Üdv Alut is lehet vágni.Bár a vastag alulemezt nem szerti./5-10mm/A lemezek vastagságához más más lencse van.A vékony vágásoknál természetesen nem max. teljesítményen megy a lézer.Tehát a teljesítménytől függ az anyagok max. vastagsága.Itt még tényező az anyag tipusa is.És persze a védőgáz is változik.Valójában a lézer olvaszt a gáz kifúj.Ezek pontos megválasztása ad szép sorjamentes darabot.Ja és vágás előtt beállított fokuszt automatikusan követi.Felületi egyenetlenségeknél a fej tartja a beállított távolságot+a lencse a fókuszt.Ez azt jelenti pl. hogy 1 hullámlemezen is tud dolgozni vagy akár 1 csövön is tud lyukat vágni stb.A védőgáz nitrogén /alu,rozsdamentes,stb/,oxigén pedig mezei vashoz. Ha esetleg érdekel valakit akkor csinálhatok videót.De csak telefonos felvételt tudok csinálni:)Talán nem rúgják szét a ......:)
Thanks! Mi van akkor, ha a vágási vastagság vastagabb mint amit egy fókuszálással át lehet vágni? Ilyenkor fentről lefelé fókuszál folyamatosan? Hogyan vágja meg a tetejét, ha a belselyében fókuszál? Alut lehet lézerrel vágni (tükröződés)? Bocsi a sok kérdésért!
Hi mindenki.A munkadarab vágás esetén /lemez/ 1 asztalon fekszik.Ez az asztal egy keret mely élére állított lemezcsíkokkal van átkötve /cserélhetők/.Ezek a lemezcsíkok fűrész lap kinézetüek.Tehát foggal felfele.A fogak csúcsán fekszik a lemez.Megmunkálás /vágás/ során ezek is sérülnek.Ezért cserélhető.Természetesen az asztal nem mozog.A fej végez minden mozgást.Vágás esetén a fókusz pontot az anyag vastagságának a közepére fókuszálják.A tükrök lencsék hűtését nálunk sűritett levegővel oldották meg.Persze ez egy 1200W-os ipari lézerkivágó.A nagy fej mozgása pedig nagyon látványos A lemez hosszát /2-3m/ sacc. 1-2mp alatt teszi meg üresben.És hát ott áll meg ahol kell:)Nincs lassítás stb. Na csak ennyi......
rc: a tükrök helyett nem lehetne használni flexibilis optikai kábelt?
n/a (inaktív)
2005-12-25 10:08:00
[99]
hunserv! 1. 50-100 W között saccolom, még nem csináltam hozzá egy teljesítmény mérőt( nem is nagyon érdekel a pontos adat hiszen úgy érzem, hogy a gyáriak sem tudnak többet). 2. nem volt fókuszálva kb. 5 mm-es a kilépő nyaláb 3. most a cnc-hez való hozzávezetésen dolgozunk ( tükör renszer, végső szűkítő lencse)
azt lattam, hogy nem lattam teljesitmenyrol van otleted? kb mekkora atmerore volt fokuszalva (ha fokuszalva volt egyaltalan) a videon amikor fat egettel? Ha jol lattam gazlezer. Gratula, regebben agyaltam ilyesmin, csak a sok macera miatt letettem rola. (mert ugyi nagy kakaora lett volna szukseg)
Köteles Béla (rc) barátunk meg adta az engedélyt a saját CO2 lézerágyujáról készült képek és videó közzétételéhez! Le a kalappal!!! Gratulálok! Megtaláljátok a Tárház I. Képek és Videók alatt!
n/a (adathiba) |
2005-12-17 17:51:00
[93]
lezerkristalyok es mindenfele lezeres kacat az osztrak roithner cegnel meglesheto, doskik is vannak a honlapjukon.
n/a (inaktív)
2005-12-17 17:48:00
[92]
Köteles Béla barátunktól kaptam 2 képet a Lézer projectükről és ha megadja az engedélyt a File Tárházba feltöltöm! Igen igéretes!
n/a (inaktív)
2005-12-09 18:28:00
[91]
Mi ujság a házi lézer projecttel? Nincsenek friss hírek? Kész a speckó CO2 gázcső?
Kristály Árpád | 3080
2005-12-03 21:06:00
[90]
Hallihó! Újabb info a lézerről! http://www.nilno.com/laser_intro/index.html Üdv: Árpád Hallihó Mindenkinek!
Machszi | 127
2005-12-01 13:07:00
[89]
tulajdonképpen lehet, de nem lesz szép a vágási felület, legalább is amit én láttam, ráadásul egy kb. 2cm vastag habot 3 lépésben tudta átvágni. A teljesítményekre nem emlékszem, de trotec-es volt a gép. Itt találtok érdekes videokat http://www.marelmakina.com/laser.htm
Igen lehet csak gondoskognod kell a megfelelő káros gáz elszívásáról. jankó
n/a (inaktív)
2005-12-01 10:56:00
[87]
Sziasztok! Tud rá válaszolni valaki, hogy hungarocellt lehete vágni lézerrel.
n/a (inaktív)
2005-11-30 12:01:00
[86]
Sziasztok! Felvettem a kapcsolatot a www.trotec.hu -val,várom az árajánlatott tölük. Eközben othon kisérleteztem és egyes falapot már sikerült fabrikálnom,magas feszel. Bár egy "pici" megégette.
n/a (inaktív)
2005-11-29 12:22:00
[85]
Helló Kemericnc!
100.000 Ft alatt nem tudsz vásárolni olyan lézet amivel 5 mm-es fát tudsz vágni. Ez olyan mintha a Te "NŐdet" akarná valaki kimarózni és 100.000 ft alatti gépet keres hozzá. Viszont rövidesen elkészül az első ilyen lézer! Bővebbet majd akkor fogunk róla mondani, ha a próbákon túl leszünk.
Hunka Tibor | 8036
2005-11-28 13:55:00
[84]
T Kemericnc Sajnos az Millkos(7) Téma volt . A JAG lézernek kéne utánna néznem . Tibor
n/a (inaktív)
2005-11-28 13:35:00
[83]
Szia Tibor! Engem érdekelne a téma föként hogy lehettet-e vásárolni lézért,és hogy 100.000ft alatt kapok-e olyat amivel 5-ös fát tudok vágni? Köszi!
Hunka Tibor | 8036
2005-11-12 16:28:00
[82]
T Mindenki Voltam a Gravotrade nyilt napján , bemutattak egy YAG lézert amivel fémeket lehet jelölni. Ha valakit részletesebben érdekel szivesen irok rolla. Tibor
laca | 240
2005-11-11 15:18:00
[81]
Egyéb lézeres honlap: http://www.optonlaser.com/
laca | 240
2005-11-09 09:19:00
[80]
Üdv mindenkinek egy új belépőtől! Lézerdiódákról: http://www.jold.com/
n/a (inaktív)
2005-10-13 19:16:00
[79]
Sziasztok
Olvastam a fórumon, hogy létezik 2-4 W-os lézerdióda, de ezen fórumon kívül sehol nem találtam infót róla! Tudnátok segíteni, hogy hol lehet hozzájutni!?
Keletkezésekor a lézer is szóródik kis mértékben, de tökéletesen fókuszálható, mert monocrom (egyszínű) Erre valók pl. a képen látható lencsék is. A fókuszálás a munkadarab síkjára történik, tehát ott éget, utána már kevésbé. Az intenzitását impulzusmodulációval lehet szabályozni. Így készül pl. az olyan műszerelőlap, ami aluminizált felületű fekete műanyaglemez. Kis intenzitásnál csak a fényes alu réteg ég le és alatta fekete felirat, ábra stb lesz. A kontúrokat, ablakokat, csatihelyeket pedig a nagy intenzitású nyaláb teljesen átvágja.
n/a (inaktív)
2005-10-07 18:30:00
[76]
Úgy látom, hogy a Z tengely egy kurbli.
n/a (inaktív)
2005-10-07 18:30:00
[75]
A lézert mi állítja meg a munkadarab alatt? Azt nem égeti meg? Lehet az erejét és így a vágási mélységet szabályozni?
Aki lézert akar épiteni az minnél elöbb szerezzen be hasonló tükröket. A jobb oldali egy Zn-Se a bal pedig Ge tükör. ezek egy 1500wattos CO2 lézerben voltak.
Törölt felhasználó
2005-09-28 18:44:00
[70]
ezeket nem lehet valahogy párhuzamosítani ? biztos buta 5letnek hangzik.. , de ha 10-20 izzólámpát egyszerre felkapcsolok sokkal nagyobb a fény.... ha mondjuk 5-6 ilyen lasert valahogy sikerül egy pontra fókuszálnom akkor nem lehet, hogy soxorozodik a teljesítménye ? vagy ha nincs szerencsém akkor az interferencia még jobban lerontja ?
Üdv. Igen. Ha bárhogy tuningolod akkor is nagyon kevés a kimenö teljesitmény.
rekalaca | 550
2005-09-28 12:10:00
[67]
A cikk egy részét scanneltem és elküldtem Istvánnak linkelésre.(4 old.) a többi (10) oldal egyelőre fénymásolatban. Többnyire elmélet, akit érdekel (fórumozók) küldjön egy emailt (jövő héten tudom csak küldeni)
Törölt felhasználó
2005-09-27 19:09:00
[66]
Ja, ja ez scannelés felettébb érdekes lenne. Engem is érdekel.
Ha elrontok valamit és éppen a helység falára jut a laser akkor átmehet szomszéd házába is ? ))
>de cnc-s szempontból nincs sok értelme megépíteni. miért ? nagyon gyenge a teljesítménye ? majd kicsit tuningolunk rajta
Üdv. A leírás érdekes lehet , de cnc-s szempontból nincs sok értelme megépíteni.
Kristály Árpád | 3080
2005-09-27 08:25:00
[64]
Rekalaca Hallihó! Nem tudnád be scannelni ezt a cikket. Jó lenne, merthogy lehet, többen nekiálnának a mama spájzából külömböző kütükböl fabrikálni! Üdv.: Árpád
rekalaca | 550
2005-09-26 17:39:00
[63]
A Rádótechnika Évkönyve 1990/59.-oldalától kezdődően található egy "Amatőr" készítésü nitrogén-gáz lézer építési leírása, vízsugár légszivattyú mühelyrajzával . Fénymásolatot viszek a CNC-találkozóra.
Kristály Árpád | 3080
2005-09-24 11:22:00
[62]
Oké! Bármenyi nem látszik nekem is van humorérzékem!?
cart | 262
2005-09-24 10:47:00
[61]
Irtam a végén , hogy a LASRAM-os dolog csak vicc. Tudom mert volt ismerösöm aki dolgozott a LASRAM-nak.
Kristály Árpád | 3080
2005-09-23 22:48:00
[60]
Hallihó! Azért a Lasram kicsit nagyobb! Majd, a videón meglátod! De azért én is drukkolok, sok sikert! Hallihó!
n/a (inaktív)
2005-09-23 19:05:00
[59]
Guvadt szemekkel várjuk a híreket! Ha sikerül, közvetlen Menüt csinálok neked itt! Sok sikert!
Hogy ne csak a levegöbe beszéljek elhtároztam , hogy megvalositom (-juk mivel valaki jelentkezett a neten hogy akarna ö is épiteni egyet )a lézert. Az üveges október 6. körül készül el. Az elökészületekről és ez esetleges sikerről (vagy kudarcról tájékoztatlak benneteket ). A képeket október elejétől a homelaser.fw.hu láthatjátok majd. Az üveges mester a rajzomat látván az mondta hogy csak nem egy lézer , mert a LASRAM is szokott megrendelni üveges munkát tőle. ( lehet , hogy konkurencia leszek a LASRAM-nak ) Na jó ez csak vicc volt.
cart | 262
2005-09-22 18:05:00
[57]
Üdv. : Bocs a fárasztásért de ez még kimaradt. : a HOBBY szinten belül is van különbség lásd mech1-mech16-ig . Vagy 8 éve proxon maróra raktam 3 léptetömotort és LPT-re raktam 12 tranzisztort és turbo pascalban irtam hozzá programot ...hát ez is müködött de gyenge volt ehez képest a PROFI1 vezérlő valóban profi.
cart | 262
2005-09-22 17:52:00
[56]
Üdv. Egy gondolatomat megosztanám veletek : Azoknak akik kételkednek , hogy 700EUR-ból lehet épiteni egy 50-100W-os CO2 lézert ,mert annak ipari kiviteli 1-2 millió forint. Elöször én is igy tettem de látva az amatör oldalakat arra jutottam hogy meg lehet csinálni. Indokok : a HOBBY lézerben nincsenek komoly szabályozások , nincs érintésvédelem , dobozolás , fejlesztési költségek ...... De ez is egy amatör forum , ahol 100-200 EFT-ból épitünk maró gépeket szemben az ISEL 2-3 milliós árával ( hasonló a minöségi különbség a HOBBY és az ipari lézer között azonos teljesitménynél ) , vagy a PROFI vezérlö az ISEL léptetömotoros vez. mind kettö müködik , de az egyik jóval olcsóbb. A HOBBY dolgot nem szabad az ipari dolgokkal összekeverni mert teljesen más a cél ( igénybevétel, használhatóság, garancia, vevöszolgálat, reklám,..................)