Előzmény: Varga László, 2018-12-08 10:13:49 [43343]
Varga László | 1226
2018-12-08 10:13:49
[43343]
Beszélni azt nagyon tudok ---írni két ujjal pötyögök . Ódákat így nehezen hozok össze - Irigylem akik úgy írnak ,hogy nem nézik a billentyűzetet. No akkor --a forgácsoló erő pozícióban tartja ,ha nem veszed ki fogásból egy fix kést ,az ledarálja a menetet a holtjátékok miatt. a holtjátékok: vezérorsó és a lakatanya között fogaskerekek holtjátéka(nortonszekrénybe van egy pár) Balos menetnél még közbe tevődik egy forgásirány váltó kerék Ezek a holtjátékok összességéből adódóan nem marad a kés a vágott menet árokban visszaforgatáskor . Ez a kés viszont el tud forogni ,felballag a menet csúcsra vagy a mellette lévő menetárokba (ez menetemelkedés és a gép holtjátékok függvénye ).
Előzmény: Varga László, 2018-12-08 05:57:23 [43341]
Varga László | 1226
2018-12-08 05:57:23
[43341]
Ez a húzó rugó nagyon gyenge --de nem is kell azt nagyon húzni, mert csapágyazva van. A balos illetve a jobbos menetvágásnál egyszerű az átállás átakasztom és kész
Lehet, hogy a tekerő rugó nem lesz jó, mert az mindig tekerné, akkor is, ha nem kell, viszont régen a kötőgépeken volt egy jó irányváltós megoldás egy húzórugóval egy billenő szerkezet, egyszer egyik irányba húz, amikor átbillen, a másik irányba, ez jó is lenne ide, csak egy fix rúd kéne hozzá, aminek a hossza állítható.(mondjuk a szegnyereghez rögzítve).
Aztán lehet, hogy csak túlkomplikálom az egészet.
Amúgy a Csuhás "Doktor Úr" is csinált egy külső vágót, nekem az is tetszik.
Előzmény: Varga László, 2018-12-07 16:59:49 [43331]
KoLa | 7585
2018-12-07 20:44:32
[43337]
Előzmény: Varga László, 2018-12-07 20:42:05 [43336]
Varga László | 1226
2018-12-07 20:42:05
[43336]
A külső menetkés így néz ki. Az ötlet nem az enyém. Egy kedves fórumtárs vett rá hogy nem-e készítenék visszabillenős menetkést . A furatkés meg egy másik kedves fórumtársé aki szintén megkért, (nem agyalnák ki egy belső visszabillenőst?)
Most meg tudtam nézni,tényleg érdekes ez a kés. Mekkora fogást veszel? 0,05-ös a kereszt nóniuszod?
Előzmény: Varga László, 2018-12-06 18:06:01 [43314]
Varga László | 1226
2018-12-07 11:36:08
[43325]
Igazából 180 fokig átfordul a kés nem kellene csak90 fok ,de gondoltam a balos menetvágásra is .abban az esetben áthelyezem a kést a másik oldalra és arról billen visszaforgatáskor. Ezzel a megoldással a vágósebességet könnyebb tartani
Úgy látszik, minha vízszintes síkon a menetvágó pozícióban (előremenetnél) felütközne, hátramenetben pedig 180 fokban szabadon kifordulna a munkadarab hatására. Ismételt vágáskor ezt kell kézzel pozícióba állítani. Ötletes szerkezet. Érdekes lenne, hogy milyen megoldást alkalmazott a szerző.
Sajnos a hagyományos esztergák nem így működnek. Visszafelé járatva kell visszajönni a menet elejére, hogy az áttétel szinkronban maradjon azaz előre ismét beletaláljon a kés a menetbe. ( Van egy két gép ahol ezt trükkösen megoldják, illetve lehet menetórát is használni, de rövid menetnél a legegyszerűbb a vissza járatás ) Sajnos az áttételeknek, a vezérorsó anyának stb van egy kis kotyogása így vissza iránykor lemarad a szán, és ha nem emelnénk ki valahogy a kést akkor az legyűrné a menetet. Kiemelni vagy a szán tekerőjével, vagy valamilyen trükkös szerkezettel lehet. Erre mutat egy példát a videó. Sajna nem látszik a megoldás mikéntje.
Előzmény: Szalai György, 2018-12-07 10:27:14 [43320]
Szalai György | 9490
2018-12-07 10:27:14
[43320]
Nálam működik a videó. Amit nem értek: Ha előre forgásirányban már bevágta a kés a helyét az anyagba, akkor hátrafelé forgásirányban miért nem fér el a kés a menetárokban? Miért kell billennie, mintha harántgyalu kés volna? De, ha már bonyolult: Nem lehetne két kés egy tartószáron, hogy az egyik előre forgásirányban vágjon, a másik pedig billenés után a hátrafelé forgásirányban?
Nem értek hozzá, csak nem az egyenletes forgástól sajnálom a gépet, hanem az indításoktól és irányváltásoktól. Főleg ha azok elkerülhetők, vagy kihasználatlanok. Ha visszafelé is vágna, akkor felére csökkenhetne a kihasználatlan indítás, irányváltás. De lehet, hogy csak beképzelem.
Varga László | 1226
2018-12-06 18:06:01
[43314]
Készítettem egy hasznos alkalmatosságot kibillenő furatmenetkést.persze lehet még ezt köríteni például egy végállás kapcsolóval ami zsákfuratban lehetővé teszi az időben való irányváltást.A videó egy kicsit szerencsétlen-de hát csak két kezem van
Csuhás | 6722
2018-12-06 15:43:44
[43313]
A szabványos főorsó végződésről találhatsz nálam rajzot. Az egész orsó rajza az a gyár megszűnésével alighanem papírhulladékként végezte.
Üdv a tagoknak..keresek E2N bajonettzáras főórsó mértezett rajzát ha valakinek lenne köszönettel fogadnám....
crosspisti | 244
2018-11-23 20:24:58
[43310]
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam az előző hozzászólásomban, az egyszerű csavarok készítésekor én is a menetmetszőt használok többnyire, csak különleges anyagok,és alkatrészek esetében részesítem előnybe a késsel vágott menetet, annak minősül egy tengely is.Nem szeretnék tönkretenni egy majdnem kész tengelyt, egy próba nélküli menetmetszéssel.
Annyit tudom,hogy apám semi vágna soha metszovel,esztergályos nagyon keveset használ metszot,vagy fúrót AZT már csak fazonigazításhoz de ez hobby fórum ITT mehet a metszo.
crosspisti | 244
2018-11-23 19:30:18
[43308]
A kész tengelyekre, csak nagyon kicsi menetek esetében használok menetmetszőt, a nagyobb menetek elkészítését késsel oldom meg, nem vállalom azt a kockázatot, hogy az esetleg hibás metsző kárt tegyen a tengelyben. Nem rég kellett készíteni ko33-ból M16 meneteket, eszemben sem jutott a metsző használata.
KoLa | 7585
2018-11-22 12:36:47
[43307]
Metszővel a hosszú meneteket szoktam esetleg javítani ahol kinyomja a kés az anyagot és plusszos lesz. Az ilyen rövid meneteket illik kivágvi méretre.
Tengely végére menetet leginkább csapágyanyának szoktunk vágni. Az pedig egy kicsit igényesebb menet. Magam késsel vágtam volna és ha épp van olyan metszőm akkor azt ráhajtottam volna lesorjázni a kész menetet.
Én csak annyit jegyeztem meg, hogy ez nekem kissé fájt. Nem kell rögtön mellre szívni! Mindenki úgy készíti el a munkadarabot, ahogy neki jólesik. Az egyedi gyártás időnként az eszközök és a gondolkodás széles palettáját kívánja meg. Azt, hogy ki mit gondol magáról, az szíve joga.
Akkor lehet mégis csak én vagyok a pancser,vagy a tudatlan. 4db tengelyt készitettem el aminek a végére 18x1,5-ös menet kellett 20mm hosszon. Ez a művelet metszővel nem tartott tovább mint 10 perc. Lehet a metszőt másra talállták fel és nekem is késsel kellett volna vágni azt a menetet.
Tudom valószínűleg nem olvasod, ha igen, akkor javasolnám, hogy ha néha van időd és esetleg a fórumhoz hozzátennél néhány építő jellegű hozzászólást, esetleg képekkel illusztrálva bemutatnál munkadarabokat, lehet magától is megtalálna a munka.
Azt hiszem , most van itt az ideje , hogy kiszálljak ebből a személyeskedő fórumról. Az utóbbi időben egyre jobban megy a fórumtársak "fikázása" ,úgyhogy " jó munkát"! Az eddigi segítséget köszönöm, azoknak akik tényleg jószándékból tették ezt.
Nagy pontosságú gépekkel vállalok CNC esztergálást, gépalkatrészek, egyéb forgástestek megvalósítását, egyedi és kis szériás gyártást. Átm. 300mm-ig, 400mm hosszméretig. Munkáimra minőségi és méretgaranciát vállalok, általában rövid határidővel! Kecskeméti telephelyen személyes átvétel lehetséges, de természetesen postázok is!
Kérdéseket, műszaki rajzot, ajánlatkérést erre a címre várom: mezes.tamas@citromail.hu , vagy tamaslajosmezes@gmail.com Köszönöm!
Gépipari Szolnok 75 | 308
2018-11-21 23:36:08
[43294]
Nem hiszem , hogy ezek a cégek 3 hónapos gyorstalpalót végeztek volna "lovári" nyelven! Mégis menetelő gépről és menetelésről írnak a honlapjukon.Én úgy gondolom , hogy aki segítséget kér azt nem kellene leszólni.Gondolom senki nem tévesztette össze a honvédségi meneteléssel a hozzászólást.