A régi távirányító is tetszett, de az új típusnál az ipari enkóder kerék biztos jobban használható, ill. pár egyedi funkciógomb szintén hatalmas ötlet. Hab a tortán, hogy az E-stop gomb is normál méretben található meg rajta, szóval le a kalappal.
Asszem írok a Jézuskának, csak a másikat számítsa bele.
Nincs. A 2047 és a 2048 között pontosan az a különbség, ami oda van írva. Mivel elkészült az új távirányító, az UCR201, annak a kezelőprogramja került bele. És ha már az új kiadás készült, akkor még belefért az OSK új változata, amivel a 2106 kiadásához éppen elkészültem, így az is frissült.
Megjött, köszi. Még nem tudom, hogy próbálom ki, mert nagyobb, mint a gépem... De megoldom. Holnap (vagy ha lesz időm, akkor este) megnézem és visszaszólok.
Én azért problémáztam a profilon, mert én szentül meg voltam róla győződve az elején, hogy csak betöltöm és ezzel le van tudva a dolog. Ha majd lesz egy másik gépem is amivel használni szeretném, akkor majd azét töltöm be. Tehát amíg profilt nem váltok, addig a legutóbbi betöltött profilom lesz aktív minden induláskor. A napokban volt egy kis megnyitom bezárom játékom a programmal. Háromszor is megjátszottam mire rájöttem, hogy mi szórakozik velem. Én a saját profilomban engedélyeztem az "AutoLeveler" -t , de a "default" profilomban ez nem volt engedélyezve, és mivel a program "default" módban indult, és csak utána töltöttem be a saját profilomat, ezért a program indulásakor a plugin nem töltődött be, tehát használni sem bírtam. A megoldás az volt, hogy a "default" profilt is úgy mentettem el, hogy benne engedélyezve legyen. Ekkor még nem egészítettem ki a parancsikont a profilnévvel.
dezsoe | 2934
2018-07-16 16:33:40
[5793]
Pont az idő miatt érdemes esetleg kipróbálni a magasabb kiemelést, hogy ne kelljen kapkodni. Ha nem jobb, akkor küldd át a generált kódot és megnézem, hogy nálam mit csinál. (AutoLevelerCA.ACA néven menti az UCCNC mappájába, ha minden igaz.)
Jelenleg még nincs külön tapintóm. Ezt úgy oldom meg mikor egy sík felületet kell feltérképezni, hogy egy szerszám hossz bemérőt helyezek a felületre, egy csipeszt a szerszámra, és tolom a mérőpontokra a szerszámbemérőt, stabilan a felületre szorítva, kínosan ügyelve arra hogy meg ne mozduljon, hogy én idézzem elő a hibát. Amint már említettem, mindig ugyanannál a mérőpontnál állt ki hibával. Nem lehetek olyan szerencsésen ügyetlen sem, hogy épp pont ugyanazon a mérőponton lököm neki mindig a szerszámnak. Én a beállításokat alapértelmezetten hagytam, nem is volt célom hogy emeljem a mérés kezdeti magasságát, mert azzal csak a mérési időt növelem. Nem tartom kizártnak így utólag belegondolva, hogy ez okozhatja a problémámat. Viszonylag sík volt a felület, és nem tartottam attól, hogy lesznek olyan kiemelkedő területek, ahol a mérés kezdeti pozíciója, és a felölet között ne férne el a szerszámbemérő.
Én is billentyűzet-párti vagyok, úgyhogy megértem a problémádat a nyilakkal. Ha a plugin nem kezeli le, hogy letiltsa a jog gombokat, akkor történik ilyen. Szólni kell Cahit-nak (vagy megnézni, hogy nincs-e újabb verzió, amiben már javítva van).
Nekem spec fel sem tűnt, mivel nem nyomkodom a nyilakat file behívásánál(se). Jól teszed, ha jelzed az észrevételeket. Csak előzőleg elmondták, hogy az spec nem az itteni programhoz tartozik. Bárki írhat hozzá plugint, ezt meg is tették sokan pl Cahit Ates is. Neki kell jelezni, ha problémát találsz abban a plugin-ban. A profile file nevét én mellesleg sose néztem hova írja ki, hisz az asztalomon eleve van egy eredeti progi indító és a sajátom, saját névvel. Mivel állandóan a sajátom indítom és nincs ötven profile file-om, ezért sose izgatott melyik fut épp(hisz csak az az egy futhat:))
"Nekem az a tapasztalatom, hogy sokakban fel sem merül az a dolog, hogy valami rendellenesen működik. Azt hiszik az a kis kényelmetlenség része a történetnek, és meg kell tanulni vele együtt élni. az csak egy sajátossága a programnak."
Éppen fordítva van. Általában azt hiszik az emberek, ha valami nem úgy működik ahogy ők gondolják, hogy ez programhiba és ezt jelzik is nekünk. 99.9%-ban pedig beszokott bizonyosodni, hogy a hiba nem a programban van, hanem vagy félreértették, hogy hogyan működik, vagy a gép más elemeiben van a hiba.
A probe active hibaüzenetet nem az autoleveler plugin adja, hanem az UCCNC. A hibaüzenet akkor keletkezik, ha a G31 bemérés kód meghívásakor a probe bemenet aktív. Ha nem adna hibaüzenetet, akkor nem lenne pontos mérés, hiszen ez azt jelenti, hogy a probe indulásakor is már érinti vagy esetleg nyomja is a munkadarabot.
A hiba oka kétféle szokott lenni:
1.) A probe prellezik, vagyis nem kapcsol tisztán. A probe visszaemelés rövid és gyors és emiatt még nem kerül inaktív állapotba a probe amikor a következő probe mérés már megtörténik. Ugyanez a gond történik ha a probe egy lassú optocsatolón van bekötve aminek a bemerések közt eltelt időnél lassabban kapcsol.
2.) A gép remeg, a probe hibásan ezt aktiválásnak érzékeli.
Az UCCNC-ben nagyon ki van hegyezve a G31 a lehető legnagyobb várakozásmentes sebességre, ezért a fenti 1. problémák esetén érdemes megpróbálni hosszabb kiemelést programozni...
Felesleges felhúznod magad. Az autoleveler pluginnak van egy setting menüje. Elvileg ott betudod állítani a különböző dolgokat. Mondjuk ott nem lehet tizedest megadni, emiatt nem értem neked miért van miliméteren belül a tárgy alapból. Bátor vagy. Én eleve a tárgytól 2-3mm magasból kezdem és ott nullázom. Az hogy a pluginban a nyilak kihatnak a gépre az nem tudom kinek a dolga, de szerintem a plugin fejlesztőjének. Szólok majd ma neki.
Exup! Nekem az a tapasztalatom, hogy sokakban fel sem merül az a dolog, hogy valami rendellenesen működik. Azt hiszik az a kis kényelmetlenség része a történetnek, és meg kell tanulni vele együtt élni. az csak egy sajátossága a programnak. Én meg úgy gondolom, hogy érdemes lehet foglalkozni a problémákkal ha ezzel valamit jobbá tehetünk. Nemrégiben leveleztem a Kínaiakkal egy ipari WIFI-ben talált hiba miatt. Pedig azt is már sokan megvásárolták. És mégis nekem kellett leleveleznem velük, hogy valami nem oké. És végre elismerték, hogy igen, valóban van baj, és a hónap végére javítják. Meg egy PLC fejlesztőkörnyezettel is ilyen procedúrát jártam egy Amerikai cégnél. És volt értelme? Igen volt! mert kijavították, és azzal a problémával már nem kell bajlódnom.
Zsoltyfm | 134
2018-07-16 14:01:58
[5784]
Oké, való igaz, lehet túl sokat foglalkoztam már PLC-vel, mikrovezérlőkkel, és más egyéb programokkal, és ezek miatt számomra a profil fogalma mást jelent mint itt jelen értelmezésben. Én a mindent lefedő lényeges információkat a fejlécen helyezem el. Való igaz az is, hogy nem voltam elég körültekintő, és a saját tapasztalataimból kialakult logikám szerint közelítettem meg a dolgot, mikor a profilt nem vettem észre. Vagy mert kissé felhúztam magam. Az meg, hogy közben mozog a gép, miközben a fájlok között navigálok, már nem hinném, hogy az AutoLeveler hibája. Az AutoLeveler szépen fut. csak valahonnan valamiért azt az információt kapja, hogy tapintás folyamat kezdetén már aktív a "Probe", amikor hozzá sem ér a felülethez. A diagnosztika ablakban többször teszteltem, hogy rendben működik e, és mindahányszor teszteltem, teljesen jónak mutatta magát. Mindig ugyanannál a mérési pontnál állt meg a dolog. És hangsúlyozom, hogy nem ért hozzá a felülethez! Nem lehet az, hogy érintés folyamat alatt túl hamar találkozik az érintendő felülettel, akkor is előállhat ez a hiba? Mert a távolság milliméter alatt volt tapintás kezdete előtt. Elnézést, hogy ideges tudok lenni, ha nem úgy működnek a dolgok ahogy az én megítélésem szerint kéne. Sok ipari géppel találkoztam már. Úgy érzem már mondhatom azt hogy nem vagyok amatőr. Kicsit zavar mikor azonnal bennem keresik a hibát, és nem fontolják meg a lehetőségét annak, hogy lehet probléma valós is.
exup | 639
2018-07-16 12:01:45
[5783]
Szerintem teljesen jól van megoldva minden, ami számodra hiba. Lehet, hogy neked az elején fura vagy nem megszokott, de kíváncsi lennék a több tízezer felhasználóból, hogy kinek okoz ez problémát. Az autolevelert az imént említett úr fejlesztette. Nem tudok róla, hogy lenne most benne hiba. De nagyon rendes ember, nyugodtan jelezz neki, ha gondod van vele. Bár imént említették a menetét, hogy miért ír ilyen hibát(aktív a bemeneted). Majd belejössz De olcsóért átveszem a cuccod, ha máris feladnád
A program frissítéskor csak azt az ikont írja felül, ami telepítéskor felkerült. Tehát, ha csinálsz egy másolatot, pl. "CNC gép" néven, akkor azt az ikont nem fogja bántani, csak az "UCCNC" és az "UCCNCplasma" nevűeket. A program egyértelműen azzal a profillal indul, ami oda van neki írva. Ha nincs odaírva semmi, akkor a Default profillal indul. A helyzet egyáltalán nem bizonytalan. (Nálam pl. 46 verzió van fent, mindegyikben 11 profillal. Mindig az indul, amire kattintok.) A fejlécben valóban nincs kiírva a profil. Cserébe a képernyő alján szép nagy betűkkel ott van, lásd a mellékelt képet.
Az AutoLevelerCA plugin készítője egy bizonyos Cahit Ates, aki felajánlotta, hogy bárki használhatja a programját, így belekerült a telepítőbe. Ezzel a pluginnal kapcsolatban tőle kérdezz, nála reklamálj. Hogy ne kelljen keresned, ezen a listán és ezen a másik listán tudod vele felvenni a kapcsolatot.
A G31 utasítás azzal kezdi, hogy megnézi a probe bemenetet. Ha az aktív, akkor kapsz hibaüzenetet. Akár hiszed, akár nem: ez csak akkor írja ki a hibaüzenetet, ha a probe bemenet aktív.
Ezt a profil név trükközést már régebben elvégeztem, gondolom akkor a program frissítése miatt veszett el. Viszont ha már létezik benne ilyen profil opció, akkor miért nem magától érthetőd dolog az, hogyha azt valaki egyszer kiválasztja, akkor legközelebb is azt szeretné, hogy a program azzal induljon el. Miért van erre az egész trükközésre szükség? És ha már ilyen bizonytalan a helyzet, akkor miért nem jelenik meg mondjuk egy központi helyen, például a fajlécen zárójeles információként az aktuális profil? Miért akkor jön rá az ember csak hogy rossz a profil amikor dolgozna a gépével? Az én szubjektív megítélésem szerint ez egy súlyos hiba! De ejtsünk néhány szót az "AutoLevelerCA" plugin -ról is. Amikor a "File Open" -re megyek, akkor bejön egy ablak ahol a fájlt ki tudom választani ami alapján dolgoznék, és ahogy ott az ablakban ahogy nyilakkal navigálok, úgy közben a gép is mozog. Ezt sem épp a normális kategóriába sorolnám. Másrészről meg valaki elmondhatná mi a helyes procedúra a használatára, mert nagyon idegesítő volt egy tucatszor elindítani, mert negyedik vagy ötödik mérőpontnál hibával megállt. Mintha akkor aktív lett volna a "Probe" amikor nem kellene, pedig hozzá sem ért a felülethez. Inkább fel is adtam. Tudom tudom! Ilyen kor is jön a válasz, hogy egészen biztos valami kontakt probléma van a gépemen! Én lépéseim a következőek voltak. Először megkerestem az anyagot a "GOTO ZERO" mellett balról lévő gombbal. Aztán idítottam a folyamatot a "CYCLE START" gombbal. Az is valahogy így kezdi a folyamatot, majd aztán megáll. Ismételt megnyomása után elkezdi feltérképezni az összes mérőpontot, ami amint már írtam is, csak részben sikerül. Ez így nekem sok volt egyszerre.
Zsoltyfm | 134
2018-07-14 08:54:10
[5780]
Úgy látszik ez sem sikerült elsőre.
Zsoltyfm | 134
2018-07-14 08:49:43
[5779]
Üdv ismét! A helyzet az, hogy ismét lefuttattam a kódot. Most viszont azt kell mondjam tanácstalan vagyok, mert nekem is gond nélkül lefutott. Az elektromos részletekbe meg azért is nem akartam belefolyni, mert ez egy kínai áramköri lap csak ami a frekvenciaváltó szerepét tölti be. Programoztam már sokféle invertert, de ezt nagyon nem sorolnám azok közé. Egyébként azt a funkciót betölti megfelelően amit kell. Mozgattam a csatlakozásokat is, hogy hátha jelentkezik valami, de semmi. Ez a vezérlő:
Megnéztem a te profiloddal, UC400-zal, szkóppal. Atomstabilan tartja az 50%-os kitöltést, úgyhogy valami elektronikai probléma lesz.
Nem írtad, hogy konkrétan milyen frekiváltód van, és azt sem, hogy milyen áramkör(ök) vannak az UC400 és közötte. Így nehéz segíteni...
Írtad, hogy külön kell betölteni a profilt. Itt 'UCCNC vezérlő program' téma, 5473. hozzászólás van leírva, hogy hogy csináld. A nem megfelelő (gondolom, a Default) profillal indítva a PWM kimeneted nem lesz negálva, ezért pörög fel a motor. Ha rögtön a megfelelő profillal indítod, akkor jó lesz.
Üdv! Én nem tartom valószínűnek, hogy elektromos hiba lenne. Ez olyan határozott sebességváltás volt, és nem pedig bizonytalan kontaktra utaló dolog. De holnap majd lefuttatom ismét a kódot úgy, hogy a sebességet is a gép vezérli, és akkor kiderül, hogy többszöri ismétlés alkalmával is jelentkezik e. Lehet oszcilloszkópra is teszem a pwm jelet, ha szükségesnek látom.
exup | 639
2018-07-13 18:05:11
[5776]
Nekem volt hasonló, de aztán rájöttem, hogy elkötés volt. Nem rémlik mi volt, tán a tápok testje nem volt közösítve(több helyről van 5v-om) emiatt volt, hogy 4,8v ment a frekiváltóra. De elsőre egyből program hibát hittem Aztán megvilágosultam
Lefuttattam a kódot és nálam nem változott a fordulatszám. Dobd át, légy szíves, a profil (.pro) file-t is mail-ben, amit használsz, hátha találok benne valamit. Esetleg egy-két szóban írd le, hogy a főorsó fordulatot hogyan szabályozod. (Milyen kártya, milyen motor, milyen frekiváltó, mi honnan kap jelet stb.)
Üdv megint! Időközben megkíséreltem a marást, és azzal szembesültem, hogy időnként játszott a marómotor fordulatával. Egyszer csak gondolt egyet és levett a fordulatból, aztán meg visszagyorsított, de már nem pont annyira amennyi a legelején volt. Ez a 1.2105 -ös teszt verzió. Találkozott e már valaki ilyennel? Egészen biztosan a program vezérelte így, és nem a gépem hibája. Csatolom a fájlt amivel ezt csinálta.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Sajnos a marások terén nincs túl sok tapasztalatom. Kaptam viszont egy kis munkát. Alakzatokat kellene kivágnom ilyen szendvics anyagból. Egy műanyag lap közrefogva olyan 0.2mm vastag alumíniumlemezekkel. a kérdésem az lenne, hogy milyen előtolást, fordulatot, és fogást javasoltok. Az én gépem egy nem túl erős kis szerkezet. Egy élű 2mm es maróval gondoltam nekimenni.
1. A gép és az UC400 csatlakozik egy létező hálózathoz, ahol van DHCP kiszolgáló. (Pl. otthoni netes hálózat.) UC400-ban bepipálod a DHCP használatát. Ekkor kész vagy: a gép is és az UC400 is kap IP címet, látják egymást.
2. Közvetlenül kötöd össze a gépet az UC400-zal, a gépet csak erre használod. Ilyenkor beállítasz a gépnek és az UC400-nak egy-egy fix IP címet, pl. UC400-nak 10.10.10.11 (DHCP pipát kiveszed), a gépnek 10.10.10.10, mindkettőnél a maszk 255.255.255.0. Mivel csak egymással fognak beszélgetni, az átjáró nem érdekes.
3. Hol így, hol úgy használod a gépet és/vagy az UC400-at. Ez már izgalmasabb. Az UC400-ban beállítod a 2. pontban írtakat, mented, majd utána újra belépsz a konfigurálóba és bepipálod a DHCP használatát. Ezzel azt éred el, hogy az UC400 megnézi, hogy van-e DHCP és ha van, akkor onnan kap címet, ha nincs, akkor használja a beállítottat. A gépen ugyanezt csinálod, azzal a különbséggel, hogy a gépet automatikus IP-re állítod, de beállítod az alternatív beállítást a 2. pontnak megfelelően. Ekkor a géped is úgy fog működni, mint az UC400, hogy vagy DHCP alapján dolgozik, vagy az alternatív beállítás alapján. Annyit tudnod kell, hogy a gép sokkal tovább vakarózik, mielőtt beállítaná az alternatív címet. (Talán 90mp? Nem tudom fejből.) Tehát, ha közvetlenül dugod össze a cuccot, akkor várnod kell egy pár percet, mire beáll a rendszer. (Biztos, hogy működik, én így használom.)
Több lehetőséged is van. A "hagyományos" módszer az, hogy írsz egy makrót, ami kapcsolja a kimenetet és azt hívod meg a kódból. Ez azért hagyományos, mert megy a hivatalos, 1.2047-es verzióval is. Pl. M1000.txt
int Eint = Convert.ToInt32(Evar); int Hint = Convert.ToInt32(Hvar); int Qint = Convert.ToInt32(Qvar);
if (Qint == 0) exec.Clroutpin(Eint, Hint); else exec.Setoutpin(Eint, Hint);
A kódban pedig pl. M1000 E2 H3 Q1 azt jelenti, hogy a 2-es port 3-as lábát kapcsolja be.
Az új módszer, ami a legutóbbi teszt verzióban (1.2105) jelent meg, az adott kimenetek bekapcsolása (M10.1-M10.10) és kikapcsolása (M11.1-M11.10). A kapcsolások szinkronizáltan történnek, tehát pontosan akkor, amikor a kód futása ott tart, anélkül, hogy a mozgások megállnának. (Pontosan úgy, ahogy a lézer kimenet vezérlése történik, de itt nincs PWM szint, csak ki és be állapot.) Ez csak az ethernetes vezérlőkkel működik és az I/O setup második lapján tudod a kimeneteket beállítani.
Üdv! Gkódból lehet ledet vagy kimenetet kapcsolni? Egyéni funkcióhoz kellene (hasonlóan mint a hűtés ki/be kapcsolás).
adamkovacs | 125
2018-07-06 11:38:17
[5756]
Jajj hát hiszek en nektek, es koszi a valaszt,sry ha kisse lassan kapcsoltam.
Exup nak meg még jót is tett
exup | 639
2018-07-06 09:39:30
[5755]
Az jó volt. Én is benyaltam, de nem hittem a szemnek. Arra jó volt, hogy megtudtam megy ez nagyobb fogásmélységgel és nagyobb előtolással is. Azóta gyorsabban marom az alut
Nem össze-vissza lődörgés az, hanem mozgáspuffer szinkronizálási hiba. Nem össze vissza mozog, hanem kiüríti a puffert amikor nem kellene, ezért úgymond kihagy mozgásokat. A hiba az utolsó pár teszt verziót érinti, ezért ezeket a teszt verziókat amúgy le is töröltük már a szerverünkről, hogy ne is lehessen letölteni. A hiba oka egyébként nem programozási hiba volt, hanem egy nagyon fura C++ fordító bug okozta és mivel a mi néhány teszt számítógépeinken nem jött elő teszteléskor, ezért későn vettük csak észre és a hiba jellegéből adódóan sok idő volt mire sikerült kijavítanunk.