain tnc 355 vezérlővel,rég nem volt használva az akkumulátorra lemerült,elveszett a paraméter! Tudna esetleg valaki segíteni benne,hogy lehetne újraéleszteni.Előre is köszönöm!
kovacsgeza2013 | 72
2021-03-24 20:00:41
[46668]
Köszönöm! Igen valami ilyen "dízájn" jutott eszembe nekem is. Tetszik
Építettem egy mini cnc-t, pár darab képet felteszek róla. A linsineket és a léptető motorokat a cnc talin vettem, mozgás tartománya x120, y160, z6 ami nagyon kevés de a szerszámokat lehet feljebb csavarozni, most tervezem a fiamnak egy nagyobb gép építését, pár képet teszek fel róla, de aki cnc találkozóra jár már látta.
Nem konkrétan műszaki az ötletem, de nincs a panelba lent tárolótok ahol lehetne bütykölni? esetleg a közelben venni/bérelni egy garázst? Máris lehetne kicsit nagyobb és erősebb az a gép, és nem kellene feltalálni semmi ollós/ékes asztalemelős valamit
Nekem a legelső kis CNC-m 300x300x100-as, szivemhez nőtt kis szerkentyű. Most ez kb 380..400eFt-t érhet szerintem (legalábbis altta tuti nem válnék meg tőle). Ha magasabb de kisebb munkadarabot kellene muszájból megmunkálni, akkor kivágnám az asztalt a jelölt helen, és valahogy rögzíteném..
Sajnos a szekrény teteje egy olyan "kompromisszum" amiből nem lehet engedni (a feleségem csak ezzel a feltétellel engedi be a lakásba, hogy nem lesz még egy kacat a szoba közepén /Már az egésze kicsi hobby 3D nyomtató miatt is lassan egy éve hallgatom, hogy állandóan útban van stb./, ha éppen nem használom akkor a helye a szekrény teteje /panelba lakunk, lakás csere egyenlőre nem opció). Eredeti ötlete, hogy üzemszerű körülmények között is a szekrény tetején a helye, de a forgácsról meggyőztem, így üzemi körülmények között a konyhában lesz a helye a konyha asztalon (az szerencsére viszonylag nagy és elég stabil, azt még apámmal hegesztettük vagy 30 éve és nem sajnáltuk belőle az acélt).
A 2. az műszakilag egy jó kompromisszum amit írtam, viszont a Z tengellyel van problémám továbbra is. Egy-egy munkafázisnál kb. 20mm-t kell mozognia (vagy még annyit se) viszont pl. az az eszterga tokmány amibe szoktam fogni a dolgokat kb. 70mm magas. Viszont így már a Z tengelyem legalább 90mm kéne legyen, azt meg stabilitás szempontjából már problémásnak érzem (a 20-hoz képest). Esetleg lehet síktárcsában gondolkodni az talán laposabb /bár nem sokkal, és olyanom nincs/, de egy kisebb méretű gépsatú is /bár gépsatum sincs/ kb. ilyen magas lehet, és ennek még el kéne férnie a munkafelületen.
„ Az egésznek mindenképpen könnyű, asztali kivitelű kell lennie (itt már bukik sok minden, hoyg el lehessen rakni a szekrény tetejére, ha éppen nem használom stb.)”
„alumínium, 1.4301 (leánykori néven KO33 általános célú rozsdamentes acél)”
Na, ezek máris ütik egymást.
„Az asztal mozog x és y irányban.”
Nem szerencsés fém megmunkáláshoz, könnyű kivitelben.
„Ennek előnye, hogy alul könnyebben megoldható (akár pl. ollós emelő szerkezettel) ”
No, ezt főleg felejtsd el. A második pontodon érdemes tovább gondolkodni, de a szekrény teteje még mindig üres marad.
Sziasztok! Remélem jó helyen kérdezek, ha nem akkor bocs és keresek másik topikot. A helyzet az, hogy elakadtam. Már régóta foglalkoztat a gondolat (de csak most van időm, pénzem stb.) és csak most találtam meg ezt a fórumot, sajnos csak átfutni volt időm. /mentegetőzés off/
Feltúrtam a fél internetet Tolnától-Baranyáig (Kínán keresztül) de sehol nem láttam olyan mini CNC marógépet amire "vágyok". Kifejezetten apró dolgokat munkálnék meg (régen modelleztem, még ifjú koromban, és most elkapott a gépszíj), az egész "hasznos" munkaterület kb. 150x150x20mm anyagok: fa, különböző műanyagok /ABS, polikarbonát, ma már PLA is, pl egy 3D nyomtatóból kijött előgyártmány befejezése/, alumínium, 1.4301 (leánykori néven KO33 általános célú rozsdamentes acél). A max. maró átmérő amit eddig bármikor is használtam 3mm-es volt ennél nagyobb most sem lesz, inkább még kisebb. Idő meg van, így nem lesznek nagy forgácsoló erők. Az egésznek mindenképpen könnyű, asztali kivitelű kell lennie (itt már bukik sok minden, hoyg el lehessen rakni a szekrény tetejére, ha éppen nem használom stb.), illetve ne legyen túl drága (ez relatív).
Még a 150x150mm asztallal nincs bajom, viszont a Z irányban abba a problémába ütköztem, hogy valóban egy-egy munkadarabnál nincs nagyobb függőleges mozgás mint 20mm (inkább még annyi se), de alatta van még a befogó szerkezet, vagy esetleg magának a munkadarabnak a vastagsága. Erre nem láttam eddig "olcsó" és jó megoldást. Alapvetően a következő gondolatok vannak: 1./ Az asztal mozog x és y irányban. És csak a szerszám mozog Z irányban. Ennek hátránya: Elég nagy hely kell neki, viszont könnyebb megépíteni, meg lehet csinálni viszonylag erősre a Z tengelyírányt és a szerszám felfogását. 2./ Az asztal csak egy irányba mozog (pl. X) és a másik két irányba mozog a szerszám egy "hídon". Ennek előnye, hogy legalább az egyik irányba kisebb a helyigénye, viszont a stabilitás rosszebb. 3./ Egy híddaruhoz hasonló szerkezet lenne. Az egész szerszám mozog mindhárom irányban. Ennek előnye, hogy alul könnyebben megoldható (akár pl. ollós emelő szerkezettel) az asztal függőleges mozgatása az eltérő munkadarab vastagságok, és befogó szerkezetek miatt. Nekem ez utóbbi a legszimpatikusabb, de ennél a legrosszabb a szerszám merevség (berezonálhat). A legfontosabb előnye ennek az lenne, hogy vízszintesen a legkisebb alapterületű (és így elférne a szekrény tetején).
Ehhez van elektronika is így egyszerű lenne a vezérlése is."
Nekem is van ilyen marómotorom, és szabályzóelektronikám. Elöljáróban csak annyit, hogy az elektronika kapcsolóüzemű, de nem tartalmaz hálózati leválasztást, nincs benne kapcsolóüzemű ferrittrafó. Maga az összerakott táp is igen lazán kezeli a biztonsági követelményeket belülről... Így aztán meggondolandó a használata. Nekem volt egy toroidom, aminek a szekunderéről ~130V váltót lehet levenni, ezzel táplálva a szabályzót, 180V körüli négyszögjel jelenik meg a kimeneten. A kitöltését változtatja az elektronika, a frekvencia állandó. A specifikációban említett 100V DC kimenő feszültséget nem tudom hogyan lehet magyarázni 230V bemenő esetén...
Valószínúleg valahogy csúsztam a nagyságrenddel, mert nekem erre 500W jött ki (nyomatékből visszaszámolva). Mondjuk nagyon régen számoltam ilyet (utoljára egyetemen, és ott számoltunk utoljára forgácsoló erőt /esztergáláshoz, nem maráshoz, de a számítás hasonló, és csak 1x mert villamos vagyok és nem gépész/, most elővettem újra a régi könyveimet, és lehet valamit félre számoltam). De megpróbálom újra a számítást hátha most más jön ki (igazán akkor se értettem teljesen a számítás menetét, mert van benne pár a heti lottószámokból becsülhető korrekciós tényezőket sose értettem). Mert ennek mér az ára is egész emberi. Ami szerszámokat meg lehet hozzá kapni az meg szinte hihetetlen nekem.
Nem tudom, te mit számoltál ki, de segítek neked egy kis minta példával.
Ha pl. közepesen kemény alumíniumot marsz 1 mm átmérőjű maróval telibe 1 mm-es fogásmélységgel 300mm/min előtolással, akkor ehhez a forgácsoláshoz CSAK 5W hasznos marómotor teljesítmény kell.
Ha 500W-os a motorod, akkor ekkor akár 100-szoros tartalékod is lesz. Tehát több mint elég egy ekkora motor ide.
Sziasztok! Nagyon kezdő vagyok ezen a téren. És valamikor még gimiben-egyetemen hobby szinten modelleztem, maketteztem. Most, hogy van pénzem, időm (karantén+home office+már a gyerek is elköltözött stb.) újra elkapott a gépszíj. Nézegettem, hogy most mi van a piacon, és az ez előtt kb. 35 évvel elérhető cuccokhoz képest ég és föld. Na rögtön kitaláltam, hogy ilyen nekem kell... (Egy belépő szintű 3D nyomtatót már vettem, ezzel megindultam a lejtőn lefelé megállíthatatlanul... ).
Nézegettem a marós dolgokat, és láttam, hogy nem túl komplikált olyan kisméretű CNC hobby marót építeni amire nekem "szükségem van" (csak a feleségem meg ne lássa, mert igazán nincs rá szükségem, de jó játék szóval értitek...). Ahol elakadtam, hogy láttam, hogy olcsóért vannak 500-600W marómotorok amiket igazán gravirozásra ajánlanak. Kérdése, hogy ezekkel lehet-e a gravirozással "bonyolultabb" dolgokat megcsinálni kis méretben? Pl. D=1mm, D=1,5mm környéki ujjmarókkal dolgozni aluban, esetleg rozsdamentesben (nyilván kis fogásmélység). Régen pl. úgy martam sokat, hogy volt egy ruszki hobby esztergám és a tokmányba fogtam a szerszámot és a kés helyére a munkadarabot és pl. egy 5-6 körüli tengelybe simán be lehetett így akár egy reteszhornyot marni, vagy pl. egy 1,5mm körüli alu lemezbe egy 1x1mm profilt marni (pl. egy modell hajó ablak kerete, kontúr marás, és utána a profil marása ahova az "ablak" kerül). Ennél bonyolultabb dolgokra most sem használnám. Ahogy számoltam elméletileg elég kéne legyen egy 500W körüli motor is erre a célra. Van ezzel valakinek tapasztalata?
Konkrétan ezt néztem ki: https://variometrum.hu/kiegeszitok-kategoria/maromotor-kategoria/500W_leghuteses_maromotor_ER11
Ehhez van elektronika is így egyszerű lenne a vezérlése is.
NG | 438
2021-03-21 10:20:37
[46642]
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata NUM 1060 (telemecanique) vezérléssel?
Lehet ezzel felületet marni?
Egy 5 tengelyes marón van. 1996-os gyártás
Köszönöm!
istvan3 | 678
2021-03-18 21:40:25
[46641]
2 fázisú tekercselésű, standard frekiváltóval nem fogod tudni használni.