100mmután azóra 0,01 -0,03 ami hobbyszintre elmegy
Alex63 | 839
2012-12-14 23:05:00
[24204]
Nem tudok tippelni.
cezarr | 185
2012-12-14 23:02:00
[24203]
mire tippelsz
Alex63 | 839
2012-12-14 23:00:00
[24202]
Kérdés, ha tényleg befognál egy köszörült tengelyt, vajon mit mutatna az óra?
cezarr | 185
2012-12-14 22:55:00
[24201]
a vas ,vagy aluminium ,nalam zsakutca lett,fura ,hogy csak a puhafa mutatott jó eredmenyt,ahogy kezded szoritania lecek deformalódnak,hol kevesbe hol jobban és a végén , összepreselve vannak mind, aztan jőhet a kőszőrű
A fával való megfeszítés nekem eléggé bizonytalannak tünik, mert a fák a szerkezetükból adódóan nem azonos erőhatást bírnak elviselni, így a pofák sem azonos átmérőn fognak majd. Persze a tévedés azért jogát fenntartom.
Szabályzáshoz: azért fogunk gyűrűt a pofák elejébe, hogy az meghúzáskor az pofák elejét feszítse szét. Ugyanis azért szabályozunk, mert csak hátul (belül) fog a pofa. Ha az orrát szétfeszíted, tutira újra párhuzamosan fog.
Az után a faékelős módszer után ha egy köszörült tengely fogsz meg finoman, nem vagyok meggyőződve, hogy nem csak a hátulja fogja és hogy stabilan áll elől is.
hostya | 3111
2012-12-14 19:18:00
[24195]
A nagy vágósebességhez nem feltétlenül tartozik a jó(finom) felületi érdesség. Csak a hobbysták gondolják, hogy nagy vágósebesség az mindig = jó felület...
Én például a trapézmenetet gyorsacél késsel mindig a leglassúbb fordulaton,(+ hűtő-kenő folyadék) szoktam simítani. Az eredmény, szinte tükrös felület a menetprofilon...
Azért azt tegyük hozzá, hogy a menetfúró; menetmetsző; kézi dörzsár vágóélei az élek mentén,a teljes felületükön forgácsolnak, mintegy átmásolva az él felületét a munkadarabra.
A dörzsköszörülésnél (hónolás) sem alkalmaznak nagy vágósebességet.
nem jó az alu. próbáltam nem ment rendesen,és az eredmény is rosszabb lett
cezarr | 185
2012-12-14 18:44:00
[24191]
nem állókővel hanemm kb,25000 fordulaton forgott ez a gép a fej elöre 300 az utolso fogásnál 600 forgott
jani300 | 12272
2012-12-14 18:41:00
[24190]
Az ötlet jónak tűnik . Ha alamíniumot tennél csak a pofák elejénél hogy billentse a pofát mint a gyűrű ,akár tökéletes is lehet . Persze profi én se vagyok .
Van edzett acélhoz való lapkám, azzal is kis fogásokkal, és lehető leg nagyobb fordulaton, kell dolgozni. Csak úgy fröcsög az izzó forgács, 20-as tengelynél, tehát akár működhet is ez.
a foto kissé csal túl lett nagyítva,125-ös pofák és valóságban nagyon jól mutatnak,a masik megoldás valóban kise gagyi de valahol bizony igy használták,erre mondják-szegény ember vízzel főz...-
Szerintem igen gyorsan elkopna a reszelő. Én forrasztott lapkás késsel próbáltam a 125-ös lenygel tokmányom pofáit felszabályozni, de inkább csak kifényesedett a felületük hosszas kínlódás után. aztán meg csúszkált benne hátrafelé a befogott anyag. A köszörülés viszont nagyon jó eredményt hozott. Igaz, egy Flex furatköszörűvel csináltam a végén.
Érdekes kérdés a vágó sebesség. Kíváncsi lennék, kiszámolta-e már valaki, amikor olajos kövön feni, köszörüli a faipari gyalukést akkor mekkora a forgácsolási sebesség? Kézi menetfúrónál, metszőnél mekkora? Kézi dörzsár? Napokban olvastam egy Japán tanulmányt ötvözött titán esztergálásnál keményfém lapkával 1m/perc vágósebességgel tudták elérni a legjobb felületi minőséget. A vizsgálat 1-200m/perc közötti értékekre terjedt ki. Akkor hol az igazság a vágósebességgel kapcsolatban?
hostya | 3111
2012-12-14 17:17:00
[24185]
És mi lett az eredmény..? Azon kívül hogy megreszelted a pofákat...
Befogok s szegnyeregben levő fúrótokmányba egy hengeres láncfűrészreszelőt /4-5 mm átm./ a tokmánnyal lazán ráfogok aztán lasú fordulaton megjáratom közbe hosszirányban mozgatom aztán lesz ami lesz.
Alex63 | 839
2012-12-14 15:58:00
[24183]
A csaposkövek alacsony fordulaton, csak karcolnak és gyorsan kopnak . Az esztergád legnagyobb fordulatánál is csak a szükséges élsebesség tizedét érhetted el.
Nemrég kényszerből nekem is ezzel az álló kő, nagy fordulaton pörgő tokmánnyal lett megoldva a pofaszabályozás. Elől egy gyűrű lett befogva, a már említett pofa-billenés létrejött evégett, no meg a pofák is lötyögnek kissé a T-horonyban. Ennek ellenére jobb lett lényegesen, mint volt. A fenyő léces megoldás kifejezetten tetszik
Alex63 | 839
2012-12-14 13:00:00
[24181]
Húú! Ez így eléggé keserves, viszont legalább a követ azért így is el lehet használni.
Szerintem, ez durva melléfogás. Ugyanis a kő szabálytalan kopása átmásolódik a köszörült felületre. Nem beszélve arról, hogy nagyon kicsi a vágósebesség a normális köszörüléshez. Mondom ezt, mint amatőr. Persze, tévedhetek is.
Igy van vele az ember,a bonyolult dolgok tetszenek az egyszerű de a célnak megfelelőn meg csodálkozunk.Amíg valaki nem bizonyítja hogy a megoldás alkalmatlan addig meg el kell fogadni hogy ez is olyan jó lehet.Végül is ez a hobbiról szól.
a második garnitúra pofát is kiköszörültem,az eredmény ugyanaz,tökéletes,legalább is számommra
cezarr | 185
2012-12-14 09:25:00
[24173]
föltettem egy cseh fórumoldalra is,kissé csodálkoznak a megoldáson
sufnituning | 3475
2012-12-14 09:08:00
[24172]
A pofák felfekszenek a menetekre, kérdés az, hogy a T-horonyban a pofák mennyire nyomódtak el oldalra (századokat is)?? Ki tudna teljesen tökéletes megoldást?? Mert a gyűrűs szabályzásnál is billenhet a pofa, így ahol a gyűrűk támasztják, ott kevesebb anyag jön le köszörüléskor mint a pofa hátsó, belső részén. Ellenőrizni úgy szoktam, hogy egy marószárat befogok, először 10mm-re aztán betolom 50mm-re,kiórázom lassan körbeforgatva a tokmányt, ha 0,05- belül van , az nekem már jó. "És még csak profi sem vagyok"
Hobbistaként az én meglátásom az hogy a tokmánypofa felszabályozása csak egy része a pontosságnak,a síkmenet felülete,az azon levő esetleges berágódások illetve az állandó átmérőn végzett munka igénybe veszi a menetet.Egy korosabb tokmánynál ennek a leszabályozása is fontos lehet.
cezarr | 185
2012-12-14 08:39:00
[24169]
arra én is ,de hidd el nehéz lesz egyszerübbet kitalálni
igaz igy elsöre nagyon primitiv megoldasnak tünik, de joval pontosabbak lettek a pofák,ahogy mértem kevesebb mint egy század,az eddigihez képest nagyon jó
cezarr | 185
2012-12-14 08:20:00
[24166]
csak egy par darab fenyöfa kellet,az eredmény szerintem,kurvára ok,és igy nagyon egyszerü is
Egy hét? Egy olyan szintre gondoltam, hogy értsem is amit csinálok. Be tudjam lőni egy adott alkatrész legyártásához. Boldog lennék, ha egy év alatt ilyen szinten vágnám.
elektron | 15859
2012-12-14 02:42:00
[24160]
Azt embere válogatja, meg hogy mennyi időt ér rá, meg mit akar benne csinálni, elég összetett kérdés.
Ha valaki megmutogatja mi a minimális alap amit be kell rajta állítani, meg betölteni futtatni beállítani a szerszámokat stb. biztos kell neki egy hét mire belerázódik az ember.