Valaki aki tudna segiteni beckhoff plc és nidec digitax frekiváltó kombó problémában? Kommunikáció és ethernet-ethercat probléma ...zárt hurkú vezérlés encoder problem ... Köszönöm!
Gépipari Szolnok 75 | 308
2021-10-07 09:20:40
[47739]
Szia! Köszi a rajzot!Kérhetnék privátba egy költségvetést , hogy mennyiért csinálnád meg? Üdv: Sándor
Hasonlót csináltam 15 éve Lenze frekiváltóval ahol még a Par1-Par2 átkapcsolást is elvégeztem. Evvel különböző motor beállítások is elérhetők így optimálisra lett beállítva a frekiváltó.
Nem mechanikus kapcsolóval kell átkapcsolni a motort mert ott az emberi hiba nagy. A frekiváltónak van relé kimenete ami programozható Pl: 3:11 6 paraméter Ha a futás 0 csak akkor engedi az átkapcsolást. Mágneskapcsolókkal kell átkapcsolni. A fékezést is a frekiválltóra kell bízni + fékellenállásra.
Köszönöm a segítségeteket! Így már tisztább a kép! 3 /3n fázisú frekvenciaváltóm van , de nem tudom , hogy tud-e két fordulatot.Kínai! Jó régen vettem. Már megszünt az üzlet. 2,2 KW-os A gépen van mechanikus lábfék. Tehát, ha lefékezem ,akkor elvileg kapcsolhatok. Olyan dahlander kapcsolóm van , ami nem 0-1-2, hanem 1-0-2. Kisebb a hibázás. Egyébként sem szilajkodok már. Üdv: Sándor
Ebben a videoban viszont vásárolt a figura egy dahlander motoros gépet, de neki otthon csak 1f van, ezért épített be egy frekiváltót. (hogy legyen a gépnek 3f) Nem is használ potmétert a ford. változtatásra. (kép1)
A dahlander motor átkapcsolását azzal piros kapcsolóval teszi.. (kép2) Itt viszont KAPCSOLÓ van a fváltó kimenete és a motor között..!! FONTOS(!!) hogy az átkapcsolás csak a motor álló helyzetében történhet büntetlenül.. (a videón is így van..) Az egy másik probléma hogy dahlander motorok tekercselése általában YY-ba (400V) van kötve a motoron belül a tekercsfejben, ezért az így üzemeltetett motorok jelentős teljesítmény csökkenéssel üzemeltethetők. -1f=(230V)> fváltó> 3f(3x230V)-
Ebben a videóban azt mondja hogy lecserélte a gép eredeti 1f motorját (sima)3fázisúra (nem dahlanderre.!)
A frekiváltóknál lehet programozni 2 (vagy több) különböző sebességet, és a kezelő panelen azzal a kapcsolóval azt a programot választja ki amire éppen szüksége van. -speed1..speed2- Ezt megteheti üzem közben is.. (meg is teszi a videóban) büntetlenül mert a f_váltó és a motor kapcsolata nem szakad meg a váltás közben.
Biztos nem a főáramkört szakítja meg. Egy mágneskapcsoló van a vill részen, a motoron 3 csoki. Ez azt jelenti csak az egyik fordulatot használja. A kapcsolóval a fordulat alapjelet osztja a felére. Azt viszont nem tudom mi a francnak kell a sok vill szar amit beépített.
Sziasztok ! Valaki tudna segíteni , hogy a dahlander motort , hogy lehet a frekvenciaváltón egyből átkapcsolni , ahogy a filmen van? Én úgy tudtam, hogy nem szakadhat meg a motor és a frekvenciaváltó között a kapcsolat. Laikus vagyok ,ezért kérdezem. Én is így szeretném megoldani a gépemet.
vagy az nem tesz jót a kompresszornak ha ki be van kapcsolgatva ? gondolom akkor ugy kell megoldani hogy kompresszor mehet és ha hűteni akarok akkor adjak áramot a mágnesszelepre ?
Szia! Nem jól látni a képen, de valszeg hűtőközeg mágnesszelep van a képen, csak valami régebbi, nagyobbacska fajta, nem az a kisebb kivitel, mint amit a második típusnál mutattál.
Nem tudod nélküle elindítani.
Gondolom szét van buherálva a vezérlése a vízhűtőnek, ugye?
Adott egy Rexroth VT-HNC100-2-21/W-16-P-0 két tengelyes vezérlő, megtaláltam a hozzá való programot is, ellenben sehogyan sem tudok rákapcsolódni, akár egy diagnosztikát kérni, vagy bármit. Sima soros porton keresztül próbáltam, semmi eredmény. Van esetleg valakinek ilyen vezérlővel tapasztalata? Profibus-on keresztül esetleg? Gyári kábel kellene hozzá? Esetleg valami spéci soros kábel kötés?
Sásdi Zoltán | 726
2021-10-04 08:18:18
[47711]
Nálam a trafó D220mm, menetenkénti U=0.5V. max 4amper. Köszönöm a képet, ezen a nyomon indulok el, már csak kefét kell találnom, tartok tőle, a mai generátoros időkben ez sem lesz könnyű. Köszönöm a sok segítséget.
cirka 400 menetre oszlik el a 270 V, tehát menetenként ~0.7 V van.
De itt a leszedő kefe 2-3 menetet is rövidre zár.
Ezek a trafók úgy vannak méretezve, hogy ezt elbírják.
Előzmény: Szalai György, 2021-10-03 17:12:52 [47704]
svejk | 33038
2021-10-03 19:48:07
[47708]
"A kommutátoros motorok szénkeféinél nem áll fenn ugyanez a részműködés?"
Nem, vagy csak alig, hiszen a motoroknál a szénkefe a semleges vonalon helyezkedik el a kommutáció itt zajlik.
Ez a semleges vonal a terhelés hatására eltolódik ugyan, ezért használnak komolyabb motoroknál kompenzáló tekercseket is.
(a múlt század fordulón pedig akár egy "jómunkásember" kézzel állította utána a kefehidat ha nagyon szikrázni kezdett)
Előzmény: Szalai György, 2021-10-03 16:25:49 [47703]
PSoft | 18591
2021-10-03 18:59:46
[47707]
„Fogalmam nincs menyi lehet egy ilyen trafónál a szegmensenkénti feszültség, (megmérni sem tudom, nincs már ilyenem) de biztos nem jelentéktelen.”
Segítek... A napokban ha ráérek, meg fogom mérni.
Egyébként, volt már ez téma régebben valamelyik topikban. Talán még, mérések is történtek.
ANTAL GÁBOR | 4642
2021-10-03 18:43:53
[47706]
Mint írtam :" emlékeim szerint". A Trakisz gépkönyvei erre hívták fel a figyelmet . Milyen érdekük lett volna locsogni ?
hostya | 3097
2021-10-03 17:29:10
[47705]
"Azok is áthidalnak több kommutátor szegmenst, amik között feszültség különbség van."
Azért azt vedd figyelembe hogy a kommutátor, többnyire több száz vagy több ezres fordulatszámmal forog a kefék alatt. Sokszor zár rövidre egymás után felváltva sok tekercset, rövid ideig.. A toroid trafó keféje/görgője meg órákig/napokig is állhat ugyanabban a pozícióban..
"Akkor a nagy motorszénkefe anyaga alkalmas lehet szabályzótrafó széngörgő anyagául is?" A fentiek miatt sajnos nem..
Előzmény: Szalai György, 2021-10-03 16:25:49 [47703]
Szalai György | 9490
2021-10-03 17:12:52
[47704]
Nem kicsit ajándék májashurkás ez a magyarázat? (Sok benne a rizsa.) Nehezemre esik elképzelni olyan transzformátort, aminek az „üzemére nincs káros befolyással” a folyamatosan fennálló részleges menetzárlat. Fogalmam nincs menyi lehet egy ilyen trafónál a szegmensenkénti feszültség, (megmérni sem tudom, nincs már ilyenem) de biztos nem jelentéktelen. Egy használható minőségű szénfánk két egymáshoz nagyon közeli pontja közötti pici ellenállás meg kevéssé csökkentheti a menetzárlati áramot. Gondolom.
A kommutátoros motorok szénkeféinél nem áll fenn ugyanez a részműködés? Szerintem: De. Azok is áthidalnak több kommutátor szegmenst, amik között feszültség különbség van. Akkor a nagy motorszénkefe anyaga alkalmas lehet szabályzótrafó széngörgő anyagául is?
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2021-10-03 09:03:28 [47701]
PSoft | 18591
2021-10-03 09:40:05
[47702]
Próbáltam kicsit utána olvasni, gépkönyvet(könyveket) ugyan nem találtam, de... A TRAKIS-HETRA oldalán is ugyanazt írják, amit Te mondasz emlékezetből.
„...A tekercsen kiképzett csúszófelületen mozog az áramleszedő szénkefe. A biztonságos áramleszedést megfelelő rugónyomás biztosítja. A szénkefe általában két menetet rövidre zár. A menetek közötti zárlati áramot a kefe ellenállása annyira csökkenti, hogy az a szabályozó transzformátor üzemére nincs káros befolyással...”
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2021-10-03 09:03:28 [47701]
ANTAL GÁBOR | 4642
2021-10-03 09:03:28
[47701]
Emlékeim szerint a toroidok leszedő szénkeféi ( görgői) speciális műszénből vannak csinálva ( Bronz egyáltalán nem jöhet szóba ) A toroidnál két ( vagy több) menet rövidzárban működik. A szénkefének korlátoznia kell a zárlati áramot ezért nagyobb fajlagos ellenállású szenet alkalmaznak .
Annak idején a Trakis gyártott sok toroidot , a gépkönyveiben mindig felhívta a figyelmet erre a tényre . Ez emlék , de ha valakinek lenne egy gépkönyve....
Egy D3-as furat van a közepén azon gördül. Ez egy D20 és 9mm magas henger, közepén 3-as furat. Gondolom azért alkalmaztak gördülő hengert, mert az elméletileg csak egy, ugyancsak hengeres menettel érintkezik. Ha át is hidal két szomszédos menetet, a szénhenger ellenállása nem enged nagy áramot azon az 1 volton.
A grafit henger (pogácsa?)gördül a meneteken, vagy csúszik? Van benne tengely/csavar számára rögzítőfurat? Jó lenne egy rajz, vagy kép. Utoljára egy nagyobbacska szénkeféből esztergáltam ki a megfelelő méretet,valószínűleg találok még a lomjaim közt ilyen anyagot. Talán még bronzos is akad.
Szegény ember vízzel főz. Most, hogy már jó ideje nyugdíjas vagyok, igyekszem elkészíteni azokat, amiket korábban nem volt időm, bár tudom, valószínű nem fogom használni. De, most két 0-35V-5 Amperes tápegységet csinálok. Ezt talán még használom. De, minden dolog másik 21-et szül (21 a nyerő), nekem azt, hogy eloxálni szeretném az előlapokat. Ehhez elő bányásztam egy régi toroid trafót, ami 0-240 V AC-t ad, persze fel kell újítanom, ment is, de a tekercsen futó érintkező, egy D20x10-es grafit henger. No, az kicsit (nagyon) kopott. Ezt szeretném újra cserélni, na-de honnan. Ebben szeretném a segítségeteket. Van-e szép hazánkban forrás?
onagy | 365
2021-10-01 13:56:27
[47697]
Köszönöm, kínomban vettem egyet. Errefelé sem olcsó, de legalább ritka. O.
Sziasztok, szükségem lenne egy pár jó hosszú lineáris sínre, itthon lenne is, csak több darabban.. össze lehet hegeszteni ezeket az anyagokat co-val? vagy valamivel.. vagy felejtős?
onagy | 365
2021-09-30 15:46:23
[47691]
Sziasztok,
Pécsen vagy környékén kitől tudnék kölcsönözni egy gépbeállító vízmértéket ma-holnapra? Eljöttem f.sz nélkül b.szni, drága lenne visszamenni Zalába ezért.