Én is így vagyok vele, használom, semmi gond nem volt vele egy év alatt. Az elején a max áramot állító potit állítgattam és mértem a diódaáramot ...aztán visszaállítottam, elég nekem a kb. 4-4,5W. Cree2-nek igaza van a fizikát nem lehet átb...ni, mérni kell.
Ezt kicsit eltúloztam, hogy figyeljenek mindenre az emberek és inkább ne kísérletezzenek. Természetesen az összes áramgenerátoromba van védelem a vezérlő bemeneten ami megfogja az 5,1-5,2V-nál nagyobb feszültséget és stabilizálja így elméletben lehetne 10-15V-al is vezérelni csak gyakorlatban nem teszteltem soha, nem is volt rá szükség mert az 5V az alap a digitális technikában. Egyébként próbáltam a lehető legtöbb védelmet belerakni amit a mérete engedett. A nyugalmi árama referencia 5V-ról van beállítva a stabilitás érdekében.
"Mosfet tótális kinyitva logic fet 4,5v." Igen, de a gate feszültség ennyi, nem pedig ennyi esik rajta!!!! A csatorna ellenállása ilyenkor már nagyon kicsi,az ohm tört része (típusfüggő). Ezért hibás az okfejtésed a tápfeszültség nagyságával kapcsolatban. Az áramfigyelő ellenálláson eső feszültség + a lézerdiódán eső feszültség összege + a fet kivezérléstől függő csatorna ellenállásán eső feszültség a nálam üzemelő 1.7W teljesítmény esetén sem több mint 5V, ennyi a Vcc is...
Nem bántásként írtam csak ki egészítésként fizikai része totál! Eletronika lehet hobby is olyan érdeklődési szintű de keményen köti a fizika amit nehéz átbaszni sajnos ..
Áram generátor mond valamit mi a szerepe? 3 alkatrész van sorba amin a vcc el osztódik, áram figyelő shönt ellenállás,mosfet,ld dioda de az áram azonos mind s 3 alkatrészen ugyanis az áram generátor az beállított áramot tartja feszültség növelésnél is az más hogy a hebo felé kapcsolás nem képes tolerálni hisz nincs referencia feszültség az ilyen tényezőire sem! 5v vcc a ld dioda negyed vagy talán fél nyitott állapotba kerül a fetes áteresztős áram generátorral a fet belső ellenállása piszkosul megnő ilyenkor félnyitót állapotban amin még-több feszültség esik ami a diódától vesz el még a vcc feszből ... működni látod mert világit de igy totál káosz a szabályzás.. Mosfet tótális kinyitva logic fet 4,5v.. 5v a ld kék dioda névleges áramnál nyitó fesz 4...4,5V ez ha jol számolom olyan min 8..9v a vcc a shöt ellenálláson 0,5..0,8v osztódik még !
Irányítástechnikai műszerész alapképzettségem van +3 év fősuli a Kandón folyamatszabályozás szakon, analóg és digitális technikát is tanultam..igaz nem ma volt. Tisztában vagyok vele, hogy FET-es áramgenerátoros a dióda meghajtása, és van visszacsatolás is az áramértékről (ellenállásról) műveleti erősítőre, de simán előfordulhat a túlvezérlés, hiszen a lézerteljesítmény és a diódaárama fesz növelésével emelkedik 0V-on nyugalmi áram, min telj., 5V-on max áram és ha nagyobb, mint 5V...akkor túláram, márpedig egy freki-fesz konverter nem TTL szintű jelet add ki, ezért kell vigyázni.
Hebo kezelésijéből idézve: "Fontos, hogy ne legyen 5V-nál nagyobb a vezérlő jel, különben túl áramot fog kapni a dióda így csökkenthet az élettartama, vagy ha túl nagy akkor tönkre is mehet!" Persze lehet, hogy túl óvatos vagyok, de én betartom...4,5V-nál többet nem engedek rá. A G-ray freki-fesz átalakítójánál lehet +15V-os táp is persze...de a próbálgatásokkal-szoftverbeállítással simán lehet a kimenet is 15V közelében...lehet, hogy bírja...lehet, hogy nem.
"Hebo lézered 5V-nál nagyobb feszt kapjon" Az áram generátor ttl bemenetén! A vcc bemenet min 7.. 8v kell ugyanis ennyi fet+ a ld dioda teljes nyitó fesz hogy teljes áram tudjón folyni az ldn ...
Kétféle G-ray progi van, ha freki-fesz konverter van akkor a G-ray to Hz programról van szó. Röviden a programról: A lényeg az, hogy nem rángatja a gépet, gépsebesség egyforma, egyik tengely pl Y csak léptet 0,1-0,2 mmreket. Míg a másik folyamatos egyenletes sebességgel 500....1000mm/perccel mozog. A szürke árnyalattól függően a program generál egy frekit: sötét a nagy freki, általában 300-400Hz, világos-fehér az alacsony freki 0Hz, és közte a szürkeárnyalat klf frekin. Ez a változó freki kikerül pl. a z step lábra és egy célelektronika (555 vagy LM311) freki-fesz átalakító vezérli a lézerdiódát. A lézerdióda nyugalmi árama folyamatosan megvan és árnyalattól függően modulálodik képződik egy fesz/lézerdióda áramjel, ami beégeti a tárgyba a képnek megfelelő szürkeárnyalatot, grafikát. Én az LM311-es kapcsolással próbálkoztam max. 5V-os táppal! Vigyázzál, nehogy a Hebo lézered 5V-nál nagyobb feszt kapjon, mert akkor annyi a diódának...erre Hebo figyelmeztet a kezelésiben. Nincs semmiféle megállás pöttyözésnél az X előtolás folyamatos. Általában vagy állandó tengelysebesség-lézer teljesítményváltoztatás (lézer ki-be kapcsolás) vagy változó tengelysebesség-állandó lézerteljesítmény elven működnek a fotogravír programok. A dotg és MCNC a pontok sűrűségével éri el a "szürkeárnyalatot", egyszerűbb és megbízható, könnyebben készíthető szerintem szép kép (nekem mindenképp).
Én is kb felére szoktam venni a teljesítményt az 5W-nak, csak most még egy trimmer 10k van bekötve az áramgenerátor vezérlő bemenetére. A DotG-t én is használom, azzal csinálok ilyen képet lletve a másik kettő Artcam-al generálva simán vektorosan. A G-ray-hez viszont meg kell épitenem egy Cree2 által küldött frekvencia-feszültség átalakítót, és a DIR láb helyett a STEP lábbal kellene vezérelnem a teljesítményt. Fontos (javítsatok ki ha tévedek) hogy most pöttyözésnél minden pöttynél megáll a fej egy pillanatra, és ahogy tudom G-ray-nél, ha a teljesítményt már a STEP lábról vezérlem, akkor nem kell megállni a pixeleknél, és sokkal gyorsabb lenne a gravírozás.
@PSoft nagyon szépeket csinálsz, régóta követem a munkásságod és kommentjeid csendes megfigyelőként
Bizony, bizony....nem rosszak azok, már egy éve használom, mostanában főleg sokat mentek...sok rétegeltet vágtam (pl. karácsonyi ajándékok)...nem melegednek, csendesek, egy amatőrnek-kezdőnek tökéletesen megfelel, persze korlátai vannak, de azt betartva (gyorsulás, sebesség) nincs lépéstévesztés. Sokat lehet tanulni itt a forumon, természetesen a cnctar oldaladat alaposan átböngésztem..öröm volt végignézni azt, és más önzetlen remekül archiváló kollégákét is!
Szervusz! Nekem is Hebo 5W-os van, egy éve használom, remekül üzemel, 1-2W-on megy a fotogravír. A "fapados" gépem lehetőségeihez képest (F800 max., M6-os menetes szárral, Psoft féle ablaktörlő szervóval és Kozo féle SMC vezérlővel) többféle fotogravírt próbáltam, itt és a kék forumon is megtalálhatók, letölthetőek. Amiket próbáltam: G-ray, G-ray to Hz, Mach3 engraving plugin,Dotg (Béni progija), MCNC (Mastergy progija, itt külön topicja van, én is leveleztem vele, nagyon segítőkész). Én az MCNC-t használom (kiváló, nem kell semmilyen pluszelektronika, próbáld ki, olvass bele a topicba, megtalálsz ott mindent!) még jó a dotg is. A többi sem rossz, csak az én gépem nem megfelelő a használatukhoz és plusz elektronikát igényelnek. Mach3-al használom az MCNC-t és a dotg-t is azzal próbáltam.
Képhez nem kell nagy power fa,kö,müanyag bör, gumi, persze fémjelölés is meg olható 2w kékell egy kis trükkek!
dac leirás...
https://data.hu/get/11583137/v6.rar
mach3 alá van több program is amivel tudsz árnyalatos g kodot generálni... pl lehet m3..m5
béni volt ilyen progija ingyenes de itt majd megmondják a nevét 1bit képböl dolgozot pl.... vagy picgrav,Bmp2HPGL, stb persze itt a minöség a kérdés milyet szeretnél ez a versengés milyet alkodsz a végén....
Ilyesmit szeretnék én is építeni a lézeremhez, mert most csak fekete pöttyözni tudok, és szeretnék szürkeárnyalatozni. Tudnál küldeni kérlek egy linket vagy részletesebb leírást erről, vagy ehhez hasonló frekvencia-feszültség átalakítóról, amivel van tapasztalat és működik a kék Hebo féle 5W-ossal? Illetve gondolom ha ilyen üzemben használom a lézert, akkor kell hozzá a Mach3 lézer plugin.. Előre is köszönöm a segítséget.
Látom a videót,de nem látom a motort.. A videó az samsung SM320-as.. A SM321-esben Panasonic szervók vannak..abból van itthon néhány.
Az én olvasatomban a tipusszámban 9. karaktercsoport S-betüje a speed controll interfészt jelöli.. Svejk doksi 44. oldal.. Ajánlottak megvételre nekem is ilyeneket akkor utánnaolvastam. Végleges megnyugtató választ akkor kapsz ha bekötöd,meghajtod step-dir jelről..
Nem olyan egyszerű,kint van a gépen. De megkerestem rajta. A 05-os vezérlőnek 0MD01S0F H A 03-as 0MA01S0F H A 01-est nem láttam, de valószínű ugyanaz csak M1-M9 közt.
Köszi, Várok még,hatha valakinek van tapasztalata. Smd beulteto gepben volt. A QS1A05AA 1.5 KW-os szervot hajtott A többi kisebbeket, komoly darab majd megy az adok veszek topikba hamarosan.
Dir/pull/dc5V tengelyenkent. Leptetomotorral nem gond, de a szervokkal nincs semilyen tapasztalatom,mot viszont kerult hozzam nehany sanyo denki, es kiprobalnam őket.
Csináltam hasonlót, de csalódtam benne. Túl lassú. Mondjuk erre hamarabb is rájöhettem volna, hiszen a sebességét eleve meghatározza a vezérlő maximális léptetési frekvenciája...
Hu, felbolygattam.. Hát ez a z kimenet step dir adataiból 0-5 voltos jelet készít a lézer modulációnak. Nem mondtam egy szóval sem, hogy ez nem a spanyol viasz feltalálása. Valahol már működnek ilyenek. Én ebben még kezdő vagyok.