Kicsit félreérthető, hogy 360 db-ot kell készíteni. Ha 360 db egyformát, akkor érdemes kézzel barkácsolni ahogy írtad. De ha 360 különböző feliratot kellene editálni az már fárasztó, ott érdemesebb a karakterkszletet megcsinálni hozzá. Főleg, hogy később is jól jöhet.
Én másképp oldanám meg, font szerkesztés nélkül. Corel, akár más vektoros editor (Inkspace) kell hozzá. Elkészíted a kívánt szöveget, konvertálod vektorrá, és az ékezetek összekötőjét egyszerűen kézzel megszerkeszted párhuzamos egyenes vonalakkal, majd a kész eredményt exportálod a neked szimpatikus formátumban. Csak egyszer kell megcsinálni, és nem hiszem, hogy túl sok időbe tellik...
Még nem próbáltam, de eszerint a szösszenet szerint a Win10-ben gyárilag ott lapul egy karakterkészlet szerkesztő. Behívsz egy meglévő karakterkészletet és egyenként átrajzolod amit szeretnél. Utána lemented mint saját készlet és használod. Legalábbis első olvasásra így értettem.
Pont ezt a "szenvedést" szeretném kiváltani a kb. 360 készítendő darabnál. Nem az a baj, hogy nem tudom, hanem nem akarom.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2022-12-20 12:14:04 [18916]
Rabb Ferenc | 4359
2022-12-20 12:14:04
[18916]
„az ékezetek egyben legyenek a betűtesttel (ne potyogjon le a pötty az "i"-ről)”
Na ez szerintem kizáró tényező a sikeres kereséshez... Ezt mindig manuálisan neked kell hozzászerkeszteni az adott betűhöz, szilárdságilag kellő szélességben.
A VECTRIC 11 Tutorial részletesen bemutatja az összefűzések mikéntjét és fortélyait is.
De azért várj egy kicsit a nálam jobban hozzáértők véleményére is
Sziasztok. Lézervágáshoz keresek immáron napok óta jól használható betűtípust. Igényeim:
folyamatos (kézírás jellegű legyen) tudja az összes magyar ékezetes betűt (tudjátok: árvíztűrő tükörfúrógép) az ékezetek egyben legyenek a betűtesttel (ne potyogjon le a pötty az "i"-ről) kövér (bold) legyen, törés nélkül bírja a pár mozgatást, amit a felhelyezése igényel
Ennyi! Több százat átnyálaztam az elmúlt 3 napban, semmi normális. Ha valakinek van tudomása ilyesmiről, kérem, ne tartsa magában. Köszi!
SzaboDenes | 26
2022-12-18 15:48:45
[18914]
Közben megtaláltam a választ:
"This sounds like you probably forgot to set grbl to laser mode by sending $32=1. This makes grbl to only switch the laser on during G1, G2 or G3 moves, but off on G0."
Az zavart meg egy kicsit, hogy a LaserGRBL-ben jól működött. A karikák között nem volt vonal. De megnézve mindkét program G kódját kiderült, hogy a LaserGRBL a G0 kiadása előtt mindig kikapcsolja (S0) a lézert, és a G1 előtt meg mindig bekapcsolja. Így ott nem számított, hogy a LASER MODE nem volt engedélyezve.
Egy kis segítségre lenne szükségem: Lightburn-ben rajzolok mondjuk 3db különálló kört. Elkezdem ráégetni egy falapra. A lézer odamegy kikapcsolt állapotban az első kör pozíciójára, bekapcsol a beállított teljesítménnyel, megrajzolja a kört, majd NEM kapcsol ki, és így megy a következő körhöz. A munka végeztével szépen kikapcsol. Közben miért nem kacsolja ki? Így sajnos bármit próbálok égetni minden csíkos lesz. Ez valami beállítási probléma? (A laser PWM bemenete be van kötve az arduinora, vezérli is, tudok szépen kis teljesítménnyel gravírozni, naggyal vágni)
Saját tapasztalattal, a dióda lézer tökéletes vágásra....ha...igen a lényeg a ha...szóval ha néha kivág vele valamit az ember akkor szuper, ha sokat kéne vágni akkor lassú... Nem rossz lézerem van, Neje E40, ez már dupla 6W lézerrel van, pl akár a 20mm fenyőt is elvágtam vele, sok körben.Kb 300mm/min a vágási sebesség 1 menetben a 3-4mmes rétegesnél...azért kb, mert ha jó az anyag akkor 350mm/min is átvágja, de lehet 280mm/min kell neki...igazság szerint célszerű biztosra menni, inkább legyen pl 290mm/perc, de akkor tuti átvágta....viszont ha a középső rétegben(amit ugye nem látunk) csomós, akkor nem megy át egy rétegben. Levegő fújás ehhez is kell hogy jól vágjon. Gravírozni jó gyorsan lehet vele 6-7000mm/min inkább erre való, de vállalható vele a vágás is kis mennyiségben. Pár példa, hirtelen ezeket a videóim találtam meg: Sima gravírozás fenyőre
Gravírozás segédanyaggal, ez jóval gyorsabb :
Vágás :
Még egy vágás:
RJancsi | 5809
2022-11-30 04:26:40
[18909]
A felirat azt mondja, hogy több menetben vágta. Gondolom rövidített a videón. Levegővel látványosabb lenne.
Vajon, miért lehet az a vágás 5:38-nál a videón? És a vágás után következő képkockákon már... Miért nincs ugyanabban a pozícióban a rétegelt lemez darabka, mint a képvágás előtt?
Az igaz, de a diódák általában megelégednek a hűtőbordás ház tetejére tett mini ventillátorral, míg a CO2 lézerekhez hűtővíz kell, külön hűtőegységgel, keringetővel, áramlásfigyelővel stb. Az sem árt ha tiszta, szűrt hűtőközeg van benne. Persze, amikor 3-4-5 diódát pakolnak egy házba és tükrökkel egyesítik a sugarat 20 W-ra ott már kell a rendes hűtés. De a "szóló" egy diódás megoldásoknál szinte csak a kis ventillátor pörög a ház tetején.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2022-11-29 16:07:45 [18906]
ANTAL GÁBOR | 4642
2022-11-29 16:07:45
[18906]
Szia ! nem lézerezek de szerintem igencsak igényli a dióda lézer ( is ) a hűtést
A CO2 lézer nyilván sokkal erősebb, de egy "valós" 5-8 W-os kék dióda lézerrel a 3 mm-es rétegelt lemez már egy menetben, vállalható sebességgel vágható. A hangja attól függ milyen kompresszorral oldod meg a levegő hozzávezetést. A dióda lézerek sokkal olcsóbbak és egyszerűbbek (nem kell hűtés, egyszerűbb beállítás, nem érzékeny a mozgatásra, elég hosszú élettartam stb.) De várd meg más véleményét is. Az alábbi videón egy 5,5 W-os lézer van, levegő hozzávezetés nélkül. Füstöl is rendesen... Vágó levegővel sokkal hatékonyabb lenne.
Sziasztok! Teljesen kezdő vagyok viszont nagyon érdekel az autómatizálás, CNC-marás témakör és bevezetésként arra gondoltam, hogy vennék egy lézergravírozó gépet. A fő feladat 3mm-es rétegelt lemez és MDF vágása lesz pl. a mellékelt fotón lévő apró tárgyak. Erre a feladatra ahogy látom a CO2 lézereket ajánljátok K40-et nem szeretnék venni mivel ahogy visszaolvastam ezzel van a legtöbb probléma valamit folyton alakítani kell rajta. Tapasztalat szerzésre az építés jó lenne de nagyon valószínű, hogy egy félkész munka lesz belőle az adásvételi részen. Ennek okán kész lézert keresek 500.000-ig kb. de már teljesen tanácstalan vagyok, ahogyan a fórumokból kibogarásztam a legtöbben lightburnt használtok de az meg nem kommunikál arduino vezérlésű lézerekkel de ennyiért meg nincsen ruida vezérlésű vagy csak én nem találtam de jó volna ha tudnék egy lépésben gravírozni is meg utána kivágni a mintát, van erre másik mód- vagy program ami arduino vezérlésű lézerrel is működik? Milyen programokkal lehet szerkeszteni a vágandó dolgokat, esetleg van 3Ds tervező ami utána szézhajtogatja lapokra mondjuk a dobozt? Igazábol ebben a szerkesztés tervezés témakörben a nullárol indulok mivel célszerű ezt megcsinálni? Vásárlás elött szeretnék megismerkedni a kezelőfelületekkel. Eddig amilyen gépeket találtam: https://variometrum.hu/hu/gepek/lezervago-es-gravirozo-gep-50w-rbl4040-m2 https://www.gepet.hu/bolt/lezergravirozas/lezergepek/zgd-3020-pro-40w-lezergravirozo/ Ezek a gépek levegőbefúvással vajon milyen hangosak? Van esetleg valaki akitől tudnék telefonon / személyesen tanácsot kérni ebben a témakörben?
robokacsa | 1500
2022-11-16 17:48:56
[18903]
részeredményeim vannak ott tartok a próbával, hogy egy 7400 is egy kapujának egyik bemenetére kötöttem a pwm jelet, a másik bemenetére a co2 vezérlő TTL high kimenetét, az így kapott kimenetet, egy másik kapuján az ic nek invertáltam, és így elvileg azt az eredményt kaptam amit vártam, első próbák működnek is, a tesztelés még kicsit várat magára...
Szia Most olvasgattam ,hogy vettél SCULPFUN-S9-Laser-Engraving-Machine -t.Hogyan vált be ? A videókon 10mm rétegeltlemezt is vágnak vele. pl nyír rétegeltlemezt próbáltál-e vágni. Engem is a vágás érdekel inkább,mint a gravír.
Esetleg egy tranyó elé? ami jelet fordít... Vagy van olyan kimenete, ami akkor meg nullára amikor megáll, pl levegő vagy ilyesmi, mert akkor oda egy relé pluszba, a pwm közé meg egy soros 1k, és a táp oldalon lehúzod földre a relével...
Az lenne a kérdésem, hogy a pwm jelet hogy lehet úgy csatlakoztatni a lézer bemenetére, hogy amikor nincs vezérelve a lézer, ne világítson teljes erőből.
Elég lenne a 12V tépegység. Minek kell még a 24V-os is?
PWM vezérlésének beállításához szükséges, hogy a Spindle Axis Enabled jelölve legyen a PWM Control-al együtt a Port and Pin, Printer Port és Axis Selection Lap fülein (5.1 Ábra). Ne felejtse el az Apply gombot megnyomni a végén. Az Output Signals Selection Page fülén. Ha a főorsó sebessége PWM jel segítségével vezérelt, akkor a Mach3 meg tudja határozni az irányt, az indítás és az megállítás idejét (reagálva az M3, M4 és M5-re) két kimenet felhasználásával. A Port/pin-ek kiosztása már definiálva lett az Output Signals fülön.
A controller kártyán a 10V az analóg feszültségbemenet, az AVI a szabályozott analóg kimenet (0-10V). Ha jól látom, a lézeren nem analóg, hanem digitális PWM bemenet van (5-12V 1kHz), aminek ha a kitöltési tényezőjét változtatod, akkor változik a lézer kimenő teljesítménye.
Sziasztok, Már egy hete küzdök a nemrég vásárolt Laser bekötésével kapcsolatosan.Eddig a program beállításra gyanakodtam, de mostanra elbizonytalanodtam a bekötés kapcsán is. Multiméterrel nem tudok semilyen feszültséget mérni a 10V (elméletileg analóg kimeneten). Összedobtam egy gyors ábrát, ahol illusztrálom a jelenlegi konfigot, bekötést. A gép egyébként évek óta tökéletesn funkcionál 3 tengelyes marógépként,de ez a dinamikus szabályozás kifogott rajtam. Ha valami ötletetek van, szivesen fogadom. Köszi. Nándi
T.Laci | 299
2022-09-15 11:53:43
[18893]
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni az alábbi témában?
Keresek fórumtarsat vagy linket elerhető áron kapható 10-15-20w os lézerrel kaocsolatban illetve hogy a régebben itt a fórumon fejlesztgetett lézer technológiák hol járnak most teljesítményben árban!
Előre is köszönöm a megkereséseket!
Üdvözlettel, T.Laci 06 70 286 62 27
csabcsa | 1
2022-09-12 09:34:49
[18892]
Sziasztok, Ismeri valaki ezt a gépet? Megéri megvenni? Ár/teljesítmény rendben van? VEVOR
D.Laci | 5455
2022-09-12 06:30:18
[18891]
Látom megragadtátok a lényeget. 5:40-6:00 -ig nézzétek a többi marhaság...
"Ez még érdekes lehet." ...míg fel nem gyújtod vele a kertet, vagy a portát... Én is láttam, de ez játékszer ráérőknek. Az 5(?)W kevés, a nagyobb meg már mást is megégetne... A tökéletes sík területről meg már ne is beszéljünk
Olyan problémám lenne, a Whisperer progival - de lehet hogy az Inkscape vacakol - hogy amit megrajzolok az ink-ben, az más méretben jelenik meg a whisperer-ben. Pl.: adott egy 50mm-es kör, de vágáskor kb 35mm-t vág.
A lézer a mezei K40.
Előre is köszi!
üdv.arni
frob | 2276
2022-06-28 13:09:47
[18884]
fényről beszélünk!!! nem hinném hogy fekete lyukat generálsz egy fúvókával inkább lehet az hogy bele ér a fény úrjába a fúvóka és a fényes felület tükrözi
Én már olyat is hallottam/olvastam hogy a fúvóka oldalán belépő "nagy nyomású" levegő...elgörbíti a sugarat! Épp ezért, ciklon szerűen kell a fúvóka oldalán a levegőt bevezetni.
Előzmény: Szalai György, 2022-06-27 07:07:46 [18879]
RJancsi | 5809
2022-06-27 07:36:16
[18880]
Egy lézerrel kombinált plazmavágó mindent vinne.
Előzmény: Szalai György, 2022-06-27 07:07:46 [18879]
Szalai György | 9489
2022-06-27 07:07:46
[18879]
"mert visszahűti a lézer hatását" Akkor a forró levegő segítené?
A mágnes jó ötlet, nekem grillrács van alatta. Sajnos nekem ingadozik a nyomás, konkrétan megáll a légfúvás. Még próbálom tesztelni. Diódás lézernél azt olvastam, hogy nem szabad túl nagy volumennel fújni, mert visszahűti a lézer hatását és nem tudja rendesen felmelegíteni a munkadarabot. Erre a 45W-os pumpára is azt írták, hogy 5W-os lézerhez már sok.
Gondolom valamilyen rács van a tárgy alatt de még úgy is érdemes rögzíteni. Karton vágásnál előfordul, hogy a kieső darab egy kicsit alácsúszik a lapnak és a kettő közé menő levegő felemeli és eltolja azt. Nekem nem alu hanem vas rácsom van, egy régi hűtőszekrény ajtómágneseivel szoktam rőgzíteni a papírokat. A kompresszorok általában 4 bar körül kapcsolnak be és tipustól függően 6-8 bar-nal ki. Ha a nyomás szabályzót 1-1,5 bar-ra állítod nem szabadna ingadoznia a fúvókánál.
Köszi az infókat. Lehet, hogy hangos, de a felhorkanó 96dB-s kompresszoromnál nem sok minden hangosabb. Idáig a ferde befúvásnál az volt a baj, hogy rögzítenem kellett a kartont, mert elfújta a levegő. A függőleges fúvókával újra kipróbálom a nagy kompresszort is. Azt hogy oldjátok meg, hogy újratöltéskor ne essen le a végén a nyomás? Csak 20 literes a puffertartályom.
Amikor csak "pörköltem" a rétegelt lemezt (kép gravírozással próbálkoztam), egy sima asztali ventillátorral fújtam el a füstöt. De vágáshoz tényleg fúvóka kell vagy legalábbis célszerű és elég komoly levegőmennyiség.
Gravírozáshoz, elég lehet egy akvárium pumpa léghozama is. De mint ahogy írod is, vágáshoz már kevés. Még az elején -amíg nem volt más- nálam három akvárium pumpa(is) volt párhuzamosan kötve. Úgy már, épp hogy elégséges volt vágáshoz is.
A ha kúposra csinálod a fúvókát akkor szinte mindegy milyen hosszú a furattal megegyező rész. Nagyjából lamináris lesz az áramlás benne. Az én fúvóka távolságom kb. 3-5 mm lehet, még sosem mértem. Az egy-két mm-t csak fém fúvókánál javaslom, hogy ne olvadjon vissza a fúvóka vége (nekem 3D nyomtatott változat van ami esélyes hogy meglágyulna a léghűtés ellenére is. Ez az akváriumi kompresszor szerintem kevés lesz. Olcsónak olcsó ugyan de gyakorlatilag semmi nyomást nem hoz létre. Én 0,8-1 bar közötti nyomást használok, azzal a rétegelt lemezt is egész jól lehet vágni. A levegőnek nem csak annyi a szerepe, hogy elfújja a füstöt, a lézerrel felizzított anyagot az többlet oxigénnel segíti kiégetni a résből.