üdv ! Szeretném megmutatni nektek a gépemet ... véleményt kérnék , kritikákat és észrevételeket !
pityu73 | 11
2017-12-17 18:50:26
[10373]
Üdvözlet Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni, Mach3 program elsajátításához.
Nemrég vettem egy hobby cnc maró gépet, olyan szándékkal, hogy megismerkedjem a kezelésével a esetleg autodidakta módon, de beláttam hogy gyakorlati szakmai segítségre mindenképpen szükségem lenne. Ezért arra gondoltam, hogy esetleg tanulhatnék olyantól aki ezt már magasabb szinten érti. Olyan valakit keresnék aki szívesen megosztaná tudását, tapasztalatát,egy kezdővel és lenne ideje, kedve, hetente egyszer pár órát vagy többet rászánni egy kis okításra. Természetesen fizetnék is érte, egy ésszerű összeget amennyiben erre lenne mód. Budapesti vagyok. Ha valakit érdekelne az ajánlatom írjon priviben
gabcoma | 14
2017-12-13 18:07:21
[10372]
Sikerült megoldani a problémát, köszönöm szépen a segítséget, elég nevetséges leszek, de annyi volt a probléma, hogy a szerszám életlen volt, valőszínüleg a szerkezet ezt nem honorálta.. Tettem bele egy új szerszámot és mostmár pontosan tudok megmunkálni!
kari | 1532
2017-12-13 06:23:12
[10371]
Próbálj másik programmal kódot generálni. Vagy a mach saját beépített plugin-val. Egyből kiderül, hogy helyes-e a sejtésed, vagy máshol kell keresni a hibát. Nagyon sokéves tapasztalat szerint általában nem a beállítások okozzák a lépésvesztést (de te leírásod nem is ezt feltételezi) hanem hardveres vagy mechanikai problémák. Vagy esetlegesen maga a mach softwer változata nem oké. (Nem szeretik egymást az alaplappal, stb. stb)
Sziasztok! Építgetek egy hobby cnc-t mach3 vezérléssel, és minden sikerült is. A problémám a következő, ha G kóddal írom, hogy mozogjon X millimétert, pontosan megteszi, viszont ha egy generált G-kódot töltök be, akkor a munkadarab +/- 1-2 milliméter pontatlansággal készül el. A holtjátékot ellenőriztem, nincs holtjátéka, golyósorsóval mozognak a tengelyek, Vertic Aspire 8 programmal generálom a g-kódot, és milliméter mértékegységet állítok be. Mi okozhatja ezt az eltérést? Lehetséges, szoftveren keresztül rosszul állítottam be valamit? Esetleg valaki járt már hasonlóképpen, vagy van-e benne tapasztalata? Köszönöm a válaszokat.
Azt az egészet ? Nekem is volt egy seprűnyél gityóm valamikor ? Egyik számomban még szerepel is.
crow | 114
2017-12-12 12:09:51
[10365]
Remélem nem baj, hogy ide írom! Olyan valakit keresek aki tudna segíteni megtervezni és legyártani egy gitáralkatrészt: https://www.youtube.com/watch?v=bHblk76fiI8
Tibor66 | 1
2017-12-12 10:46:52
[10364]
Üdvözlöm a kedves tagokat, új tag vagyok, és kezdő Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy épített gép, amit nem régiben vásároltam, elvileg dxf-ből kell g kódot varázsolni vectric segítségével, de én korábban a dr engravet használtam aminek a használata sokkal egyszerűbb számomra. Kérdésem az lenne a dr engravet csak roland tipusú géphez lehet használni, vagy akár más géppel is kompatibilis a könnyebb használat véget? Segítségüket előre is köszönöm!
schneyolo | 398
2017-12-11 09:26:10
[10363]
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Magamról némi info: sokféle gépet építettem már nem tartom lehetetlennek a cnc marót sem. 20 éve öt éven át voltam szerviztechnikus és karbantartó, ultraprecíz cnc vágógépeket szervizeltem installáltam. Láttam a mechanikájukat, nem egyszer állítottam be ilyen gépet. Én magam is öntvény alapokra gondoltam, valamilyen szerszámgép( présgép, maró vagy szikraforgácsoló öntvény alapjára).
A kilencvenes években vettem esztergát, állványos fúrót, ezeket azóta is használom. Van némi tapasztalatom.Maróm nincs, de van ismeretségem. Hogy mire elég az egy guriga majd kiderül. De pl. itt van: Ez Kijönne a keretből.
DE, milyen állapotban van? (Biztos nem nézegették 30 éven át). Ráadásul túl nagy el sem fér, még talán az energiaigénye is meghaladja a rendelkezésre állót.A vezérlése meg nem biztos, hogy kellően modern. Nem vagyok biztos benne, hogy megéri.
Mik a célok? Ha lehet elérni a 0.01mm-es megmunkálási pontosságot alaktűrésre.
Csak hozzávetőlegesen írtam a méreteket, valóban lehet hogy elég a 150mm Z irányban. Egyenlőre próbálom minél alaposabban körüljárni a témát.
Ati | 1120
2017-12-11 00:04:49
[10362]
Szia! Szerintem 1 millából egész jó gépet lehet építeni ebbe a méretbe, bár a Z tengelyt mozgástartományát azért lefelezném én is. Csináltam egy ilyen kis gépet, 300x300x140 Az x y tengely szerkezete biliacél, 300-as U gerenda az alapja, megmunkálás elött a belseje kimerevítve, a híd 120-as U gerenda +10mm vastag lézervágott lemez alkatrészek, kimerevítve, hegesztve. Z tengely 20mm-es alu A lézervágás és a vasak megmunkálása 65eft volt okosba, az alu alkatrészeket én csináltam. A lineárok 20 ill 15mm vastagok. Az egész gép kb 300eft-ba van. Vasra nem nagyon szoktam használni, max 1mm fogás 6-8-as maróval, de egy jó főorsóval tőbbet is tudhat. Persze ez nagyon messze van egy ipari géptől, és + 700eft-al is messze lenne, de pl. egy öntvény alapból kiindulva, komolyabb vasakból és több pénzből jó kis gépet lehet csinálni.
"Gondolkodom, gép építésben(jobb lenne, mert olyan lesz amilyet szeretnék)... "
Az csak álom, hogy olyan lesz amilyet szeretnél... =========== "Lehetséges házilag olyan gépet építeni ami alkalmas alumínium esetenként vas megmunkálására?"
Lehetséges, DE.., felmerül néhány kérdés..
- Milyen gépi háttérrel rendelkezel otthon..? pl. esztergagép,marógép, fúrógép stb. - Milyen szakmai tapasztalatod van a fenti gépek használatát illetően... (értsd: forgácsolás)
Ha nincsenek gépeid, és mindent csináltatni szeretnél külső vállalkozókkal, akkor nem rózsás a helyzet.. ============ "Mik a sarkalatos tervezési szempontok, mit vegyek figyelembe?"
MINDENT figyelembe kell venni ... Ez egy olyan kérdés, amit gyakorlott GÉPÉPÍTŐK se tudnak megválaszolni, a Te elvárásaid nélkül... (kb. Milyen autót vegyek? Suzukit vagy Mercedest..?) ============= "Mi az elvárható pontosság, ismételhetőség?"
Ezt ne kérdezd, hanem határozd meg TE (magadnak)... ============ "Nem karcolgatni akarok,olyan gép kell, ami aztán behozza az árát."
Ha nem hobbi célra kell a gép, és nem is a gépépítés motivál, akkor "termelésre" inkább vegyél egy használt(használható..!) CNC gépet. Persze ehhez lehet hogy kevés lesz az 1 Milla...
A "z" tengely mozgástartománya "hatalmas". Ekkora "z" tartomány nagyon sok pénzbe kerül. Ehhez tényleg nagyon masszív erős gép kell, ha vasat is akarsz megmunkálni.
Szerencsére nem teljesen idegen a cnc, üveggel dolgozok több cnc gépen is, uveget gravirozok is, de úgy gondoltam otthoni hobbikent elsőre munka mellett szeretnek belefogni akandektargyak készítésébe. Természetes h minél olcsobb és minél jobb legyen, Sztem mindenki ezt akarja, de tudom h azért nem így működik. Szar munkát sose szeretek kiadni a kezemből, tehát minimum elvárás h szépen dolgozhassak a géppel, a gyorsasága a megmunkálásnak talán a későbbiekben lesz fontosabb. De mindenképpen a lehetosegeimhez képest egy aránylag jó gépet akarok :D Túlságosan nem vagyok tisztában az árakkal, erdekel ti mit mondtok mennyi befektetett pénz szükséges egy kezdő gép vásárlásához a leírt használatra. De elsőre azt mondom 300-350 ezer Ft-ot szánok rá. Várom segítő hozzászólásaitok
Szerencsére nem teljesen idegen a cnc, üveggel dolgozok több cnc gépen is, uveget gravirozok is, de úgy gondoltam otthoni hobbikent elsőre munka mellett szeretnek belefogni akandektargyak készítésébe. Természetes h minél olcsobb és minél jobb legyen, Sztem mindenki ezt akarja, de tudom h azért nem így működik. Szar munkát sose szeretek kiadni a kezemből, tehát minimum elvárás h szépen dolgozhassak a géppel, a gyorsasága a megmunkálásnak talán a későbbiekben lesz fontosabb. De mindenképpen a lehetosegeimhez képest egy aránylag jó gépet akarok :D Túlságosan nem vagyok tisztában az árakkal, erdekel ti mit mondtok mennyi befektetett pénz szükséges egy kezdő gép vásárlásához a leírt használatra. De elsőre azt mondom 300-350 ezer Ft-ot szánok rá. Várom segítő hozzászólásaitok
vadember | 1885
2017-11-17 19:35:24
[10353]
Nem írtad, hogy mennyit szánsz rá.Nézd meg, ezt ajánlom, bár ezt is össze kell szerelni. Nem kell mindent megrendelni, mert lehet sokkal olcsóbban is venni. Pl. a vezérlő, végállás kapcsoló, marómotor, léptetőmotor stb. Az általad elvárt dolgot bőven teljesíti, megnézheted a Youhtube-on.X-Carve
Nem kell túlzásokba esni. Személyeskedés nélkül mondom, hogy szerintem Magányos Farkas topictársunk millió Ft feletti nem is mindig működőképes eladó gravírozói sem kimondott hobby gépek.
Első körben tisztáznod kell magadban, mit is szeretnél megmunkálni. Mennyire fontos az ismételhető minőség. Fontos e, hogy ésszerű időn belül elkészítse azt amit szeretnél készíteni.
Második körben, átgondoltan, reálisan menyi a ráfordítható összeg. 20% ráhagyással.
Akivel alapból ezeket nem tudtam tisztázni, és összhangba hozni. Annak nem vállaltam el a gépe építését.
Persze, még számtalan dolgot kell tisztázni. De ezek az első fő szempontok.
Sajnos, az esetek többségében az elvárások messze túlszárnyalják a rászánandó anyagiakat. Tévesen, sokakban van olyan elképzelés, hogy ha tud mozogni parancsra egy „gép”. Azzal dolgozni is lehet. Nem érti a különbséget a 200 ezres és az 1 millás gép között. Ehhez bizony kell némi elő képzetség. Előtanulmány. Különben jön az óriási csalódás. Kiábrándulás a CNC –ből.
Nekem van kínai 3040-es kis gép. Műanyaggal, plexivel köszöni szépen jól elvan. 0,2mm van benne ez igaz, de az eddig nem okozott gondot. Nyílván nem csinálok 0,01mm-es pontosságú dolgokat. Aluhoz már nem igazán felel meg, elkezd rezonálni. Ha van tervben alu is akkor inkább vegyél építetett.
Én örülök h találtam egy fórumot ahol talán segítséget kaphatok az elinduláshoz Azért ha jól értelmezem vannak ellentmondások, szóval nem tiszta a kérdés, válasszak inkább ebayrol kínait V jobban bíztam pl egy házi építésű gépben, amit esetleg ki is tudok próbálni?a munkadarabok minőségben szerintetek melyik a jobb?
RJancsi | 5809
2017-11-17 15:23:02
[10347]
Elnézést, természetesen nem Neked címeztem csak mellényomtam a "válasz" gombot. A konstrukciós zsákutcák ára tükrözi a képességeiket. Jó esetben. A használhatóké is. Sajnos úgy veszem észre, hogy a fórum egyre inkább eltávolodik a hobby-tól, ami az eredeti célja lett volna. Hol vannak már a házilag épített nyákok, amik bútorlap vagy rétegelt lemez mechanikákat mozgattak. És ha betéved ide egy kezdő, aki tényleg csak hobby szinten akar valamit, mély megvetéssel és cikizéssel találja szemben magát azoktól, akik évtizedek óta hivatás-szerűen és pénzért építenek/üzemeltetnek fél-ipari, ipari színvonalú cnc gépeket. Kinek nem inge...
Nem tudom most ez miért nekem címezted, de az a mondanivalót amit leírtál szerintem ez az egy sor magában foglalja "Kicsi "olcsó" original china minőség !" Az itt "kinőtt" gépek meg inkább konstrukciós zsákutcák mint azonnal használható masinák. Tisztelet a kivételnek, de annak az ára sem az a kicci occco hötszá kategória !
Rendelhetsz az aliról vagy ebay-ről olyat amilyet. De nem sokkal drágábban (vagy szerencsés esetben olcsóbban) kifoghatsz itt az adok-veszekben működő gépet amit a gazdája "kinőtt". Előnye, hogy nem kell hetekig várni rá, nem neked kell összerakni és kapsz segítséget az első lépéseknél. Ha egy kis szerencséd van műszakilag korrektebb is, mint egy csili-vili ám gagyi alkatrészekből összetákolt ázsiai cucc.
Sziasztok! Kezdő vagyok a témakörben, és pár kérdésem lenne. 6 éve üveg iparban dolgozom több fajta cnc gépen és jött egy ötletem h szeretnek otthonra egy kis hobbi cnc-t amivel tudok plexit és fát gravirozni, marni. Segítségeteket kérnem h milyen gépet válasszak?én nem szeretnek építeni, sajnos arra nincs idom. Segítségeteket előre is köszönöm
Kovipeti | 13
2017-11-13 08:22:05
[10342]
Üdv mindenkinek!!!ha van esetleg közöttünk MISKOLCI szakember aki gépépítésben járatos az kérem jelezzen nekem privátban!!!(3 tengelyes marógép elektronika,vezérlés)köszönöm!
Kisamotors | 708
2017-11-08 23:18:38
[10341]
Talán egy hasonlót, össze lehetne hozni ennek mintájára.
Előzmény: Szalai György, 2017-11-08 20:35:27 [10339]
Rabb Ferenc | 4356
2017-11-08 20:38:05
[10340]
Előzmény: Szalai György, 2017-11-08 20:35:27 [10339]
Szalai György | 9489
2017-11-08 20:35:27
[10339]
Készséggel egyetértek azzal, hogy ez az álláspontod. De kevéssé egyezik az enyémmel. Könnyű olyanoknak boldog együgyűséggel boldogulni, akik mögött egész életpályát végigtanult és végigtapasztalt támogatók állnak. Hálásak is lehetnek, ha megadatik nekik, mert a művészi gondolattól hosszú út vezet a megalkotásig. Ne mondják nekem, hogy lehet szakmai alapok nélkül is eredményesen tenni bármit. Csak saját alapjaik nincsenek. De ha kihúzod alóluk a mankót, akkor leteszik a nagy arcukat a kockakőre.
De summa summarum, a CNC építkezés summás elbeszélése volt az origó. Aminek már jól elbeszéltünk mellette.
Nem vitatkozni szeretnék veled, csak elmondom az én álláspontomat. 1. Bármilyen szakterületről legyen szó, kell némi tudás és tapasztalat ahhoz, hogy az ember rájöjjön, mennyire hülye az adott témához. Egy piacképes ipari cnc gépnél el is várható, hogy minden részegységét magasan kvalifikált mérnökök tervezzék. És még azokban is lehet hibát vagy hiányosságot találni. De a neten vannak használt cd meghajtóból és rossz DVD íróból összetákolt gravírozó leírások, amihez nem sok szerszám és ész kell. Működik? Igen. Hobby kategória? Igen. Ne haragudjunk azokra, akik nulla tudással, de nagy érdeklődéssel (és nyíltan beismerve "kezdő" státuszukat) olyat kérdeznek, amit egy tapasztalt öreg róka megmosolyog. 2. Évek óta támogatok szakmailag egy fiatalokból álló mérnök-művész-designer csapatot. Mosolyogva szoktam emlegetni, hogy azért, mert őket "nem gátolja a tudás". Olyan ötletekkel állnak elő, ami első hallásra és több évtizedes becsontosodott szakmai gyakorlatra támaszkodva őrültségnek tűnik. Ám belegondolva kiderül, hogy nagyon is jó, "unortodox" gondolataik vannak amik nemcsak kivitelezhetők de piacképesek is. Az első pár évben szívességből adtam nekik tanácsokat, mára már komoly bevételem származik abból, hogy megbízásokat adnak az általuk elnyert projektekben. Sikerült kilépniük a nemzetközi piacra is. És csupa olyan termékkel-technológiával ami előttük egyetlen szakkönyvben nem volt leírva, sőt, több esetben eretnekség lett volna szakmai körökben felvetni. Szóval nem biztos, hogy a tradicionális szemlélet az igazi. Szerintem.
Előzmény: Szalai György, 2017-11-08 18:05:33 [10335]
Aknai Gábor | 3083
2017-11-08 18:21:44
[10336]
Ez mind így van ahogy leírtad Gyuri.
Ez a fórum viszont egy HobbyCNC közösség, ahol legtöbbünk gépe nem egy diplomamunka keretén belül épült és nem lektorálták doktorok sem. Hobby szinten ezekre nincs szükség. Mondom ezt én, akinek a gépe már régen készen lehetne, de próbálom a saját magam keretein belül a lehető legtökéletesebb gépet megépíteni.
Aki biztosra akar menni az válasszon ezek közül:
Előzmény: Szalai György, 2017-11-08 18:05:33 [10335]
Szalai György | 9489
2017-11-08 18:05:33
[10335]
Pont olyan finoman gonoszkodónak szántam. Kitesz egy szakmát (vagy kettőt) az öntés, párat a forgácsolás is. Még egyet a hegesztés. Nem ártana egy okleveles műanyag- és száltechnológiai mérnök sem. De a kinematikai hajtásrendszer méretezése és tervezése egy tanársegéddel kiegészített nyugdíjas egyetemei docens képességeit is igényli. A gépelemek szilárdsági méretezésének alapjait is az egyetem műszaki tudományi karán tanítják, az összefoglalóját öten írják, és két doktor lektorálja. Ott van még az elektronika, a biztonságtechnika, a programozás, és a többit nem is tudom szakterület.
Ki lehetne olyan öntelt, hogy megkísérli ezt egyetlen rendszerben összefoglalni? Csak egy tudatlan.
A CNC építés még elméletben sem napfényes-madárdalos virágos rét, hanem zsákutcákkal és szakadékokkal teli sötét dzsungel. A vakmerőség jutalma pedig többnyire a hasbarúgás és pofáraesés. Pláne kellemetlen, ha még a buksza is szűk. (Nem az a buksza.)