Segítséget szeretnék kérni. Mégpedig az a problémám, hogy amikor egy nagyobb méretű programot akarok futtatni a mach3 programban ( milliós sorszám), a forgácsoló program betöltése után ha kézzel szeretném mozgatnia tengelyeket, akkor késik a mozgás. Akármelyik irányba szeretném mozdítani a tengelyeket, kb. 1-2 másodpercet késve reagál. A program xp- környezetbe van telepítve, párhuzamos portot használok.Több hardverrel is kipróbáltam ( 1 mag 3 GHz, 4 mag magonként 3 GHz ) de a jelenség ugyan az. A programsorok előre olvasása 50 sorra van állítva. Amit a fejlesztők kérnek hardverigényben az bőven túl van tolva. Mi lehet a baj????
MacGyver | 140
2017-12-07 22:27:41
[16209]
Nagyon köszi! pedig esküszöm keresgéltem.. hihetetlen
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy a Mach3 képes-e arra, hogy dolgavégeztével kikapcsolja a PC-t ? olyan jó lenne aludni menni amíg a gép dolgozik (dombor mar 5 órán keresztül..) és a végén jól leállna...
Sásdi Zoltán | 726
2017-12-07 09:59:42
[16206]
Köszönök, ha az istenek is úgy akarják, ma sor kerül rá.
Ha a frászt-kapás azt jelenti, hogy a Mach folyamatosan limit-en van, akkor negálnod kell a bemenetet a megfelelő sorban az Active Low oszlopban. Ha a home is ugyanez a bemenet, akkor azt is ugyanabba a "pipaállásba" tedd.
Segitség kellene. A néhányadik gépem a befejezéséhez közeledik. A korábbi hibákat szeretném kiküszöbölni vele. Ezért a végálláskapcsolókat úgy csináltam, hogy a kapcsolók, nyugalmi helyzetben testre zárják a bemeneteket, egyébként 470 ohmon +5V-ra van felhúzva, ha nyit a kapcsoló. Ez vezetékszakadáskor is jelez. Mit kell beírni a Machba, hogy ne kapjon frászt. Köszönöm a válaszokat.
Devera csaba | 402
2017-12-04 22:04:16
[16203]
Üdv!Az X tengely volt a bűnös de megoldódott! Azért köszönöm hogy írtál! Üdv Csaba!
Sziasztok! Kis segítségre lenne szükségem Mach3 turn!Rádiusz módban miért lép 1mm helyett 2mm valamit kellene állítani? Előre is köszönöm! Üdv Csaba!
amasys | 2
2017-12-03 06:45:04
[16199]
Sziasztok!
Nagyon friss vagyok ebben a hobby cnc témában. Még sokminden érthetetlen számomra. De vettem egy kis hobby cnc gépet, aminek a 3 tengelyét a bCNC programmal lehet mozgatni. De Mach3-al szeretném használni. A vezérlő kártya arduino v3.00 link . Ez usb-vel van összekötve a pc-vel. Ha jól értem ehez valami plugin kell, hogy a Mach3 is érzékelje, hol találok ilyet? windows felismeri a portot. Tudna segíteni valaki? Vagy felvilágosítana? Köszönöm!
kymco1 | 1042
2017-12-02 12:36:59
[16198]
A következő gondom adódott. frekiváltós főorsóhajtás van az esztergámon. Ugyanazt a beállítást csináltam turnban mint millben. utóbbiban tökéletesen vezérelhető míg turnban csak maxon hajlandó menni.
vadember | 1886
2017-11-30 22:06:10
[16197]
Megtaláltam a telepítési leírást a Variometrumnál. Most kap egy negatívot nálam a kínai forgalmazó. Miért nem teszi rá a CD-re?
A planet cnc oldalról töltsd le a programját és aktiváld a hozzá kapott kóddal (gondolom kaptál hozzá egy cd-t amin a kód vagy talán még a vezérlőprogram is rajta van ..
Itt van működés közben. Ha nem csatlakoztatok a meghajtón és a motoron kívül, akkor nem igényel külön tápellátást.
Windows 10-es gépen használnám. Azt írja pirossal kiemelve, hogy nem kell hozzá semmilyen meghajtó programot telepíteni, a csatlakoztatás után azonnal működnie kell. Az első csatlakoztatáskor a Windows fel is ismerte és kiírta, hogy az eszköz használatra kész. Az eszközkezelőben viszont nem találom. A driver test is azt írja, hogy nem érzékel eszközt. A Mach3-nak az indulásnál azt hiszem fel kellene dobnia egy ablakot hogyha nem párhuzamos portról akarom vezérelni, hogy melyik vezérlőt választom. Na ez az ablak sem jelenik meg, tehát a Mach sem látja. Mit nem csinálok jól?
Áts László | 1935
2017-11-30 01:58:27
[16188]
Lehet egy kis csavar az 1 élű maróval is. Mindnek kisebb az élszalagnál az átmérője a szárhoz képest! Mert köszörüléskor onnan is vesznek egy fogást,ez adja a vágóélt az oldalán. És mivel csak 1 éle van,nem könnyű megmérni a tényleges átmérőt... Az előttem szólóhoz is csatlakozva csinálj még egy simító fogást és úgy mérd meg a méretet. Ha akkor is van eltérés és több helyen ugyan az akkor a maró miatt csal. De valami lógás is közrejátszhat. Küzdeni kell vele. Mérni,nézni nyúzni. Erre neked kell rájönnöd. Előfordulhat orsó pontatlanság,bármi. Ezért érdemes ugyan azt a darabot a gép több pontján megcsinálni és összehasonlítani a végeredményt.
Én biztosan nem szórakoznék a rendszer visszaállítással egy cnc gépen. Esetleg próbának. Újra kéne telepítened mindent! És akkor biztosan nem marad semmi fertőzés a gépeden. A másik a net mellőzése teljesen,rögtön telepítés előtt és akkor nincs több meglepi. Tudom,szar 2 gépet használni a műhelyben,de megéri!
Szia. Egy merev gépen azért ennek 40 és 80-nak illik lennie. Ha gyengébb anyagból van a géped,több tizednyi eltérés is lehet. Megoldás lehet,hogy csökkented az előtolás sebességét,vagy kétszer mész körbe a kontúron,ha meg lehet oldani. Ha a munkatér valamelyik sarkán csinálod a megmunkálást,akkor ott kisebb a gép kihajlása.
Azt szeretném kérdezni attól, akinek erősebb gépe van, hogy amikor a mach3-ban beállítotok egy külső kontúr marást, és mondjuk a téglalapnak x 80,00 és y 40,00 méretűnek kell lennie, majd a marás után megméritek tolómérővel, akkor a méret milyen szórásban van? Előfordul-e, hogy 80,4mm a másik meg 40,2mm lesz?
holysmoke2045 | 70
2017-11-29 06:35:48
[16184]
Köszönöm a segítségeteket. A hiba kiderítése megtörtént. Egy malware fertőzött és rendezett át dolgokat. A kiirtása sikeres volt,a számítógépen pedig rendszervisszaállítás segített csak. Jelenleg működik minden funkció,dolgozik rendesen a maró is és a habvágó is. Mégegyszer kösz nektek. Üdv István
Szia! Nekem akkor csinált ilyet amikor sérült a C/mach3 könyvtár. Ha van biztonsági mentésed akkor vissza lehet állítani egy másolással. Ha nincs akkor egy új telepítés kell. De ne feledd előtte a régi C/mach3 könyvtárat kompletten törölni! És akkor nincs meglepi. Esetleg a meglévő .xml fájlt érdemes elmenteni és abból ki lehet olvasni a beállított paramétereket.
Mikori telepítésű a Mach-od? Ha régi, akkor egy újratelepítés csodákra képes. Én már jártam úgy, hogy az évekig jól működő Mach, egyszer csak elkezdett hüjeségeket csinálni. A kínlódásnak egy újratelepítés vetett véget. Azóta megint mindeh hepi...
Az a probléma ha felvesz a referenciapontot onnan a gépi koordinátákat is kinullázza. Az az abszolút gépi nullpont. Erre csak valami spec szkriptet lehetne csinálni.
Emlékszik valaki a mach3-nál olyan Home beállításra, hogy valahol a mozgástartomány egyik végén van a kapcsol oda elmegy a tengely, felveszi a referenciát majd visszamozog egy adott (nulla?)pozícióba?
Tehát nem csak beír a DRO-ba egy adott értéket.
holysmoke2045 | 70
2017-11-19 19:17:42
[16178]
Sziasztok! Előjött egy olyan problémám,hogy a program elinditása után a MotorTuning menü egyáltalán nem indul el. Minden más viszont igen. A gépek dolgoznak is,de a marón a kör nem kör alakú,ezt akartam állitani,amikor fényderült erre a hibára. Valamit letiltottam esetleg? Járt már igy más is? Mi lehet a megoldás? Köszönöm.
Törölt felhasználó
2017-11-18 20:06:09
[16177]
Röviden velősen ! Ez a Shuttle Wheel Setting értékkel lehet megadni azt az időt amit várakozik tengely majd végrehajtja a kottyanás kompenzációt. Mivel ha a többi tengely mozogna közben akkor nem tudná tartani a méreteket ezért azok is megtorpannak. Ezért tűnik sokaknak, hogy a Mach3 rosszul kezeli ezt a funkciót, meg a gyári 0.25 sec-es időnek Ezt a "lökéshullám" csökkentésére találták ki. Hogy ne legyen olyan mintha kalapálná az orsót az anya. (igaz csak nagy sebességnél és még nagyobb gyorsítás / lassításnál van létjogosultsága)
Pál! Nagyon hosszú a szöveg és egy probléma körülírása és megoldása van benne. Az a baj, hogy a vezérlést sem nagyon ismerem, így mégnehezebb a megértés. Nem lehetne pár szóban magyarul megírni nekem, hogy mi ez az érték? A holtjáték komp. értékeknél van egy másik (százalékos) érték, ami default 20%. Az jó úgy, vagy azt is érdemes megváltoztatni? Melyik irányba?
Egyenirányú marásnál ha tekerem a kézikereket, és a munkadarabot úgy marom, hogy a fogás a maró átmérőjének fele, akkor érezni szoktam hogy könnyebben jár (a fecskefarkak nincsenek meghúzva nagyon, hogy könnyebb legyen tekerni). A kérdés az, hogy ez a jelenség nem zavar be a holtjáték kompenzációba a MACH-nál?
Törölt felhasználó
2017-11-18 18:42:19
[16175]
Mellesleg a 0.25 sec-es gyári értékkel még jó hogy nem kezeli megfelelően a kottyanás kompenzációt !
Mostmár értem, és rákerestem. Egy pasas említette, hogy ahhoz, hogy ez jól működjön, a Config/General Config alatt van egy beállítás fent középen Shuttle Wheel Setting, ahol állítani lehet a "Shuttle accel" [seconds]. Ez mi?
Törölt felhasználó
2017-11-17 14:38:35
[16171]
A holtjátékot sehol, az annyi amennyi viszont annak a kompenzációját a Config / Backlash alatt. De ne felejtsed el az engedélyezés pipát is betenni különben NEM működik !
Hol és hogyan lehet beállítani a Mach3-ban, hogy mennyi a holtjátéka egy adott tengelynek?
Mlaci | 108
2017-11-16 17:03:14
[16169]
Sziasztok. Én vettem egy bill emulátort cncpart ról, próbának. Rá kellett jönnöm hogy sokkal több gombot szeretnék. Úgyhogy neki estem leonardoval. Lehet hogy nem elegáns de ki nem sz. Le hogy egy panelen van 2 vagy 3 ardi:) nem akarok multiplexert. És a numerikus bill. Is így lesz megoldva. Ebayról vettem 40 nyomigombot sapkával az jó lesz a num gomboknak és a karaktereknek. Vandálbiztos gombok a funkcióknak és a koordinátáknak. Világítós vandi biztos meg a számítógépnek az emulzió sziv-nak elszívónak vákuumnak stb. Igaz érintő képernyős moncsi lesz a szekrénybe, de biztonságosabb ha van fizikai gomb is
Segítségeteket szeretném kérni a következő problémába: Készítettem egy mechanikát 2W-os lézerhez, de valami problémám van, de nem tudom hogy hol. A mechanika nem hibázhat, mivel a motorokat ha lekötöm, nem állnak vissza nullpontba. Ahogy kiszámolom, mintha többet lépnének. Nem lépéstévesztés, mivel minden bonyolult ábrát ugyan úgy készít el. A G-kódok se lehetnek hibásak, mivel több ábrán is kipróbáltam. Ahogy én kiszámolom, mintha többet lépne. A mach3-at már újratelepítettem, a számítógép és a vezérlők között megszüntettem a jelerősítőt, próbálgattam a mach3-ba a sebességet, és a lépéseket is állítani, minden megegegyező ábránál ugyan annyit téveszt. Segítségeteket előre is köszönöm!