-zozo: Pedig nem!!!!! Mivel magad készíted a marót így nem kerül ötször annyiba, pont ez a nagyszerű benne!!!
Lacibácsi | 238
2020-03-11 19:36:40
[44996]
Fakukac kerekéről van szó... a pénz kereseti lehetőség rovatból. -sufnituning: Úgy tűnik többen nem ismerik ezt a módszert, nem kerül többe a leves mint a hús, magad készíted a marót. Pontosan a csigaorsó méretére, edzhető anyagból, sarokcsiszolóval vagy köszörűvel fogakat készítünk, a hátra esztergálás elmarad, edzés, és már lehet is kereket gyártani. Ki kell mérni a tengelytávot és ezt beállítani a keresztszánnal, plusz a foghézag. a youtube-on van sok video erről a módszerről, hajdanán egy idős úrtól tanultam én is...nem mai találmány, olcsó gyors, és elég pontos, és ha az életben még elkopik akkor megvan a maród. Csak egy közepes méretű eszterga kell hozzá, marógép nem, és ez sokaknak nagy előny.
svejk | 33038
2020-03-11 16:16:16
[44995]
Én úgy tudodm az Optimumnak elég jó a szervitámogatottsága. Vagy a partlistában csak komplett egységként szerepel?
Sziasztok. Van egy Optimum fémipari szalagfűrészem, amiben tönkre ment a bronz kerék. Esetleg tudna valaki segíteni a pótlásában? Elég sürgős lenne! Előre is köszönöm szépen!
Szervusztok! Szükségem lenne valakire aki le tudna esztergálni tizenegy különböző kis méretű (2mm-10mm átmérőjű)fém alkatrészt,tudnátok valakit ajánlani XVIII.-kerület közelében?
Vetesi75 | 1627
2020-03-02 12:46:49
[44990]
Az E3N-é a Csuhás által létrehozott link-gyűjteményen keresztül elérhető magyarul.
Üdv. Valószínüleg én vagyok a béna, de megkérdezem. Vettem egy e400-as esztergát. Menetet akartam vágni de hátrafele kezdett menni a szán. Ilyen gépen nem dolgoztam ezelőtt és nem tudom, hogy lehet beállítani, hogy előre menjen. Bocsánat a hülye kérdésért
Varga László | 1226
2020-02-22 21:38:41
[44985]
Lineáris vezetéket az adok-veszek topikban találsz. Kitöltött adatlappal pedig többen segíthetnek a problémádon.
Szívesen. Te rugóztál a keresztmetszet kifejezésen, holott Robsynak igaza volt, a hivatkozás helytelen volt, a keresztmetszet az egy terület és két koordináta szorzata, és nem a szorzaton volt a hangsúly, hanem a két oldalon... ... ééés tudom, hogy tudod, csak sok volt a sör.
... hát igen, csak pontossan... a keresztmetszet egy síkban képzet metszet, jelesül a késszáré. Négyszögletü profilnál ez magasság, szélesség. És igen, van késszár, ami nem négyzetes! Az remélem tiszta, hogy a négyzet is egy négyszög, de a téglalap is. Nagyon is fontos, hogy egy magyarázatnál a pontos dimenziót adjuk meg.
Igen,eltaláltad az orosz izs.Ennél használhatóbb,és tartósabb műszerész esztergát nem tudok elképzelni.Ehhez képest a magyar,cseh,román,bolgár gépek csak taligák.A svájci gépeknek erős versenytársa,talán még jobb is.Dolgoztam 4 évig egy ilyen gépen,45 év elmúltával találkoztam ezzel a géppel a régi munkahelyemen.A kis orosz még mindig tette a dolgát,az elmúlt 45 évben több E2N,shaublin gép is kikopott a sorból.
A kommentekben írja, hogy 1um tud a gép. Azt írja, hogy kb egy nap alatt "ereszt le" az a ketyere, amit készített. Szerintem köszörülte, mert 440-es edzett rozsdamentes acélból van a leírás szerint. 0.5 um fogást tud elméletileg venni a gép. A határt a golyósorsó szabja meg. Az ágy pedig két 1um gránit paralellből készült.
Az a szelepes légrugó, vagy csapágy, hogy lehet ilyen jó? Folyamatosan veszít a levegőből, és milyen jól forog! Le is tette mielőtt kifogyna a szufla. Kéne egy ilyet csinálni, nem sok anyag kell hozzá,de nem lesz egyszerű E-400-on
"Vajon egy ilyet el lehetne vele készíteni?" Mire gondoltál a videó elején bemutatott légcsapágyra, vagy a végén látott köszörülésre, ahol minden rész más tengelyen kering?
Ezzel a gyönyörűséggel bővült a géppark nemrég. Gyerek ülés for scale.
Azon gondolkozom, hogy vajon mi lenne a méltó első projekt egy ilyen precíziós géphez?
Vajon egy ilyet el lehetne vele készíteni?
Alumíniumból? A gépkönyv szerint elvileg csak nemvas fémeket szabad esztergálni a géppel. Ez elég meglepő volt számomra. Ennek vajon mi lehet az oka?
sastas | 1217
2020-02-09 21:05:35
[44951]
Az első mondatoddat annyival egészíteném ki, hogy: Úgy, hogy olyan részletesen, és szakmaisággal tenném ezt, amivel ezt tőle elvárnám. És olyan stílusban is.
Ha én gyakorlati embernek vallanám magam akkor lehet úgy kezdeném mint te, aztán mikor kielemeztem az általam hibásnak vélt állítást, utána elmondanám a szerintem megfelelő megoldást. Ha én gyakorlati embernek vallanám magam, akkor azt mondanám, hogy a vitátok meddő, mert a gyakorlatban mindig törekedni kell az esztergakés minél rövidebb kilógására az alátámasztástól - Newtontól, Descartes-től, deriválástól függetlenül- és ez akár lehet a késmagasság/ keresztmetszet/ mittudoménmi akárhányszorosa is ha a szegnyeregtől esetleg másképp nem fér, vagy a munkadarab formája/ mérete ezt szükségessé teszi. Legfeljebb kisebb fogással esztergálok.