K40-es gép, potis anódáram/teljesítmény beállítással, ampermérővel szerelve. A potit forgatva, az anódáramot növelve, 5-7 mA-nél feljebb nem tudja a gazdi szabályozni. E fölé állítva a potit, visszaesik az anódáram 1-2 mA-re,és ott marad a fennmaradó teljes tartományban. A tartomány eleje, 7 mA-ig jól szabályozható,és ott, dolgozik is a cső. Ki lehet a hunyó? Cső, tápegység, vagy valami más?
wbt | 22
2018-01-28 16:13:56
[14251]
Én is "Kérdezném a kínai 40W-os lézer tulajoktól..." hogy a motorok 1 fordulatához mekkora út tartozik? Tisztelettel: JAni
juhasz | 244
2018-01-27 18:36:31
[14250]
Kérdezném a kínai 40W-os lézer tulajoktól, hogy 3mm-es nyír rétegeltet kb milyen sebességel képes vágni.
Mindenképpen, a teljesítmény meg a fény nyaláb minősége miatt gyorsabban is vág, meg plexit is gyorsabban tudsz fele darabolni. A 3d nyomtatóm oldalára szereltem fel a csövet, mindent alkatrészenként vettem meg illetve a cső felfogatás a tükörtartó fej 3d nyomtatott alkatrészekből van, így 100000 Ft alatt lett egy lézerem, aktív hűtés nincsen rajta csak egy 90x30 mm-es bosch profilban kering a víz amire a cső fel van fogatva.
Elhalálozott a 5,5W-os kék lézerem. Érdemesebb lenne egy olcsóbb fajta 40W-os Co2 lézerre beruházni? Sokkal gyorsabban vág az 3mm-es rétegeltet?
Bundy | 65
2018-01-25 22:05:58
[14240]
Üdv!
Van valakinek tapasztalata M140-M, NDB7875, NUB-M44 és NUB-M08 diódákkal?
Melyik mire való? Úgy értem pl melyik jó gravírozni, melyik vágni, stb. Milyen lényeges különbségek vannak, a teljesítményt leszámítva? Ki mit preferál?
sutyko | 297
2018-01-25 10:51:04
[14239]
Ezt szerintem 1 képszerkesztőben valahogy biztos hozzá lehet adni.(sőt 1 képnézegetőben is van olyan hogy keret hozzáadása,és a színt is ki lehet választani ill. az átmenetet)Aztán mehet a Dotg-ba.
Még egy apróság eszembejutott ezzel a kő gravírral kapcsolatban. Sajnos ugye ez egy fordított világ, mert általában a kő alapszíne sötét, vagy fekete, a leütött pixel pedig világos.
Na már most sajnos egy arcképnél van az úgy elég gyakran, hogy sötétebb a haj, és egyéb körvonal. Azért, hogy a kontúr látható legyen, egy szerintem zavaró világos plussz köd sávval kell megkoronázni, körbe venni a kép fő kontúr vonalát. Ez természellenes, zavaró dolog picikét, és szerintem ront az egész összhatáson, arról nem is beszélve, hogy plussz munka ennek a valóságban a képen nem is létező ködfelhő beszerkesztése a kép előkészítéskor.
Törölt felhasználó
2018-01-25 09:30:38
[14236]
Szia Sándor!
Szerintem azt kellene a lézer meg a kopogtató garvírnál is mindenkinek átgondolni (ha még nem tette volna), hogy mi is történik egy aktív pixelpontban. Mert ugye a VALÓSÁG (út, sebesség, gyorsulás) a mozgást végző CNC hajtások világában szinte mindig más, mint a G kód, meg a csicsa képernyő mutat nekünk. Azaz idő +- delta X eltolódásokkal történnek a dolgok, a műszaki végrehajtó eszközöknek (motorok, relék, stb...) véges időállandója. A Hobbyban is az a cél, hogy delta X tartománya minimalizálva legyen egy adott alkalmazásnál.
Ezeket kellene végig gondolni, és ennek megfelelően kellene a gyakorlatban konstruálgatni valamit, iszonyú sok felesleges, kudarcos próbálgatást lehet vele megspórolni. Persze értem én, hogy a Hobbysta alól kifogyhat gyorsan az elmélet, mert nem tanult ilyesmikről, de műszakilag érezni azért kellene ezeket a dolgokat. Pl. Lehet rajzolgatni egy időtengelyt, és egy 100 mm-es szakaszon elemezgetni azt, hogy pl. 0.1 mm-en belül egy kép pixel raszter távolságon belül mi a vágyálmod, a hited, és mi az ami ebből realizálható, és meg is fog történni.
A rajz egy 2007-es orosz szabadalom része. Léptetőmotorral is meg tudod,csak nem lessz olyan gyors. Mechanikai ötletekben lehet jobb helye lenne ezeknek..
Lehet az alsó rajz csak terv volt és csak a gyerek kérdezett a hobby orosz fórumon, hogy mi lenne ha....így csinálná? Mindegyi képen, videón ami így működik azon ott a léptető motor (vagy csak a tengelyét rajzolják oda)Akkor az minek, ha a mozgást az elektromágnes csinálná java részt?
erre egy példát hoznék fel winyo olvasó kar/ fej azok az erös neo mágnesek nem csak mozgatásra vanak méretezve hanem a olvasokar+fej tehetetlenségi mozgását is a mágnesekel elensulyozák (erös mágneses erövel)a pontos pozicioná étdekében a gyors olvasáshoz persze még ezt javitják mind viszacsatolásos elenörzésel is...
Nem igy működik. A tengelyen forgatható mágnest egy motorral megforgatják..ez adja az oszcilláló mozgás sebességét.Az alsó tekercset vezérlik..ez pedig az amplitudót állitja..Tehát a rezgés sűrűségét be tudod állitani és az ütés erejét(pontok nagyságát a kövön) is..
Mindkét változat van. De az oroszok egyszerűen megoldják, van ahol egy léptetőmotor van és azt vezérlik. Láttam olyan fejet is ami tekercses és step dir jelel vezérlik.
Amit designr megosztott rajzot az egy szuper cucc és tulajdonképen lézer vezérlést felhasználva simán üzemelhet a dolog
tehát a 10-és 13 csavarral behatárolod hogy mekkorát mozogjon a kar
a mágnest úgy állítanám be hogy húzza vissza a kart
az alsó elektromágnest pedig egy transzformátorról egy greatz on keresztül egy tranyóval kapcsolnám
hogy miért, mert a trafóból kijövő 50Hz es szinuszt beforgatja a greatz 1 irányba és lesz egy 100Hz-es pulzáló egyenfesz, amit nem szabad kondenzátorral simítani!!!
a tranyó meg szépen rá rá kapcsolgatja a feszkót a tekercsre ( lehet fet is)
ahol a lézert bekapcsolná a vezérlő ott ez is zizegni fog, és már csinálja neked a gyönyörű képet
na most ha egyszerűbbet akarsz mechanikailag, akkor kihagyod a mágnest, és csak az elektromágnest tartod meg, nem kell greatz, hanem triak, de a triak meghajtása kicsit másabb mint a tranyóé vagy feté, viszont létezik direkt optóleválasztott meghajtó hozzá, de a tekercs miatt számolni kell a snubert ( rc kör) így 50Hz el fogja le fel ráncigálni a kart, és a csavarokkal behatárolhatod hogy meddig....
Van hasonló képem. Szerintem a rugó segít a fel mozgásban-visszaállításban.Nincs itt tekercs.A mágnes meg helyettesíthető 1 másik rugóval vagy ütközővel.
guliver83 | 3234
2018-01-24 19:48:48
[14224]
Van ott azon az oldalt több írás is ami érdekes lehet!!!
Ezekben a második generációs ütőfejekben a leütés erejét is szabályozzák..az alsó elektromágnes szerintem arra való. A felső forgó pedig az oszcilláló mozgás gyorsaságát állitja.
Ez a két másik megoldás van.A léptetőmotoros kopogtatás,meg ez a 3. amikor villanymotor hajtja a gyémántfejet ami össze van kötve a léptetőmotorral.Lehet ez a legjobb. de a relés meg talán egyszerűbb.-ha van megfelelő relé.
Próbálkozik valaki(rajtam kívül) a LightBurn szoftver Trial verziójával? Vannak tapasztalatok, jók, netán...rosszak?
Bodnár Miklós | 408
2018-01-24 15:53:54
[14216]
"No de az nem csak úgy rezeg a vakvilágba, szinkronban kell legyen az X tengely mozgásával a kép bitjei szerint, nem? " Svejk ! Hát persze. A Dot G-vel a lézerhez készíthetsz kódot. Ha jól emlékszem van hozzá Mach3-lézer poszt proci ami a lézert M10, M11-el vezérli. A lézeres kép G- kódjában is így vezérli a lézet. Szeterintem . Ez a kopogtató őse a Mester Gy mechanikus tükörgravírozója , ahol a páka hegyét melegítette és így kopogtatta ki a tükörképet. Utána lett a Z tengellyel való tükörmarás és utána a diódalézeres. Mester Gy munkássága erről szól.
Gagyi hajvágógépekben is hasonlatosan van megoldva a kés mozgatása. De a tetováló gépekben is. Előbbi lehet van otthon a kollégának, utóbbi kialakításáról meg a neten található sok infó.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-01-24 11:56:52 [14213]
sutyko | 297
2018-01-24 12:34:38
[14214]
Gondolkodtam iskola csengőn is. De ma még próbálkoztam:A nagy relém nem működik váltóáramról.Aztán arra jutottam, hogy a Dotg csinál lassú "Z jelet"vagy ez a relé nem jó ide. De arra is rájöttem, hogy nem szabad túl nagy felbontást beadni a progiknak, hanem csak olyan 100 dpi körülit(bár ez kép függő is)A videókon általában bazi képeket csinálnak, én meg kicsivel próbálkoztam-lehet ez is 1 ok.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-01-24 11:56:52 [14213]
Rabb Ferenc | 4361
2018-01-24 11:56:52
[14213]
Valami ehhez hasonló konstrukciót próbálj kialakítani. 230V 50Hz-el működik, tehát 100 leütést végez másodpercenként. Szerintem a rövid mozgás utak és a rövid úton záródó mágneskör a gyors rezgés záloga...
A mágnesgyűrű nem károsodik egy idő után a sok ütés miatt? Vagy csak a régiek gyengültek az ütéstől és törtek darabosra? Ezek a neodímium meg hasonlók már jobban bírják?
Előzmény: Szalai György, 2018-01-24 06:12:45 [14205]
Szerintem egy új topic bőven elfér. Ha nem pörög akkor meg lesüllyed. Legalább egy helyen lesz az infó ami ezzel kapcsolatos. A lényeg, nem lézer fénnyel dolgozik, tehát nem ide való.
1. Szerintem nem kellene szaporítani fölöslegesen a topikokat, így is van több száz halott téma. 2. A semlegesbe totál eltűnne ez a dolog, és attól ez komolyabb témakör. 3. Nagyrészt idevaló, hiszen csak szinte ugyanazzal a kép gravír G kóddal lehet dolgozni, mint a lézernél, az időzítések mások.
Tudom, hogy nincs gránit kopogtató topic a fórumon, de kicsit belefeledkeztetek abba ami itt nagyon OFF. Én spec azért nézek be ide időről időre mert a lézer érdekelne. Át kéne költöznötök a semlegesbe vagy nyitni egy köves topicot ha van rá igény. Amúgy kíváncsiságból engem is érdekel a téma csak nem itt.
Szalai György | 9490
2018-01-24 06:12:45
[14205]
Amennyire emlékszem, ezt valami egész más szerkezettel szokták, mit egy relé tekercs.
A fel-le kalapáló munkatengelyen gyűrű mágnesek vannak egymás fölött sorban. Ezeket rángatja mágnesenként egy-egy tekercs egyszerre, a tekercsek párhuzamosan kötve. A tekercsek egyenáram hatására berántják a mágneseket így csapják le a szerszámot. Ellenkező polaritású egyenáramtól meg felrántják gyorsan. Nem rugó emeli vissza, mert az lassú. A mechanikailag párhuzamosa működő mágnes és tekercs párokra az erő és a sebesség fokozása miatt van szükség. Egy mágnes és egy tekercs kevéske.
Igen biztos szinkronban kéne lenni.Eddig abban is volt, csak lassú a kopogtatás.Nem úgy mint ezen.
De van 1 kis lemez relém az is 24 voltos na azt rátettem csak úgy kipróbálásként egy 12 voltos váltóáramra, és úgy elég gyorsan rezeg lemerném fogadni hogy 50-60 Hz-el. A nagy relét meg gondolom triákkal kéne vezérelni ha váltó árammal hajtatnám,nem FET-el- nem biztos-