Ha bírod az angolt (vagy megelégszel a gúgli fapados fordításával), keress rá "Bessel points support" címen. Gyakorlatilag úgy támaszt alá egy kéttámaszú tartót (vonalzót, gerendát, bármi egyenes rudat), hogy a véglapok hosszváltozása legyen minimális. (Az alátámasztásokon kívüli konzolos részek és a támaszok közötti rész is lehajlik az önsúly miatt. Ha a Bessel féle pontokon van az alátámasztás, akkor a lehajlásokból származó "rövidülés" a lehető legkisebb lesz.)
Előzmény: Szalai György, 2017-05-20 18:17:44 [33622]
Szalai György | 9490
2017-05-20 18:17:44
[33622]
Segítség ! A síklapúság ellenőrzés témát turkáltam az interneten és találtam egy mondatot.
„A széles vonalzókat a Bessel-féle alátámasztási pontokon kell alátámasztani.”
És most így maradtam. Bessel pontjairól nem lelek infó. Ki tud mit erről?
Az M6x1-es betéthez valami speckó méretű menetfúró kell, vagy esetleg pont 1mm vastag a fala, és M8x1-es menetfúróval megy?
kisarnold | 4
2017-05-19 10:20:54
[33611]
Szia,
köszönöm, elküldtem.
Amit azóta észrevettem: ha a keret jobb oldaláról indul a vágás, akkor a bal oldala torzul, ha a keret bal oldaláról, akkor a jobb oldala, tehát mindig az indulási ponttól távolabbi rész.
Ha, elküldöd a G kódot, lefuttatom a gépemen. Meglátjuk abba van e hiba. Vagy merre tovább. Nevemre kattintva az adatlapomon a cím. Érdemes neked is kitölteni az adatlapod.
Kezdő vagyok, ez az első hozzászólásom, egy kis segítséget szeretnék kérni.
2. napja van meg egy új hobby cnc gép, amellyel szemüvegkeretet szeretnék kivágni. A programokkal (Cambam, CNC USB Controller) már nagyjábóól megismerkedtem, a lényegi dolgok nagyobbik részére már rájöttem.
Viszont van egy probléma, amire nem találok megoldást. A képen látható alakzatot szeretném kivágni, viszont csak az egyik fele sikerül jól. A képen látható piros részeknél a vastagsága szemmel láthatólag jóval kisebb, mint a bal oldala. Kb. 0.5-1 mm eltérés van. Mi lehet a probléma? Mit állítottam be rosszul?
A keret tervezése tükrözéssel történt, így azt kizárnám. A g kódban sem látom, hogy eltérne a két oldal. A kalibrálás megtörtént, pontos értékekkel működik a gép. Lépésvesztést nem hallok, nem érzékelek.
Minden ötletet előre köszönöm!
Törölt felhasználó
2017-05-18 07:59:47
[33608]
Nekem ez a amd semrtonos kép ugrott be. Remélem nem ilyen processzor van benne mert ezzel nagyon rosszak a tapasztalatok Mach3 terén. Amúgy a BIOS-ban nézd meg a AHCI mode ki legyen kapcsolva ha XP-t akarsz telepíteni.
Van egy ilyen gépem:DELL DH8 . Bootoláskor elakad a WIN XP betöltése. Akartam rá telepíteni újra egy XP-t, de amikor odáig jut a telepítő, hogy hová telepítse az oprendszert nem megy tovább. Nem engedi a kijelölt partícióra sem telepíteni sem formázni a lemezt. Nem megy tovább erről a képernyőről. Van ebben valami védelem?
forgácsolo | 2703
2017-05-17 15:21:26
[33606]
sziasztok, meg van valakinek az AUTODESK 123 MAKE program, nekem pár hónappal ezelőtt még szépen működött most meg megbolondult, lefagy ha a modell méretét változtatni akarom és nem enged menteni, tud-e valaki ebben segíteni.
szaky27 | 579
2017-05-17 06:01:56
[33605]
Sziasztok,
Szerintetek síkoláshoz melyik szerszám lehet ideálisabb?
Van alumíniumhoz való sorjázó kefekorong. Ez, műanyagszálak valamivel bevonva vékonyan. Néhány kopott darab van nekem is. Azzal kellene megpróbálnod. Jó haladós lenne, sztem és kíméletesebb mint a drótkorong. Esetleg, ha akarod, egyet elpostázok postaköltségért. Rákereshetsz a neten is.
Köszönöm a válaszokat! Én rúdanyagból megcsináltam és utána szúrtam le egyesével, mert több darab kellett és így tuti egyforma. Viszont így a sorjával van több baj. Egyenlőre Poliamidom volt, de akkor későbbiekben beszerzek POM-ot és megnézem. Marad a gázláng és a drótkorong, aztán a többi lekopik majd.
Kisnyomású rendszer. Nem hiszem hogy elavult. Mi avul el ezen? Főleg ha a gép ehhez volt tervezve. A hurcok is ezt használják, a pár évvel (5-6) bridgeport is. Egyedül egy japán " karatebajnok" gépen van nagy nyomású a munkahelyemen. Na de az villámsebes, alig látod a szerszámváltást is szinte
Amit észrevettem ezek alapján hogy úgy 30 m/percig használják a kis nyomású rendszert, felette már nagy nyomású. Lehet alapvető tévedés. Hobbiban a kis nyomásúnak lehet jogosultsága, esetleg állítható kivitelnek.
Már hogy eljutottunk odáig hogy kenünk, már az nagy szó szerintem.
Hidraulika pneumatika szakmérnök vagyok ( az a második diplomám.) Amit Svejk írt azt értem és el is tudom képzelni . A feladatra elvileg alkalmas lenne egy kétutas miniatűr áramlásállandósító szelep is de ekkora méretben még nem találkoztam vele . A kínaiak valamit megint beújítottak .
Azt kellene tisztázni hogy szakaszosan működik e ( tölt tárol kiürít ) vagy folyamatosan tehát egy automatikus fojtás ( villamosan egy áramgenerátor ) Ha az utóbbi akkor természetesen kell egy nyomáshatároló a rendszerben és a szumma beállított olajmennyiségnél nagyobb térfogatáramú szivattyú. A tápnyomást korlátozza a nyomáshatároló a fölös mennyiséget tartályra engedi .Az egyedi mennyiségállandósítók teszik a dolgukat. A Danuviásoknak volt egy egyszerű fix kétutas mennyiségállandósítójuk ( mérlegszelep, mérőblende stb ) valószínűleg ezt az elvet hasznosítják a kínaiak
Igen de az pont nem így működik, egyenletes nyomás van a rendszerbe és azt engedi ki. Nyíl van rajta, visszacsapószelep? De van több flow rate val rendelkező típus. 20 asával a legolcsóbb de a kínai gyártás miatt bizonytalan a nyitás, kell az a 20 legyen miből válogatni.
Én folyósabbat g orsóra tettem, kevésbé folyósat meg a szánokra, persze az is engedi ahogy kell. Megjegyzem nekem épp annyi helyem volt hogy ezek elfértek. Anno 2 hónapot szívtam ezzel, az eredeti amerikai 30 dollár darabja plusz vám áfa és rettenet összegű futár. Aztán pont ebbe a 2 hónapba javítottak egy gépet és láss csodát a kínai újjabb szelepnek az elődje volt a gépen. Bár azt lehet tesztelték. Mondjuk komplett rendszer 40-50 körül jön ki kínaiból. Itthon ugyan azt a kínai olajpumpát kapod meg ennyiért. Az adagolók darabja meg 3-5 ezer, ahhoz meg kevés ez a kis nyomású pumpa, szóval még drágább a rendsr. Amúgy érdemes 3 havonta ellenőrizni a kenés meglétét.
Tuti ha 50 dollár a pumpa kompletten (olaj meg 230 V kell neki) akkor bele se kezdek építésbe, azaz 15 papír és gyári, dupla időzítős... Higgyétek el a nagy gépek többségében is kínai, taiwani, stb az olajzó. Az ennyit se tud. Láttam karón varjút, szuper német gép, minden európai és használhatatlan vacak a gép maga.
A készülő másodpéldány frekvenciaváltójához szeretnék egy skálát csinálni a FrontDesigner3.-al. Odáig el is jutottam, hogy megrajzoljam vele, de az első variációs géppel szeretném egy plexi lapba maratni, de hiába próbáltam, nem jártam sikerrel. A .JPG-BMP stb.-t a LazyCam extrém nagyra, 2300mm-re írta a Gcodot. A plotter már jobb lett vona, legalábbis a keretet jól csinálta, DE maga a skála hiányzott a belsejéből. Néhány éve ugyanígy jártam, akkor valaki közülünk egy mondattal felokosított, de a kéményseprő betegségem (korom) miatt elfelejtettem mi is volt az. Ha most segítetek igérem felírom, persze azt fogom elfelejteni hova. Azért segítsetek.
svejk | 33038
2017-05-15 08:11:50
[33591]
A szelepek kaphatók nálunk is a kenéstechnikai boltokban, de sanyi84 tud kínai olcsó beszerezhetőséget.
Az elosztóba minden csőhöz kell egy adagolószelep. Különböző térfogatmennyiségűt lehet kapni. Az olajnyomás felhúz bennük egy rugót, majd amikor a bejövő nyomás megszűnik a rugó kinyomja a szelep által tárolt mennyiségű olajat.
Mindig ugyanannyit és nem függ a bejövő olaj nyomásától.
Innentől már csak egy időzítő, pl. 15 percenként 3-4 másodpercig kell mennie a szivattyúnak , vagy esetedben a levegőszelepnek.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2017-05-14 21:04:52 [33582]
keri | 14030
2017-05-15 08:10:47
[33589]
Drótkefe, gázláng, tenni rá, majd lekopik, gondot nem okoz.
Amúgy a POM jobb anyag fogaskeréknek, és azon annyi sorja sem lesz.
Fuser megoldás de esetleg megpróbálhatod: A csövekbe fojtást a csövek lapításával is készíthetsz. Nem lesz precíz az eredmény de elérheted hogy mindenhova jusson kenőanyag. Célszerű ideiglenesen valami csavarral állítható lapító eszközt készíteni a művelethez. Persze figyelve kell használni mert szűkíteni lehet, de tágítani már nem.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2017-05-14 21:04:52 [33582]
tibs | 185
2017-05-15 07:52:21
[33587]
Próbáld meg úgy hogy két ugyan abból az anyagból készült tárcsa közé fogod és úgy marod meg. A végén a két tárcsa megy a kukába a sorjával.
Én teflonból nyolcasával csináltam apró fogaskerekeket szivattyúba ezzel a módszerrel.
Ezek altalaban idore mukodnek, az eloszto szabalyozza a mennyiseget. Gondolom valami hasonlora gondoltal. De van mechanikus valtozata is. Mondjuk kell meg hozza egy eloszto, vagy meg inkabb egy kicsit szabalyozottabb. Az elsonel szerintem nem beallithato rendesen a kenes.
Nekem volt ( sajnos már múltidő ) egy orosz miniatűr axiáldugattyús szivattyúm amit egy kézi karral kellett tekerni .Sajnos tönkrement úgyhogy a házát átalakítottam egy központi elosztóvá . Készítettem egy csapos búvárcsöves kisméretű nyomástartó edényt és az abba beöntött olajat sürített levegővel nyomom ki. Van egy szépséghibája a dolognak : a csövek különböző hosszúságúak tehát más és más a hidraulikai ellenállásuk . A Közeli helyek túlolajozottak a távoliak pedig alul .A rendelkezésre álló hely elég szűkös ezért nincs alkalmam fojtószelepekkel egybehangolni a rendszert Zárószerelvények sem férnek el . Mit lehet ilyenkor csinálni ? A diesel motoroknál használták régen azt a módszert hogy minden porlasztóhoz azonos hosszon vezették az olajat . Megnéztem egy gyári olajozót ott nem cicóztak a hosszakkal Van ötletetek ?
Csináltam poliamidból fogaskereket, de egyesével igen körülményes a sorjázása. Tudtok valami jó módszert amivel könnyen eltávolítható a sorja? Kinek mi jött be?
sanyi84 | 1358
2017-05-14 09:08:35
[33577]
53 dollárért van központi pumpa órával. Új, nyomja is az olajat rendesen 8-12 bar. 230 v ról üzemel 2 literes két időzítős cucc (első kijelző adagolás szünet percben, második kijelző elvileg ml ben de inkább időre megy az is, illik kimérni mennyi kell aztán belőni a helyes értéket). Tökéletesen nyomja az olajat. Ehhez kell még (ha nem egy pont) visszacsapó (adagoló) szelep. 23 dollár 20 darab. Amibe negy tömb magad is elkészítheted de van készen is. Persze pontokhoz csatlakozó és cső is kell esetleg elosztó. Meg minden felhasználás és kivitel kérdése. Komplett rendszer kínából annyi mint itthon a pumpa, persze az adagoló szelepből a 20 darab egyszerre nyitó lehet nem lesz meg 9ponthoz, válogatni kell de működik. Akár a folyósabbak g orsóhoz a lassabbak szánokhoz jók lehetnek. Orsóknak elvben több olaj kell. Házilag is lehet de nem érdemes ilyen árak mellett küzdeni ezzel . Nyilván nem csak cnc géphez jó az olajzó. Keress privátban pontos típusért.
Megnéztem a zsírzó puskák max. zsírnyomását. 150-1000 bar. Nem kevés. A zsírzógombokban meg van egy ülékbe rugóval betámasztott acélgolyó, vagyis egy visszacsapó szelep. A golyós visszacsapó szelep rugóterhelése 500 bar körüli. Azon átnyomnod az olajat, kicsit komplikáltabb lesz.
Megnéztem az egy ponton kenő automatikus zsírzókat is, amik nem önzáró zsírzószemen keresztül nyomják a kenőanyagot. Ők maguk önzárnak, hogy ne jusson be kosz. Biztatóbb a helyzet, mert 3 bar körüli munkanyomáson dolgoznak. Egy áramlás szabályozó szelep és egy egyszerű spirálrugóval nyomott dugattyú az egész. Szerintem, a zsírzószem helyére csatlakoztatott csövön keresztül ez házilag is összeállítható egy pneumatika áramlásszabályozó szelepből és egy súllyal, rugóval, vagy ellenlevegővel terhelt munkahengerből.