A gondom az, hogy nem futnak szépen a motorok a gépemen. Mach3-t használok, 4Nm stepper motorok, 2 fázis 8 kivezetés, 16x05mm golyorsó, TB6560 V3 4tengelyes vezérlő kártya. Volt olyan hogy az egyik motor csak úgy ment magától, nagyon lassan, pedig nem kellett volna neki. Csak úgy tudtam leállítani ha estop-ot nyomtam vagy fizikailag bontottam a kapcsolatot. Lehet ,hogy a vezérlővel volt probléma, azóta van egy új, mert sikerült a TB6560 IC-t eldurrantanom figyelmetlenségből adódóan.
A lényeg, hogy a motorok rángatózva futnak. Jó lenne tudni mit csinálok rosszul.
Olvasd el a leírását, kézikönyvét és meglátod. Ennyi be- és kimenetet, analóg vonalat igen nehezen tudsz kártyákkal megoldani. Pláne egy laptoppal. Nem utolsó szempont, hogy az ethernet miatt 100m-ig kábelezhetsz. Nem kell szívni a Mach printer port vezérlésével, mehet 64 biten is. És még sorolhatnám...
Sziasztok! Ez a mozgás vezérlő miért jó? illetve miért ilyen méreg drága? A képen látható összeállításnak van értelme egy PCI Lpt porttal szemben pl stabilabb, azon kívül, hogy Ethernet -en kapcsolódik van konkrét előnye?
Sziasztok! Tudom, hogy már sokszor elhangzott ez a kérdés de komoly tapasztalattal rendelkező emberkék akik mach3 -t használnak, melyik az verzió ami a legjobb és melyik az ami leginstabilabb ? Mert hébe-hóba mindig tapasztalok érdekes dolgokat.
Köszönöm Pál! Nem rég lett telepítve ez a pc de a gyerekek egy kicsit már meggyepálták megpróbálok majd egy friss telepítést. Van arról valakinek tapasztalata hogy csak az ultime-tel menne más verziókkal esetleg nem? Bár úgy gondolom a párhuzamos portot azért még illene kezelnie az összesnek.
Ha nem laptop és a LPT port címe is egyezik akkor működnie kell ! Több gépen rögtön friss Win7 telepítés után fel lett rakva a Mach 3 és egyből működött. ( csak az ultimate van használva )
Az UC300ETH plugint kell kiválasztanod a mozgásvezérlő pluginnak. Innentől kezdve a plugin helyettesíti az alap nyomtatóport drivert és a plugin->Mach3 automatikusan tudja, hogy ha port#1-et adsz meg portszámnak bármely beállításnál, akkor az az 1-es porton a megadott számú pin, ha 2-es portot adsz meg, akkor az a 2-es port a mozgásvezérlőn stb.
A portcímnek teljesen mindegy, hogy mit adsz meg, mivel az a beállítás mozgásvezérlőknél nem játszik. Az a beállítás csak a nyomtató portokra érvényes, amiknek van egy fizikai címe, amin keresztül tudja a Mach3, hogy mely memóriaterületre kell küldeni az adatokat.
Sziasztok MACH3 beállításait szeretném megcsinálni úgy, hogy egy UC300 ETH 5LP leválasztókártyát használok. A beállításoknál a portoknál mit kell kiválasztani, hogy lássa a kártyát? A port 2-e kötöttem be a step és dir jeleket, de a címzést port és pins részen mire kell beállítani, mert sajnos számomra nem egyértelmű. Előre is köszi a segítséget.
Nem tudom mennyire gyakran merülnek fel ezek a kérdések.. 1. Megy a Mach3 win7 alatt ugye? R2.63-al próbálkozom. 2. Átmásoltam a régi xp-s számítógépről a Mach3mill.xml-t. Leellenőriztem a BIOS-ban, a hexa 378 az LPT port, Mach3-ba is ez van beállítva. A program elindul, a kurzormozgatókra változnak a koordináták Mach3-ban, viszont a hardver, a cnc szervójai meg se mozdulnak. A Diagnostics (Alt 7) képernyőn a "Port 1 pins current State" funkció szokott működni? Mert ott semmi változást nem látok, ha nyomom a kurzormozgatókat. Mi lehet a bibi? Nagyon szépen köszönöm előre is az ötleteket!
A egyik, miért nem generálod újra a programot ? A másik, a programban felcseréled a X és Y karaktereket. (Az NC programban ezt megcsinálni max 2 perc) A harmadik Mach-ban a port and pins-ben cseréled meg a X és Y tengelyek step és dir pinjét. A negyedik G68 x0.y0.R90
Segítsetek Van mód a Mach-ban arra, hogy az X és Y tengelyt felcseréljem. Egy keskeny dolgot kell csinálnom, és így kevésbé hibázna a gépem.
szabo jankó | 428
2017-08-30 10:14:37
[16015]
Valószínű nem licenszes a progi. Bár mi már találkoztunk olyan esettel ahol ugyan az program licenszes gépen nem ment le, ugyan az program egy másik gépen simán. Sőt demón is végig futott szimulációba ( 2000 körül volt a sorok száma).
Jó reggelt! Azt szeretném kérdezni hogy Mach3 szoftverben 500-ik G kód lefutásakor megáll a vezérlés.Hogyan lehetne ezt a problémát kiküszöbölni,van erre megoldás vagy pedig más vezérlőt kell alkalmazni? (ezidáig az EDIT gomb segítségével visszatöröltem az első 500 sort azután újra megnyitottam és elindítottam,csak ez a megoldás elég lassú).
Mellesleg meg az USB-s mozgásvezérlő kinai fostaliga akad ki mikor elindítod a frekiváltós főorsót ! Frekvenciaváltót csak zavarszűrővel és LiYCY kábellel szabad használni és így sem 100%, hogy a usb kommunikáció túléli.
Őszinte legyek nem tudom mi a bánat bajod van vele de minek van "A" 4. tengely beállítva ha nincs a gépen, minek szerepel a g-codban. A helyedben kiszedném a hosszkorrekciót a g-codból, sőt az egész szerszámcserélésre vonatkozó mindent.
Üdvözlök mindenkit, sziasztok! Olvasgattam már az oldalt de hasonló bánattal még nem találkoztam! Szeretném, ha megnéznétek 2 videót hátha valaki rájön miert is csinálja ezt! Már kb 3 hete kinlodok, de hol jól mukodik, hol nem. pc: 1 napos win7pro/x86 mindenféle beállítás megvolt gép/MC : USB-s valami ddcm5v - mach3 szintén1 napja ujratelepítve beállítva minden /generalconf, motortunung, I-O , csak a home nincs kipipálva/ hálozat kilóve vagy bekapcsolva ugyan ez a jelenség
Valaki látott már ilyet?! Előre is köszönöm a válaszokat!!!
izbeki | 1352
2017-08-17 18:23:02
[16007]
A 1,5-öt oszd el az egy fordulatra eső lépések számával, majd az egyet a kapott értékkel, ezt kell beírni a step per unit mezőbe. Pl.: léptetőmotor 200 lépés, full step, akkor 1,5/200=0,0075 1/0,0075=133,33, ezt kell beírni. Ha 200 lépés, 4 mikrolépés, akkor 1,5/800=0,001875 1/0,001875=533,33, ezt kell beírni.
Jó napot! Azt szeretném kérdezni hogy Mach3 szoftverben hogyan kell beállítani Nema23h motor paramétereit,sajnos csak 10-es menetesszárat használok 1.5mm menetemelkedésű.A probléma az hogy pl: egy 5cm átmérőjű kört kb 5-ször akkorára vág ki a gépem (ArtCam-ben szerkesztve).
dezsoe | 2934
2017-08-17 17:33:41
[16005]
Azt pedig megjegyzi, hogy legutóbb teljes képernyős módban használtad-e.
Csak tud valaki segíteni. Újra kellett telepítenem a Mach3-at, de az új Mach nem tölti ki az egész képernyőt. Korábban is így volt, de akkor megoldottam, mostanra meg elfelejtettem,hogy is csináltam. Ha valaki tudja a megoldást, ne tartsa magában. Köszönöm a segítséget.
ORCA17 | 605
2017-08-13 21:29:51
[16002]
Köszönöm, köszönjük az igen értékes segítséget Neked is és SVEJK Neked is. Egy újabb tudással lettem gazdagabb. Remélhetőleg olvassák és hasznosítani tudják mások is
Előzmény: Rabb Ferenc, 2017-08-13 21:18:40 [15999]
Köszönöm, igen. Ha csak sima furatok elhelyezéséről volna szó - bármilyen alakzatban - az egyszerű, még akkor is ha a Z tengely más más értékeket kap, furatonként eltérő mélységgel.
Megoldhatnám úgy is, hogy lefut a furat maró ciklus, az Y tengelyt elküldi x mm távolságra és meg áll. Lenullázom az Y tengelyt és újra indítom a ciklust. De ez olyan snassz lenne
Várok, hátha eszébe jut valakinek valami ötlet, vagy tudja valaki az egzakt megoldást.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2017-08-13 20:28:08 [15995]
Reggel óta keresem, de nem találom. Egy régi - azóta sajnos elhunyt fórumtársunk, Merkel Géza - írt egy rövid kis programot.
Ezzel egy tetszőleges G-kódot előre meghatározható számban, sorok és oszlopok megadásával lehetett ismételni. ilyesmire gondoltál? Ha mégis rálelek, belinkelem...
Gondolom, hogy már ti is találkozott azzal a problémával, hogy meg kell szakítani a program futását, lehetséges adott programszámtól futtatni újból a programot? A RUN from here valahogy nem igazán akar működni vagy rosszul csinálom.
ORCA17 | 605
2017-08-13 11:23:33
[15993]
Szóval a kérdésem arra vonatkozott, hogy az 'Y' tengelyen helyezkedjen el egy újabb furat, nem "öblögetni", vagy furatot mélyíteni akarok. 0.5 mm depth fába, aluba kis feedrata mellett "no problem" modelleket restaurálok, javítok. De azért köszönöm
Ugyanezeket a sorokat ismételed,tehát Z-1 Z-1.5 stb..természetesen a végére kerülne a Z kiemelése. Nekem ez a függölegesem beletolod a marót nem szimpatikus,szerencsésebb lenne ha egy körbefordulás alatt menne le.
Van egy egyszerű furat készítő progi(MACH3) Olyankor jó, ha pont nincs olyan méretű fúró. % G00 Z1.5 F70 - felemeli a Z tengelyt G00 X-2.5 Y0 F70 - pozicióba áll 8mm-es furat, 3 mm-es maró G01 Z-0.5 F50 -fogást vesz G02 I2.5 - megtesz egy (kör) ciklust G00 Z1.5 F70 % A példa kedvéért - és a tanulás végett kérdezem: milyen paranccsal lehet mondjuk az "Y" tengelyen 50 mm-rel lejjebb/feljebb(az irány lényegtelen) ezt a ciklust megismételni egyszer vagy valahányszor?
Köszönöm Csaba
Íjász | 822
2017-08-12 16:51:34
[15990]
A "space" billentyű megnyomása a pillanat állj. Bár ez azt hiszem képernyő függő.