Egy gondolat még bocsánat , a meglévő relédet nem egyenárammal ,hanem váltóárammal megtáplálni persze 24 v-al . Lehet ez egy láma dolog csak egy próbát megér
Nem olyan nagy az ,3-4 ujjnyi vastagság.De van egy kisebb lemezes relém is (nyomtatóban volt)ugyanazzal a kóddal ugyanúgy mozog mint a nagy.Meg hát az erő hiányzik.Mondjuk a nagy is csak olyan 9-10 Newtont ír (0.9 kilopond).De láttam a conrad honlapján pl ilyet. https://www.conrad.hu/hu/hengeres-magnes-24-vdc-078-22-n-intertec-its-lz-2560-d-24vdc-502681.html De lehet hogy váltóáramú relével jobb lenne, talán gyorsabban is visszahúzná a vasmagot (talán valami Lorenz erő miatt)
Próbálj meg egy sokkal kisebb tömegű vasmagot mozgató elektromágnest alkalmazni, mert ez a böhöm cucc így "vasba öntve" garantálja neked a lassúságot, a hitvány dinamikát.
Üdv ! Az előttem lévők már jól kivesézték az egészet, viszont megpróbálhatnál egy 24v-os szoleonidot kapcsolgatni. annak a rezgéseit lehet állítani rugó ellenében ,vagy egy egész egyszerű elektromos festékszórót működtető relé is jó lehet , azt is lehet állítani ,viszont 220v-al működik. A hab a tortán ,hogy amembrános kompresszorok , vízszivattyúk is ezen az elven működnek. A DotG-programmal nagyon sok szép képet láttunk már lézerrel égetve , nos a lézer helyére bekötöd a Te kütyüdet és már megy is a dolog. Lehet ,hogy nem olyan gyorsan ,lehet először nem olyan szépen ,de menni fog. Sok sikert.
Szia Béni! Úgy gondoltad hogy ezt a Dotg program posztproc. -ba másoljam majd átnevezem.Na megcsináltam, és működik ugyanúgy mint a mach3 postp-ával.Köszönöm.igazából valami ilyesmit szeretnék, de úgy tűnik hogy relém nem jó ehhez, túl lassú.itt meg szinte rezeg
Sziasztok! Na kb sikerült is az első megoldással>>Dotg-al szerkesztve és Z-re kivzetve.A másiknál ,hogy lehet pl egy 10ezer soros ("Stop Soros" ) G kódnál azt megoldani egyszerűen,hogy beírjam az M10-et a Z lefele elé és a végére az M11-et.Mert cserélni már tudom de itt pluszba kell ezeket beírni gondolom. Köszönöm még 1x segítségetek!
Akár úgy is hagyhatod a kódot ahogy a lézeres CAM progid elkészítette és a Z tengely dir jelével is kapcsolgathatod a szolenoidot vagy relét. De egyébként amit javasoltam az az, hogy a Z tengely mozgása elé M10 utána M11 és akkor leüt a Z mozgás előtt és felemel utána. A leütés és felemelés közti idő a Z mozgás ideje lesz. Ezt azért javasoltam, mert ha az M10 és M11 egymás után van közvetlenül, nincs köztük semmi mozgás, akkor szinte null ideig fog leütni. A Z mozgás köztük fogja húzni az időt a Z tengely gyorsítás és a kódban lévő mozgáshossznak megfelelően, így annyi ideig üt le, amennyi időre beállítod indirekt módon. De ahogy fentebb írtam akár a Z tengely dir jelével is kapcsolhatod és akkor nem is kell M10/M11.
Nem Danibá, nem vagy nálam letiltva, csak nem voltam délután már gép előtt miután az utolsó üzenetemet megírtam. Most érkeztem ismét gép elé.
OK. Ezt úgy ahogy értem elméletben.De mondjuk ha van 1 kész programom amit egy lézeres szoftver készített pl Dotg.-és kijavítom a Z-0.3-at M10-re a Z 0-át M11-re, és ezt az UCCNC paramétereinél a Z tengely dir -nél adhatom meg gondolom.és kész!? Az I/O setup laser Pin-t meg hadjam a fenébe? (van egy Z-0.3 ebből lesz Z M10 ?) Bocs hogy ilyen érthetetlen vagyok.
"vagyis egymás után közvetlenül, de mivel az M10/11 szinkronban van a mozgással ezért az éppen olyan gyors lesz mint amilyen hosszúak és amilyen sebességűek az M10/M11 kódok közt a mozgások."
Kérlek erre, írj pár mondatos programrészletet, te hogyan csinálnád.
Miért lenne az M10/11 túl gyors? Persze lehet túl gyors, ha mondjuk úgy van kiadva, hogy M10 M11 vagyis egymás után közvetlenül, de mivel az M10/11 szinkronban van a mozgással ezért az éppen olyan gyors lesz mint amilyen hosszúak és amilyen sebességűek az M10/M11 kódok közt a mozgások. Ha az M10 és M11-et egymás után kell egy pontban végrehajtani, akkor lehet közéjük tenni akár G4 Px-et, vagyis várakozást. Vagy lehet egy kamu Z mozgást tenni közéjük, mivel gondolom nincs Z tengely a kopogtató gépen. Vagy akár lehet konfigurálni egy másik még nem használt tengelyt. ABC.
Persze lehet M3/M5-öt is használni, de ahogy már írtam az nem mozgás-szinkron kimenet. Az M3/M5 főorsó ki/be kapcsolásra lett kitalálva, ezért ezeknek nem is kell gyorsnak lennie. Bár szerintem egy kopogtatóhoz még mindig talán elég gyorsak, viszont a másik probléma ami abból adódik, hogy nem szinkron utasítások, hogy amikor kiadsz egy M3 vagy M5 utasítást, akkor a mozgásvezérlő először kiüríti a mozgáspuffert, vagyis minden mozgás végrehajtódik ami az M3/5 előtt volt és utána végrehajtja az M3/M5-öt, viszont ehhez értelemszerűen meg kell állítania a mozgást, vagyis a mozgás lelassít és megáll, utána M3/M5 végrehajtódik, majd újra felgyorsul és folytatódik a mozgás, ha a következő utasítás ismét mozgás.
Az M10/M11 szinkronban van a mozgáspufferrel, ezért nem kell megállnia sem lelassítania a mozgásnak. A mozgások közé kerülnek "befűzésre" az M10/11 kapcsolások.
lézert a lézert és ezt a boardot hogy kell összeépíteni?
sutyko | 297
2018-01-22 15:19:38
[14177]
Nézegettem az UCCNC progit. Ha minden igaz akkor Az M10 az amúgy a lézert szinkronban vezérli natúrban is PWM-el.-és gyárilag ez van hozzárendelve .De hát M10 beírás/kapcsolgatás a kopogtató relének túl gyors.Egyenlőre tehát ez a lényeg, magamnak mint hülyének összefoglalva. Ha viszont egy 1 bites raszterképet szeretnék kőre gravírozni ahol nem kell PWM, csak be és kikapcsolás. -Akkor még is csak az M3/M5 lenne jó? Vagy az M=/M9 ami gyorsabb reagálású? A relé sebesség kapcsolgatását meg talán 1 pár kisérlettel ki lehet következtetni a sebességhez viszonyitva.
sutyko | 297
2018-01-22 14:46:29
[14176]
A lézernek van külön pinje. Úgy próbáltam megoldani kopogtatórelével ahogy másoka lézernél, hogy 1 tengelyre vezetem ki a jelet
sutyko | 297
2018-01-22 14:40:39
[14175]
Igen. (illetve van lézerem is, az jól működik az az 1-es lábon van kivezetve az illesztő kártyán ott van a PWM, és ez az UCCNC100 maga készíti a G-kód mentes kódot az égetéshez pl. fára)Gránitra ez így nem jó . AZ egyik tengely dir jelére vezettem ki az M3 as jelet. De ezek szerint inkább az M10-es jelét kell.Azt keresgéltem, hogy hova lehet az UCNC proginak beadni ezt az M10-es funkciót.A "kopogtatórelém" egyébként olyan mint a dugattyú (solenoid)-(nem tom mér menne ez tönkre) Köszönöm, hogy próbáltok segíteni!
Törölt felhasználó
2018-01-22 13:18:00
[14174]
"Relének lassú a kapcsolási ideje lézerhez"
Na de itt nincs is lézer, írta, hogy a kopogtatófejet működteti relével.
Javasolnék egy kopogtató fej időállandó bemérést is. Azt úgy teheted meg pl. a legegyszerűbben, hogy fogsz egy jelgenerátort, beállítasz rajt a 5-200 Hz közötti frekvenciát 5-ről elindulva, és amikor már kezd "meghalni" a relés cuccod, azaz nem képes teljes amplitudóval rezegni, nos az lesz a határfrekid ebben az esetben. A határfreki reciproka az időállandó. Minél kisebb ez az időállandó, annál dinamikusabb, jobb a relés koppintó rendszered.
Utána pedig olyan előtolási és várakozási idővel kell a képgravír G kódot generálni, ami megfelel ennek a mérési eredménynek.
Ha valami nem tiszta még, akkor keress magánban, segítek.
Az M3 és M4 főorsó kapcsolására való és nem mozgás-szinkron kimenet. Relének lassú a kapcsolási ideje lézerhez, ráadásul pár százezer kapcsolás után tönkre is fog menni.
Lézer kapcsolására ott van az M10/M11 amihez a kimeneti pin-t az I/O beállításoknál a laser kimenetnél tudsz beállítani. Az M10/M11 kódok a mozgáspufferrel szinkronban késedelem nélkül kapcsolják a kimenetet. Az M10 kódnak van egy Q paramétere amivel a kiementen PWM-et tudsz létrehozni. A PWM kitöltési tényezője 0..255 között állítható 0..100% között. Ha a Q nincs megadva, akkor fix 100%-os a kitöltés. Több infót az UCCNC használatijában találsz az M10/M11 kódoknál.
A balalsó négy sort nullázd ki (most 1000 szerepel ott). Így nulla idővel, azaz egységugrás szinten fog gyorsan kapcsolni. Aztán persze hogy a valóságban tényleg mennyivel lesz nagyobb a nulla, az más kérdés, de javulnia kell, és átélheted a virtuális pipálási örömöt is.:)
Szia Feri! Gránit gravírozáshoz szeretném. A relém nem mint kapcsoló elem lenne hanem ez kopogtatná a gránitot.Kapcsolóként Fet-el kapcsolnám, ahogy írtam.Az UCCNC progin próbálgatom, azon van M3 és M4 lehetőség(így van párosítva azt hiszem). De igazából nem értek hozzá
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-01-22 11:56:25 [14167]
Rabb Ferenc | 4361
2018-01-22 11:56:25
[14167]
Szegény relét nem erre találták ki. Használj FET-et vagy tranzisztort kapcsoló elemnek. Az bírja...
Az M3 és M4 kódok a főorsó két ellentétes forgásirányát vezérlik. Ennek lézernél nem sok szerepe van. Talán az M3-M5 párosra gondoltál?
Szilárdtest relé gyanánt 4N25-ből csináltam leválasztót,ami 1 FET-et hajt( IRF Z44).- és ez kapcsolgatja a relét.
sutyko | 297
2018-01-22 11:25:43
[14165]
Sziasztok! Tudna valaki 1 bármilyen kis képről lézert kapcsolgató M3- és M4 es kóddalkészült G-kódot küldeni? Relét szeretnék vele kapcsolgatni igazából.Valami sikerült is de úgy igen lassú.Összehasonlításként.Köszönettel!!!!!!!(Ide vagy a e email címemre.
breeze | 65
2018-01-22 09:26:29
[14164]
Ha a 12voltot rádugom azonnal világít a lézer maxon.
breeze | 65
2018-01-22 09:24:35
[14163]
Igen felismeri. Ha az arduinot kiveszem a boardból akkor tud kommunikálni sőt még a grbl-ben el is indítja a programot.
Összedrótoztam az arduinot, a már korábban sok kellemes órát "okozó" kis kék lézeres(Hebo-féle 2W-os) gépemmel. A szoftver(Lightburn),és a vezérlő(Arduinos GRBL) "összeismerkedése" úgymond, pikk-pakk, minden nehézség nélkül megtörtént. Első blikkre, pár óra játszadozás "eredménye" a fotókon látható pár, 8-10 perc munkaidejű kis képecske. A képeken, semmi előzetes "cirógatás" nem történt, kizárólag a LightBurn beépített lehetőségeit használtam a képek "manipulálására".
Elsősorban a LightBurn szoftver képességei érdekeltek...
prinx | 203
2018-01-21 17:56:37
[14161]
Akkor nem a lézerrel van a gond a nanora fel kell tenni a grbl hexet és a pin kiosztásnak megfelelően összekötni a lézert illetve tápot adsz a lézernek.
Drivert látja az eszközkezelő. gbrl-nél ha csatlakozok akkor kiszürkül a com port felirat majd pár másodperc múlva visszajön a szine.Ez egy arduino nano val van hajtva és papíron egy 3,5w-os eleksmaker.
prinx | 203
2018-01-21 17:45:10
[14158]
Egy olyan kérdésem lenne hogy a lézert nem véletlenül egy tápra kötöd illetve az ardu kimenetével vezérled? Ha jól tudom ehhez kell lennie egy meghajtónak adsz tápot és jelet aztán elv müködnie kell. Milyen lézer egységről van szó?