A kiforrasztó huzalt szoktuk használni van többféle szélességben. Ha az nincs árnyékolt vezeték árnyékolását lehet használni az is jó rugalmas. Beleolvasztani a műanyagba és a házba.
Úgy érted az egész műanyag idomot újra ? Gondolom a terv elkészítése elég munkaigényes lenne, és mivel saját nyomtató híján mással tudnám csak csináltatni, ebből következően drága is. De nem vitatom hogy adott esetben az a legjobb.
A szénszálas rúd beszerzése lehet hogy nem jön össze, de maga az ötlet jó, talán sima dróttal megpróbálom, köszi. Jó lenne valami tuti ragasztó is, de eddig még mindegyikben csalódtam amelyikkel dolgom volt. Vagy arra gondoltam az aceton oldja a műanyagot, és azzal esetleg össze tudnám "hegeszteni" (?)
Modellrepülő távirányítójánál jártam így a menügombokkal. Modellboltban kaptam 0,5 mm-es szénszálas rudat, megfúrtam a törés vonala fölött két helyen párhuzamosan, és a két kis szénrudacskához hozzá bandázsoltam a letört nyomógomb fülét egy kevés cérnával majd kb egy csepp pillanatragasztóval átitattam az egész felületet. KB 7-8 éve hibátlanúl működik!
Megfelelő ragasztót vagy valami jó módszert keresek a képen látható probléma megoldására. Köszi.
RJancsi | 5809
2021-09-07 09:56:20
[47575]
Még mindig van ilyen, szinte mindegyik fúrókalapács (Makita, Bosch, Milwaukee, Hitachi, DeWalt) létezik ilyen tokmánnyal is. "Spline shank" néven keress rá.
Tudja valaki németül mi a neve ennek a menetmángorló fejnek? Köszönöm.
dezsoe | 2934
2021-09-06 10:59:21
[47566]
Öt érzékelő van a panelen: 4 bit a szerszámhelynek, meg egy index-féleség a legbelső körön. Gondolom, ez utóbbival talál a helyére. Így viszont pont annyi láb van, amennyi kell: 4 bit, index, táp x 2.
Az még nagyon "fiatal" (kb. múlt évben állították pályára a teljes lefedéshez szükséges holdakat), sok infó nincs róla és a legtöbb üzemben lévő vevő még nem képes venni a jeleit. Természetesen az idén gyártott kínai mobilok és navik igen de még a 2020-ban gyártott okostelefonok nagy része sem ismeri. A GPS pontossága egyébként egyre jobb, köszönhetően az egyre fejlettebb technikának. Egy GPS műhold élettartama valahol 5-6 év körül van, ezalatt elfogy az üzemanyaga és nem képes a pálya korrekciókra. Ezért kellenek a tartalék holdak, hogy át tudják venni a régiek helyét. Szinte folyamatosan lövik fel az új holdakat a régiek pótlására, amik természetesen egyre fejlettebb elektronikával rendelkeznek. De a légkör, a földi tárgyak és a Föld mágnesesség jeltorzító hatásait nem tudják kiküszöbölni ezért sohasem lesz 1-2 m-nél pontosabb a helymeghatározás hacsak nem egészítik ki földi referencia mérésekkel.
Jelenleg négy GPS rendszer létezik. A NASA által működtetett NAVSTAR. Ez volt legelőször, és az első pár évtizedben csak katonai (NATO) célokat szolgált, a polgári kódolatlan sávot mesterségesen rontották, hogy 100-150 m-nél pontosabb helymeghatározásra ne lehessen használni. De differenciális méréssel a geodéták már akkor is 2-5 mm pontosan tudták használni. Ezt felismerve Clinton elnök elrendelte a jelek torzításának eltörlését. Azóta egy sima kézi vevő is tudja a kb. 1-2 m-es pontosságot. Érdekesség, hogy hivatalosan a mai napig kísérleti üzemben dolgozik, ami azért fontos, mert hiába van a Földön több millió NAVSTAR vevő, bármikor és jogi következmények nélkül kikapcsolhatják vagy korlátozhatják a jeleket amit meg is tesznek minden háborús övezet felett. A másik régi hálózat a GLONASS amit a szovjetek kezdtek felépíteni épp a NATO-tól való függetlenség érdekében. Ezzel az a gond, hogy a teljes földi lefedettséghez legalább 24 aktív műhold kell (+ 3-4 tartalék). Ez soha nem valósult meg, egyfelől műszaki problémák miatt (az első műholdak sorra elromlottak), másfelől a Szovjetunió széthullása után az oroszoknak nem volt rá elég pénze. A mai napig csak annyit sikerült elérniük, hogy kb. Oroszország felett működik kielégítően, máshol legfeljebb a többi hálózat kiegészítésére jók. Az EU is nekiállt a saját rendszerének a kiépítéséhez, ez a GALILEO. Mára már teljes, kb. ugyanazt tudja mint a NAVSTAR. És végül van egy negyedik műhold rendszer ami igazából nem is GPS hanem geostacionárius pályán repülő hírközlési műholdakból áll. Ennek a rendszernek az a feladata, hogy folyamatosan sugározzák a navigációs holdak által szolgáltatott pontatlan pozíciók korrekciós adatait. Ez előfizetéses rendszer, ízlés dolga, hogy valaki erre fizet elő, vagy a földi mobil interneten beszerezhető korrekciós adatokra. A műholdas előnye, hogy egész Európában egységesen és automatiuksan működik, a mobilhálózatosnál meg meg kell keresni a mérési helyhez legközelebb levő bázisállomást és annak a korrekcióját kell használni. Nagyjából 30 km-en belül kell lennie, hogy pár cm-es pontosságot lehessen elérni vele ami pl. a mezőgazdaságban több mint elég.
A gépvezérlő GPS nem csak drága de legalább nagy is. egy fűnyíró traktoron már elférne, de elég macerás azt automatizálni. Ráadásul 1 GPS csak méteres pontosságra képes ami navigációhoz bőven elegendő. Ha ennél jobbat akarsz (akár mm-es pontosságot) ahhoz már 2 GPS kell és a kettő között megbízható és folyamatos rádiós adatátvitel. Megoldható úgy is, hogy előfizetsz egy más által üzemeltetett "bázisállomás" vételére és mobilneten fogod a referencia jelet. Ez sem olcsó. A preciziós földművelésnél megérheti, de egy fűnyírónál?
Ezzel az a baj, hogy a gyorsulásmérő chipek egy relatív súlyos tömeg tehetetlenségével működnek, általában kapacitív elmozdulásmérővel kombinálva. Nem hiszem, hogy sokáig tartaná a pozíciót egy erősen rezgő motorra szerelve.
Kérhetnék egy kis segítséget encoder ügyben? Van egy absolute enkóderem, ami egy szerszámcserélő tárat figyelt. 1-10-ig vannak a korongon a számok binárisan, tehát 4 bit-es. Ezen felül úgy látom, hogy órajel is van, de ebben már nem vagyok biztos. Először azt hittem, hogy mivel 7 láb van az elektronikán (4+3), a négy különálló az a 4 bit, a többi pedig + és -. Viszont Google barátomat kérdezve azt látom, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog. Elképzelhető, hogy a 4 láb az a Data+,Data-,Clk+,Clk-, a 3 további láb pedig a Gnd, VCC+,Gnd?
Picipocc | 9
2021-09-05 21:13:29
[47556]
Gondoltam valami hasonlóra én is. Az ára sem brutális, csak nem igazán győzött meg az adatlapja. Itt 2-3,5 fokos pontosságról magyaráznak, amit én számoltam az 50 méteren 12-15 cm, ami 0,1 fokos pontosságnak felel meg.
Elég neház ügy... Jó pár éve egy kollégám raktári anyagmozgató targocák automatizálására adta a fejét. Ő úgy képzelte el a megoldást, hogy a falakra felszerelt adott frekvencián villogó infra ledeket, a targonca tetejére pedig felrakott egy szűk irányban "látó" léptetőmotorral forgatott infra vevőt. Amikor egy led fénye a vevőre esett, a frewkvenciából be tudta azonosítani azt (isemrt led koordináták), a léptecs pozíciójából pedig a relatív irányt. Ha legalább 3 ledet be tudott mérni, abból geodéziai módszerekkel ki lehet számolni a pozíciót. ("Hátrametszés")
Csak néhány napja csatlakoztam a fórumhoz, abban a reményben hogy megoldást találok a problémára. Tervezek egy távirányítós fűnyírót építeni az unalmas téli estéimen. A meghajtás két db hajtóműves dc motor, aminek a vezérlését a távirányító processzora gyönyörűen megoldja. A problémám viszont a következő: szeretném megoldani, hogy a fűnyíró szép egyenes sorokat vágjon, lehetőleg magától végrehajtson egy 180 fokos fordulatot, és a már levágott sor mellé párhuzamosan visszaálljon. Léteznek a repülőmodellekhez 3 tengelyes gyro vezérlők, de ezek nagyon nem szeretik a vibrációt. Gondoltam GPS alapú vezérlésére is, de a polgári célú rendszerek pontosság ehez kevés. Szeretném kikérni hozzáértő emberek véleményét.
Tisztelettel Tamás
altrix | 100
2021-09-02 09:56:51
[47549]
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Adott egy Bonfiglioli AgilE frekiváltó amit nyomógombal Impulzus szerűen szeretnék indítani( nem kapcsolóval).Melyik paraméternél lehet ezt beállítani?
Sziasztok. Egyszerű kérdés, amin elakadtam... Ac servo motort lehet a 3fazisú hálózatról használni? Persze megfelelő feszültségűre gondolok.
Bencze András | 1033
2021-08-29 08:52:48
[47545]
Folytassuk az AC szervósban...Elkanyarodtunk a témától.
Előzmény: Arany János, 2021-08-29 08:13:05 [47544]
Arany János | 1382
2021-08-29 08:13:05
[47544]
"Az egzotikus tipusokat amugy is kerülni kell" Hát nemis szándékosan vettem meg!!! Viszont encoderből is akad egy-kettő a szekrényben. Megpróbálok leltárt készíteni róluk. Ha lesz még türelmetek hozzám!!!
Nem tudom, sosem csináltam Hall-os meghajtást. De biztos kapsz tanácsot ha konkrét motor tipust irsz.. Mindenki máshoz ért..nekem a Siemens, Lenze ismeretlen.. Főleg Omron Yaskawa Samsung Delta Panasonic amik vannak.. Ezekben mindben encoder van. Az egzotikus tipusokat amugy is kerülni kell, mert se doksi se pótalaktrész..
Előzmény: Arany János, 2021-08-29 07:12:46 [47542]
Arany János | 1382
2021-08-29 07:12:46
[47542]
Hmm! Akkor ezt a megoldást lehet, hogy majd nyugdíjba vonulás után próbálom ki! A "BLDC-vé degradálós" megoldás az hogyan működik?