HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


Corel Draw tippek és trükkök

Használati segédlet...

 

Időrend:
Oldal 1 / 12 Ugrás ide:
Sorok:
1  2  3  4  5   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

dtb | 926    2019-04-19 21:22:46 [582]

A napokban több méretezési rajzot is kellett hirtelenjében Corelben csinálnom, és mivel lusta voltam a méreteket kiszámolni újra, vagy más programba kínlódni az export/import résszel, ezért írtam egy nagyon egyszerű vb makrót, ami semmi mást nem csinál, mint végigmegy minden objektumon, és kiírja annak a közép kordinátáit.
A program elején kikommentezve fel vannak sorolva az objektum típusok értékei, ezek alapján lehet megadni, hogy milyen típusokat listázzon. (Az if s.type sor módosításával)
A kiírásnál én már mellé tettem a G kódot is, mivel nekem furat középpontok megadásához kellett, de ezt mindenki úgy módosítja, ahogy akarja.
Egy "hátránya" van ennek a makrónak, hogy nem kordináta szerinti sorrendbe írja ki az értékeket, hanem a Corel belső indexe alapján, tehát nem árt manuálisan "optimalizálni"
A VB makró ablak az ALT-F11 billentyűkkel hívható elő. Ahhoz, hogy lássuk, mit ír ki a program, meg kell nyitni a menük->View->Immediate Window ablakot.

Sub kozeppontok()
Dim x As Double, y As Double
Dim s As Shape
' cdrNoShape 0 Specifies no shape
' cdrRectangleShape 1 Specifies rectangle
'cdrEllipseShape 2 Specifies ellipse
'cdrCurveShape 3 Specifies curve
'cdrPolygonShape 4 Specifies polygon
'cdrBitmapShape 5 Specifies bitmap
'cdrTextShape 6 Specifies text
'cdrGroupShape 7 Specifies group
'cdrSelectionShape 8 Specifies selection
'cdrGuidelineShape 9 Specifies guideline
'cdrBlendGroupShape 10 Specifies blend group
'cdrExtrudeGroupShape 11 Specifies extrude group
'cdrOLEObjectShape 12 Specifies OLE object
'cdrContourGroupShape 13 Specifies contour group
'cdrLinearDimensionShape 14 Specifies linear dimension
'cdrBevelGroupShape 15 Specifies bevel group
'cdrDropShadowGroupShape 16 Specifies drop-shadow group
'cdr3DObjectShape 17 Specifies 3D object
'cdrArtisticMediaGroupShape 18 Specifies artistic-media group
'cdrConnectorShape 19 Specifies connector
'cdrMeshFillShape 20 Specifies mesh fill
'cdrCustomShape 21 Specifies custom shape
'cdrCustomEffectGroupShape 22 Specifies custom-effect group
'cdrSymbolShape 23 Specifies symbol
'cdrHTMLFormObjectShape 24 Specifies HTML form object
'cdrHTMLActiveObjectShape 25 Specifies HTML active object
'cdrPerfectShape 26 Specifies Perfect Shape
'cdrEPSShape 27 Specifies EPS

ActiveDocument.ReferencePoint = cdrCenter
Debug.Print "Kezd"
For Each s In ActivePage.Shapes
If (s.Type <> cdrGroupShape ) And (s.Type <> cdrNoShape) And (s.Type <> cdrGuidelineShape) And (s.Type <> cdrRectangleShape) Then
s.GetPosition x, y
Debug.Print "G1 X" & ConvertUnits(x, cdrInch, cdrMillimeter) & " Y" & ConvertUnits(y, cdrInch, cdrMillimeter) & " F200" & vbCrLf & "G1 Z-1 F50" & vbCrLf & "G0 Z2" & vbCrLf
End If
Next s
End Sub



taitan | 1    2019-03-29 09:28:34 [581]

A Corel gyakorlatilag talán az egyik legjobb vektorgrafikus szoftver a maga nemében. Vektorgrafikában az egyik legjobb !

A Digitalizáló tábla amin dolgozok egy XP-Pen Artist 15.6 Pro-es, https://www.xp-pen.com/product/65.html


n/a (inaktív)    2015-01-22 22:49:00 [580]

Kösz, próbálom, de úgy látszik, még előrébbről kell majd kezdenem.

Előzmény: n/a (inaktív), 2015-01-21 21:25:00 [579]


n/a (inaktív)    2015-01-21 21:25:00 [579]

A Cut Weld stb nyomogombok mukodnek vonalakkal is nem csak sikidimokkal.

Előzmény: n/a (inaktív), 2015-01-21 21:05:00 [578]


n/a (inaktív)    2015-01-21 21:05:00 [578]

Vagy úgy is: két egyenest összecombinalod és kivágod vele a harmadikat a Cut ikonnal...

Előzmény: medvegy69, 2015-01-21 20:53:00 [577]

medvegy69 | 63    2015-01-21 20:53:00 [577]

Üdv!

Használd a Shape tool eszközt (F10). Válaszd ki az egyenest, a numerikus billentyűzet "+" segítségével további pontokat rakhatsz az egyenesre, a felugró menüsorban ezeket a pontokat szétválaszthatod, egysítheted stb. Ha két egyenes, vagy bármit akarsz így megrajzolni, akkor 1st a két alakzat kiválasztása, SHIFT-tel, majd a "Combine" a két alakzat pontjait közösíti, így ezeket a későbbiekben egyszerűen szerkesztheted az előbb említett eszközzel.

Előzmény: n/a (inaktív), 2015-01-21 20:15:00 [576]


n/a (inaktív)    2015-01-21 20:15:00 [576]

Úgy akartam kezdeni, hogy a Corel nekem elég új...

Előzmény: n/a (inaktív), 2015-01-21 20:10:00 [575]


n/a (inaktív)    2015-01-21 20:10:00 [575]

Szevasztok!
A Corelnek elég új. Eddig Autocadben rajzoltam, de a sok konverziós hiba miatt próbálom kideríteni, hogy a Corelben meg lehet-e csinálni azt, ami nekem kell a tervezéshez.
Pl. egyelőre nem sikerült rájönnöm, hogy ha van két egymással párhuzamos vonal, s ezeket keresztezi egy harmadik, akkor a keresztező vonal a két párhuzamos közé eső részét ki lehet-e vágni úgy hogy a metszéspontban keletkezik két végpont. Tehát az egy vonalból két szakaszt csinál. Biztos tud ilyet a Corel, de hogy? Köszi előre is!!!


forgácsolo | 2641    2014-10-22 18:48:00 [574]


értem,
közben megoldottam másképp.

köszönöm.


n/a (inaktív)    2014-10-22 17:29:00 [573]

:) bocs egyszere írtuk

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-10-22 17:27:00 [572]


n/a (inaktív)    2014-10-22 17:27:00 [572]

Szia, akkor szokott előfordulni, ha régi verziós corel és újabb pdf találkozik.
A 12-es nem régi... :)
Küldd el emilben, ha ne titkos, kipróbálom neked... a 17-essel :)

Előzmény: forgácsolo, 2014-10-22 17:19:00 [570]


Kézsmárki Zoltán | 635    2014-10-22 17:26:00 [571]

Szia!

Nem biztos, hogy a te esetedre igaz, de ha valaki küld nekem egy PDF-et, amit mondjuk X6-tal csinált, azt az X3 nem nyitja meg (importálással sem).

Előzmény: forgácsolo, 2014-10-22 17:19:00 [570]


forgácsolo | 2641    2014-10-22 17:19:00 [570]

szia

simán az importból nem tudja hiába választom ki a PDF opciót, azt írja ki hogy: the file is corrupted, vagy is hogy hibás, pedig a számítógép az megnyitja,
egyébként az összes PDF fájlra ezt írja,

valakinek használható ötlete?


robroy007 | 2234    2014-10-22 16:35:00 [569]

ha tudja akkor ugyan úgy mint bármi mást
Ctrl + I
vagy simán import menűből vagy ikonról

Előzmény: forgácsolo, 2014-10-22 16:25:00 [568]


forgácsolo | 2641    2014-10-22 16:25:00 [568]

sziasztok.
tudja-e valaki hogy a Corel 12-be lehet-e PDF dokumentumot importálni és ha igen akkor hogyan?

Szám Attila | 988    2013-12-05 20:59:00 [567]

R11 működik !

Előzmény: sophy, 2012-10-03 21:05:00 [548]


KoLa | 6305    2013-12-04 20:58:00 [566]

matricás, samo, gyorsak vagytok! köszönöm!

Előzmény: n/a (inaktív), 2013-12-04 20:53:00 [564]


n/a (inaktív)    2013-12-04 20:56:00 [565]

:) na jó, nyertél :)
én viszont az éjjel azzal szenvedtem, hogy a Pattern fill hogy alakítható át objektummá/vonallá, mert a gép kiküldi a kitöltött felületen kívül is gravírozásra...


n/a (inaktív)    2013-12-04 20:53:00 [564]

Arrange/Convert to Curves (Ctr+Q)

Előzmény: KoLa, 2013-12-04 20:45:00 [561]


n/a (inaktív)    2013-12-04 20:52:00 [563]

arrange/ convert to curve

Előzmény: n/a (inaktív), 2013-12-04 20:51:00 [562]


n/a (inaktív)    2013-12-04 20:51:00 [562]

ConvertToCurves

Előzmény: KoLa, 2013-12-04 20:45:00 [561]


KoLa | 6305    2013-12-04 20:45:00 [561]

Régebben már tudtam, de most sehogy sem sikerül!
cdr9 van most, és nem tudom hogyan kell fontot körvonallá alakítani!
Segítsen valaki!


n/a (inaktív)    2012-10-04 15:26:00 [560]

Szia!
Hát sajnos úgysem ismeri fel,még a DXF2G-code sem,már nem tudom mit kezgyek vele:(

Előzmény: sophy, 2012-10-03 21:05:00 [548]


isvarga | 842    2012-10-04 12:56:00 [559]

De például azt is meglehet csinálni ,hogy braizer toolt (nem biztos ,hogy jó írom) használsz és csak egyeneseket veszel fel a padon.
Ha körbepontoztad akkor utána szabadon alakíthatod görbékké ,kitölthető objektumokká.

Előzmény: isvarga, 2012-10-04 12:46:00 [558]


isvarga | 842    2012-10-04 12:46:00 [558]

Pont erről a körülrajzolásról beszéltem .
Kis ábrát nem lehet értelmesen körberajzolni.(kevés információt hordoz a padnak)
Ha nagyobb méretű ábrát tudsz nagyobb méretű táblára tenni akkor működik a dolog.
5" átlójú rajztábla semmire nem jó sajnos , de ha a4 méretű táblával próbálkozol nagyobb rajzzal (a túl nagy sem jó,csak ha nagyon ügyes a kezed ) akkor működik a dolog.
A végén a felesleges csomópontokat így is el kell tüntetni ,illetve összekötni az összetartozókat. A képernyőn mindegy ,hogy mit látsz ,nem az alapján kell menni , hanem a papírosra koncentrálni . Mindegy mekkorába látszik a képernyőn így is vektoros ábra keletkezik.

Előzmény: Pabló, 2012-10-04 11:21:00 [555]


Pabló | 1529    2012-10-04 12:17:00 [557]

Köszi!
Kipróbálom majd, és így nyugodtan nagyíthatok, bármit csinálhatok vele, könnyen vissza lehet állni a vonalra!

Előzmény: sophy, 2012-10-04 11:59:00 [556]


sophy | 276    2012-10-04 11:59:00 [556]

miert nem scane -led be, es aztan rajzolod meg vektorialisan ?
Nem konyebb es szebb a vegeredmeny !?

Előzmény: Pabló, 2012-10-04 11:21:00 [555]


Pabló | 1529    2012-10-04 11:21:00 [555]

Én úgy próbáltam, hogy a rajztábla fóliája alá tettem be a rajzot, de úgy nem volt okés!
Annál jött elő a hiba!

Előzmény: sophy, 2012-10-04 08:31:00 [552]


isvarga | 842    2012-10-04 08:54:00 [554]

Szia!

Bár nekem régi rajzpadom van (még soros portos)
Csak úgy működött mint neked .Tehát teljes képernyőt leképezte a pad.A működése megegyezik az érintő képernyők működésével ,2 analóg értékből számolja ki a mutatott pontot.
Emiatt kellett volna nekem is 4x akkorát vennem ,de hát akkor még arany árban volt.

Előzmény: Pabló, 2012-10-03 22:28:00 [551]


sophy | 276    2012-10-04 08:44:00 [553]

Probaltad visszaolvasni a DXF. a Corelben. Lehet nem kuld ki semmit a DXF alomanyba !?

Előzmény: n/a (inaktív), 2012-10-03 19:39:00 [547]


sophy | 276    2012-10-04 08:31:00 [552]

Hazudnek ha azt mondanam ertem mit is akarsz.
Teszek egy probat, tehat van egy fotod es azt akarod megrajzolni !?
Le veszed a meretet a fotonak, hogy raferjen a lapra, elkezded rajzolni egy reszet.
Ne akard egyben latni az egeszet, kozelegy egy bizonyos reszhez, aztan atgorgeted a melette levo reszre es fijtatod mig be nem fejezed.
Tobbet nem tudok segiteni, mert nem ertem mi is a problemad.
Meglehet velem van a gond. Probalj fotot feltenni, hatha ugy konyeb lesz tippeket adni.

Előzmény: Pabló, 2012-10-03 22:28:00 [551]


Pabló | 1529    2012-10-03 22:28:00 [551]

Sajna ez nem oldotta meg a gondot!
Ha túlfutok a rajzlapon, akkor lejebb húzza a görgető sávot, és vége, vagy ha az ember nagyít a méreten az egér görgőjével, utána a jó isten se áll vissza az ember a megrajzolt rajzra!

Előzmény: sophy, 2012-10-03 21:09:00 [549]


Pabló | 1529    2012-10-03 21:25:00 [550]

Szia!
Nem betölteni akarok képet, hanem rajzolni szeretnék vele! Előre is köszi a tippet, majd kipróbálom!

Előzmény: sophy, 2012-10-03 21:09:00 [549]


sophy | 276    2012-10-03 21:09:00 [549]

Hello !

Valoszinuleg a kepernyo igazodik a beolvasott kephez. Mikor beolvastad, probald meg meretezni, egyszeruen a meretet megvaltoztatod.

Arrange menu, Transformations opcio.

Előzmény: Pabló, 2012-10-03 17:41:00 [546]


sophy | 276    2012-10-03 21:05:00 [548]

Szia !
Probald meg atalitani a dxf verziot, mikor exportalod. Igaz LazyCam -ot nem hasznalok, de azthiszem a 2000 vagy R2.0 jol mukodik.

Előzmény: n/a (inaktív), 2012-10-03 19:39:00 [547]

n/a (inaktív)    2012-10-03 19:39:00 [547]

Sziasztok !
Remélem tudtok segíteni a Coreldraw x3-ast használom de ha dxf tervrajzon átrendezem az alkatrészeket és lementem DXF-be (save as)akkor a Lazycam nevű program nem ismeri fel és nem tudok vele g kódot csináltatni, mit rontottam el?


Pabló | 1529    2012-10-03 17:41:00 [546]

Ki tudna nekem segíteni?
Corell-ben hol lehet beállítani, hogy egy digitalizáló tábla jól működjön?
Mert valamiért a képernyőhöz igazodik, és nem a rajzlaphoz!
Bocsi, hogy ide is beírtam, hátha valaki már ezt kitapasztalta!


forgácsolo | 2641    2012-08-03 11:31:00 [545]

a régi törvény szerint nem használhatod jogosan de nem rég lépet életbe az új törvény amiben épp az ilyen viszonteladásokról változtattak, érdemes lenne utána nézni

Előzmény: Amatőr, 2012-08-03 08:41:00 [540]


Amatőr | 2122    2012-08-03 10:32:00 [544]

Köszönöm a válaszokat!


n/a (inaktív)    2012-08-03 09:43:00 [543]

Szia

A válasz ugyan az . Nem . Sött ha két gépen van akkor mind kettöt meg kell vásárolnod , ez minden olyan termékre vonatkozik amit szerzöi vagy alkotoi jog véd ( sokszor ez automatikus és a szerzö nem is tudja de végi Öt a jog ) .

Előzmény: Amatőr, 2012-08-03 08:41:00 [540]


n/a (inaktív)    2012-08-03 09:43:00 [542]

Okkosabb rendszereknél ezt úgy oldják meg, hogy a regisztrációt vissza lehet venni.
Például a siemens plc-k szoftveréhez van regisztrálólemez, amivel fel- és leveheted a gépről a regisztrációt.
Ha egy feltelepített gépről leveszed vele a regisztrációt, akkor azzal a gyári lemezzel megint tudsz egy másik gépen regisztrálni. (De ha nem vetted le a régi gépről a regisztrációt, akkor az a regisztráló lemez fabatkát sem ér, nem tudsz vele új gépre regisztrálni.) Ez jogos dolog lesz, ha fel tudod mutatni a lemezt.
Ha ezt valahogy a corellel meg lehetne tenni, jó lenne. Van magyarországi képviseletük? Lehet őket kéne megkérdezni.

Előzmény: Amatőr, 2012-08-03 08:41:00 [540]


n/a (inaktív)    2012-08-03 09:39:00 [541]

Világos volt elsőre is.
Szerintem nem.Az él, amit leírtam

Előzmény: Amatőr, 2012-08-03 08:41:00 [540]


Amatőr | 2122    2012-08-03 08:41:00 [540]

Ez világos, ezek szerint rosszul tettem fel a kérdést.
Az adásvétel tárgya a telepítőlemez, ha telepítem a Corelt használhatom-e legálisan úgy hogy az előző tulaj már regisztrálta?

Előzmény: n/a (inaktív), 2012-08-03 08:36:00 [539]


n/a (inaktív)    2012-08-03 08:36:00 [539]

Elvileg nem.
Soha senki sem vásárolja meg a szoftvert magát, csak a használati jogot.
A használati jog feletti rendelkezés a fejlesztőé marad, ezért azt a jogot nem lehet eladni.Ergo nem tudod megvenni sem.

Előzmény: Amatőr, 2012-08-03 08:13:00 [538]


Amatőr | 2122    2012-08-03 08:13:00 [538]

Ha már itt tartunk: meg tudná mondani valaki hogy legálisnak számít-e ha olyan Corel-t vásárolok ami az előző tulajnál már regisztrálva volt?


Szám Attila | 988    2012-08-02 18:23:00 [537]

Igen, így kellene működnie nálam is!

Előzmény: Amatőr, 2012-08-02 15:20:00 [534]


Szám Attila | 988    2012-08-02 18:23:00 [536]

Ez tényleg így van. Amíg nem görbézem le, addig 2 másodperc alatt megvan. Amint legörbéztem, máris 22.

Előzmény: sophy, 2012-08-02 15:23:00 [535]


sophy | 276    2012-08-02 15:23:00 [535]

Egy eszrevetel.!
Tapasztalom, sokszor kapok kulombozo file -okat, egyszeru vektoros szoveg vagy grafikaval es a CorelX4 megis sokat dolgozik mig kinyitja.
Ugyanezen szempontbol, bepotyogtem en is a linkelt szoveget, kivalasztottam egy hasonlo karaktert. Azonos meretre hoztam es mig nincs feltorve a karakter, majdnem azonnal elvegzi a konturozast. Feltort karaktyernel viszont kel neki 2-3 masodperc. A meret itt is 182 kB kontur nelkul, es 199 konturrel.

Előzmény: Szám Attila, 2012-08-02 14:56:00 [530]


Amatőr | 2122    2012-08-02 15:20:00 [534]

Csak a 12-est tudom megnyitni X3-al, kiválasztom a kontúrozást, megadom hogy kívül, 1,5mm, kb. 1másodperc. Pedig szerintem nem erős a gépem: 2,8GHz Duo, 2G Ram.

Előzmény: Szám Attila, 2012-08-02 14:56:00 [530]


sophy | 276    2012-08-02 15:08:00 [533]

szed ki az elejerol a forum cimet:


12 Verzio

Előzmény: forgácsolo, 2012-08-02 15:05:00 [531]


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 1 / 12 Ugrás ide:
Sorok:
1  2  3  4  5   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊