Szerintem így kompaktabb a szerkezet, kisebb csavarok kellenek,mint a hagyományos elrendezésnél. A merevséggel nincs gond a két felet miután beállítottam a csavarokkal összehúzom, így kellő szilárdságú a karok tartása, és akár mángorolni is lehet vele.
Egyetlen hátránya,hogy nem nyitható,de lehet majd készítek egy olyat is.
No holnap lefényképezem az én ( ugyancsak gyártott ) állóbábomat Az EE 630 hoz csináltam egy 273 as cső fúrására ( egy spéci dobmalom készült a vastagfalú csőből , ahol szabvány szerint kötött volt a belső átmérő . DE nem cicóztam ( Nagyobb is belefér )
Szeretnék egy állóbábot az esztergára,de azt néztem,hogy mindnek kis méretű az áteresztése.
Van valami oka annak,hogy nem készítenek akkora méretben mint a tokmány?
kart emg | 321
2018-12-11 13:30:05
[43378]
Szia!
Hasonlít a képen lévő gépre a tied ? Ha igen, el tudom küldeni a teljes német nyelvű manualt. ha nem, akkor itt érdemes körülnézni : www.chipmaker.ru, 664db narógép képkönyv van feltöltve, nem csak orosz.
Úgy tudom rövid kúpos menet vágás a cél, szögbe állított orsó nélküli kézi szánnal. Ha nincs kúpvonalzó és vezérorsó a gépen, és mégis csak esztergálni akarsz, akkor csak az ilyen ki ki ízlése szerint kreatív vagy fuser megoldások segítenek.
Éppen működik, így életem első menetvágásán túl vagyok :D A menetesszár menetemelkedése 2 mm így a tortaszelet formájú mozgási pályán a forgópont felé haladva csökken a menetemelkedés. Ha pedig a menetesszár túloldalához tesszük a forgáspontot, akkor 2 mm feletti menetemelkedést tudunk változtatni. Szorítós, így bármilyen pozícióba tehető. Azért kell még vele foglalkozni...
Volt egy link ahol az a rengeteg esztergagép és marógép leírás volt, nem tudom most előhozni, nincs meg valakinek? arra az amerikaira gondolok valami " machinery " volt a címében.
Van egy E3N esztegagépem. Szeretném megtalálni azt a rajzot, ahol a kenési helyek vannak ábrázolva. Találtam hozzá gépkönyvet Csuház könyvei között (ezúton is köszönet a gyülyteményért) de pont az az oldal hiányzik belőle. Ha valakinek megvan, nagyon megköszönném ha megosztaná velem valahogy. Egyébként szívesen veszek bármilyen jó kenési karbantartási tippet, hogy sokáig megőrozhessem szeretett gépem jó állapotát.
Köszi
Gábor
petya88 | 48
2018-12-09 16:09:11
[43362]
Köszi. Megcsinálom a héten és meglátjuk mennyit hord el
Hmmm, nem egy elegáns megoldás. De a muszáj nagy úr. Ha erre kényszerülnék inkább az esztergálandó tárgy elé vagy mögé applikálnám a menetsablont, de a munkától függ hogy ez megoldható-e.
Hasonló elven működtek régen esztergák, cserélhető menetsablonokkal, ás bronz negyed anyákkal, ott vagy merev rudazat vitte előre a mozgást vagy maga a főorsó tudott előre hátra mozogni.
A megoldásodban a buktató, a nem egyenletes menetemelkedés, a rudak geometriája miatti torzítás, illetve könnyű hibázni és elöl hátul törni valamit a gépen.
Na, mégegyszer megnéztem már értem, ahogy forog az anyagaz fordítja el a szárat a késsel együttígy ha hozzáér bárhol, az kifordítja, jó kis szerkezet, a fizika működik, nem kell ide makk3 se.
Hát ezt a dolgot nehezen kezdtem kapizsgálni ... Jól gondolom hogy a visszafele forgó anyag emeli meg a kést ? És ha kifut a menetből akkor tud vissza ugrani alaphelyzetbe ? Ötletes (+ gomb helyett )
Előzmény: Varga László, 2018-12-08 16:37:01 [43353]
Istvan0728 | 383
2018-12-08 16:48:33
[43354]
Előzmény: Varga László, 2018-12-08 16:37:01 [43353]
Varga László | 1226
2018-12-08 16:37:01
[43353]
Nem vezeti semmi! Próbáld ki kapcsold be a vezérorsót állíts be egy menetemelkedést legyen mondjuk egy egész szám. forgasd a tokmányt kézzel míg a mellékhajtóműved elindul,majd tegyél egy mérőórát az ágyra nullázd ki. tekerd visszafele a tokmányt kézzel,s mikor a mutató kimozdul ,az a te holtjátékod vagyis a gépedé ez lehet negyed vagy háromnegyed de másfél kör is . Ezért nem lehet megmondani hogy a menet árok vagy a menet csúcs vagy a kettő között helyezkedik el a kés visszafele. Persze ez összefüggéstelennek tűnik amit én hadoválok!
igazad van csak nekem ez a megoldás volt az egyszerűbb. Egyébként nem tudsz akkora fogást venni hogy az bebamástól gyenge lenne (34CONIMO6--készár anyaga). Ebben az esetben egy ütköző csavar kell a két funkcióhoz (bal menetvágás,jobb menet vágás)
Talán lehetne egyszerűbb kivitel is: Magam nem gyengítettem volna a tengelyt egy körülményes bemarással, hanem csak egy stiftet ütöttem volna bele ütközőnek.
Előzmény: Varga László, 2018-12-08 12:25:54 [43345]