Bocsi Neked meg nem válaszoltam. A keresztélt már nem nehéz szépen kiköszörülni kézből ha, megvan a pontos alap amit esetleg egy ilyen géppel köszörülsz.
Ami nem is mindíg jó! 40-es fúró alatt én mindíg telibefúrok, mert akkor tudom az átmérőt kontrolálni, félreköszörüléssel. A hosszabb élnek kell vágnia a külső átmérőt középig, a rövidebb csak a középre támaszt, kb a fele átmérőig forgácsol is. Az esztergába ez nagyon jó, mert könnyebb, ha tudod melyik élt kell hűteni a vízbeállításakor. Dörzsár elé, tizedre belövöm a furatot így.
Én nem utánzom a gépeket! mert a mai napig kézből élezek minden fúrómat, ezeket mostanában kerestem a YT-n mert már romlik a szemem... Ez például kivitelezhető a hobbi műhelyben is, és az eredmény tök jó! Bármilyen asztali köszörűgépre felszerelhető.
Megértettem mit írtál ,de bevallom ilyet még sosem láttam . A hagyományosan köszörült nagy fúróknál telibefúráskor szinte elengedhetetlen a lélek könnyítés más néven kivesszük a keresztélt . A hátlap formáknál az íves hátraköszörülés lehet a legjobb , nem lehet véletlen hogy az összes hátraköszörült marószerszám éleinél ezt alkalmazzák . De ha tévednék akkor legalább tanulok ,az sem baj .
Azért most az egyszer tévedtél Kézből próbáljuk utánozni a gépi élezést Az előző videó felkeltette az érdeklődésem ,megnéznék egy hasonló kisebb gépet is .
No igen, gyönyörű hátfelületet köszörült de a vágóél az két palást felület találkozása-metszete. Ezért erőltetem én horonyoldali köszörülést. Hiába a szép tükrös hátlap de van egy csúnya keresztél...12:10-től látni is hogyan "kolbászol" az a csuklónyi fúró még komoly befogás esetén is. Én ugyanúgy tekintek egy csigafúró éleire mint egy eszterga késre. Tehát szerintem számít a homlokszög is. A hátlap alakja persze jó ha csavart azaz nem lapos és nem kúpos.
Ehhez hasonló típusú gépet még nem láttam . Éppenséggel nemrég a méhben láttam egy hasonló elrendezésű hiányos kisebb gépet , arról csak sejtettem hogy valamiféle szerszám élező lehet . Tetszik a gép , de már elavult az élezési technikája (persze nem szerintem ).
Homlokoldalát, ami egy-két mm széles, egyenes vagy csavart, de "sík" felület. Így az átmérőt nem befolyásolja a pár mikronos lekaparás. Az élszalagot természetesen nem bántom.
Te meg azt hidd el, hogyha azt a fekete fúrót amit a bútorlapra tesz, ugyanúgy, azzal a szerkezettel megélezné az sem mászna el. Nem olyan nagy ördöngősség a fúróélezés kézből sem. Dörzsár elé viszont én is géppel élezek, de ott igenis kell egy bekezdő fúrás.
Azért nem sétál el mert a fúró keresztéle ék alakú azaz "hegyes". Ez jó benne de ami rossz, hogy csak "síkban" gondolkodik a szerkezet így egyszerű élezéshez jó csak. Aki bonyolultabban gondolkodik az inkább kézzel élez és jobb eredményt kap. Persze elismerem van akinek ez a jobb.
Én sem hittem, hogy nem kell megpontozni az anyagot, de tényleg így működik nem sétál el a furó. Hidd el mert ez biztos. Tapasztalat még a rozsdamentes csövön sem.
A videón 0.28-nál indul a parasztvakítás. Talán a legtöbbet az ér az egészben -és ezért lesz tartósabb a fúró használat közben- mert a vizes kövön, nem elégetve felhúzza az élt, de ezzel egy valóban kopott, megégett vágóélű fúrót egy napig nem élezne meg.
Ja, most már értem mire gondoltál. Dörzsárat szoktam hasonlóan "felújítani" egy vídiás eszterga kés segítségével. Jót tesz neki, ha párszor meghúzza az ember a lapját.
Még valamit elfelejtettem: plexihez is a homlokszögön kellene durván változtatni, hogy az élszög nagyobb legyen azaz ne "harapjon" durván az anyagba ...az anyagból kifutás meg más tészta mert gondolom mindenkinek meg van a maga által használt alátét anyag "receptje" ami bevált neki. A gyári fúró élezőről meg az egyéni véleményem, hogy túl "egyszerűen gondolkodik".
Köszörülés során mindig keletkezik sorja bár ezt szabad szemmel nem látod és ezért szoktam egy (igazából kettő)sorja letörő húzással csinálni... ez a "bejáratást" helyettesíti. Amúgy nem a régi hanem a mostani csigafúrók között is találni széles keresztélű fúrókat. No ezért is szeretem horonyoldalt is köszörülni és így meg tudom rövidíteni a keresztélt egy cseppet plusz a homlokszögön is módosítok egy keveset. A nem régen közzétett ábrán látszik a metszeteken és persze a görbén is hol érdemes hozzányúlni ill. módosítani.
Mióta ezel a készülékkel élezzük a furókat sokkal tovább tartanak a fúrók.
Boldog karácsonyt.
zozo | 5519
2019-12-24 10:40:34
[44618]
Vagy csak egyszerűen ilyen kúpszöggel süllyesztett valamit. Plexihez nem szoktam kihegyezni a fúrót, inkább visszaköszörülöm az élszöget, hogy ne legyen harapós az éle. A fúrós ládámban mindig benne van egy lapos gyémántszemcsés reszelő, ha kinn kell dolgozni, egyszerűen az élszöget (fúró hossztengelyében) megreszelem és fúrok tovább. Itthon ráérek megélezni. (ja, ráérek, azért van vagy 30 db fúró az élezős dobozban )
A régi HSS fekete fúróknak a keresztéle eléggé széles, azt én is karcsúsítom mindig, így könnyebb reszelővel is "utánafenni"
Csikarc, azt a gépi fémfűrészlapos simogatást nem igazán értem.
Előzmény: Szalai György, 2019-12-24 07:20:14 [44616]
Csikarc | 5045
2019-12-24 07:28:55
[44617]
Még valami. Amennyiben ügyesen használod a köszörűt, például keresztél rövidítésre is, akkor sok energia megtakarítható... talán...szerintem.Az igazság, hogy nem vagyok sem esztergályos sem lakatos sem semmi, inkább mindenben kontár.
Lehet egy magyarázat a fúrószár leesztergálásra, hogy alulról a második, láthatóan plexi lemezhez van élezve. Vagyis nem kell nagy forgató nyomaték. Először kicsit lyukaszt, majd bővíti a lyukat.
Ezek a régebbi csavart hornyú fúrók horony fala elég göröngyösek ezért ezek normál élezési technikával nem tökéletes élszalag jön létre. Már ha nagyítóval megnézed. Ezen ok miatt sem tart olyan sokáig a fúró éle mintha horony oldalról is megköszörülöd a vágóélt. Én még a köszörülés után sorjázni is szoktam, erre a célra mindig ott van egy gépi fűrészlap darabka amit enyhén végighúzok az élen. Így jobban forgácsol a fúró és tovább is tart az élezés. Természetesen a köszörült hornyú fúrókra már nem igaz amit írtam és csak 10 mm felett szoktam horonyoldalt köszörülni. Viszont érdemes jobban odafigyelni a csökkentett szárú fúrókra mert tényleg extrémen terhelik a tokmány pofáit... de ilyenkor meg fogom és enyhén meglapolom a szárat. Kézi fúrógépbe megfelel így is és nem fordul meg nagyobb nyomaték terhelés esetén sem. A fúró gépet meg csak nem égetem le, annyira azért odafigyelek a gépeimre.
Na na , 16 os tokmányba az épen hogy csak belemegy De hát írtam ,egyet se kellett magamnak elcseszni , készen kaptam ,az élettől Majd azért kap egy pöccintést , még nem használtam ,csak azért tettem fel hogy tudjátok ,rosszallni
Nem úgy van a'. Esztergáltam már le én is fúrószárat, de azért a határokat tudni véltem, vélem most is. Alap, hogy a kényszermegoldás is a lehető legnagyobb, a tokmányba még éppen befogható átmérőt jelentse, ami a képen látható fúró esetében bizony aláméretezettnek tűnik. De bizony ez mind csak kényszerszülte megoldás marad, még az otthoni műhelyben is.
Na akkor mond a frankót Hosszában gondolom a hegesztést ahol a tokmányba megy ,elég egy kis púp . Esztergáltam már le morse kúpos fúrót de magamnak még soha ! Egyébként ver az isten bottal engem most . Putrizok ,mosgatok . A káposzta főző fazék már csili vili . Nem iszom , de most kellett egy bort bontani mert elegem van ,itt pihenésképpen irkálok
Húz egy csíkot rá az ember hegesztővel és elsimítja köszörűn .... De a jó kulcsos tokmány megfogja rendesen . Akkor is nudli az a nyomi önszorítós amit minden vacakra raknak . A cica lány mellett ott volt egy combos leesztergált szárú fúró . Nem én voltam ,de ott azért nem hagytam ...