HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


Épül a gépem ::: baw3x5

XXXX

 

Időrend:
Oldal 1 / 1   Sorok:

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

n/a (inaktív)    2014-03-25 10:22:00 [44]

Sziasztok!
Már-már úgy tűnhetett, hogy meghalt a topic, de ez csak a látszat. Az elmúlt két hét -fárasztó kérdések feltétele helyett- utánaolvasással és kísérletezéssel telt. Amellett, hogy rengeteg dologról tudom, hogy nem működik, kezd körvonalazódni a főorsó, és a Z tengely.
A főorsóról itt egy rövid videó:
youtube
Szó volt itt arról, hogy a teljes dokumentálást közkinccsé teszem, ez továbbra is szándékom, csak a hogyan a kérdéses, mivel az Inventornak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy egy közepesen összetett tervből is képes több GB adatot generálni.
Az én javaslatom: az Autodesktől minden további nélkül lehet kérni student liszenszet, ezzel sok más mellett hozzáférést adnak az Autodesk360-hoz is. Ha van ilyened, akkor tudok hozzáférést adni az én tárhelyemhez és ott el tudjátok érni a teljes anyagot.
Természetesen más megoldásra is nyitott vagyok.


Tiborc | 175    2014-03-07 07:52:00 [43]

#36: "Általános hiba, hogy a gépvázat sokan nyitott szelvényekből tervezik. (#24 pl.) Ezek nem bírják a csavarodást. "

Pontosabban a csavaró igénybevételt nem bírják alakváltozás-korlátozási szempontból. A csavarást igen. ld. teherautók alvázát is igen gyakran nyitott szelvényekből tervezik. Hepehupás talajon vagy aszimmetrikus rakodás mellett a hátsó híd hihetetlen mértékben képes megdőlni, csavarodni, az alváz mégsem törik el (ld. IFA).
Ami a rugókötegeket illeti, a kötegelés célja a progresszív rugókarakterisztika elérése.
"egy 10-es lemez helyett használok 5 rtg 2-est," - nem ajánlom, rossz megoldás. A felületek között elvész a csúsztató feszültség felépülhetése, sokkal rosszabb lesz az erőjáték.
Munkahelyemen van egy motoros kapu. Két drótkötél emeli a két oldalon. A (kapu) vízszintes futás beállítása érdekében a kapu fölött lévő tengelyt megosztották egy (két félből álló állítható) tengelykapcsolóval, anyaga alumínium. A két felet acélcsavarok kötik össze, nútokban. Mindig elállítódik. Oka, hogy az alu és az acél hőtágulási együtthatója nagyon eltér. Melegben a tengelykapcsolók kitágulnak, a csavar pedig maradó alakváltozást hoz létre bennük. Hidegben az alu összehúzódik, és a kötés fellazul. Akkor is, ha többszörözzük a csavarokat. Egy olyan gépnél amilyet szeretnél, a hőtágulásokra is figyelni kell - vagy állandó hőmérsékletet tartani a szerelés és üzemeltetéskor. A kapunál rögtön kiderül ha fellazult a kötés, egy marónál később. Vagy soha.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-06 21:22:00 [41]


Szalai György | 9454    2014-03-06 22:01:00 [42]

Dinamikus igénybevételnél nem a gyorsjárati gyorsulásra gondolok, mert akkor nincsen fogásban a szerszám, ezért ott lehet bármekkora a szerkezet rugalmas alakváltozása, az nincsen hatással sem a szerszámra, sem a munkadarabra.
Csak a szakaszos forgácsolást végző szerszám által generált rezgés okoz bajt. A levegőszántás közbeni nem.

Az alakváltozást nem lehet eléggé korlátozni, de értelme sincsen minden határon túl, mert csak aránytalanul nagy költségek árán csökkenthető. Meg kell találni az ésszerű tömeg határt és azon belül törekedni a leg célszerűbb formára.
(Az iparban, ha az elvárt megmunkálási pontosság követeli, akkor egyszerűen számolni kell az alakváltozással. Érzékelni és kompenzálni, meg bekalkulálni a szerszámpálya számításokba. Erre vannak a közvetlen útmérők, szögmérők, nyúlásmérők, piezo aktuátorok, stb.)
A Hobbyista nem élhet ilyen bonyolult megoldásokkal, neki a forgácsoló erő csökkentése marad, amit általában a közepes forgácskeresztmetszet csökkentésével ér el. Csak addig az alacsony határig terheli a gépét, amíg az produkálni tudja az elvárt pontosságot.

Laminált. Egy 1000x100x10mm-es vasdarabot felkötsz egy spárgára és megütöd kalapáccsal. Azt mondja kiiiiiing.
Ebből kettőt összefogsz, akkor azt mondja, peeeng.
Ha teszel közéjük egy keményfa réteget, akkor a hang már takk lesz.
A kalapácsütés az egységugrás jel. A hang pedig a válaszfüggvény.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-06 21:22:00 [41]


n/a (inaktív)    2014-03-06 21:22:00 [41]

Köszönöm a válaszokat, már közelebb járok a megoldáshoz, de szeretnék kérni még némi pontosítást.
-dinamikus igénybevételek: itt a gyorsjárati gyorsulásokra gondolsz? Az ebből származó igénybevételeket a tömeg ismeretében egy gyorsulási érték felvételével tudom számítani. Ezenkívül nyilván az irányvátások is produkálnak gyorsulásokat.
-pontosság: az általad leírtak fényében véleményed szerint mennyire kellene korlátozni az alakváltozásokat?
-főforgácsoló erő: jól gondolom, hogy a szerszám fogszám növekedésével fokozatosan kisimul a lengése?
-rezgéskezelés: gondoltam rá, hogy "laminált" lemezekből építkezek, tehát pl egy 10-es lemez helyett használok 5 rtg 2-est, ami így jelentősebb belső csillapítással fog rendelkezni (lásd: teherautók laprugói). Erre gondoltál?
A mindenre jó gép mint cél már egy kicsit finomodott, de azért szeretnék bele vinni egy kis rock&rollt

Előzmény: Szalai György, 2014-03-06 19:36:00 [39]


Törölt felhasználó    2014-03-06 20:01:00 [40]

Előzmény: Szalai György, 2014-03-06 19:36:00 [39]

Szalai György | 9454    2014-03-06 19:36:00 [39]

Tetszik, hogy a majdnem mindenre jó gép megtervezésével, a majdnem lehetetlenre vállalkozol. Sok sikerélményt kívánok hozzá.
Van már ilyen hobby összeállítás, úttörő veteránunk vbodi készítette.
Szabályos raszterban kifurkált és menetelt hasábok, forgózsámoly, csapágyazott szerszámbefogó, motorok, lineáris mozgatók, stb. alkatrészekből az aktuális feladat szerint összeállított, változtatható konstrukció. Ha kell alacsony, ha kell magas, lehet gyönge vagy erős és gyors vagy lassú is. Univerzális rendszer.

-Kottyanás ellen előfeszítés, az jó. Fontos az előfeszítés mértéke, mert a sok az feleslegesen kártékony, a kevés meg erő alatt enged.
-Alakváltozás. Sajnos a dinamikus igénybevételre adott reakció is döntő jelentőségű, nem csak a statikus terhelés a meghatározó.
-Pontosság. A 0,05mm a hobbyépítésű és üzemeltetésű gépeknél csak nagyon nehezen, jelentéktelen forgácsoló erő és alacsony dinamika mellett tartható. A tized alatti pontosság a gyakorlatban már nem amatőr szint.
-A főforgácsoló erő. Nem csak a nagysága és iránya, de a jellege is figyelmet érdemel. A szakaszos forgácsleválasztás, ciklikusan változó nagyságú és irányú dinamikus erőt jelent.
-Lengés. A forgácsoló erővel gerjesztett rezgés borzasztó. Akkor is, ha egyik felharmonikus frekvenciája sem esik a gép semelyik sajátfrekvenciájának a közelébe. Tönkreteszi a szerszámot és a megmunkált felületet is. Ez a géptervezés leg sarkosabb pontja.
-Rezgéskezelés. A nagy amplitúdójú rezgés ellenszere az ellentömeg és a csillapítás. Több nincs. Azonos dinamika mellett a nagyobb ellentömeget csak nagyobb teljesítménnyel lehet mozgatni. A csillapítás a jó irány. Az aktív csillapítás hobbyra drága. Alternatíva lehet egy jelentősen eltérő rezonancia frekvenciájú rétegekből felépített szerkezet, ahol az eltérő rétegek egymást csillapítják.
Szerintem.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-06 11:34:00 [35]


Tiborc | 175    2014-03-06 14:38:00 [38]

Magam is addig csinálom, míg jó nem lesz


n/a (inaktív)    2014-03-06 14:28:00 [37]

Köszi az észrevételeket, a #24 tényleg csak egy pár perc alatt összedobott skicc. Alapvetően szekrény szerkezetekben gondolkodom, csavarozott kapcsolatokkal. Ahol hegesztés lesz betervezve, ott meg a hegesztés után következnek a percíz megmunkálások (síkolás stb.), vagy csapolt hegesztés kerül alkalmazásra.

Előzmény: Tiborc, 2014-03-06 14:02:00 [36]


Tiborc | 175    2014-03-06 14:02:00 [36]

"gépváz alakváltozásai"

Általános hiba, hogy a gépvázat sokan nyitott szelvényekből tervezik. (#24 pl.) Ezek nem bírják a csavarodást. Tudom kényelmesebb egy furatot elhelyezni egy nyitottban mint zártban, de az alakváltozások nagyságrenddel nagyobbak lesznek. A helyedben törekednék háromszög elrendezésekre, sokkal jobb az erőjátéka. A zárt profilok végét is lezárnám (ha ekkora az alakváltozások korlátozására az igény). Nem mindegy a felhasznált anyagminőség sem, szarvasból nem lehet minőséget készíteni. Ha az erőket nem lehet csökkenteni, az erőkarokat kell. A csatlakozásoknál sem mindegy, hogyan adódik át a terhelés egyik tartóról a másikra (szerelési hézagok, furatok csavarok pl.). Néha precízen legyártott alkatrészeket globálisan összehegesztenek, hogyan lesz az a végén pontos? A varratban a feszültség éveken keresztül dolgozik, "elromlik" a gép. Ezt nem kompenzálja a lemezvastagság megnövelése.
A végeselem módszer is csak közelítést ad, mint minden modellezés. Ha precíz szeretnél lenni, gyártást követően még terheléspróbát is tehetsz. Akkor kapsz valós infót a merevségi viszonyokról.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-06 11:34:00 [35]


n/a (inaktív)    2014-03-06 11:34:00 [35]

A méretezés megközelítésével kapcsolatban felmerült bennem néhány kérdés, amiben szeretnék tanácsot kérni. Tehát a következőket kérdezem, hogy jól gondolom-e:
Megmunkálási pontosság:
- a pontatlanságok egyik összetevője a gépelemek (főorsó csapágy, kocsik, golyósorsó csapágyak, golyósanyák) kottyanása. Gondolom, ezen a fronton a megfelelő alkatrész választással tudom a problémát kezelni, illetve mindenhol alkalmazok előfeszítést.
- a másik összetevőnek a gépváz alakváltozásait látom. A vázat végeselem modellezéssel fogom méretezni. Úgy gondolom, ha a számított alakváltozásokat az elvárt megmunkálási pontosságnál egy nagyságrenddel kisebbre korlátozom, akkor megfelelő pontosságot fogok tudni elérni.
- apropó pontosság: reális egy hobbigépnél a 0,05 mm?
- a harmadik összetevő nyílván a gyártási pontosság, de ez a rész most kívül esik feladaton.
A terhek, amire méretezni kell:
- a főforgácsoló erő: ezzel kell ellentartani a szánrendszernek, és a szánrendszeren keresztül ez adódik át a gépváznak
- a marómotor nyomatéka szintén
- gondolom a fenti két tehernek van egyfajta lengése, itt gondolok arra, ahogy a szerszámélek fogást vesznek, kilépnek a fogásból
- dinamikus terhek gyorsjáratnál: gondolom itt a fellépő feszültségeket kell korlátozni (alakváltozás rugalmas tartományban, anyagfáradás)
A rezgések kezelése:
-egyik okozója a túl nagy előtolás/fogásmélység, és emiatt a szerszám "kiugrál" az anyagból (bocsánat a szakkifejezés hiányáért). Ezt a megfelelő marási paraméterek beállításával lehet kezelni.
-a másik okozója a főorsó fordulatszámával összefüggő frekvenciájú erőlengés általi gerjesztés
-a harmadik a marómotor fordulata által okozott gerjesztés
Sajnos a rezonanciákat lemodellezni nem fogom tudni, ezért a fenti két tényezőt a következőképpen gondoltam kezelni: egyrészt az alakváltozás korlátozás már adni fog egy elég jó merevséget, ezzel együtt tömeget. A nem mozgó váz elemek tömegét lehet tovább növelni (kiöntés homokkal, betonnal stb). Tesztelési fázisban lehet hangolni a gépet: változtatni a fordulatszámokon, plusz súlyok alkalmazása a kritikus helyeken.
Jól gondolkodtam? Kihagytam valamit?


n/a (inaktív)    2014-03-06 10:42:00 [34]

Ebben van egy rész, ahol nincs begyorsítva a videó, azért az a tempó is becsületére válna sok embernek
Nem akarok türelmetlen lenni, de esetleg nem térhetnénk vissza a gépemre? Szerintem mostmár megvan a szitu amire a gépet szánom, a kérdés már "csak" az, hogy ezt így lehet-e?
Előre is köszi

Előzmény: Etib, 2014-03-05 19:05:00 [32]


svejk | 32800    2014-03-05 19:26:00 [33]

Előzmény: Etib, 2014-03-05 19:05:00 [32]


Etib | 247    2014-03-05 19:05:00 [32]

Ha ilyen gyorsan tudnék dolgozni mint ez a Jimmy gyerek, már régen készen lennék a gépemmel.


TROMF22 | 1355    2014-03-05 18:53:00 [31]

Nem kötözködni akartam. Igazad van abban, hogy a kézműves tevékenységhez való viszonyulás sokféle lehet.
Az illető munkálkodása nekem nagyon szimpatikus.
Köszönöm a linket, véletlenül sosem akadtam volna rá.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-05 18:30:00 [30]


n/a (inaktív)    2014-03-05 18:30:00 [30]

Ezt most szerintem nem fogjuk tudni megállapítani, hogy hajlandó lenne-e cnc-t használni, csak a példa kedvéért hoztam fel őt. Egy darabig foglalkoztam hasonló dolgokkal, mint ő, nekem nem lett volna elvi aggályom az ellen, hogy nem hegedülök órákig a kézi reszelővel :D

Előzmény: TROMF22, 2014-03-05 17:33:00 [29]

TROMF22 | 1355    2014-03-05 17:33:00 [29]

Nagyon érdekesek a videók.
Ez a DiResta egy igazi profi, kiváló formatervezői képességekkel és hihetetlen mamuális érzékkel és gyakorlattal.
Nagyon sokféle kisgépe és segédeszköze van.
De szereintem pont ő az az ember, aki nem tudná elviselni, hogy a saját kézműves alkotása helyett egy gép (CNC) készítsen el két pontosan egyforma darabot, mint egy gyárban.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-05 16:28:00 [27]


n/a (inaktív)    2014-03-05 16:36:00 [28]

érdekelne, hogy fémmegmunkálón miért nem lehet/érdemes habot marni? Nem okoskodom, csak érdekel.
A #24-ben a kép csak magyarázó vázlat :D
Érdekelne, hogy tervezési szinten a rezonanaciát hogyan érdemes kezelni?
Jól gondolom, hogy itt az öngerjesztés lesz a fő tényező?


n/a (inaktív)    2014-03-05 16:28:00 [27]

Köszönöm az építő kritikákat. Egyre több dologról tudom, hogy nem tudom :D
Tisztában vagyok vele, hogy az a technikai eszköz, ami mindenre jó, az semmire sem nagyon jó.
Az elképzelt szituáció, amire a gépet tervezem: egy viszonylag kis műhely, ahol egyedi tárgyakat készítenek. Mint pl ez a srác: http://www.youtube.com/user/jimmydiresta
Dolgozik fával, fémmel, műanyaggal. Egy ilyen helyen jó szolgálatot tehet egy cnc maró, de emberünknek nics lehetősége minden feladatra külön gépet beállítani, így kénytelen elfogadni az univerzális géppel járó kompromisszumokat. Tehát ebben az esetben a gépe nem közvetlenül termelne pénzt, hanem azzal, hogy nem kell bérgyártás után rohangálni, puncsolni a szakival, hogy vállalja el az 1 db-os szériát, stb.
A fent leírtakkal nem a saját igazamat akarom mindenáron nyomatni, csak fontosnak gondolom, hogy ugyan abban az inercia rendszerben gondolkodjunk.

Előzmény: kmajer, 2014-03-05 14:12:00 [26]


kmajer | 565    2014-03-05 14:12:00 [26]

Egy berendezéssel kapcsolatban el kell tudni dönteni,
mire is szeretnénk használni.
Következő lépésben számolni, kellő tapasztalattal
rendelkezve megbecsülni a mechanikai elemek tulajdonságait.
Elektronika, szoftweres megoldások, három szó,
de a legtöbben ezzel szívnak.
Költségvetés.
Idő.
Nekiálljak egyáltalán?
Lehet, hogy találok használtat olcsón?

Habmaró gépen nem marnak acélt.
Fémmegmunkálón nem marnak habot(kivéve ha szeretnek szervízt hívni és takarítani)

Akár csak Micimackó---GONDOLJ,GONDOLJ.
Amennyiben időd engedi érdemes körülnézni a
világban - A nagyok hogyan csinálják?

A barátod megkérded ezekről: Hermle, Mazak,
Kuntzmann, Spinner, Breton, Takamaz, Chiron,
Soraluce, TOS, Emco, sorolhatnám...

Jó úton jársz, légy türelmes és szigorú magadhoz.

A #24-ben lévő képektől hidegrázást kaptam.


n/a (inaktív)    2014-03-05 13:13:00 [25]

Szia,

Alapvetően nem rossz ötlet a két főorsó, de ahogy felvázoltad számolnod kell azzal hogy így az Y tengelyed elmozdulását meg kell toldanod a két főorsó tengely közötti távolságával. Ha kell mindenképpen a 300mm z elmozdulás akkor azt masszívan meg kell építeni még akkor is ha csak habot marsz, mert be fog rezonálni. Az nagyon jó ha tudod a forgácsolóerőket de egy gépnél nem csak ezt kell figyelme venni. Szerintem ekkora Z elmozduláshoz nem szerencsés a mozgóhíd, mivel nagyon nagy nyomaték fogja csavarni a hidat, ezért nagyon merevnek kell lennie. Már a Z egység súlya is elég nagy terhelés lesz.


n/a (inaktív)    2014-03-05 12:00:00 [24]

Agyaltam egy keveset a hosszú Z tengely problémán, és a következő megoldásra jutottam:
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" border="0" style="max-width:970px">
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" border="0" style="max-width:970px">
Lényegében 2 db Z tengely készülne. Egy rövid de erős az acél maráshoz, és egy hosszú de gyenge (könnyű) a habanyagokhoz.
Ezzel a konfiggal megnövelem a híd súlyát, de szerintem még mindíg nem annyira, mintha a 60 cm-es tengelyt akarnám fémre merevíteni, így szerintem a váz nem lenne töbletköltséggel terhelve. Amit veszítek az a gyengébb marómotor ára, de szerintem ezt kompenzálja az, hogy a rövid tengelynél lehet kisebb kocsikat használni.
Véleményem szerint további előny lenne, hogy lehet két merőben más karakterisztikájú marómotort használni: egy nyomatékos alacsony fordulatút, és egy magas fordulatút.
Mi a véleményetek?


n/a (inaktív)    2014-03-05 10:22:00 [23]

Tibor45-nek nagyon köszönöm a lektorálást. Átszámoltam a dolgokat, mostmár szépen kijöttek az eredmények, tudok tovább haladni. Szereztél egy adóst magadnak

Előzmény: Törölt felhasználó, 2014-03-04 16:58:00 [21]


n/a (inaktív)    2014-03-04 22:17:00 [22]

Szia,

A papír sokmindent elbír, de ha egyszer meg akarod építeni nem árt a takarékosság.
A megadott munkaterület nem könnyű eset, mert állóportáshoz kicsit sok a 600mm mert legalább 1200mm hosszú mozgás kell. mozgóportáloshoz sok a 300mm Z, a hagyományos marógépes elrendezéshez (ezt nemtudom hogyhívják) meg sok a 600x600. Talán nem rossz kompromisszum az emelhető híd. Azt azomban vedd figyelmbe, hogy ami mozog annak a tömegével csínyán kell bánni.

Itt egy kép az épülő gépem tervéről. Nálam a kompromisszum egyértelműen a Z elmozdulás (110mm) de tudom hogy főleg lemezszerű alkatrészeket fogok megmunkálni. A hid és az oldalsó részek polimerbetonnal lesznek kitöltve, a gépváz felső része pedig könnyített betonnal (így is kb 150kg lett).

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-04 14:32:00 [15]


Törölt felhasználó    2014-03-04 16:58:00 [21]

Megnéztem a számításaidat, van vele pár gond.
Példa adataid, amire tervezgetsz CNC maró gépet a topikodban:
ST52 acél marás, 16 mm tömör keményfém szármaró, 0.5 mm fogásmélység teljes szélességben, 800 mm/min előtolás.
Fordulatnak Te 10000 rpm-et vettél fel, ez picikét túlzás, ezt korrigálom egy valósabb gyakorlati értékre, amikor még erre a szerszámra éltartamod is marad, így maró fordulat legyen 1800 1/min, ez 90.46 m/min forgácsolási sebességet eredményez.
Ezekkel az adatokkal a forgácsoláshoz ~213 W hasznos teljesítmény kell (szemben az általad számolt 2.918 kW-al), pedig még a k-t is én megemeltem 2000 N/mm2 re 1500-ról.
A főforgácsoló erő ~141 N (Nálad ez 1000 N).
Egyébként szép, alapos levezetést készítettél, kár, hogy a behelyettesítéseknél elkapkodtad a dolgot már az elején.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-03 21:46:00 [10]


n/a (inaktív)    2014-03-04 16:39:00 [20]

Nekem tetszik az a megoldás amikor ez egész hidat emelik,
szerintem egyszerűbb mint az asztalt emelni és erősebb is.
Vbodi is csinált ilyen gépet és szerintem megvolt vele elégedve.

Egy ilyen gép.Szerintem kérj egy hunbay tárhelyet,
mert ha úgy végig viszed a tervezési folyamatot ahogy elkezdted és tervezed,
akkor az még később sokaknak lehet segítség, és úgy könnyebb lesz megtalálni.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-04 14:32:00 [15]

robroy007 | 2289    2014-03-04 15:05:00 [19]

mivel lehet nem csak lemez lesz megmunkálva amit azért célszerű vákuum asztalon lefogatni, hanem alakos kisebb nagyobb darabok is ahhoz pedig satu dukál vagy egyedi befogó készülék, ha széria

így a Z kinyúlását máris csökkentetted a felfogatás magasságával de a legegyszerűbb tényleg az alátét alkalmazása

iparban amúgy is alkalmaznak "Jancsikat" és szerelő felfogó eszközöket


n/a (inaktív)    2014-03-04 14:48:00 [18]

A dobogót úgy érted, hogy lényegében rárakok egy fém dobozt az asztalra, amivel kiemelem a munkadarabot?

Előzmény: svejk, 2014-03-04 14:36:00 [16]


n/a (inaktív)    2014-03-04 14:46:00 [17]

Első körben arra gondoltam, hogy az asztal négy lineáron lenne rögzítve és négy ponton támasztaná alá egy-egy golyósorsó. Inenntől két megoldás körvonalazódott a fejemben: vagy bordásszíjjal van összekötve a 4 orsó, ezzel biztostva a párhuzamosságot, vagy négy léptetőmotorral lenne meghajtva, és az asztal négy sarkán lenne 1-1 nullpont érzékelő, amit beállításkor végig tapint a gép a szerszámmal, és szoftveresen utána lehet állítani a párhuzamosságnak.


svejk | 32800    2014-03-04 14:36:00 [16]

Itt a fórumtagok közt is többen megvalósították az emelhető hidat, persze mozgóasztalos gépnél.
A Te esetedben a hosszú Z lenyúlás ellen legegyszerűbb a "dobogó" használata.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-04 14:32:00 [15]


n/a (inaktív)    2014-03-04 14:32:00 [15]

Így már értem a röpködő tonnákat. Ha belegondolunk nem valószínű, hogy hobbigéppel bárki is 60 cm magas öntecset akarna marni, így ez a méret inkább fánál, műanyagnál érvényes.
Már linkeltem, de szerintem hibásan:
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" border="0" style="max-width:970px">
Ezzel a kialakítással viszont, pont a vékony anyagok megmunkálásánál a legnagyobb a Z tengely kinyúlása, így hajlító, csavaró nyomatéka.
Lehet, hülye a kérdés, de létezik példa olyan gép kialakításra, ahol vagy az asztal, vagy az Y irányú híd emelhető süllyeszthető? Én még nem láttam ilyet, de egy érdekes csavar lehetne szvsz.


lovas gyula | 1873    2014-03-04 14:12:00 [14]

Amennyiben a kialkudott forgácsoló erőt a tervezett Z minden poziciójában elvárod akkor egy kicsit vagy inkább nagyon meg kell növelni a gép tömegét, merevségét. kmajer is gondolom erre utalt.
Mindenesetre jó látni, hogy tervbe van egy nem szokványos hobbygép. Drukkolok neked.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-03 21:46:00 [10]


Törölt felhasználó    2014-03-04 14:02:00 [13]

Valami "Mega update" nyűgje van nálam a linkednek. A robsy.hu oldalon a lap alján van egy mail cím, arra átküldhetnéd a pdf-t. Köszi.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-04 13:43:00 [12]


n/a (inaktív)    2014-03-04 13:43:00 [12]

Nem tudok máshogy hozzáálni, egy mérnök a pokolban is mérnök :D
Nagyon örülnék neki, ha bele tudnál nézni. Nem tudom, miért nem nyílik meg a link nálam működik (mega-ra van feltöltve) Ha küldesz egy email címet, elküldöm azon.
Előre is köszi.


Törölt felhasználó    2014-03-04 12:20:00 [11]

Tetszik a mérnöki hozzálállásod a gépépítéshez, gratula.
Ez az 1000 N erő viszont picit soknak tűnik nekem a gépedre. Szívesen belenéznék a számításaidba (imádom a forgácsolási adatok elméletét is), de nekem nem nyílik meg a pdf linked.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-03 21:46:00 [10]


n/a (inaktív)    2014-03-03 21:46:00 [10]

Köszi a biztatást
Egyelőre légvárat építünk, úgyhogy nem kell belőle sajnálni a téglát :D
Ennek ellenére nekem kicsit soknak tűnik ez a mennyiség. A főforgácsoló erő 1000 N körülire adódott, nekem ez nem tűnik extrémnek.
Az általam megadott méretek mennyire szokványosak?
Én alapvetően erre a konfigurációra gondoltam, persze "picivel" masszívabb kialakításban


Így csökkenne a mozgatott tömeg.
Mi a véleményetek?

kmajer | 565    2014-03-03 12:58:00 [9]

Sok sikert kívánok!
A kinematikától függően ehhez a mdb mérethez
kb 700x700x650 mozgástér kellene...
4-8 tonna vas és egy kis lendület kell mindösszesen.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-03 08:50:00 [6]


n/a (inaktív)    2014-03-03 09:06:00 [8]

Hogy ne csak bullshiteljek, elkészültek a főforgácsoló erő és marómotor adatok számításai:
alapadat számítás, mcdx
alapadat számítás, pdf
esetleg valaki tudna vetni rá egy pillantást?


vjanos | 5559    2014-03-03 08:57:00 [7]

Hajrá!
(LV449Q)

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-03-03 08:50:00 [6]


n/a (inaktív)    2014-03-03 08:50:00 [6]

Sziasztok Kolegák!
Kicsit késve, de jelentkezem (sűrű volt a tegnap este)
Új regisztrált vagyok a fórumban, de már régebb óta olvasom.
A válasz az első kérdésre, miszerint honnan van ez az idióta nick? Valaha neptun kód volt, és ez biztosan nem foglalt
Az alapfelállás az építkezéssel kapcsolatban:
Sajnos egy darabig a valóságban nem fog épülni a gép. Jelenleg egy új munkára pályázok, ami nem teljesen vág az eredeti szakmámba, illetve kevés a releváns tapasztalatom.(ha igénylitek bővebben kifejtem) Most az a terv, hogy egy géptervezési projekt keretében mutatom be,hogy sok műszaki területre van alapvető rálátásom, és, hogy képes vagyok az önfejlesztésre. Úgy gondolom, hogy egy cnc gép remek állatorvosi ló ebből a szempontból, és egyébként is tetszik a téma.
A gép alap specifikációi, célok:
Hobby szinten megépíthető, 3 tengelyes marógép, amely alkalmas többféle anyag alakos megmunkálására: lágyacél (max ST52), alumínium, kemény műanyagok, habanyagok, fa. Az elvárt pontosság 0,05 mm. A geometriai méretek még finomodhatnak, de cca 60*60*30 cm-es munkadarab méretben gondolkodom.
A célom az, hogy egy rendes tervezési folyamatot végigvigyek, erőtani számításokkal, szerkezeti méretezéssel, szimulációkkal. Az elektronikai oldallal a motorok kiválasztásával bezárólag fogok foglalkozni, két ok miatt: ez a terület tényleg távol áll tőlem és rengeteg idő lenne beleásni magam, másrészt a megpályázott munka szempontjából nem releváns.
Ki mit nyer/nyerhet ezzel az egésszel?
A fórumtársak végig követhetnek egy tervezési folyamatot, amiből itt eddig viszonylag keveset, vagy csak részleteiben láttam, illetve minden fellelt információt, elkészített anyagot közkinccsé teszek
A magam részéről hozzáértő emberek segítségét kérem, mivel nem vagyok szakmabeli, és sokszor nem tudom megítélni, hogy egy végeredmény helytálló lehet-e.


svejk | 32800    2014-03-02 20:51:00 [5]

Gyanús vagy nekem!

Előzmény: PSoft, 2014-03-02 20:48:00 [4]


PSoft | 18460    2014-03-02 20:48:00 [4]


Nyugi!:)

Ki fog derülni...kit is takar az ismeretlen nick.:)

Előzmény: svejk, 2014-03-02 20:39:00 [3]


svejk | 32800    2014-03-02 20:39:00 [3]

De ki lehet a tulaj, Baw3x5 ?
Nekem nem ismerős a nicknév.
Mindjárt kilyukad az oldalam.

Előzmény: PSoft, 2014-03-02 19:35:00 [2]


PSoft | 18460    2014-03-02 19:35:00 [2]


Én nem tudom,...

Több mint egy óra telt el a topic nyitás óta.
Ha én nyittatnék,....alig várnám,hogy pakolhassak(képek,duma,stb.)

Vagy,csak én vagyok 'türelmetlen'?:))


tóthz | 627    2014-03-02 19:15:00 [1]

Ha esztergát csinálsz, akkor haver vagy!

Ha nem, akkor is!


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 1 / 1   Sorok:


 ◊