Én próbálkoztam a Whispererel, az esetek 99%-ban belefagyott egy nagyobb fájl megnyitásába. G-kódba és dxf-be is. Kisebb fájlokkal nem volt baja, de 2Mb fölött már bajok voltak. Pedig jó ötlet volt a fejlesztőtől, engem kicsit idegesít, hogy nem tudok g-kódból csinálni a k-40-el semmit
Sziasztok! A K40-esem még alkatrészeire bontva várja a "felépülést ", addig is ismerkedek a szoftveres részével. Melyik szoftver a kiforrottabb, használhatóbb, az eredeti, vagy a Whisperer? Köszönettel:DZ
freewind | 90
2018-03-17 08:47:17
[14760]
Nekem is volt egy ilyen gépem. Ebben és a "Kezdő vagyok." topicba is többször írtam róla januárba.
Köszi a tippet! Átnézem a csatlakozókat. Igen, ahogy a videóban is látható, az első két próbálkozáskor lekapcsolja a dolgokat, a harmadiknál már jó és onnantól kezdve működik is gond nélkül.
Első körben, a vezérlőpanel érintkezéseit nézném végig.(lehet hogy egy sürített levegős kifúvás is elég).Mivel nem egy kicsi masináról beszélünk, így kicsi az esély a vezérlő behalására.Mégpedig azért gondolom ezt, mert nem folyamatosan produkálja a gép.Ha jól értem, akkor többedszeri próbálkozásra jó lesz.Ami pl. egy mágnaskapcsolónál is, ha egy kis por, vagy mittudomén (leöntöd, ráburítasz valamit, sok por) belemegy, akkor már nem a megfelelő módon működik. De ez csak egy tipp.
Van egy kínai CO2 lézervágóm, ami az alábbi hibajelenséget produkálja: A gépen van egy vezérlőpanel ahonnan kapcsolhatók: - x és y mozgás - lézer tápegység - elszívó ventilátor - levegőkompresszor Plusz van egy "Test" gomb, amivel a lézerrel lehet lőni egyet.
Miután ezeket bekapcsolom és gép vágni kezd vagy a Test gombbal működésbe hozom a lézert, azonnal lecsapja a többi eszközt (ventilátor, kompresszor, stb). Van amikor mind a négyet, van, hogy csak egyet-egyet. Aztán újra bekapcsolgatom őket egyesével, majd megint jön a lézer és lecsapja. Ezt eljátszom 2-3x, majd működik rendesen, akár órákon keresztül.
Készítettem a jelenségről egy videót, talán érthetőbb mint ahogy leírtam:
Esetleg valami ötlet, hogy mi okozhatja?
Köszi, Zsolti
freewind | 90
2018-03-16 11:18:05
[14753]
Nekem ez vált be a legjobban: http://lasergrbl.com/en/ Igaz, ehhez le kell cserélni a firmware-t GRBL-re.
Néhány sorral lejjebb, pl. ennél a hozzászólásnál is olvasható: 14719. Nem tudom ennél a cuccnál, hogyan vezérlődik a lézer, ki-be kapcsolás, pwm, stb.. Mindegyik fotogravír program (MCNC, dotg, g-ray) előállít gkódot, de a lézervezérlés különböző, z tengelyről, M10-M11 parancscsal, gray to hz-hez pl. segédáramkör (frekvencia/fesz átalakító) is kell.
Vásároltam egy Eleksmaker A3 típusú hobby lézert! Eleksmaker Laser Eddig csak marással foglalkoztam, úgyhogy a lézerrel még csak most ismerkedem!
A lézerhez letölthető az oldalukról egy egyszerű szoftver, amivel könnyedén lehet vezérelni és "programozni" a lézert! Azonban szívesen kipróbálnék más ilyen típusú lézeres CAM progit, mit javasolnátok? Elsősorban képeket, feliratokat szeretnék fába gravírozni!
Nagyon sok, a géppel, szoftverekkel, vezérlőkkel kapcsolatos infó "kinyerhető" az oldalról. Senkit ne riasszon el a rengeteg pálcika/négyzet,:) a gugli, egész jól fordítja őket.
Akkor ebből le is szűrted hogy nem a motornál és kábelezésnél hanem a vezérlőben kell a hibát keresned. Ahogy írták ott a meghajtó körüli forrasztást érdemes átnézni, bár amilyen filléres tétel a meghajtó, ha van lehetőséged cseréld le rajta.
A "régebbi" vezérlői A3967 motormeghajtókkal vannak szerelve. (ezek, csak 700mA-es meghajtók) Az újabb vezérlők már, a nagyobb áramú A4988-as meghajtókkal vannak szerelve.
Akkor a nyákot kellene meg vizsgálni a forrasztási oldalról,ahogy írtam hideg forrasztás , vagy legrosszabb esetben a meghajtó , de az nem hiszem ,hogy magától csak úgy tönkremegy.De ha mégis , akkor sem vennék újat , hanem kiváltanám mondjuk ezek között valamelyikével a4988 , drv8825. Csak meg kell keresni a step és dir kimeneteket , többi meg fent van a neten.
Még ezt az utat nem jártam ki! Köszi az ötletet. A motor kábelei tuti jók mert felcseréltem a két motort és a másik kihajtásról működik rendesen. Mérésben tudsz-e segíteni milyen értékeket kell méznem?
Ilyet , akkor is csinálhat , ha a 4 vezetékes léptető motor , valahol a vezetékek csatlakozásánál , kontakt hibás , tehát csak 3 érintkezik. Egyszerűen kiméred , de lehet a nyáknál hidegforrasztás is.
Sziasztok! K40-es lézert használok viszont most gondom van az alapappal. Elvileg feladta az Y tengely hajtása. A jelenség hogy bekapcsoláskor mikor felvenné a refpontot csak az X tengely indul el az Y tengely egyhelyben áll és remeg. Kérdés valaki tud-e javítani ilyen lapot vagy nincs valakinek eladó? Válaszotokat előre is köszi!
PSoft | 18592
2018-03-11 10:58:39
[14736]
Hasznos, képes/ábrás olvasmány, CO2 lézerek sugárút, tükrök,és fókusz beállításához.
Én a kutyát szoktam a vörös fényű pointerrel hülyíteni. Baromi nagyokat csap a mancsával a fénypontra és ha közben kikapcsolom, elégedetten nyugtázza, hogy agyoncsapta
IGen igazatok van ! Úgy döntöttem hogy nem kockáztatok, számomra ennyire ismeretlen dolgokkal maradok a bevált kék lézernél
PSoft | 18592
2018-03-10 10:19:45
[14730]
A "macskatesztet" alkalmazva...:)
A vörös,és kék diódák fényét falra/padlóra vetítve, a ciluka igen nagy érdeklődést mutat a cikázó fénypontok iránt. Ezzel szemben a zöld dióda cikázó fénypontja, valamiért közel sem érdekli annyira, mint a kék,és vörös pontok.
Így a macskateszt eredménye, a következőképpen alakult: 1.-kék 2.-vörös 3.-zöld fényű diódák.
Magyarázat, az...nincs! Ha csak az nem, hogy egyszerűen...elfáradt a ciluka, mire a zöld dióda sorra került. Ugyanis, a zöld dióda volt a teszt során a harmadik a sorban.
Lehető legroszabb megoldás megmunkálási célra inkább mérés/ vizual részre használják elterjedt! hatáfok: ir 808nm>>>1064>>>532nm 1w>>>>>>>>>>>>~100..150mW
Tapasztalatom nincs, csak 5letelek... Szerintem a szokásos dolgokon kívül (teljesítmény, sebesség) sokban függ a póló anyagától. Nem mindegy, hogy 100% pamut, ami szenesedik vagy 100% műszál ami akár meg is olvadhat. A keverék szálaknál meg bármi lehet. Épp tegnap "játszottam" azzal, hogy öntapadó dekorfóliából vágtam "maszkoló" képet (kb. mint egy egyszer használatos szitanyomó lap), majd egy darab textilre ragasztva festékspray-el lefújtam. Ígéretes a technika, csak nem volt textil festékem, a garázsban talált akril festék meg beszívódott a kelmébe. Nem akartam egyből egy pólót tönkretenni ezért egy régi kiszolgált atléta trikón próbáltam ki. Az meg bordás kötésű ezért a matrica nem ragadt rá teljes felületén. Így nem lett elég kontúros a kép.
Hello! Vektoroshoz pl. Aspire, fellelhető hozzá lézer plugin, mach3 alatt M10, M11 parancsokkal. Fotogravírhoz nézzél át az MCNC topicra...az szuper...de van még dotg, gray..stb. ezek mind magyar fejlesztések, a pixeles alapúak nem olyan kényesek az anyagminőségre (ilyen az MCNC és dotg)!! Kezdő vagyok még én is, de már alakul...
Sziasztok! 1.6 W-os kék lázerrel ismerkedek, Ti milyen programmal csináltok G-kódot? Gravirhoz való ami szépen dolgozik fán, plexin naon rossz eredményt ad....
GPeti1977 | 368
2018-03-09 19:01:51
[14717]
Farmerra pólóra hogyan lehet lézerre gravírozni? CO val láttam videón na de kékkel nem lehet?
atideath | 614
2018-03-09 17:04:49
[14716]
Értem. Én eddig próbáltam kerülni a magas teljesítményeket szándékosan gondolván hogy jót tesz a cső élettartamának. Melyik jobb? Ha magas teljesítmény rövid ideig vagy ha alacsony teljesítmény több ideig?
Inkább a max. teljesítményhez lődd be a sebességet, mert miért sétálnál vele mondjuk 20mm/sec-al ha tudna pl 80-al is vágni. A max. teljesítményt én 80%-ra korlátoztam, és ehhez a teljesítményhez igazítom a sebességet a vágáshoz.Persze vannak kivételek és más befolyásoló tényezők...meg a mechanikát is kímélni kell néha. A gravír kicsit más tészta, mert pl. rétegelt lemezt 3-350mm/sec felett sztem nem nagyon lehet jól megcsinálni. Nem pörköli meg az anyagot és egyre fakóbb lesz...legalábbis nekem.
Azt megkérdezhetem hogy esetleg milyen sebességet ajánlottok maximálisan gravírozáshoz és vágáshoz? Mert hogy ehhez kellene a lézer teljesítményt hozzálőnöm.