Én a kérdésedre a „Nem olyan egyszerű, vannak feltételei.” választ adnám. De lenne egy viszont kérdésem is, ha nem haragszol meg érte. Hogy: Mit nyersz a frekvenciaváltó használatával?
Találtam egy másik videót, ahol szintén ügy látom , mintha dahlander motor lenne.
Gépipari Szolnok 75 | 308
2019-11-01 15:51:27
[44144]
Sziasztok !
Érdeklődnék, hogy dahlander motort- 1400/720 ford- lehet-e, 3-fázisú frenkvenciaváltóval
üzemeltetni úgy , hogy mindkét fordulatot lehessen használni?
A youtubon láttam egy videót ahol úgy néz ki , hogy átkapcsolja a magasabb pólusszámra.
Aki villamosipari vénával rendelkezik , biztosan tudja, hogy mit csinált az illető a kapcsoló dobozban.
Előre is köszönöm !
Üdv: Sanyi
szpinya | 172
2019-11-01 12:55:05
[44143]
Segítséget szeretnék kérni a kollegáktól. Egy amatőr, ámde elég bosszantó hibát követtem el. Levettem ezt a késtartót a helyéről, majd pár hét után (nem emlékezve pontosan , hogy mi-miután következik a belsejében) összeraktam. Most ott állok, hogy nem lehet lelazítani a felső tekerőszárat sem, valamint magát a késtartót sem tudom forgatni. Lenne valakinek esetleg összeszerelési rajza erről a kétartóról? Vagy esetleg gyakorlati, tapasztalati tanácsa a megoldást illetően?
vadember | 1887
2019-11-01 05:58:23
[44142]
Pedig már be is azonosítottad a menetet M39.5x4 mm. M40-es akart az lenni lánykorában. Erre a menetre csináltass tokmány hátlapot a tokmány illesztő peremének megfelelően. Faesztergán nagy fordulattal dolgoznak és a kiinduló alapanyag sokszor nagyon is kiegyensúlyozatlan. Ha nem szabályos forgástestet pl. korlátelemet vagy gyertyatartót akarsz készíteni, akkor ez a kiegyensúlyozatlanság még akkor is megmarad amikor elveszed a csúcsot. Az a tömeg ha megforgatod gyorsan eltöri a hármas Morse kúpodat. Nem dísznek vágták a főorsóra azt a menetet.
Holnap fényképezem és küldöm. Amúgy egy házi készítésű faeszterga. Amit úgy vettem hagyatékból magamnak. Van a főorsón menet is, ami 39.5 mm átmérőjű és 4-es emelkedésű, szóval eddig nem tudtam belőni hogy milyen is.
KoLa | 7585
2019-10-31 20:45:43
[44140]
Az EAN 1000-s szegnyeregbe kell a 3-as kúp emlékeim szerint.
Most hogy így szóba jött, 160-as tokmányom van Morse2-es kúpon, 125-ös Morse3-as kúpon, egyedi síktárcsa 320-as átmérővel Morse3-as kúpon. A Morse3-as menesztők a kismarógépem főorsójába voltak behúzatva M12-es menetes szárral, mert akkoriban csak így tudtam nagyobb átmérőket farigcsálni. Lehet hogy itt sem esztergagépről van szó?
Segítséget szeretnék kérni. Van egy 160 mm-es 3 pofás tokmányom, ezt szeretném feltenni az eszterga gépemre, de azon csak morse 3-as hely van. Szóval kellene egy tárcsa 3-as kúppal. Aki tud ilyet eladót, vagy csinálni kérem keressen privátban, köszönöm. Kerestem már több helyen is, de 3-asal nem volt.
istvan64 | 47
2019-10-30 18:03:16
[44134]
Üdv tagok Keresek EMCOMAT 7 marófeltétjének a robbantott rajzát méretekkel.. ha van valakinek kérem jelezze köszönöm..
Devecz Miklós | 2658
2019-10-30 13:15:59
[44133]
"és remélem, hogy lehet innen a fórumból privátba válaszolni"
Lehet, ha megadod az adatlapodon a privát email címedet.
Helló ! Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, de keresek Pilisvörösvár környékén vagy az észak-budapesti régióban olyan embert, aki régi EMU-250 eszterga javításához ért. Ha akadna ilyen mester, akkor privátba várnám az elérhetőségét. Sajnos, elég ritkán jutok el ide, de a privát leveleim minden nap legalább egyszer megnézem (és remélem, hogy lehet innen a fórumból privátba válaszolni). Megköszönök minden segítséget előre is.
KoLa | 7585
2019-10-26 22:50:51
[44131]
Ez a régi,felületkövető furat beszúrás videó jut eszembe róla!
Egyenőtlen fogásmélység, (excentrikus befogás)+szétkopott főorsócsapágy is létrehozhat ilyen eredményt. Az anyaghibát ez esetben kizárva. Alu állványcső forgácsolásakor gyakran látható a nem egyenletes anyagminőség, legalábbis én tapasztaltam anno.
A hossz-szán ugrás leggyakoribb oka a fogaslécbe szorult forgács. Ki kell tisztítani, a fogaskerékkel együtt.
Ez a mintadarab alu cső? Sztem simán belefér a féloldalas másság az anyagminőségbe. Persze jó élszöggel esztergálva nem látszana a pikkely sem. (csak ha rezgés és kotyogás mentesre be van már állítva a gép)
A "zakatolós" géphez picit visszakanyarodva, jobban megnézve a felületet kiderült hogy a mintázat "féloldalas".
Valószínűleg nem ez lesz az én gépem, de mint érdekesség azért megkérdezem: ez vajon mitől? (Némi elfelejtett infómorzsa, hogy a hosszánt a kézi tekerőjével tekerve néha ugrik egyet a tekert irányba, egy kitüntetett helye van, a fogasléc toldásnál, de random más helyen is elő-elő fordul. Ezt se értem mi lehet.)
zozo | 5519
2019-10-25 22:59:42
[44125]
Köszi, igazából én is arra gondoltam, hogy nem alkalmas nagyobb fogásmélységhez, de egy simító fogás valóban beleférhet, mint írod, fél rádiusz mélységig.
Egyébként pár napja jutottak eszembe a késeid. Hegesztett varratos cső furatának esztergálására, egyéb hegesztett alkatrészek felszabályozására is alkalmasak? Mennyire viselik az ütő igénybevételt?
Vídiásban is voltak (talán a K jelűek) amik gyalulásra, hegesztett alkatrészekhez is jók voltak, de jópárszor sikerült kipattintanom a jó kis P-jelű késeket ilyen igénybevétel esetén.
Előzmény: Varga László, 2019-10-25 21:35:03 [44124]
Varga László | 1226
2019-10-25 21:35:03
[44124]
Természetesen ez a kés használható átmérőzésre is . Mivel az átmérőző kést a kés keresztmetszete másfélszeresére szabad kiengedni a késtartóból,és ezt be is lehet állítani! Az igaz hogy ebben a módban csak a késrádiusz félszeresét szabad fogásmélységnek adni. Késkeresztmetszet másfél szerese minden késnél igaz, csak egyedül a furatkésnél más a helyzet ,de amikor ezt megállapították akkor még a beforrasztott lapkás furatkések voltak.
Sajnos/ nem sajnos a forgácsoláshoz nem értő embereknek a felület milyensége/ szépsége/ tükrössége egyenes arányban áll a kivitelezés "jóságával"/ pontosságával. Magyarul Ha "szép" a felület lehet szar a méret ez az esztergályos naaaaggyon tuuuuuuud! Ha nem szép de pontos, akkor jön a "hááááááát maj' meglátjuk jólessze".
Aha ,már értem . Akkor ezért kell a ceruzahegyezőhöz is cserelapkás késszár Előbb utóbb minden kiderül azért De szerintem bármilyen kést megköszörülsz ...
Igaz, hogy szerintem köszörült HSS késekkel is el lehet érni ezt a felületi minőséget... No de kérem...ki tud itt közülünk -a szakembereken kívül- jó élgeometriát, élszögeket köszörülni/kialakítani? Meg...mivel?
Ezeket a gép felsorolásokat talán nem itt kellene megejteni, mert nem sok köze van az esztergálási témakörhöz, és szétesik a topik.
jani300 | 12257
2019-10-25 08:51:28
[44114]
Ami jelenleg használható kusong ks 480 és egy fo 16 oszlopos fúró . Még használható lenne egy régi 350 körüli haránt gyalu ,ha hozzáférnék A többit hagyjuk nem üzemelnek ...
Metalworker Variable Speed Lathe gyári, kis mini eszterga.
Épített 3D nyomtató 2 darab, egyiken lézerezni is tudok pár wattos kis kék dióda lézerrel. Vezérlés egyiken szedett vedett L298, A4988, Arduino Marlin meghajtással, másik Marlin Arduino Ramps1.4 hajtással.
Egy épített kis cnc fúró marógépecske, első gépem. Saját bontott IC-ből épített mikrolépéses unipoláris motoros hajtással.
Egy épített cnc marógép L298, A4988 vezérlőkkel bipoláris léptetőkkel hajtva, erre kerül hamarosan egy asztal alá fémből szintén, jelenleg egy bútorlap darabon van, meg az alsó tengely is még gyengécske, de azért így is használható, nyákot marni, fákat, műanyagot stb.
Én évekkel ezelőtt nekifutottam ennek az index fórumon. Önkéntes jelentkezést kértem a géppark listájára és a gépek leírására. Nem a gépek paramétereit kértem, arra ott a gépkönyv. Hanem, hogy milyen vele dolgozni. Olyasmit szerettem volna mint a Totalcar-on a népítélet. Senki sem jelentkezett. Akkor még nagyon "fiatal" voltam a gépészkedős fórumokon. Azóta sok helyen megfordultam gépnézőben és azt láttam, hogy sok a hiányos, az átalakított, vagy épp csak összebarkácsolt gép. Kinek van kedve az ilyennel dicsekedni ?
"miért teszed csúcs fölé a kést?? Furatkésnél még elmegy, amúgy nem szabad"
Pontosítani kellene ezt, mert a központtól való eltérés lehetősége sok mindennek a függvénye, pl.: 1. esztergálási átmérő 2. főél elhelyezkedési szög 3. szerszám hátszög 4. szerszám homlokszök
Ezek alapján könnyű belátni, hogy pár tized eltérés nagyobb átmérőkön adott esetben semmilyen problémát nem jelent. Kisebb átmérőkön vagy bizonyos műveleteknél (pl. oldalazáskor) meg nyilván fontos a központ, és ilyen esetekben tényleg nem szabad ettől eltérni.
Virbo esetében is nyilván nem az az 1-2 tized okozta ezt a hitvány felületet, hanem minden más egyéb rossz technológia adat választás, illetve rossz szerszám él geometria.
Ha az ember folyamatosan olvas , a sűrűbben hozzászólókról tudja már milyen gépe van . Pár emberről én is tudom milyen gépeket használ pedig személyesen még nem találkoztunk . De nem adónyomozó vagy ugye ?
Csinálni kéne egy felmérést, hogy kinek milyen esztergája és egyéb gépe van, egy kis statisztikát, hol áll a magyar hobbi ipar.
Kopirnyák | 2652
2019-10-24 06:48:00
[44103]
Olyat nem fogsz tudni.... eddig bármelyik gépem vettem, látszólag/ rövid megtekintés, próba után megvettem (ugye ilyenkor nincs az, hogy egy- két hét használat után rájössz az apróbb problémákra) és mindig van valami bosszankodni/ javítani való. Előkerülnek újabb és újabb problémák, amik több- kevesebb pénzből, saját, vagy más által meg kell hogy javuljanak.
Áá, nem, csak próbálom a legkevesebb kupac gondot a vállamra venni azért kérdezgetek. Hátha valakinek van tapasztalata és csípőből irányba tud állítani.
Az a felület nem tetszik, nálam ilyet csak a réz/bronz csinál (olyankor "visít" is a kés), pedig nekem 50 kilós acél gépem van...
Természetesen nem teszem. Itt választani kellett, hogy az az 1-2 tized maradjon, vagy nem esztergálunk. A sok sz(emét)r között nem találtunk megfelelő alátétlemezt, a nálam lévők meg nagyon nem adták ki.
Az a helyzet, hogy kicsit ződ' vagyok E2N terén, és a rajzai se egyértelműek annyira jelenleg. A váltót/motort gondolom nem annyira egyszerű kiszerelni....?
A felület meg ilyen. 32-es alu, csúccsal támasztva, forrasztott lapkás késsel (jó mély forgácstörővel, picit csúcs fölött), előtolás pedig az adott cserekerekekkel (nem volt ingerünk átrakni) a legkisebb. Fordulatra nem emlékszem. Kicsit "kagylós"... Meg azért látszik a nem idevaló kés.