Ment 10 évet az durván 20Ft/ nap. (semmi nem tart örökké) Persze egyben kiadni fájdalmas is lehet. Az Optimumnak van raktáron 2 napon belül a kezedben és pont jó, dolgozhatsz a géppel és hozza a pénzt, vagy még heteket el lehet vele szarakodni vagy jó lesz vagy nem de az biztos. és az álló gép csak viszi a pénzt.
Persze a kérdés mennyire is fontos ez a gép? Ez csak az én gondolatom.
Szerintem keres valakit aki közel lakik Agisys Kft-hez. Szoktam tőlük alkatrészeket is vásárolni. Van nekik raktáron mindenféle csigahajtóművük. Lehet akad hozzá való kerék amin csak egy kicsit kell alakítani. De, ha nagyjából leméretezed akkor megnézetem. De azon se csodálkoznék, ha ez egy Bonfiglioli hajtómű lenne, vagy Motoriduttori.
Élvezet volt visszaolvasni a majd nyolc évvel ezelőtti történetet, a hozzá kapcsolódó postokat. A többit persze nem lekicsinyelve, csak egyet emelnék ki a sok közül: 'Mechanikai ötletek' téma, 10453. hozzászólás Egyébként megvan még a fúró/metsző páros, akkoriban sokat, azóta viszont...egyszer sem használtam. Akkor, nagy szolgálatot tett a munkád, önzetlen segítséged...köszi mégegyszer.
Ha megtalálod a képeket, tedd fel a táradba. A témához kapcsolódó videótok megtalálható a megosztón...
Esetleg valakinek itt a fórumon lenne a látókörében még javítható, de ennek ellenére leállított/selejtezett esetleg a MÉH-be szánt így "halálra ítélt", eladó menetköszörűgép, hátraeszterga? (vagy nem a témába vágó kovács légkalapács) Érdekelne, nyilván a fentieknek megfelelő áron. Nem termelésre kell, de feltétel, hogy üzemképessé tehető legyen.
Igen, igen a 2 óra valóban túlzás, de szerintem nem is ez itt a lényeg.
Nekem csak az a bajom, hogy sokszor sokan elfelejtik, hogy honnan jöttek. (persze én sem vagyok kivétel)
Nem mindig birtokoltuk a tudást és eszközöket.
És kisarkítva a dolgot pont ez egy olyan alkatrész, hogy ha a csigatengely már arrébb "pöckölgeti" a csigakereket már "működik" az a fűrész... Jellemzően mindegyik csigahajtóműnek ez a sorsa amíg átviszi a nyomatékot addig a kutya sem foglalkozik vele, és qrvára nem számít, hogy 4 vagy 5 tizedesjegyű a Pi értéke a modulszámításban.
Az igazság a kialakult vitában a véleményem szerint valahol félúton van.
Az egyedi csigamaró testét valóban le lehet gyártani esztergán. (Vonatkoztassunk el attól, hogy milyen cserekerekekkel.)
A hornyokat, és az alámunkálást is meg lehet csinálni edzetlen állapotban. Az más kérdés, hogy az előbbihez nem árt egy marógép, az utóbbit meg akár kézi erővel is meg lehet oldani. (Értelemszerűen a hajtás elméleti geometriai adatait mindenhol tartani kell, ez nem kérdés.)
Persze, semmiképpen nem szabadkézből, flexxel, viszont néhányszor használható szerszámot lehet készíteni.
Se a felület, se a geometria nem közelíti majd meg végeredményben az aláesztergált/köszörült szerszámot, de úgy sejtem ez esetben nem is követelmény.
Működőképes csigakereket fog tudni gyártani ezzel, az élettartam, pontosság, stb. az más kérdés.
És azt azért hozzáteszem, hogy ha a fentieket normálisan meg akarjuk csinálni, az nem két óra.
Igen, már megkérdeztem, van is nekik raktáron, de a bronz kerék, és a csiga kerék, mert ugye együtt kellene cserélni igen csak húzós áron van, úgy érzem legalábbis a komplett gép árához képest... De ha nem találok senkit, aki meg tudná csinálni, akkor nem lesz más megoldás, kénytelen leszek megvenni, mert szükségem van a gépre!
Mindenesetre jó szar megoldás, ha nem lehet külön szerelni egy kopó alkatrészt, csak így ráönteni. Bár lehet, megoldható lett volna a javítás másképp is és nem öntéssel.
Janinak pont jó példa. Pontosabban 18,85 lenne a 6 modulos orsó emelkedése, de csak közelíteni tudtad, 18.6-ra
Jani írta: „Csak cserekerék kérdése szerintem a modulmenet .”
Látod fent, nem ennyire egyszerű. A whitworth menethez (25,4x5) 127 fogszám még felrakható mindegyik ollós mechanikára, viszont a 3,1416 Pi értéknek nem nagyon jön ki kerek számra a többszöröse, ezért a pontosság igényből le kell adni. Csak többlépcsős áttétellel lehet közelíteni a szükséges emelkedéshez. Jó példa rá az E400-as gép esete.
Sziasztok egyébként az már kiderült a fakukac kerekéről hogy milyen modulú maró kellene hozzá? Én már gyártottam ujra csigatengelyt is e400-as esztergán 6-os modulú volt a csiga 18,6mm a menetemelkedése a párját most meg nem mondom hány fogú volt de 300mm körüli volt a fejkör az meg egy strigon me-250 -en készült. Szóval mi a modulszám?
sufnituning | 3465
2020-03-11 20:26:17
[45010]
Most agyaltam egy kicsit, ha a kereket drágán adja a gyár, akkor nem lehet sokkal drágább a gyártó szerszám, mert ez is drága, meg az is drága, namármost azt megvesszük és sorozatban tudjuk gyártani a kerekeket, a gyári ár alá menvén (ez a szó nagyon teccik)szórnánk szét a piacon a frankó árut occón. A gyártó legnagyobb megdöbbenésére. Ehhez mit szólnátok?
zozo | 5519
2020-03-11 20:25:18
[45009]
Nem kell gondolatébresztés nekem, jópárszor felszerszámoztam/cserekerekeztem lefejtőmaró gépet, tudom hogy működik a fogaskerék, csigakerék gyártás. Egyetemes marógépen is.
Ez amit itt lentebb írsz, pont az életszerűtlen videók hatása. „Egy ilyen modul menetet megvágni, fogakat köszörülni, akár szabad kézből, megedzeni, max 2 óra alatt megvan.”
A jutu nem nagyon mérvadó . De háború előtti komoly forgácsolással foglalkozó könyvben is láttam hasonló megoldást lefejtő marásra . Nagyobb méretnél érdemes kicsit előmunkálni a fogak helyét osztófejjel , olyat láttam a yutu-n .
Csak cserekerék kérdése szerintem a modulmenet . A hátraköszörülés ok , de mart fogú maróhoz hasonlóan nem kehet elkészíteni ? Kipróbálnám szívesen de asszem sosem lesz rá időm ... Egyébként szabványos lehet az a csigakerék ? Mármint van egyáltalán szabvány ajánlása úgy értem .
Zozo, sufnituning! Nézzetek meg pár youtube videót erről, gondolatébresztőnek... Aki akarja felhasználja az ott látottakat, aki nem, az nem... Részemről befejeztem, nem kívánok senkit sem meggyőzni. Segíteni akartam fakukacnak, egy kipróbált módszerrel.
sufnituning | 3465
2020-03-11 20:10:42
[45005]
Bár ennél az még gyorsabb, ha elkoptatod a korongot kisebbre és azzal mindjárt a kereket kiköszörülöd egy kicsit ferdeállásba azt is csak úgy érzésre.
Szia! Persze semmi gond azzal hogy nem állnál neki. Azt gondolom erről hogy a pontosnak mondható megoldások közül ez a leggyorsabb. Egy ilyen modul menetet megvágni, fogakat köszörülni, akár szabad kézből, megedzeni, max 2 óra alatt megvan. Ezért javasoltam
Flex-szel megfogazd a marót? Modulmenetet sem minden eszterga tud vágni, csak a spéci nortonos gépek. Hátraköszörülés nélkül az a maró csak taknyolni fogja az anyagot.