Irányváltási hiba Kinullázzuk az NC-ben az irányváltási hibát a tengelyeken. Az asztalra lefogatunk egy mérőórát Egy irányból megközelítjük a főorsó konzolt és 0,4-0,5mm nyomást teszünk az órába. Az óra számlapját kézzel kinullázunk. A kijelzőt kinullázzuk vagy értéket megjegyezzük. Kézikerékkel vagy INC üzemmódban tovább „lépkedünk” 5x0,01mm-t. (A kijelzőn és az órán is 5x0,01változásnak kell lenni azaz 0,05mm-t kelet változni az értékeknek.) Most a kézikerékkel vagy az INC üzemmódban az ellenkező irányba lépkedünk 5x0,01mm-t. Ha a kijelzőn látható értek és a mérőóra visszaállt az eredeti értékre nincs irányváltási hiba. Ha a kijelző visszaállt, de az óra nem, akkor a kettő közti különbség a hiba.
Bármelyik irányba is mozgunk a mérés/beállás folyamán nem szabad irányt váltani.
A körkörösséget munkadarab alapján külső mérőeszközel mérjük.
- Végtelenül szimpla, egy referencia alapján méred vissza az elmozdulást és visszaírod a vezérlőbe a kapott értéket, amiből az kikalkulálja a lépéseket. Jelen esetben egy 200-as kalibrált tolómérővel állítottam "századra". - A kört (a csapágyat amit etalonnak használtam) nem mértem ki, csak elforgattam 45 fokonként és néztem a mérések különbségét a tengelyeken. Mivel konstans volt ezredre, így a csapágy is pontos. - A hajtás léptetős. 320lépés/mm jelenleg. - Az irányváltási hibát egy ezredes órával mérem, a főorsó konzoljának támasztva és +-10mm-t mozgatva középről az óra nulla pontjából. Szimultán egy másik ellenörző óra a másik oldalról ugyanígy van beállítva. A két érték megegyezik, csak negatívban.
Egy UCCNCs vezérlésnél hogyan történik a tengelyek holtjáték kimérése és beállítása? Hogyan és mivel méred a kört? Léptetőmotoros vagy AC szervos a tengelyek mozgatása? Marj egy 100x100mm-es kockát ha kész vedd le a gépről és mérd meg az oldalait. Ha valamelyik tengely többet vagy kevesebbet mozdul azt a mérés megmutatja (érdemes elötte az irányváltási hibát kinullázni, mert hogy az az alapállapot)
Minden tengelyt újra kalibráltam, beállítottam a backlash értéket újra. Így lett egy 0.08-os hibám, ha kört mérek (középpont keresés külső és belső egyaránt) és egy 0.02-os ha X vagy Y-ba mérek távolságot. Gyanítom, hogy a tengelyek elmozdulásában lesz a hiba. A backlash érték változtatásával javul a pontossága a mérésnek, azonban az óra már mutatja, hogy túl van vezérelve (pozitív hibát kapok a backlashre, nem negatívat) A marás teszt még hátravan. Köszönöm a javaslatokat.
Irányváltási hibát mértél? Marj egy kört (100mm) és nézd meg a kör átmenetet 90 fokonként valamint mérd meg a körköröségét/ovalitását a programozott mérethez képest.
Na még mindig fúróélezés . Most találtam . Hát valahogy így , egész hasonló módom csinálom én is . A keresztél könnyítés az mondjuk általában elmarad , jó kő ,és jó szemüveg kell már ahhoz . Szemre egészen tökéletesre köszörüli , és a mozdulatok is azok ami nekem kézre áll . És még amit kiemelnék , nem akar lukat beszélni az ember hasába Minek ehhez mindenféle varázskütyü ?
eduard | 257
2021-11-11 20:45:41
[47941]
Egy mérési kérdéssel fordulok hozzátok, javaslatokat kérnék. A CNC-re feltettem egy renishaw tapintót, amit fixen mozgatok le-fel. Azaz nem forog. Gyári 6mm-es rubin golyó van a tapintószáron. A gond a következő: Y-ban +-0.002 pontossággal mérek, azonban az X-en következetesen 0.12 hiba van. Az ismétlési pontossága szintén 0.002 körüli. Újra kalibráltam az X-et, 200mm-en század alatti a hiba. Backlash kompenzálva 0.005-re. Két oldalról órázva a kottyanás nem mérhető. Ja igen, egy 72mm-es új SKF csapágyat mérek kívülről. Y-on 72.002 és 72.005 között fluktuál, X-en pontosan 0.12-vel kisebb. Elforgatva a csapágyat 90 fokkal, ugyanezeket az értékeket kapom. A csapágy tehát pontos. Az X is pontos. Elfogattam a tapintó házát 90 fokkal, a hiba maradt, a tapintóhegyet is elforgattam, a hiba továbbra is pontosan ugyanakkora. Természetesen megnéztem, hogy a végállásban nincs e kottyanása (szorítóval kirögzítettem) de a hiba továbbra is fennáll, és pontosan ismétlődik. Na itt elakadtam. UCCNC-vel használom, a verziója 1.2113
Sajnos magyarul még nem hallottam, és egyik kéznél lévő (műszaki) szótár sem hozza. A tükörfordítás elég bénán hangzana. Talán "hullámos illesztőhüvely" lehetne a neve. Talán valamelyik kereskedő a szabványszám mellé már magyarította.
Sziasztok! Sokszor volt már téma a frekiváltó vs. áramvédő relé. Miért old le? Itt a magyarázat a problémára. "Sajnos" megoldási javaslat is van a problémára. Hosszú, de nem lehet két szóban elintézni. Ezen kívül van még néhány jó videója, már akit érdekel!!!
Hacsak nem "áttételezi" a mozgást, azaz valamilyen mechanikával a mérendő elmozdulás többszörösét "küldi" az egérből kitermelt encoderre. Úgy fel lehetne javítani a felbontáson, de ezzel a lépés frekvencia nő amit nem tudom meddig bír feldolgozni az egér elektronikája.
Pakolászáskor egy a kezembe akadt, ez indította el az ötletet.
Gondoltam, hátha már valakinek sikerült kihozni belőle. Egy pozdorjából készült masinára gondoltam. Ide biztosan nem kell a sok tízezer forintos enkóder.
Nagyon-nagyon régen az egér még golyós kialakítású volt, és mind a két tengely irányában egy-egy fotocella érzékelő szolgáltatta a jelet. Ezeknél a régi fajtáknál el tudnám képzelni a cnc-s felhasználást akár útmérőként is, de nagyon kicsi felbontása volt a kerekeknek. A mostaniaknál max. ha össze lenne fogva 2-3 jeladó, és ezek jeleiből lenne generálva egy jel... de a legkisebb kosz is fejreállítanáaz egészet.... szerintem.
Találtam régi Omron C200H CPU és IO modulokat, az előlapján van programozó csatlakozó, de a cxprogrammer-rel nem tudok hozzá csatlakozni. Mit lehet tenni?
Törölt felhasználó
2021-11-09 08:29:15
[47921]
Próbálta már valaki útmérőként használni a számítógép egerét?
szingrati | 76
2021-11-08 22:20:14
[47920]
A furat nem kúpos és nincs benne menet, kívül kúpos a menetes rész alatt.
Sziasztok! Egy kis darab 5mm vastag alu lemezre lenne szükségem, olyanra, ami nem kedődik megmunkálás során. (kemény) Az anyagra vonatkozó jelöléseket, típusokat nem ismerem. Ha Valakinek lapul a műhelyben egy kb. 200 x 150 mm-es darab, szívesen megvásárolnám.
svejk | 33157
2021-11-07 20:01:19
[47913]
Valakinek a látókörében nincs véletlen egy NOVOPRESS ECO 1-es csőprés? Lenne egy-két kérdésem.
Találkoztam evvel a négy síklapú élezéssel már - Szinte nincs keresztéle , könnyű furatot kezdeni vele pontozás nélkül . Ezt még nem próbáltam kézből élezni , géppel pedig egészen biztosan nem is fogom próbálni . A hagyományos élezésnek is megvannak a trükkjei a keresztél "kivételére ", nagyobb fúróknál érdemes is alkalmazni telibe fúrásnál . 8-10 milliméterig egy perc sincsen egy fúró élezése ,ha időben után élezi az ember , hagyományos módon kézből . Gondolkoztam hogy hozzászóljak e a témához még . Azt nem értem mi szükséged van a gépi élezésre ? Ha komoly géphez éleznél akár keményfém fúrókat , ott a gagyi vacak élezőknek semmi értelmét nem látom . A kérdés , miért szükséges élezőgép ? Ha van komoly indoka akkor úgyis profi gép kell , az nem lehet olcsó .