HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


UCCNC vezérlő program

A frissítések közzététele az 'UCCNC vezérlő program új verziói' témában található

 

Időrend:
Oldal 183 / 188 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   179  180  181  182  183  184  185  186  187   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

Sz.József | 3126    2014-07-01 14:42:00 [261]

"Önmagában ha így működik az nem baj, csak legyenek ezek a dolgok leírva. "
Ez akár igaz is lehet, de szerintem törekedni kellene a minél nagyobb arányú kompatibilitásra...
Ha csak nem megoldhatatlan...

Előzmény: svejk, 2014-07-01 08:56:00 [238]


Sz.József | 3126    2014-07-01 14:37:00 [260]

Az itt leírt mintád rendesen végig fut.
A Z nem "kóvályog"...
Az M30-at nem írja ki pirossal...

Előzmény: svejk, 2014-07-01 10:52:00 [240]


nagaoka | 562    2014-07-01 14:28:00 [259]

Hoppá! Valaki kilopta a mappából az M204 makrót.Hol szerezhető be ismét?
Csak megjegyzem a 16-os verzióban sem volt,de ott működött a GoTo "0".

Előzmény: Polgárdi Balázs, 2014-07-01 13:26:00 [258]


Polgárdi Balázs | 461    2014-07-01 13:26:00 [258]

A Goto Zero a V1.0020-ban már javítva van. Annyit módosítottunk benne, hogy a nyomógomb megnyomásakor az M204-es makróban leírtak alapján hajtja végre a Goto Zero-t. Az C:\UCCNC\Profiles\Macro_Default\ mappában van M204.txt makró? És biztos, hogy a V1.0020-at próbálod? A program verzióját a Help->About lapon tudod megnézni a jobb alsó sarokban.

Előzmény: nagaoka, 2014-07-01 12:57:00 [255]


nagaoka | 562    2014-07-01 12:59:00 [257]

Balázs= Klincsik Balázs

Sz.József | 3126    2014-07-01 12:58:00 [256]

De, valóban, feltűnt, de a Z konfigba 0-át írtam a write offset rubrikába és megszűnt... (?)

Előzmény: svejk, 2014-07-01 11:00:00 [242]


nagaoka | 562    2014-07-01 12:57:00 [255]

Akkor nem tudom mi a helyzet,mert nekem a 1.016 is tudta a GoTo "0" és a Balázsnak én csak azt jeleztem,hogy jó lenne ha a "z" nem interpolálva menne a "0"-ra hanem először kiemelné és utána indulna az X Y.
Ehhez képest az 1.020 nem csinál nálam semmi GoZo "0"-t.

Előzmény: svejk, 2014-07-01 12:13:00 [250]


Polgárdi Balázs | 461    2014-07-01 12:46:00 [254]

Használsz eltolásokat? Ha igen melyik tengelyen menyit, és mik a szoftveres limit beállításaid? Ezek kellenének, hogy a nálad lévő állapotot elő tudjam idézni.

Előzmény: svejk, 2014-07-01 10:52:00 [240]


Polgárdi Balázs | 461    2014-07-01 12:44:00 [253]

Hú annyi a kérdés és beírás, hogy lassan elvesztem a fonalat. Arra szeretném kérni a tesztelőket, hogy egy hibánál mindig írja le részletesen, hogy milyen körülmények közt jelentkezik, esetleg példa kóddal. A jelzett hibákat sorban végigellenőrzöm, és javítjuk.


nyarfa | 971    2014-07-01 12:17:00 [252]

Véletlen, vagy szándékos a kompatibilitás????


nyarfa | 971    2014-07-01 12:15:00 [251]

A 274-ről beugrott valami az EAGLE gerber kimenete. És lám csoda beolvassa és a képen is azonos a nyákrajzal, bár méretben eltér nem milliméter a koordináta, de ezt még nem volt időm kideríteni.


svejk | 32849    2014-07-01 12:13:00 [250]

Most is jól működik, kivétel az az eset, ha a Safe Z kiemelés miatt Soft Limitre fut a Z, ekkor megbolondul.

Előzmény: nagaoka, 2014-07-01 12:03:00 [248]


svejk | 32849    2014-07-01 12:11:00 [249]

Csak az 1.017-től van benne a GoTo Zero-nál a Safe Z érték, tehát az 1.016 nem érdekes a szempontunkból.

Előzmény: nagaoka, 2014-07-01 12:03:00 [248]


nagaoka | 562    2014-07-01 12:03:00 [248]

Nálad is jó volt az 1.016 verzióban a GOTO "0",mert abban nálam még ment.

Előzmény: svejk, 2014-07-01 11:43:00 [246]


svejk | 32849    2014-07-01 11:46:00 [247]

Még lenne egy ajánlásom, miszerint a koordináta váltó gomb visszajelzését célszerű lenne figyelemfelkeltőbb módon megvalósítani, mert az a picurka zöld LED a sarkában alig látható ha gépi koordináta rendszert mutatja a DRO.
De ez nagyon ráér...

svejk | 32849    2014-07-01 11:43:00 [246]

Ez a GoTo Zero hibára még visszatérve.

Az eset nagyon hasonlít az
USB-LPt átalakító topicban a #157-es hozzászólásban felvázolt esethez, melynek megoldása a a #314-el történt meg.
Csak emlékezettőül belinkeltem hátha segít a probléma megoldásában.
Ha kell készítek a róla videót, úgy lehet könnyebb megérteni.

Most annyiban más a helyzet, hogy a Z visszatalál 0-ra de az X és Y tengelyek össze vissza állnak meg.

Előzmény: svejk, 2014-06-29 18:20:00 [194]


svejk | 32849    2014-07-01 11:26:00 [245]

Nem szerepel sehol, de mint írtam a #240-bem sok mindentől függ a felemelés mértéke.

Előzmény: nagaoka, 2014-07-01 11:10:00 [244]


nagaoka | 562    2014-07-01 11:10:00 [244]

A Te beállításodban szerepel valahol a 120 ,hogy addig emeli ki a Z-t,mert nálam sehol de ugyan úgy felrántja G0-val


svejk | 32849    2014-07-01 11:02:00 [243]

Ja, és fontos lehet hogy a 1.020-assal próbáltam, aminél az X DIR pipa már tényleg javítva van, ez a része szupi.

Előzmény: svejk, 2014-07-01 10:52:00 [240]


svejk | 32849    2014-07-01 11:00:00 [242]

Sz.József!
Neked nem tűnt fel ez a drasztikus Z kiemelés az elején?

Előzmény: Sz.József, 2014-06-30 21:46:00 [237]


svejk | 32849    2014-07-01 10:58:00 [241]

Várjuk meg a program írójától a megerősítést, hogy ez alapján írja-e a progi kódértelmezőjét.

Előzmény: nagaoka, 2014-07-01 10:43:00 [239]


svejk | 32849    2014-07-01 10:52:00 [240]

Valóban, ha a többi sorban is meg van adva a Z végső értéke akkor már működik, de sajnos nem jól.

Szétraktam +-40-re a furatokat, hogy jobban látható legyen.

M03 S600
G83 X40 Y0 Z-10.00 Q2.00 R1.00 F30.00
X0 Y40 z-10
X-40 Y0 z-10
X0 Y-40 z-10
G80
M5 M30

A fenti kóddal azt csinálja a gép, hogy amikor elindul gyorsjárattal az X 40-re azzal egy időben elindul a Z is felfelé úgy Z120 mm körülre, tehát lineáris interpolációval X40 Z kb.120-ra. innen aztán továbbra is gyorsjárattal lejön z1-re aztán innentől már rendesen megcsinálja a furatokat.
A G73 és a G84 visszaemelései rendben vannak.

Ez az első Z felemelkedés mértéke függ attól hogy milyen sokat kell mennie X-ben és úgy látom, hogy függ attól is hogy hol helyezkedik el a munkakoordináta az gép abszolut koordináta rendszerben.
De nem mindig ugyanabba a gépi Z értékre megy fel.

Van még egy dolog, amit már más kódnál is észrevettem és ennél a kódnál is az M30-at pirosal írja ki.
(Az M80-at is, de az oké, mert azt nem ismeri papíron sem)

Előzmény: Sz.József, 2014-06-30 21:46:00 [237]


nagaoka | 562    2014-07-01 10:43:00 [239]

itt olvashatod

Előzmény: svejk, 2014-07-01 08:56:00 [238]


svejk | 32849    2014-07-01 08:56:00 [238]

No, majd mindjárt kipróbálom!

Önmagában ha így működik az nem baj, csak legyenek ezek a dolgok leírva.

Az ipari gépek sem teljesen kompatibilisek egymással még pl. a Fanuc-on belül sem.
Eleve ugye az újabbak nem kompatibilisek visszafelé, de ez az élet más területén is így van.

Az UCCNC használati utasításában is említve van az RS274 NGC szabvány, ajánlás, vagy nem is tudom micsoda.
Ezt hol lehet elérni részletes formátumban?

Mert ha ez alapján készül a kódértelmező, akkor megtanuljuk ezt, ez legyen a legkevesebb.

Előzmény: Sz.József, 2014-06-30 21:46:00 [237]


Sz.József | 3126    2014-06-30 21:46:00 [237]

A 20-as verzióval néztem a G83-as mintádat...
Az UCCNC csak "Z"-k újra beírásával "játsza" le...(??)
A Mach-nak és az NCT-nek alég az "X", ez tuti. (ahogyan írtad)
"Vagy a leves görbe, vagy a tányér nem egyenes..."

Előzmény: svejk, 2014-06-30 19:47:00 [236]

svejk | 32849    2014-06-30 19:47:00 [236]

A mach3 megeszi, eddig így használtam.
Egyébként én innen az NCT-től szoktam puskázni a mach3-mal 80%-ban kompatibilis.

lásd: 136. oldal példaprogram.

"Példa a fúrási kódok és a ciklusváltozók öröklődésére:
N1 G17 G0 Z_ M3
N2 G81 X_ Y_ Z_ R_ F_
A ciklus üzemmód kezdetén a fúrási adatok (Z, R) meghatározása kötelező
N3 X_
Mivel az N2 mondatban a fúrási adatok meg lettek határozva és az N3 mondatban ugyanazok
szükségesek, kitöltésük felesleges, azaz G81, Z_, R_, F_ elhagyható. A furat pozíciója csak X
irányban változik, a fúró ebben az irányban mozog, majd ugyanazt a furatot fúrja, mint az N2
mondatban.
N4 G82 Y_ Z_ P_
A furat pozíciója Y irányban mozog. A fúrás metódusa G82-nek megfelelően alakul, a talppont
Z új értéket vesz fel, a megközelítési pont és előtolás (R, F) N2 mondatból öröklődnek.
N5 G80 M5
Törli a ciklusüzemmódot és az öröklődő ciklusváltozókat, F kivételével."


Előzmény: n/a (inaktív), 2014-06-30 19:14:00 [232]


n/a (inaktív)    2014-06-30 19:34:00 [235]

Az teljesen jó, köszi!

Előzmény: svejk, 2014-06-30 19:33:00 [234]


svejk | 32849    2014-06-30 19:33:00 [234]

Szupi, de sajnos csak holnap tudom kipróbálni.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-06-30 19:10:00 [231]


n/a (inaktív)    2014-06-30 19:14:00 [232]

Ez a kódod:

M03 S600
G83 X5 Y0 Z-10.00 Q2.00 R1.00 F30.00
X0 Y5
X-5 Y0
X0 Y-5
G80
M5 M30

Azért nem működik, mert nincsen Z koordináta megadva csak az első sorban. Azt gondoltam, hogy Z-t, vagyis mélységet minden sorban meg kell adni, de akkor ezek szerint lehet, hogy a Z is öröklődő?

Előzmény: svejk, 2014-06-30 12:38:00 [216]


n/a (inaktív)    2014-06-30 19:10:00 [231]

Sikerült debuggolni és javítani a hibát ami miatt nem tudtad átállítani az X-tengely dir jelét.
Az új verziót 1.020 feltöltöttem a weboldalra:
UCCNC 1.020

Előzmény: svejk, 2014-06-30 13:36:00 [222]


svejk | 32849    2014-06-30 14:26:00 [228]

Párszor tíz gomb van meg lehet tanulni.
Ha meg droidot állítassz a gép mellé akkor annok csak a zöld gombot kell nyomkodnia.

Nem találtam számlálót.

Előzmény: mssleepy, 2014-06-30 14:19:00 [227]


mssleepy | 716    2014-06-30 14:19:00 [227]

Szia,
Értem én, hogy ott van a textscreen, ami tetszik is. Próbáltam is, de ettől függetlenül, nem látnád értelmét a gomb tooltip-nek. Főleg, ha készülnek majd saját felhasználói screen-ek. Mert ha jól tudom, márpedig Balázs mondta, tehát valószínűleg így van, a felület teljesen gépre "testre" szabható. Adott esetben semmi köze nem lesz ehhez a kinézethez.

Nyilván most nem ez a prioritás, de későbbiekben hasznos lehet.

Te sem találtál gépidő kalkulációt? Mert ez viszont nekem nagyon hiányzik.

Előzmény: svejk, 2014-06-30 14:11:00 [225]


Sz.József | 3126    2014-06-30 14:15:00 [226]

Az UCCNC esetében azt nem kellene tudni, hogy ez a fúróciklus G98 vagy G99 alatt fut-e?
Vagy is a G98 aktív vagy G99 ? (persze a listában nincsen ilyen...)
Csak hangosan gondolkodom... (?)
Talán azért nem működik... (?)

Előzmény: svejk, 2014-06-30 12:38:00 [216]


svejk | 32849    2014-06-30 14:11:00 [225]

Lásd: #93
A magyart meg nem szabad erőltetni.

Előzmény: mssleepy, 2014-06-30 13:55:00 [224]


mssleepy | 716    2014-06-30 13:55:00 [224]

Sziasztok,

Nem tudom hogy hogy vagytok vele, de nekem nagyon hiányzik "tooltip" a gombokon. Talán így hívják amikor az egeret a gomb felett hagyva kiírja hogy mi is az, mit csinál.
Sokról nem tudom eldönteni, hogy mi is lehet az.
Ez az ikonos screenek-re lenne jó, főleg, ha a felhasználók elkezdenek majd mindenféle screeneket gyártani rá. Szerintem nagyon hasznos, az első ismerkedési fázisban főleg.
Aztán mondjuk, amikor már megtanulta, megszokta az ember, és inkább már zavaró mint sem segít, akkor kikapcsolható lenne a general fülön.

Továbbá nem láttam még, vagy csak nem találtam még meg. Jó lenne egy olyan funkció, mint a mach3-ban, ami megmondja (kiszámolja), hogy az adott G kód mennyi ideig fog futni.
Ezt napi szinten használom a mach3-ban, pl. ajánlatadásnál sokat segít, hogy tudjam mennyi a gépídő.

n/a (inaktív)    2014-06-30 13:51:00 [223]

Köszönöm. Mindjárt megfogom nézni.

Előzmény: svejk, 2014-06-30 13:36:00 [222]


svejk | 32849    2014-06-30 13:36:00 [222]

Ment a duublecnc-re a .pro file.

Tehát az X tengelynél hiába pipálom ki a DIR-nél az aktív LOW-ot ugyananabba az irányba megy továbbra is.

1.016-nál még jó, 1.017 felett nem hatásos a pipa

többször lecseréltem a verziókat, mindig ugyanazzal a .pro fájlal próbáltam.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-06-30 13:15:00 [219]


svejk | 32849    2014-06-30 13:33:00 [221]

Gondoltam abból, hogy az újabb verzióknál már nincs a G73/83-kód listába.

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-06-30 13:15:00 [219]


n/a (inaktív)    2014-06-30 13:15:00 [220]

:)

Előzmény: svejk, 2014-06-30 13:14:00 [218]


n/a (inaktív)    2014-06-30 13:15:00 [219]

Ezt a X dir pipa dolgot nem értem, hogy miért nem működik. A program ezen részéhez egyáltalán nem nyúltunk hozzá. Illetve le is teszteltem most gyorsan, ki is mértem a jelet és nálam működik ahogy kell.
A G73/83 dolgot sem értem, hogy miből gondolod, hogy kiszedtük a programból, nem szedtük ki, nálam ez is működik.
Esetleg elküldhetnéd nekem is a beállítás (.pro) fájlt amit használsz és akkor debuggolom.

Előzmény: svejk, 2014-06-30 12:34:00 [215]


svejk | 32849    2014-06-30 13:14:00 [218]

Nekem mindegy, Balázs-Balázs...

Előzmény: n/a (inaktív), 2014-06-30 13:12:00 [217]


n/a (inaktív)    2014-06-30 13:12:00 [217]

Szia Svejk,

Balázsnak el kellett mennie és látom, hogy elég alaposan teszteltek, úgyhogy beregisztráltam ide magam, hogy tudjak addig is segíteni nektek a tesztelésben.

Előzmény: svejk, 2014-06-30 12:38:00 [216]


svejk | 32849    2014-06-30 12:38:00 [216]

A G73 G83 furóciklusukat most akartam tesztelni, de látom az újakból már kivetted.

Az előbb visszaraktam az 1.016-ot, abban még benne volt, de nem jól működik.

Én ezt a formulát használtam eddig a Mach3-nál.

M03 S600
G83 X5 Y0 Z-10.00 Q2.00 R1.00 F30.00
X0 Y5
X-5 Y0
X0 Y-5
G80
M5 M30

Ez ugye 4 furatot készít, ugyan ez működik G73-mal is.


svejk | 32849    2014-06-30 12:34:00 [215]

Az X DIR pipa az 1.017-től kezdődően nem aktív.
Most megint próbáltam az 1.016-nál méh jó.
Ugyan azzal a profil fájllal.

Előzmény: Polgárdi Balázs, 2014-06-30 11:27:00 [209]


svejk | 32849    2014-06-30 12:24:00 [214]

bocsi, 1.019-ben.

Előzmény: svejk, 2014-06-30 12:23:00 [213]

svejk | 32849    2014-06-30 12:23:00 [213]

"- Goto Zero-nál SafeZ és szoftveres limit kezelése "

Nem jó továbbra sem az 0.019-ben.

Előzmény: Polgárdi Balázs, 2014-06-30 11:27:00 [209]


svejk | 32849    2014-06-30 11:56:00 [212]

Tegnap este 18.30 körül elküldtem.
a régebbi verziókat visszatöltve működik a DIR pipa

Előzmény: Polgárdi Balázs, 2014-06-30 11:27:00 [209]


NewUser | 132    2014-06-30 11:46:00 [211]

Működik. Hibátlanul lefut.


Polgárdi Balázs | 461    2014-06-30 11:31:00 [210]

A belinkelt kódot valóban még nem érti, mert a kódértelmezője egyenlőre soronként csak egy G-kódot dolgoz fel. Ezt is majd pótoljuk. Egyenlőre a G54 után rakj egy soremelést, és működnie kell.

Előzmény: NewUser, 2014-06-30 09:45:00 [207]


Polgárdi Balázs | 461    2014-06-30 11:27:00 [209]

Itt az újabb verzió: UCCNC V1.0019

Módosítások:

- Goto Zero-nál SafeZ és szoftveres limit kezelése

- Diagnosztikai ablakon Home bemenetek lámpáinak javítása.

A Dir jelet ellenőriztem, annak jónak kell lennie. Mit állítasz be rá? írd le, vagy küld el nekem a profil fájlt és leellenőrzöm azzal is.


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 183 / 188 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   179  180  181  182  183  184  185  186  187   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊