A Mach3 egyébként nagy csaló, sokszor önkényesen a gyorsulásokat a setup értékénél sokkal nagyobb értéken számolja. Ezért is van az, hogy az LPT-s mach3 ugyanazzal a G-kóddal sokkal hamarabb lépést veszt, mint egy külső hardveres step generátoral kiegészített, ahol mindig kontrollálva van a megadott gyorsulás/lassulás.
Én megnéztem tegnap csak PC-n a G kódját, nálam is szaggat mint a fene, de a proceszor terhelés nem megy 10% fölé egy nagyon kemény Atomos gépen, a memóriából is csak minimálisat használ. Ennek bármilyen ócskavason mennie kellene.
Persze, persze, "tökéletes". A probléma ott kezdődik, hogy a forgó tengelynél nem is ismeri a valós pályamenti előtolási sebesség üzemmódot, így a G kód tartalma és a valóság közt jelentős az eltérés. De kárpótol a "szépség".:)
Ahogy látom, a forgatód inkább faesztergának van beállítva nem forgatós maráshoz. Az egy pillanatos videón ezt mutatja. A forgató "A" sebességét vedd vissza kb. 3-500 ra a kódban. G0= 1000 Gyorsulás 100 körül. G0= X és Y 4-5000 gyorsulás 3-500 körül. Z= G0=1200 Gyorsulás 120. Minden sebesség adat mm/min be legyen. A szerszámoknál is. Elsőre kb enyi. Küld át az Mill XML -t a a Mach3 ból, megnézem mi van.
A Mach3-nál (meg sok más hasonló "divat/dizájn" CNC vezérlőnél) sajnos az a helyzet, hogy ahogyan növekszik a vezérelt tengelyek száma, egyre jobban belassul, majd akadozni kezd, végül annyira lebutul, hogy használhatatlan lesz. Sajnos amikor 2 tengelyről 3-ra váltasz a G kódban, ezzel kell szembesülnöd. Különösen akkor, ha az egyik tengely forgó, és csak éppen a minimál HW alatt futtatod a rendszert. Ekkor már a sok felesleges csicsa-szemfényvesztés-bábozás a háttérben teljesen felemészti a rendszer gyorsaságát, és pont arra a LEGFONTOSABB FŐ műszaki lényegre nem marad elég képesség, hogy a step/dir jeleket nagy sebességgel, korrekten küldje kifelé az adott motorhajtásokhoz.
Na. mach ujratelepítve gyári licenszel. Azoknál a bizonyos eseteknél még mindig akad. Viszont most már az egyik tengely is letilt. Előbb A91-et ír majd A72-vel megáll az adott tengely.
Holnap kipróbálom frekivalto nélkül . A tengelyek uresjaratban meg a 18000-es sebesseget is bírják. Nem értem miért akad GOTOZERO-ra jaratasra ha be van olvasva egy A tengelyes kód. És csak az zavarja ha A tengelyre van a raszteres marás állítva.
Azért irtam hogy munkadarab nélkül mert pl negyed-tized sebességgel végigjáratva ugyanazt a kódot egyből kijön ha -nem elég gyors a géped -Mach nem birja sebességgel az összes tengelyt -kikapcsolt frekiváltóval is ki tudod próbálni,nem-e az zavar be
Ha simán X-Y-Z megmunkálásra generálom a kódot szépen fut 7500-as előtolással. Ha ugyanazt forgatóra generálom hogy az Y lesz az A tengely akkor még 3000-es előtolással is akad.
de csak akkor ha A tengelyen is megy a raszter marás.
Hiba lehetőségek: 1. Kevés a PC-d HW adottsága (Proci órajel, memória). 2. Csak a Mach fusson a gépen, minden más alkalmazást zárjál ki. 3. Kevés a kernel freki beállításod, állítsad maximumra (100kHz). 4. Túl nagy a maximális sebességed az adott felbontáshoz, vedd vissza. 5. Kapcsold ki a szerszámpálya grafikát, egyéb sallangokat. 6. Az NC mondatok előolvasási darabszáma ne legyen 50-nél nagyobb.
Ezeken a pontokon menj végig, valamelyik csak segít, hiszen bármelyik okozhtatja az akadozó mozgásokat.
Na még mindig küzdök. A hibajelenség abból áll hogyha nincs beolvasva G kód vagy manuálisan van átírva az Y-A tengelyre akkor gyönyörűen elmegy GO TO ZERO állásba és hibamentes a megmunkálás is. Ha viszont be van olvasva egy olyan progi ami generálásnál már A tengelyre lett beállítva akkor egyből akadozva megy GO TO ZERO állásba és a megmunkálás is ugyanúgy akadozva történik. A két videón látszik. Mi lehet a probléma és hogyan küszöbölhető ki? UC100 nincs bekötve.
zoltan60 | 246
2018-02-21 09:09:28
[16711]
Köszönöm kezdem látni a fényt a nagy sötét alagút végén. Köszi mindenkinek.
Nagyon kezdők vagyunk ezen a területen. Semmilyen program nincs. Az építés 75%-os. A meglévő dolgokat szeretnénk tesztelni. A mozgási tartományokat felmérni.
Ezt küldte a plugin szezője . (sajnos nincs meg nekem se)
Hi, the link is always under construction but available at : http://www.motion5x.fr Two videos in section "Videos" The plugin will be available for downloading Monday or Tuesday.
Néztem ezt, de van 3 db motorvezérlő és motor ami 2Nm rés LPT csatoló kártyája a Mach3 Ncstudio progit támogatja. Ezt lehet mással programmal váltani? Ezt elfelejtettem az előbb leírni.
farkastibor | 670
2018-02-20 18:55:37
[16701]
Arduino CNC ----Grbl itt itt majosoft 1500 itt DOS itt Vagy itt
Szia. Ha megengedsz egy tanácsot egy kezdőtől.. Én is így kezdtem. De az idő múlásával rá kellett jönnöm, hogy természetesen itt sincs ingyen semmi. A demó erősen korlátozott, az "okosított" szoftverek meg általában hibásak. Vegyél egy uc100/uccnc párost. Ha mégsem tetszik a cnc világa, kisebb veszteséggel piacra tudod dobni. Stabilabb, gyorsabb gépet tudsz építeni.
Sziasztok. Most kezdtünk neki a fiammal egy kis gép építéséhez. Tanácsot szeretnék kérni. Milyen programmal tudom a vezérlést megoldani ami nem lenne fizetős. Ha rendszeresen működik a gép akkor már megéri vásárolni hivatalos programot. Köszönöm a segítséget.
farkastibor | 670
2018-02-20 17:53:58
[16696]
EZEN A HÉTEN lesz elérhető a weboldalon (Demo vagy , Teszt ,stb...)
Szia kihagytam az uc100-at és igy is az a hiba van hogy ha az A tengely megy folyamatosan akkor akad az egész. de ha X tengelyen megy a megmunkálás és csak a végeken lép bizonyos szöget az A tengely akkor gyönyörűen fut. Szerszámpálya beolvasása és lejátszása is az utóbbinál elfogadható