Robsy "Ez annyira szakmaiatlan, komolytalan kijelentés megint, hogy írhatsz le ilyet?"
Szerintem hagyjuk abba a beszélgetést, mert ez nem vezet sehova. Majd megvárom amíg másik fórumtárs jelentkezik valamilyen eredménnyel vagy ötlettel a mechanikával kapcsolatban.
2. Ha be van kapcsolva, akkor nem tudom eltekerni, mert a motor 2,5Nm-es, és amit észreveszi, hogy az encoder aktuális értéke megváltozott, azonnal korrigál. Amennyiben kikapcsolom, és eltekerem, majd újra bekapcsolom, akkor igen visszamegy ugyanoda ahova a kívánt pozíció mutatott.
3. Minden egyedi, a vezérlő is. A léptetőmotort igazából nem is léptetés módan használom, hanem valós kétfázisú szinusz jelet kap. A gerjesztés pedig mindig 90 fokkal nagyobb, mint az aktuális pozíció, hogy mindig a lehető negnagyobb nyomaték alakulhasson ki. Gyakorlatilag úgy vezérlem mint egy állandó mágneses (BLDC) motort, csak annál 3 fázis van, itt meg csak kettő.
A 3-as pont végülis lényegtelen, mert a kérdés nem az volt, hogy jó-e a rendszerem, hanem hogy a trapézorsó mennyire pontos.
"100% is biztos vagyok benne, hogy a tengely pontosan 120 +/-0,075° fokban és 240 +/-0,075° fokban állt."
Ez annyira szakmaiatlan, komolytalan kijelentés megint, hogy írhatsz le ilyet? Úgy tűnik, fogalmad sincs a léptető motorok gyakorlati pozíció viselkedéséről microstep esetén, különös tekintettel a 4800-as értékre.
1. Akkor miért a Mach3-ban írogatsz, ha semmi köze a programodnak ehhez? 2. Ha az álló helyzetű motortengelyt kézzel eltekered 1-2 fordulatot, visszaáll, tudja ezt is a programod? 3. Milyen gyári stepmotor vezérlőt használsz, amin van 4800-as felbontási beállítási lehetősség? Vagy a motorhajtásod is saját készítésű, ami tényleg tud 4800 mikrolépést?
Akinek van otthon trapézmenetes gépe, az nem tenné meg, hogy megméri mérőórával, hogy nála mi a helyzet?
J-Steel | 1721
2018-01-11 09:18:29
[16506]
Válaszok: 1. Ahogy az előző hsz-ben írtam Robsynak, nincs értelme egész lépéssel tesztelni, mert ez a visszacsatolás miatt inkább szervomotor. A microstepet csak azért írtam, mert sokan így jobban megértik. 100% is biztos vagyok benne, hogy a tengely pontosan 120 +/-0,075° fokban és 240 +/-0,075° fokban állt.
2. Amikor csak egy irányba mozgatom, akkor nincs kottyanás, mert a trapézmenet egyik fala nekiütközik az orsó falának, és így végig kontaktban vannak egymással.
Robsy "Hatalmas melléfogásaid, rossz megfogalmazásaid vannak." Nem is ismered a rendszert, de már egy bántó mondatot fogalmazol. Kérlek tisztelettel előbb kérdezz, aztán írj ilyen negatív dolgot!
A léptetőmotor végén van egy 1200 osztásos encodertárcsa, amely a quadratura jel miatt négyszereződik, így 4800 pozíciót tud megkülönböztetni. FPGA-val dolgozom fel, amely 200 Mhz-en képes számlálni, ezért nincs jelveszteségem.
A programomban a kívánt pozíció [mm] megadása után azt átszámolja inkrementekre és annyit mozdul, amennyi ahhoz szükséges, hogy a pontot elérje. Nincs lépésvesztés sem, mert az encodertárcsa a tengely végén van fixen rögzítve.
Két dolgot kellene megnézni: 1. javul-e a dolog, ha csak egész lépést használsz. Ugyebár a mikrolépést úgy állítja elő, hogy megosztja a tekercsek között a szuflát a vezérlő. A motor szempontjából ez ugyebár nem stabil, itt elég a legkisebb zavar is és máris ott a hiba. 2. valóban kottyanásmentes az orsó-anya páros? A trapézmenetes orsók különböző minőségben készülnek. A másik, hogy lehet kapni feszíthető anyát hozzá, amivel lehet finomítani ez a dolgot.
A kottyanásmentességet is illene órával ellenőrizni.
Hatalmas melléfogásaid, rossz megfogalmazásaid vannak. Kezdjük az elsővel: 1. Nem hinném, hogy "pozíciószabályzós programról beszélünk". Mesélj nekünk arról, mégis milyen visszacsatolásból tudja a programod, mi a motor tengely valós pozíciója?
Ez nagyon érdekes . Én megismételném a mérést az eredeti kiindulóponttól egy harmad fordulattal távolabb indulva . És lehet hogy kiderül nem orsóhiba . A vezérlő lehet nem jól állítja a harmadolást . Na ezt jó csúnyán írtam ... A teljes fordulat jó ,érdekes .
Végre elkészült az egyedi cnc vezérlőm egyik tengelyének pozíciószabályzós programja. Tesztre egy 3mm-es menetemelkedésű 14mm-es trapézorsóm van, ez mozgat egy kocsit. Én kotyogásmentesnek mondom. Elmozgattam egy pontba, amit kineveztem 0,000 mm pontnak, és innen mindig egy irányba mozgattam - hogy a backlasht kizárjam - és pontosan 1,000 mm-t, miközben mérőórával mértem a kocsit. (Nálam microstep is működik, amivel a motorom a felbontása 4800pont/fordulat=0,075°)
A csatolmányban található eredményre jutottam (A és B) oszlop. Ezután számolgattam, melynek magyarázata jobboldalon található.
A kérdésem az, hogy ez a hibaértékek tényleg valósak lehetnek egy trapézmenetnél? Én ettől pontosabbnak hittem a trapézorsót, hogy az eltérés 10um alatt van. Ami meglepett, hogy a 1/3 (első mm) és a 2/3 (második mm) fordulat milyen pontatlan, de a teljes fordulat után már közel van a kívánt értékhez. Megjegyzem, az 1/6 (fél mm) fordulat még rosszabb volt, de azt nem dokumentáltam.
svejk | 33038
2018-01-10 13:12:57
[16499]
Úgy rémlik kanadaiak voltak a program írói... van a mach3-ban még pár nem igazán angolos kifejezés.
Ezt Te írtad: "vagy lehet valahonnan letölteni olyan mach 3-at ami alapból megy?" Én csak erre reagáltam. A linkelt doksi alapján be tudod állítani. Viszont az is lényeges, hogy mi van a CNC és a PC között.
a mach 3 ak vaam valahol beállítási utmutatója? vagy lehet valahonnan letölteni olyan mach 3-at ami alapból megy? az a gondom hogy újra kellet teéepítenem a gépet ami volt csa a mach 3 van rajta de ,eg sem mozdítja a marógépet. várom az ötéeteket köszönöm.
Törölt felhasználó
2018-01-07 17:48:21
[16486]
Van olyan szoftver amit konkrétan a tűzfalban 127.0.0.0 IP-re kell címezni különben baj lesz.
Névre szóló a MACH engedélye. (ami látható is a bal felső sarokban) Szerintem azt láthatják, ha 1 névre szóló engedéllyel egyszerre több százan lógnak a NET-en. Valószínű ezeket az engedélyeket listázzák és az új verziókba "turpisságokat" raktak ellenük.
Úgy látja, hogy a lopott kulcsok némelyike ismert a szoftver készítői számára. Például XY névre kiadott kulcsot felrakták valamikor cracker oldalra, ezt a Mach készítői látták és a következő verziókba már beleépítették a védelmet, hogy ha ez a kulcs van telepítve, akkor "szórakoztassa" a szoftver a felhasználót. Tört kulcsoknál is hasonló a helyzet. Tört kulcsoknál spéci karakterek vannak a névben, amiket amúgy a license-elési rendszerük nem is engedélyez. Például a 0x18 és 0x19 karakter kódok. Ha ilyen van a kulcsban, akkor biztosra tudja a szoftver, hogy tört a kulcs és ismét csak tudja szórakoztatni a felhasználót.
Általában a törött kulcsoknál a Mach3 nem mondja azt a kulcsra, hogy az nem helyes, okosabb annál, hanem elfogadja helyesnek, de cserébe a felhasználó "kedvességéért", különböző random dolgokat fog csinálni random időkben, random jeleggel. Azt hogy pontosan mik az algorithmusok, azt csak a fejlesztők tudnák megmondani, de értelemszerűen nem céljuk ezt elárulni. Mindenesetre én személy szerint találkoztam felhasználóknál ilyenekkel, amikor egyértelműen bizonyítható volt, hogy a tört license kulcs okozta a random gondokat.
Nem, az UC driver/plugin mit sem tud a Mach3 license kulcsáról, illetve annak az ellenőrzési mechanizmusáról. De még ha tudna is a plugin az ellenőrzési mechanizmusról, nekünk (az UC fejlesztőknek) semmi érdekünk nem fűződik hozzá, hogy bármi extra védelmet építsünk be, nem is tettünk ilyet.
Viszont a Mach3-ban vannak extra védelmek beépítve, ha mozgásvezérlő plugint futtat a user. Vagyis tört license kulcs ami látszólag jól működik LPT porttal nem biztos, hogy jól fog működni mozgásvezérlőkkel.
A Mach fejlesztői sem hülyék, ők is látják az interneten a tört kulcsokat és ezek ellen védelmeket építettek a szoftverbe. Vannak amik akkor aktiválódnak, ha mozgásvezérlő plugin van használatban, például UC100 plugin. Hogy pontosan mik ezek a vedelmek és hogy pontosan mikor aktiválódnak, azt teljes egészében, teljes részleteiben mi sem ismerjük, de amit tudunk javasolni, hogy használjatok hivatalos license kulcsokat. Ha már a szoftvert használjátok, akkor annyival tiszteljétek már meg a fejlesztő céget, hogy kifizetitek és nem pedig ellopjátok a munkájukat.
Vagy az UC driver figyeli ha nem jogtiszta a szoftverkulcs és csinálja az anomáliát ? Érdekesen sok információt olvashatunk a Mach és UCCNC topikokban régebben erről. Lehet nem a Mach csinálja a fesztivált hanem az UC driver ?
Sziasztok A gondom hogy szépen fut a mach3. Amint felrakom az uc100-at már csak 200 sort olvas be. Mi lehet a gond?
logen-20 | 44
2018-01-05 17:14:42
[16476]
megpróbálom újra tenni hátha segít a dolgon.
Pali79 | 702
2018-01-05 16:58:44
[16475]
Hát első tippre azt mondanàm, hogy programjába. Ez lehet vírus vagy valami más. Eredeti vásárolt Mach3? Talán az sem véletlen, hogy a gyártók azt mondják hogy a vezérlő gépen ne legyen más program telepítve.
sziasztok, olyan kérdésem lenne,hogy veletek fordult már olyan elő hogy aspire 4 és 8 , egyik sem tud rendes g kódot generálni? a gépem mach 3 vezérlés van, az lehet hogy az zavarodott be? olyanokat csinál a gép hogy ggy esetleg sikerül g kódot generálni hogy a 3 ezeredig sor után a végére ugrik a programnak . vagy megjelenik a g kód, de el sem inditja a gépem. ötleteket javaslatokat előre is köszönöm.
Kedves mindenki!! Nagy szükségem lenne hozzáértő emberekre (mivel mi nem vagyunk azok:) )Egy LUX-TURN típusú gépnek lett vezérléssel probléma. Azt tanácsolták keressek ezen a fórumon olyan embert vagy embereket akik segítenének új vezérlést rakni a gépre. Sajnos a gépet így vettük még 3 éve a párom gyártott rajta. Most mikorra végre sikerült megvenni ez derült ki. Mac3 vezérlést ajánlottak a használók. Ha valaki tudna segíteni vagy ajánlani valakit nagyon megköszönném. Várom a hozzászólásokat! Egy okoskodó anyuka
Pali79 | 702
2018-01-03 12:51:40
[16471]
A bemenő jelet akkor veszi ha a magas és alacsony szint között változik. Tehát valaminek először fel kell húznia magasra. A kínai leválasztó kártyák úgy vannak megcsinálva, hogy egy ellenállással magas szinten tartja a bemenetet. A kapcsoló - legyen az bármi, Estop, végállás, home, stb - ezt a magas szintet húzza a GND-re, ezért kell "Active low"-ot beállítani. Tehát ha egy bemenetet minden közbeiktatott elem nélkül földre húzol, nem történik semmi. Ha magasra húzod akkor látni kell a változást a diagnosztikai ablakban, ahol egyébként a STEP, DIR jelek nem jelennek meg, csak a többi.
Sziasztok! A y tengelyemet 2 motor hajtja, a comfig, slave axis-ba kijelölöm az y tengelyhez az A-t. Amikor rányomok az OK-ra, a settings, inhibits ablakba kialszik az x tengyely ledje, ha visszajelölöm, müködik a gép,de ha gondol egyet megint kialszik, jobban mondva átugrik az A tengelyre a kijelölés. Mi lehet a baj?
sokimm | 261
2018-01-02 21:15:10
[16466]
Most jut eszembe: A Diagnostics ablakban látható Output Signals-ok közt kellene látni valahogy a kimenetet? (ha nyomkodom a nyilakat pl?)
Vagy pl ha input jelet lekötöm föld-re, akkor elméletileg jelezni kéne mint "kapcsolt" állapot nem? Ha a logika nem jó, akkor invertálom a jel igényt "active low"-ra, de így sem jelez bejövő jelet.
Üdvözletem mindenkinek! A párhuzamos porttal játszok, és LPT port test programmal szépen billegnek a kimenetek (manuálisan kapcsolva), de Mach3 ban nem akar kimenetre jelet adni.
A config/ports and pins ablakban az első port engedélyezve van, és helyes a cím is (ez a cím, amin a teszter is megtalálja a portot).
Motor output DIR pin-jére állítok egy 2-est (D0). Apply. OK. Reset gombra kattintva (nem villog már): A billentyűk jobbra ballra nyomkodva nem világít a "debug led", csak az érték növekszik a Mach kezelőfelületén.
Gondoltam arra, hogy a teszter program "használja" a portot, és mint erőforrás nem elérhető a mach számára, de ha csak a mach fut, akkor se világít a debug led-em.
Mit rontok el?
svejk | 33038
2018-01-01 21:38:21
[16462]
Ennek függvényében a #16457 utolsó mondata is így alakul:
Csak itt a hobbyban szokás 1 meg 10 mm/osztással szórakozni MPG esetén.