Szeretnék segítséget kérni szöveg gravírozás ügyben. Gondoltam megpróbálom az UCCNC-vel, de nem találok leírást. Próbálgatással nem sikerült eredményt elérnem, és sem az UCCNC leírásában, sem a fórumon nem találtam olyan infot, ami segítene. A szöveget Corellel írtam, DXF-ként mentettem mindenféle beállítással. A képen látszik, hogy az UCCNC érti, az viszont nem látszik, hogy én nem. Próbáltam többféle betűtípussal, nem változott semmi. Jó lenne egy ilyesmit elérni: 'UCCNC vezérlő program' téma, 2043. hozzászólás amiben az ó betű is tetszik az enyémhez képest.
Sziasztok! Végül úgy döntöttem, hogy megpróbálok Kínából rendelni lézert. Majd kiderül mit kapok. De most egy másik dologgal kapcsolatban volna szükségem segítségre. Méretre vágott megmunkálandó alapanyagokat szeretnék beszerezni. Plexi, és alumínium lemez az amire jelenleg szükségem lenne. A helyzet az, hogy olyan cégeket találok, ahol egy négyzetméter alatt nem nagyon lehet anyagot vásárolni. Az pedig elég jelentős kiadás, ha csak egy kisebb méretű alapanyagra van csak szükségem. Van e olyan cég, ahol ezt meg lehetne oldani?
CNCdrive | 449
2018-12-15 00:30:37
[6169]
Örülök, hogy minden rendben megérkezett és jó legozást kívánok.
Nekem ma már karácsony volt, mert az összes alkatrész megérkezett, amit Tőletek rendeltem. Még egyszer köszi, így remélhetőleg tudok majd érdemben haladni, még ebben az évben is.
Pont tegnap beszéltem erről Dezsoe vel .. Igencsak használtam volna a korrekciót ( amiről megtudtam hogy már kész is van ), de az a verzió amibe beletettétek ( Dezsoe szerint ) még néhány apró hibát tartalmaz , nem a végleges .. HAJRÁ !!!
Ha ismered a G41/G42 kódokat, akkor tudod, hogy az sem definiálja a szerszám átmérőt. A G41/G42 kód paramétere ugyanis a szerszámtárban a szerszám száma és nem pedig a szerszám átmérője. Az pedig értelemszerűen átírható, bármikor megváltoztatható, megváltozhat...
Nem muszáj G41/G42-t használni. Ha nem használod, hanem csak te tudod és a CAD programod, hogy milyen átmérője van a szerszámnak, attól még tökéletes lesz a munka, csak a vezérlő program nem fogja tudni, hogy mekkora a szerszám. Nincs ebben semmi rossz, a fél világ megvan szerszámsugarak nélkül.
SZia a G-kód nem tudja a szerszám átmérőjét ???? de akkor hogyan írtam meg azt a szerszám pályát illetve a program hogyan adja ki a mozgást, he nem tudja milyen szerszámmal dolgozik, illetve akkor hogyan korrekciózik, pl. sugárirányba?? A T01 vagy T 101 ... pont a szerszám meghívása. G41; G42; = szerszám sugárirányú korrekciók, ha nem tudja a az átmérőt akkor hogyan korrekciózna ??
Végül tudok úgy g kód formát létrehozni, amit megjelenít az uc, de ha nem is mar oda, de azért átmegy rajta. De amúgy teljesen egyszerű a dolog. Hisz, ha behívsz egy gkódot, akkor csak formákat látsz. De azt hogy azt esetleg miből kéne kiszednie, azt nem. Pedig nem biztos, hogy lényegtelen. Ha valaki elötte egy bizonyos formából szeretne kivágni valamit, akkor a gkód behívásánál nem tudja miként helyezze az asztalra az anyagot.
Nem, nem lehet hiszen a g-kód nem tartalmazza a szerszám átmérőjét, így a szoftvernek nincsen információja arról, hogy a g-kód mivel lesz elkészítve, így értelemszerűen a munkadarab formáját sem tudja meghatározni.
Röviden: Az UCCNC szoftver mozgásvezérlőnként van license-elve. Hosszabban: A kérdésre az UCCNC használati utasítás 1.6. pontja pontos választ ad: http://www.cncdrive.com/UCCNC/UCCNC_hasznalati_utasitas.pdf
Üdv mindenkinek! Tervben van UCCNC szoftver vásárlása bár felmerült egy-két kérdés. Gyakorlatilag 3db mozgásvezérlőhöz szeretném használni (2db u400eth és egy uc300) természetesen külön külön. Erre van lehetőség vagy egy mozgásvezérlőhöz kötött a licenc? Illetve, hogy Mach3 beállításokat lehet-e importálni beleértve a kivezetett gombokat, szenzorokat vagy az egészet újra kell konfigolnom?
A válaszokat köszönöm előre is. Üdv Márk
exup | 639
2018-12-13 18:59:09
[6146]
Sziasztok.
Nem tartozik ide, de mivel UCCNC-t használok, ezért bátorkodnék itt feltenni a kérdésem. Mindenféle gkód projektjeim vannak maró munkáimhoz. A gkód szerkesztésnél a munkadarabot és megszoktam rajzolni, hogy vizuálisan lássam a kész eredményt. Ezeket a formákat csak a szerkesztő programban látom. Az UCCNC-ben nem. Mivel néha kell régebbi projektet használnom, ezért nehezemre esik rájönnöm az UCCNC-ben, hogy annó a munkadarab hogyan volt rögzítve a térben, mivel a gkódban az nem látható. Ezért vissza kell mennem a szerkesztő programba és frissíteni a memóriám. A kérdésem az lenne, hogy nem lehet valahogy a munkadarab formáját gkódba berajzolni, amit az UCCNC megjelenít, de fizikai munkája nincs a formán?
dezsoe | 2934
2018-12-11 23:57:30
[6145]
Szia!
Köszönjük a részletes esettanulmányt! Utána kell néznem, hogy ez jó-e így, fejből nem tudok válaszolni. Első ránézésre így éjfél körül azt tippelem, hogy kéne neki tudni, hogy mi lett az új koordinátája, de a tévedés jogát fenntartom.
Sokat barkácsoltam a G68-al az UCCNC-ben, mire jó lett. Lehet, hogy a saját bénázásom derül ki ismét, de ha így is van, leírom, hogy más is tanuljon belőle. Egy 120 fokonkénti elforgatással szenvedtem, és folyamatosan hibát jelzett a progi, mire kitaláltam, hogy oda küldöm a főórsót, ahol szerintem van. Tehát ha a koordinátát el is forgatom, az ezek szerint nem jelenti azt, hogy a főorsó aktuális pozícióját az új koordináta rendszerhez frissíti a program. Nem emlékszem, hogy erről tanultam vagy olvastam volna, de tévedhetek. A G68 mondat utáni G0-ról "beszélek"
Nekem az Aspire 9 van fent. Köze nincs a mappastruktúrának ahhoz amit ott a leírásban, és a képeken látok. Hiába pipálom ki a rejtett elemek megjelenítését, akkor sem látok arra érdemes mappát ahol a fájlt elhelyezhetném. Az Aspire 9 -hez meg ragaszkodom, mert az már támogatja a kétoldalas megmunkálást is ha marni akarok.
Nem volt eddig konkrét elképzelésem, hogy milyen programot használnék. Az igazat megvallva nem is néztem utána ennek. Jelenleg az Aspire programot használgatom, de az meg ilyesmit tudtommal nem támogat. Szóval nem tudom mit lenne érdemes alkalmazni.
happisusu | 257
2018-12-05 18:31:47
[6137]
Szia, Próbálkozz meg evvel: Cnc Praktikum illetve a gkod .jpg-vel
Akkor gondolom, hogy az 1. pont az tiszta, tehát nem a főorsó vezérlésébe kell beleerőszakolni a lézert, hanem van neki saját kimenete.
A 3. pont lényege, hogy olyan programmal generáld a g-kódot, ami ismeri az UCCNC-t és tudja, hogy a lézer vezérléséhez M10/M11-re van szükség. Elég sok ilyen program van. Ami alapból nem tudja, de lehet hozzá posztprocesszort írni, ahhoz általában találsz a neten kész megoldást. Melyik programmal/programokkal szeretnél kódot generálni?
Üdv! Én elolvastam a "3." -ban leírtakat. Többször is. De sajnos ebből én alig értettem meg valamit. Nem ismerem a G kódokat. Annyi fogalmam van, hogy vannak bizonyos vezérlőkódok, de hogy mi mit csinál, arról nem sok.
Sziasztok! Azon gondolkodom, hogy beszerzek egy lézert. Ha ez megtörténik, akkor miként kapcsoljam össze az uc-cnc -vel? Mármint hogy milyen beállításokra van szükség. Gondolom a marómotor sebességszabályzására használt pwm jelet itt most a lézerre kell kötnöm.
svager | 1388
2018-11-28 19:12:30
[6131]
Kipróbáltam(természetesen csak légszántásban)és valóban helyesen működik.
Az vitt be a sűrűbe,hogy a szerszámpálya megjelenítőben elfordítva mutatja.
az első képen a helyes működés van,a másodikon ahogyan valójában lennie kell
svager | 1388
2018-11-28 10:34:40
[6130]
Megnéztem a napokban általad feltöltött fúró kódnál nálam az X+ Y+ X-Y- ént jeleniti meg. Valószínűleg ezért is gondoltam,hogy valami nálam nem okés.
Én kipróbáltam élesben is, és nálam is rendesen megcsinálja, bár demoban is jó az irány, nem fordítja át. Kipróbáltam I-vel is R helyett, és ugyanaz a vége. Bocs, ha butaságot kérdezek, de a megjelenítőben nézted a koordináták irányát? Mármint az origóbol mutató nyilak előjelhelyes irányát. Nem lehet, hogy az tévesztett meg? (Vagy csak kotnyeleskedek...)
Csak a megjelenítés hibás, de jól hajtja végre. Viszont továbbra sem értem a kérdést. Ha az elejéről kiveszek mindent és a G52-vel kezdődik a kód, akkor sem mutatja elforgatva. Mit csinálok rosszul?
Nem erre gondoltam, hanem ha nem írtam a G52 elé G0 vagy G01 a szerszápálya nézőben 180° elfogadott a megjelenés.
Kipróbáltam ha G68-al elforgatom akkor normálisan mutatja. Tehát a kérdés,hogy szükséges bármit írni,vagy a megjelenített ablaktól függetlenül helyes a kód.