Készítettem egy hasznos alkalmatosságot kibillenő furatmenetkést.persze lehet még ezt köríteni például egy végállás kapcsolóval ami zsákfuratban lehetővé teszi az időben való irányváltást.A videó egy kicsit szerencsétlen-de hát csak két kezem van
Csuhás | 6740
2018-12-06 15:43:44
[43313]
A szabványos főorsó végződésről találhatsz nálam rajzot. Az egész orsó rajza az a gyár megszűnésével alighanem papírhulladékként végezte.
Üdv a tagoknak..keresek E2N bajonettzáras főórsó mértezett rajzát ha valakinek lenne köszönettel fogadnám....
crosspisti | 244
2018-11-23 20:24:58
[43310]
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam az előző hozzászólásomban, az egyszerű csavarok készítésekor én is a menetmetszőt használok többnyire, csak különleges anyagok,és alkatrészek esetében részesítem előnybe a késsel vágott menetet, annak minősül egy tengely is.Nem szeretnék tönkretenni egy majdnem kész tengelyt, egy próba nélküli menetmetszéssel.
Annyit tudom,hogy apám semi vágna soha metszovel,esztergályos nagyon keveset használ metszot,vagy fúrót AZT már csak fazonigazításhoz de ez hobby fórum ITT mehet a metszo.
crosspisti | 244
2018-11-23 19:30:18
[43308]
A kész tengelyekre, csak nagyon kicsi menetek esetében használok menetmetszőt, a nagyobb menetek elkészítését késsel oldom meg, nem vállalom azt a kockázatot, hogy az esetleg hibás metsző kárt tegyen a tengelyben. Nem rég kellett készíteni ko33-ból M16 meneteket, eszemben sem jutott a metsző használata.
KoLa | 7595
2018-11-22 12:36:47
[43307]
Metszővel a hosszú meneteket szoktam esetleg javítani ahol kinyomja a kés az anyagot és plusszos lesz. Az ilyen rövid meneteket illik kivágvi méretre.
Tengely végére menetet leginkább csapágyanyának szoktunk vágni. Az pedig egy kicsit igényesebb menet. Magam késsel vágtam volna és ha épp van olyan metszőm akkor azt ráhajtottam volna lesorjázni a kész menetet.
Én csak annyit jegyeztem meg, hogy ez nekem kissé fájt. Nem kell rögtön mellre szívni! Mindenki úgy készíti el a munkadarabot, ahogy neki jólesik. Az egyedi gyártás időnként az eszközök és a gondolkodás széles palettáját kívánja meg. Azt, hogy ki mit gondol magáról, az szíve joga.
Akkor lehet mégis csak én vagyok a pancser,vagy a tudatlan. 4db tengelyt készitettem el aminek a végére 18x1,5-ös menet kellett 20mm hosszon. Ez a művelet metszővel nem tartott tovább mint 10 perc. Lehet a metszőt másra talállták fel és nekem is késsel kellett volna vágni azt a menetet.
Tudom valószínűleg nem olvasod, ha igen, akkor javasolnám, hogy ha néha van időd és esetleg a fórumhoz hozzátennél néhány építő jellegű hozzászólást, esetleg képekkel illusztrálva bemutatnál munkadarabokat, lehet magától is megtalálna a munka.
Azt hiszem , most van itt az ideje , hogy kiszálljak ebből a személyeskedő fórumról. Az utóbbi időben egyre jobban megy a fórumtársak "fikázása" ,úgyhogy " jó munkát"! Az eddigi segítséget köszönöm, azoknak akik tényleg jószándékból tették ezt.
Nagy pontosságú gépekkel vállalok CNC esztergálást, gépalkatrészek, egyéb forgástestek megvalósítását, egyedi és kis szériás gyártást. Átm. 300mm-ig, 400mm hosszméretig. Munkáimra minőségi és méretgaranciát vállalok, általában rövid határidővel! Kecskeméti telephelyen személyes átvétel lehetséges, de természetesen postázok is!
Kérdéseket, műszaki rajzot, ajánlatkérést erre a címre várom: mezes.tamas@citromail.hu , vagy tamaslajosmezes@gmail.com Köszönöm!
Gépipari Szolnok 75 | 308
2018-11-21 23:36:08
[43294]
Nem hiszem , hogy ezek a cégek 3 hónapos gyorstalpalót végeztek volna "lovári" nyelven! Mégis menetelő gépről és menetelésről írnak a honlapjukon.Én úgy gondolom , hogy aki segítséget kér azt nem kellene leszólni.Gondolom senki nem tévesztette össze a honvédségi meneteléssel a hozzászólást.
Arról is! és a metszőtartóról is jó lett volna egy kép, és a megvezetésről amivel a szegnyeregbe van fogva! Nagyon fixen lett ezek szerint befogva, ez hiba!egy ilyen menetelő szerszámnak kóttogni' kell a szegnyeregből vezetve, +-0.5mm az megengedett!az anyag majd visszaemeli az átlagba. Én még ilyen jelenséggel nem találkoztam. Ilyenkor jó, egy lógó szegnyereghüvely!
Jaa és kiegészitésként igy az utóbbi metszések alkalmával az is árulkodó jel volt hogy a metsző 4 db furatán ahol a forgács kikanyarodik azok bizony nem egyformák voltak,mint pl csigafúró esetében illik mindkét élnek egyformán egyszerre dolgoznia. Köszönöm mégegyszer mindenkinek aki próbált segiteni!!
Ejj de jó kis diskurzus jött itt létre,ismét sikerült nagy port kavarni ezzel a kérdésemel Talán kicsit gondolkozhattam volna mielőtt ide rohanok a billentyűzethez és rögtön kérdezősködök,de igy talán született pár hasznos hozzászólás is!(vele együtt egy kis birkafaggyú illat is) Szóval mint emlitette D.Laci a 43268-as hsz ben,megnézhettem volna hogy a 17,5mm-es csökkent átmérőlyű meneten lóg-e a metsző vagy szoros mert egyértelművé teszi hogy a metsző-e a bűnös vagy máshol kell keresni. Nem igy jöttem rá,egyszerűen csak annyit elkövettem hogy pont annál a szűkitőgyűrűnél amibe a 18x1,5-ös metsző megy az egy kicsit lóg benne,nem sokat kb 0,15 öt és mivel a metsző rögzitő csavart meghúztam az bizony elnyomta,tehát kikerült a központból. Azóta csináltam egy másik ilyen gyűrűt amibe szorosan illesztettem a metszőt és máris tökéletes minden. Ezt a faggyús dolgot ki fogom próbálni,kiváncsi vagyok rá. Köszönöm mindazoknak akik irtak!
Igen ez valószínű lehet ha visszafelé pusztít a metsző!de akkor a következő meg jó lesz, ha nem tömörödik be a forgács. Azt is érdemes megnézni hogy a metsző furatait nem takarja-e be a tartó vállrésze! mert ha igen akkor könnyen beszorulhat a forgács.
Na azok még nálam is öregebbek lehettek!mert nem tudom! Magasabb kéntartalma az automata acélnak van, ezek szerint a kenés miatt?vagy az állagát javította? Mert a legjobb a tiszta faggyú, csak azt nehéz adagolni.
Kézi menetfúráshoz régen üregelő sprével kevert faggyút használtunk, most molibdészulfidos zsírral és egy kis olajjal melegítettem össze a faggyút. Nekem jól bevált.
Sokan azt mondják, "büdös" a marhafaggyú.(amiben, van is igazság) Főleg, ha hevíted is a metsző vágóéleivel. Én is használom, ott a bekevert cuccal a tégely a gépnél. Sosem érdekeltek az ilyen "másodlagos" dolgok... No meg hogy ott a többféle kesztyű a polcán. Mással fogja a rozsdás vasat,ás mással a nem rozsdásat. No meg egy harmadik fajtával a farkát, mikor hugyozni megy.:) Nálam meg, ultraderm van a kézmosónál, oszt...annyi.
"se menetet nem tudsz vágni és nem késelni!" "mint ahogy nem megy a MENETVÁGÁS és nem késelés"
Én még ezekett a szakkifejezéseket nem hallottam az esztergályos műhelyben, pedig ott vagyok már negyedik évtizede. Késelésről már hallottam, annó a Kékfény-be.
A faggyúról pedig még csak annyit hogy az iparban elég elterjedt menetvágó kenőanyag,(nem cnc technológiára kell gondolni) ha ecsetelhetőre olvasztod és kipróbálod, akkor kidobod utána az összes drága spré'det vagy motorolajadat! mint írtam akkor látszik meg a különbség mikor olajjal elkezdi lerágni a menetet a metsző, ha ekkor előveszed a faggyút! még egy fél napig jó lesz a meneted, mielőtt kidobod.
Először arra gondoltam, hogy balmenetes a metsző, elég sokkal találkoztam, amelyre még csak utalás sem volt hogy nem jobbos. Én azokkal szoktam leszedni a menetet szépen, ha nem figyelek.
Na ide figyelj te kedves profi mindent tudó fórumtárs! Bár én is azt vallom hogy szóra sem érdemes az eszmefuttatásod és a magas lóról való flegma lenézésed,ellentétben vehetnél példát pár fórumtárstól aki segitő szándékkal irnak ide!!!(nem mindegy!!)
Mi a francról beszélsz ember?hogy én nem tudok leszúrni,egy szar gépen te mint profi sem tudnál leszúrni!! érted SZAR GÉPEN. Csak megsúgom mióta van egy normális gépem azóta gyönyörűen szurkálok le akár 100-as anyagokat előtolåssal,akkor meg miről beszélsz?? A másik,ki mondott ilyet hogy 30 éve van gépem?Te valamit nagyon keversz (legfőképp a szart)
Nekem (IS) fajsúlytalannak tünik amit irsz ezért kérlek ne foglalkozz velem,én sem teszem!
Azt se tudom hogy azt honnan veszed hogy nem tudok menetet vágni,a nagy profizmusod elvakit és máris lenézően beállitod hogy nem tudok egy ilyen menetet vágni,szóval neked meg a profizmust kellene gyakorolnod,sőtt nem is hanem AZ EMBERSÉGET.
Mint mondtam szakadj le rólam,nem vagyok kiváncsi rád.
Régebben menetekről volt szó. Konkrétan, trapézmenetről. Egy szakmainak tűnő vitában te érv helyett azt hoztad fel, hogy neked 30 éve van esztergád. Erre aztán kiderült, se menetet nem tudsz vágni és nem késelni! Se leszúrni nem tudsz. Ezek után nekem nagyon fajsúlytalannak tűnik a te véleményed.
Az egyszeri "sofőr" jut az eszembe, aki kizárólag napos időben "tud" vezetni, de nem tud se kanyarodni, se tolatni. Az esztergálás jóval több annál, mint feloldalazni egy darab "vasat". Aztán örülni neki, hogy már nem rozsdás. Méretről meg szó sincsen. Az esztergályos RUTINBÓL és nem késel, hanem VÁG menetet.
Hogy egy hobbista nem tud mentet vágni, azzal semmi baj. Majd belejön. Vagy, előveszi a metszőt. Már, ha éppen van kéznél a megfelelő névleges méretre és menetemelkedésre. De te profinak adtad elő magadat. És bizony, itt a nagy különbség!
Ahhoz képest, hogy úgy állítottad be, hogy neked már eszterga volt a járókád, elég gyengén muzsikálsz. Szerintem, gyakorold egy kicsit a szerénységet. Mert az se megy, mint ahogy nem megy a MENETVÁGÁS és nem késelés, mert azt egy más "műfaj" és nem megy a leszúrás sem, pedig ezek a műveletek egy ESZTERGÁLYOSNAK rutin műveletek.
Értem,erre én is gondoltam de pont az a méretű kézi metszőtartóm nem találltam. Csinálok egyet és kipróbálom de szerintem ugyan az lesz az eredmény. A csavar félrenyomásra is gondoltam de nem,abszolult nem nyomja félre a metszőt.