Úgy, hogy a mosógépből kijövő vizet ebbe a tartályba vezetem be, és a tartály pedig be lesz kötve a WC öblítő ágába. Alapból a víz a kádba folyik, úgyhogy onnan akár egy kis rásegítő szivattyúval(kiberhelt mosógép-szivattyú), akár kézileg, kis vödörrel átemelhető a víza a szemmagasságban levő pót-tartályba. Onnan kezdve már ugyanúgy működik, mint a wc tartály, csak ez nem 10, hanem kb. 50L
Ez csak "sima" cső, nincs muffolva (tokozva) a vége. Mivel szem előtt lesz, szivem szerint a cső belső lezárását favorizálnám, ha valahogy megoldható, hogy kívülről ne is látszódjon semmi. Egy fehér festés, meg tartókonzol. Egyébként egyszerű a történet, átlag napi két mosás megy a mosógépen, és irgalmatlan mennyiségű víz megy így veszendőbe, ennek a víznek a tárolására szolgálna ez a "tartály".
Előzmény: Rabb Ferenc, 2022-05-13 08:45:39 [48786]
Rabb Ferenc | 4384
2022-05-13 08:45:39
[48786]
Ez tokos csővéghez való. Ha dtb "csöve" nem ilyen végkialakítású, akkor azt fel kell tágítani ami 250-es átmérőnél már nem teljesen egyszerű esemény - de megoldható.
Van egy 250-es narancssárga PVC szennyvízcsövem, amit függőlegesre állítva akarok használni. Az alja be lenne fenekelve, és kerülne bele egy jakab-szelep. Az alsó résznek kb 1 méter vízoszlop nyomását kellene kibírnia, meg persze nem lehet merev, rideg. Ki milyen módszerrel zárná le a cső alját? Ragasztás? Múanyag-hegesztés? Esztergált fém záró? Egyéb?
RJancsi | 5811
2022-05-12 13:00:48
[48783]
Előző házam megvételét követően a fürdőszobában ki kellett cserélni a zuhanyzó fali csaptelepét. A csempeszelep zárásakot az egész menetes rész kiszakadt a szeleptestből. A sarokszelep cseréhez természetesen meg kellett vésni a csempét. A vége az lett, hogy a vízóra aknától végig kicseréltem a teljes vízvezetéket, mert a falban levő több évtizedes szigeteletlen vascsőben egy percig sem bíztam. A költségek (miután minden "vizes" helyiségben újra kellett csempézni) a csempeszelep cseréhez képest eléggé menőttek. Ezek után mire kellett volna számítanom?
Nem beszéltünk még a járulékos költségekről sem. Mer pl. mosdó, mosogató, bidé csaptelepnél van ugye kér sarokszelep is. Ha azt nem lehet elzárni akkor azt is cserélni kell, ha van ilyen a melósnál akkor azon az áron kell megvenni és azt amit éppen ő mond...
Először tudni kellene mi is a probléma. Ha csak simán csöpög vagy nehezen zárható egy hagyományos csaptelep akkor abban elegendő lehet két betétet cserélni ami 500-1000 forint közötti áron megvehető darabonként. Utána csak egy 17 vagy 19 kulcs kérdése. Peresze egy kicsit érdemes megmunkálni a szelepüléket is.
Ilyen betét van egykaros csaptelepekhez is de az drágább 3500-5000 forint is lehet, de még azokban is gyorsabban ki lehet cserélni mint egy teljes csaptelepet cserélni és a csaptelep jelentősen drágább is...
Vidéken nem tudom mennyi a kiszállás, meg az óradíj, de tippre 20-50kHUF közé mondanám, hogy mennyiért vállalják.
Én egy hőszivattyú hibafeltárásra kaptam 60k+ÁFA ajánlatot és 8000HUF kiszállási díjat... és még nem is javított semmit...
Ez elég tágfogalom, kerülhet annyiba is mint kettőnek a cseréje, de ha időigényes (mert mondjuk a konyhapultból kell hozzáférhetetlen helyről kiszedni), akkor lehet óradíjba számolják. Meg persze az se mindegy, hogy Budára hívod az első kerületbe vagy mucsaröcsögére. Szerintem itt Bp-en ha egyedül jön ki valaki, akkor 20.000-re számolnám. De bármennyi is lehet.
5,5 KW az eszterga motorja ,ami erről üzemel . Persze csak csillagban bírja , de úgy nem lehet megmondani hogy nem 3 fázis . Pici lágyindítás szerűség azért van ,de az jó is . Kontrázni is lehet . A nagyobb kuplungos eszterga motorja 7,5 Kw ,azt azért szenvedés felpörgetni ,de ha bemelegedett a hajtás akkor megy .Amúgy is csak a kis sebességek működnek abban , de ritkán azért használom .
Ha más géped is van és kell a három fázis, akkor a legjobb megoldás a frekvenciaváltón kívül a forgó 3f konverter. Igaz kell legalább egy kicsivel nagyobb motor a meghajtani kívánt motornál. Ezt a nagyobb motort kell elindítani és a kondikkal addig próbálkozni, míg a fázisonkénti feszültség (áram) közelítőleg egyforma. A motor elindul magától és nincs nagyon búgó hangja.
Építkezésről egy 1,5 kw épített kölcsönkapott 3f csörlőt hajtottam meg 1,75 kw motorról így.
Az ötlet innen: https://www.waterfront-woods.com/Articles/phaseconverter.htm
Kilowattonként 70uF. Ez a motor 1HP(lóerő)=746W. Vagyis minimum 50uF-os állandó kondi kell hozzá.
Persze át kell kötni deltába, és nem szabad csodákra várni. Az indító nyomatéka az eredeti kb 30-40%-a, a maximális teljesítménye pedig a névleges 70-80%-a lesz.
A fotón látható villanymotort szeretném átkötni 3 fázisról 1 fázisra. Mekkora kondenzátor szükséges hozzá?
PSoft | 18674
2022-05-08 21:53:05
[48762]
Igen, egy auto iris -is- van benne. Nem ismerem a felépítését, így tovább nem is "bontottam" a képeken láthatónál. A "takaró sapka" viszonylag könnyen lepattintható, no de...hogyan tovább? A sapka alatt, -a kép szerint- egy miniatűr nagy lépésszögű -talán 90°-os- léptecs lehet, ami impulzusra ki-be fordítja a lamellát.
Én is az arduinóra szavaznék RTC-vel, kiegészítve egy szilárdtest relével, és akkor milliók helyett megvan kb 5000 forintból, de ha senkit nem zavar a kattogás, akár még sima mezei relé is mehet az SSR helyett.
Hát igen, nagyon könnyen összeállítható lenne Arduinoval egy vezérlés, ha nem wifi -vel akkor RTC -vel, vagy DCF modullal, akár hőmérséklet figyeléssel. A nagyobb munka az, hogy mindez ne csak "deszkapanelon" működjön, hanem a valóságban is, megbízhatóan, függetlenül az olykor szélsőséges hőmérséklettől, esetlegesen kimaradozó táptól, villámlástól stb. De ezt nyilván Ti is tudjátok
Atomóra pontos lehet egy kínai wifis kütyü az inernet idő alapján. Nem akarok unalmas lenni , de wemos d1 mini ide jó lehet. Mozgatni a motort, programozni a harangozást.... wifi elérés kell. A wifi az idő szinkronhoz kell, de nem folyamatosan.
Ha érdekel Nem kell programot sem írni webe felületén minden összekattingathatö.
Elnézést, nekem nem "jött le" elsőre, hogy ez tényleg egy toronyóra vezérlése. Azt hittem, eredetileg annak készült, de már egész másra használod. Így persze más megoldást kell keresni.
Világvége, az semmi ahhoz képest hogy... Mise után a sok "idős hölgy" biztos jól megpletykálná hogy ez a Misi... No, az lenne az igazi világvége!(Neked)
Nézd a dolog jó oldalát. Az álló óra is naponta kétszer hajszál pontos
Milyen kvarc van benne? Mert ha AT metszésű (azok a szép nagy békebeli darabok 1-10 MHz között) akkor azt viszonylag könnyű temperálni. 50°C-on nagyon stabil mert az f-t görbéjének ott van az egyik szélső értéke.
Az idősaccolónál ez valamivel jobb, de két-három havonta picit korrigálni kell.A kvarcon kéne csiszolni, de ahhoz sem értek. Nem baj, ha nem pontos, csak járjon, mert nincsen siralmasabb mint egy álló toronyóra, még azt hiszik itt a világvége.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2022-05-05 13:41:21 [48746]
Motoros | 5099
2022-05-05 18:25:36
[48750]
Ezt kösz, a páraelszívóhoz valami ilyesmit kerestem. A toronyórához is jó lenne, de ott vatikáni valutával fizetnek csak.
Kösz Mindenkinek! Most gyorsan rászerelem a motorra a Lomexeset vagy az automatát. Ez rajta is fog maradni, mert nem árt a védelem ennek a motornak, mert már ezt a tipust nehéz beszerezni, és nem akarom, hogy megsüljön. Aztán majd próbálom megkeresni a valódi hibát ami azért nem egyszerű mert nem stabilan jelentkezik, most pl jó aztán pár nap és nekiiramodik amikor kedve tartja. És azt ami jó per pillanat azt nem tudom megjavítani:(((((
RJancsinak: ezt valamikor 73 ban úgy oldtták meg, hogy percenként kvarcpontosan a központi dobozból jön egy kb 5 mp ideig tartó négyszögjel ami elindítja a motort, de a kikapcsolást nem erre bízza mert elmászna, hanem a mechanizmus ami a toronyban van az a csigakerék egyszeri elfordulása után...ami pont egy percnyire mozdítja a nagymutatót...egy mikrokapcsolót egy bütykös tárcsa kikapcsol és megállítja a motor tovább forgatását. Lehetne ez egy vezérelt rendszer is és az impulzushossz pontos beállításával az óra is járhatna pontosan, de ez akkor valamiért nem így lett megoldva. Ma már sok jobb megoldás van, de az sokba lenne, amíg ez megy addig megmarad. Az eredeti gyártó nem vállal javítást csak modernizálást pár millióért.
Ha nem gond, hogy 5 másodperc helyett addig pörög a motor, amíg a hővédelem le nem állítja, utána meg akkor indul el (aligha egy perc múlva) amikor a hőbiztosíték visszatér alapállapotba (ha egyáltalán olyan típus), akkor szerintem belefér. Nyilván nem egy infúziós adagolópumpáról van szó, ha pl. valami szuszpenzió ülepedését kell időnkénti keveréssel megakadályozni akár még jó is lehet. Döntse el Motoros, hogy jó lesz-e neki.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2022-05-05 13:41:21 [48746]
Rabb Ferenc | 4384
2022-05-05 13:41:21
[48746]
Az egy perces impulzusoknak - gondolom qrvára. Merthogy mégiscsak egy óra és nem egy idősaccoló ami télen siet, nyáron pedig késik napi negyed órát...
Mennyire kell pontosnak lennie az időzítésnek? Ha csak kb. kell percenként 5 mp-re beindulnia, az epromos megoldás helyett sokkal egyszerűbb 1 db 555 időzítő. Astabil módban megoldható, hogy kb. percenként billenjen át. Ha a kitöltési tényező 90% körüli akkor kb. 5 mp után billen vissza. A kapcsolójelet egy kis relével már a motorhoz tudod illeszteni. Jobb megoldás mint megvárni amíg a motor megsül.
Üdv Az Uraknak! Kellene nekem egy ötlet a köv. problémára: Adott egy DC 12 V-os (2A) ablaktörlő motor (Bakony művek) ami percenként kb öt másodpercre bekapcsol és utána vár a következő órajelre. A központi vezérlése... ami 1973 -ban készült toronyóra vezérlés epromos programmal....néha megbolondul és folyamatosan adja ki a jelet, a motor feszt pörög a világba, ami nem neki való mert nem erre lett kitalálva, és túlmelegszik...esetleg le is éghet, kefe kopik stb. Szóval kellene egy olyan megszakító biztosíték ami érzékelné, hogy a motor mondjuk 60 fokos és megszakítja a motortápot. Tudom ez tüneti kezelés, de most gyorsan ez kellene amíg a vezérlő hibája meg nem oldódik. Az nem gond, ha kiold és cserélni kell, mert gondolom automatába ilyesmi nincsen, meg nem is akarom túlbonyolítani. Kösz Misi