Ez azt csinálja, hogy amikor be van kapcsolva a digitalizálás (M40), akkor minden probe (G31) eredményét megjegyzi, majd M41-re kiírja a megadott file-ba. Viszont azt, hogy hol és hogy mintavételezzen, azt neked kell megírni g-kódban. Az Autoleveler egy betöltött g-kód alapján generál egy mintavételező kódot helyetted. Sík terület mintavételezéséhez használhatod az Autolevelert is (akár előtte-utána M40-M41-gyel és akkor tárolja is az eredményt külön is), de ha közben forgatni is akarsz, akkor már neked kell megoldani. Annyira nem bonyolult feladat, szerintem. Keress rá a doksiban a G31 kifejezésre, több helyen is találsz infót, hogy mit tudsz vele csinálni.
Hasonlóra gondolok mint az autolevel működése egy adott terület automatikus scannelése a beállított paraméterekkel ilyen feladatra létezik valami alkalmazás vagy megoldás?
A Tools/Probe fülön beállítod a file-nevet és egyebeket, M40-nel indul a digitalizálás, M41-gyel leáll. A g-kódot, ami a mozgásokat és a G31-eket tartalmazza, azt neked kell megírni/generálni. Gyakorlatilag ennyi. A kapott file-t aztán már fel tudod dolgozni.
Sziasztok! Segítségetek szeretném kérni digitalizálás témában. Probe-val 4tengelyen mi lenne a legegyszerűbb módja az UCCNC-ben végrehajtásnak? Esetleg van plugin probe-hoz?
Törölt felhasználó
2017-12-01 12:24:19
[4745]
Igen és nagyon jól működik, de csak Modbus beszelő VFD-vel együtt.
Szia. Ha nem késő akkor vegyél inkább egy olyan VFD-t ami a Modbus működését garantálja. Én egy Bosch Rexroth EFC5610 modellt használok, nem sokkal drágább min a Huanyang de sokkal jobban működik és Modbus-al kezelem egyenesen az UCCNC-n keresztül. A plugin ami be van építve az UCCNC-be nagyon jól működik, hiba és fejfájás nélkül. Én legalábbis nagyon meg vagyok vele elégedve, az UCCNC-vel is meg a VFD-vel is. Nézd meg Inverter Drive Supermarket oldalát, én tőlük vettem a VFD-t, gyorsan küldték nagyon jó áron.
A Huanyang frekiváltó tulajdonképpen nem működik Modbus-al. Bár elvileg Modbus kommunikácós csatorna van rajta, de a fejlesztőknek nem sikerült jól megvalósítaniuk. Szóval ezt a frekiváltó egy eredetileg modbus-nak szánt, de valami másra sikerült egyedi kommunikációs protokolt használ. Ezért sem az UCCNC beépített Modbus pluginjával nem működik sem a Mach3 brain-en keresztüli modbus kommunikációjával nem működik. Mach3-hoz írt valaki egy plugint ami beszéli ennek a frekiváltónak a nyelvét, illetve UCCNC-hez is írt valaki egy plugint amit szintén ezt csinálja. Amit Dezsoe linkelt ott ezt az UCCNC plugint lehet letölteni. Hogy ki használja azt nem tudom megmondani sajnos, de a fórum beírások alapján többen is használják. Illetve a plugin írója már tovább is fejlesztette a plugint, hogy más frekiváltókkal is, amik valóban modbus nyelven működnek, hogy azokkal is működjön a plugin.
Személyes ismeretségemben nincs, de a fórumok alapján sokan használják. Egyébként meg töltsd le, próbáld ki, ingyen van. A CNCdrive-os fórumon is találsz hozzászólásokat, tapasztalatokat. Ha gond van vele, elég gyorsan szokta javítani a készítő.
Hát elsőre lövésem se volt hova kell a 0 és 3. Hiába olvasgattam a makrót. Aztán megfejtettem. Nagyon jól vált. Majd szerintem gombod teszek fel. X-A és A-X felirattal. Ne kelljen beírni se. Köszönöm újfent
Lenne egy kérdésem... nem tudom használ-e valaki kínai Huanyang VFD-t marómotorhoz. Ehhez ugye létezik 2-3 plugin Mach3 alá amivel szoftveresen vezérelhető mod-buson keresztül. Ezt lehetne adaptálni valahogy uCNC-hez is? Szükségem lenne egy ethernetes vezérlőre de ez még visszatart...
dezsoe | 2934
2017-11-28 12:24:45
[4735]
Muszáj neki működni, nem szoktam tesztelés nélküli cuccot felrakni. Pláne ilyet, amivel sokat lehet ártani... Azért, vígasztaljon a tudat, hogy nem elsőre működött, volt néhány vakvágány...
No. Több megszakítással, de csak befejeztem. Mxxxxx E<egyiktengely> H<másiktengely> hívással a két tengely minden adatát átcseréli. A tengelyek 0..5-ig az XYZABC-nek felelnek meg. Ha rányomsz a Save settings-re, akkor el is mented a megcserélt tengelyeket, úgyhogy csak akkor nyomd, ha tényleg kell. Mondjuk, vissza tudod cserélni, tehát nagy baj nincs, csak legfeljebb legközelebb csodálkozol, hogy miért az a tengely megy és hova...
// ================================================================================================ // Mxxxxx E<axis1> H<axis2>: Full swap axis1 with axis2 // ================================================================================================
AxisData Axis1 = new AxisData(AS3); AxisData Axis2 = new AxisData(AS3);
public class AxisData { UCCNC.AS3interfaceClass myAS3;
int Base0 = 0; int Base1 = 0; int Base2 = 0; int Base3 = 0; int Base4 = 0; int Base5 = 0; int Base6 = 0; int Base7 = 0; int Base8 = 0; int Base9 = 0; int Base10 = 0;
és ha beteszel egy gombot ami mozgat egy relét ez majd imitálja , hogy a végállás OK. illetve csak azt az irányt engedélyezi ahogyan le tudsz jönni a kapcsolóról.
Az iparban egyébként valóban így van, hogy ha limitre fut valami akkor ott is van egy override kapcsoló vagy nyomógomb, esteleg egy bitet kell átállítani. Az is igaz, hogy ott is általában csak egyszerűen sorba van kötve a két végállás kapcsoló. De a nagy gépeknél nagyon ritkán fordul elő ilyen eset. (Bár épp nemrég volt egy szíjszakadás egy eszterga X szánjánál)
De ugye hobbyban kikapcsolt állapotban sokszor eltologathatóak a szánok akarva vagy akaratlanul így itt ez gyakoribb hiba.
De most tényleg... nem ad plusz szolgáltatást a 2 végállás + 1 Home kapcsoló az egy szem árvához képest? Vagy csak -sajnos nem először - én vagyok béna, értetlen?
A Override LED-el meg majd meghívatok egy makrot, hogy vegye le a JOG %-ot alacsonyra.
ez a módi nem csak az uccnc-nél van, grbl is hasonló (mach-ot nem ismerem), és valóban értelmetlen a dolog (legalább is én is úgy gondolom), jó lenne ha a másik irányban el tudna indulni, az az le lehetne állni róla, mondjuk egy reset után ...
Elöljáróban bevallom, eddig javarészt szervos gépekkel foglakoztam és ott az esetleges végállásra futásokat elintézték a servodrive-ok, az UCCNC nem is tudott róluk.
Most egy javarészt léptetős, de jelentős áttételű, speciális gépnél nem tetszik nekem ez a végállás kezelés.
Ha pl. X+ ban haladok akkor az X- végállásra is reagál. De ez még nem is lenne olyan nagy baj.
Viszont az nagyon nem tetszik, hogy ha valamelyik végálláson vagyok mondjuk az X- -on akkor bekapcsoláskor csak a Limits override-al tudok lejönni. X+ ba ilyenkor miért nem enged le simán? De főleg miért enged Override-olva X- -ba, ráadásul akár 100% JOG sebességgel? Ebből nekem törés, szakadás lesz.
Sejtem én hogy azért van ez mert akár 1 db bemenettel is lekezelhető az összes végállás és referencia, de ha külön konfigurálok minden kapcsolóra más-más bemenetet akkor észrevehetné a logikát.
Van egy relativ hosszú úttal rendelkező szán, de csak a két végén van végálláskapcsoló. Mivel az UCCNC program is egy faca kis program ezért az egyik végállást kinevezem szimultán Home-nak is.
Referencia felvételkor elmegy a kapcsolóra, lenyomja, lejön róla, átírja a DRO-t a Write offset-ben megadott a értékre és ott is marad.
De nekem az lenne a jó, ha a ref. felvétele után bejönne automatikusan egy megadott értékre. ( kb. középre)
Meg lehet csinálni makróból, de csak MDI-ből fog futni (vagy nyomógombról), g-kódból nem. Ennek az az oka, hogy a cseréhez ki kell olvasni a beállítás képernyőkről az adatokat, megcserélni, majd nyomni egy apply settings gombot, amit viszont kód futás közben nem illik.
Nincs valami megoldás akkor rá? Egy olyan makró, amibe esetleg komplett adatokat adok meg x tengelyhez tartozó paramétereknek? Aztán másikkal pedig resetelem? Látom, hogy ez neked pár perces dolog Még, ha nincs is benne kihívás.
Igen, jogos! Akik eddig használták, egyforma motorokkal próbálták. Az is igaz, hogy mindez szépen le van írva a doksiban:
Function: void Swapaxis(int axis1, int axis2) Description: This function swaps the step and direction pin numbers and pin negate settings of one axis with another axis.
Elég, ha pontosan leírod pontosan miként kellene eredetileg mennie. Mert azért ez nézőpont kérdése. Ami biztos, hogy ha kézzel átírom az X tengelyhez A tengely minden adatát...portok, speed, velocity, step/unit, akkor X tengely gkódra az A tenglyem megy remekül. Amint ezt a makrót indítom, akkor meg nem ezt csinálja. Hívtalak tegnap, ha ráérsz szívesen elbeszélem
Szia! Ha a műhely eléri az üzemi hőfokot (nem kell télikabát), akkor megnézem, de nagyon csodálkoznék, ha nem lenne jó, mert már jó néhányan használták sikerrel.