HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról

Lézer

Lézer

Időrend:
Oldal 369 / 380 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   365  366  367  368  369  370  371  372  373   Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

n/a (inaktív)    2008-03-02 09:46:00 [560]

Sziasztok!
Ebben az egy hozzászólásban reagálok mindenkinek, aki az elmúlt 1-2napban hozzászólt a témához!
Tisztelt Rekalaca!
Látom van kételkedő! Mondjuk ez várható volt, hisz az lenne a furcsa, ha mindenki támogatna! A kész átverésre nem tudok mit mondani, csak azt, ha ismernél, akkor eszedbe sem jutna ez! Nem kötelező tőlem venni, én nem akarok azzal foglalkozni, hogy embereket győzködjek arról, hogy nem átverés a dolog! Mivel akár mit írnék, akár milyen őszintén, az valakinek úgyis gyanús lenne, ezért többé ezzel a témával nem foglakozok! Részemről a kész átverés dolgot lezárom, és nem reagálok rá, nem vitatkozni akarok idejárni! Kérem ,aki nem hiszi, hogy a pénzéért lézer diódát fog kapni, mégpedig azt, amit megrendelt, az kérem ne írjon, ne keressen! Éljen abban a biztos tudatban, hogy őt nem verték át!
Más.. értelmes dolog…..

Szmutku zoltán!
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásodat, ha a jelenlegi cégnél /Thorlabs/
Nem járok szerencsével ,egész biztos meg foglak keresni! Elmentettem a címedet, és fogok élni a segítségeddel! Ha esetleg a te segítségeddel jutok hozzá azokhoz az optikákhoz, amik kellenek, akkor nagy kedvezményekre számíthatsz nálam, ha épp vásárlásra szánod rá magad!

Svejk!

A nagy teljesítményű lézer ”dióda bar” vagy a ”Stacked dioda” jellegű forrásokon, nincs monitor dióda! Se a coherent nem tesz rá, se más! Tudtommal legalább is! 1wattos diódáig láttam kontrol diódát egybeépítve!
Nagyobb teljesítményben viszont még nem, pedig megnéztem még a coherent oldalát is, ami igen márkásnak számít!
Nem mondom hogy nincs, de a nagytöbbségnek egész biztos!
Amúgy, ha a coheret-nél járunk……
Magyarországon van képviselete! Árairól csak annyit, hogy az FAP szériás 16wattos dióda ára 370ezer forint! Jobba minősége, de nem ennyivel!
Amúgy, szenzort külön is lehet építeni, vagy venni, ami ellátja a kérdéses funkciót! Adatlapot tudok szolgáltatni a diódákról, ennél természetesebb dolog szerintem nincs, de előbb el kell küldened milyen teljesítmény érdekel!
Impulzus üzemű, és folyamatos üzemű lézerek is vannak!
Folyamatos üzemű diódákat 0,5 wattól maximum 480wattig tudok beszerezni! Ezzel már lehet vágni fát szinte akár milyen kívánt vastagságban, fémet pár milliméter vastagságig…
Impulzus lézer 60wattól szinte akár mekkora teljesítményig tudok szerezni 15ezer wattig! Persze nem olcsók, hiába jó a forrás……

T.Robert!
Írjam le, milyen felhasználásra gyártják a diódát?
Nem kötözködésként….de szerinted mire gyártanak mondjuk 3, vagy 5ezer wattos lézer diódát? Szerintem egyértelmű, hogy ipari fölhasználásra, de a gyártó javasolja még orvosi célú felhasználásra is! És itt nem csak bőrgyógyászatra gondolnak…
Pontosan tudtam, hogy nem tegnap találták föl a nagyteljesítményű lézer diódákat! : )
Nem alkalmasak vágásra? Nézzük csak…. Tény, hogy nagy teljesítményűek!
Tény, hogy jó a hatásfoka, jobb mint a CO2 lézeré! Nem kell hozzá gáz, nem kell hozzá magasfeszültség, nem kellenek hozzá többméteres csövek! Sokkal egyszerűbb üzemeltetni!
Hogy mégis…miért Co2 van a gépekben?
Nos….a Co2 technológia sokkal régebb múltra tekint vissza, mint a dióda!
Egyes források szerint, Nicolas Tesla is csinált Gázlézert, ami aztán eltűnt a hatalmak köreiben!
Ipari teljesítményű dióda lézer, viszont szinte csak néhány éves, maximum 1 évtized körüli múltra tekint vissza! Hogy mondjak még egy példát mennyire új dolog….Elég csak ennyit mondanom, ”Kék lézer” Kék lézer diódákat 1-2éve csinálnak szórakoztató iprnak! Blue-ray írók…ps3 konzol!
Holott, Argon lézer, ami szintén kék, csak gáz üzemű, már közel fél évszázados múltra tekint vissza!
Nos…a Co2 lézer, több ipari ágat lát el munkával, gondolok itt üveggyártásra, gáz előállításra, tárolására.. hisz jóval bonyolultabb dolog, mint megvenni egy diódát! Üzleti érdekeltségek, szerződések miatt vannak még mindig gázlézerek alkalmazásban! Gondolj csak a Benzin és a gázolaj erőltetett hétköznapi használatára manapság! Tudják, hogy kicsi a hatásfoka, tudják hogy szó szerint csak évek vannak hátra, olyan kevés tartalék van, rettentő környezetszennyező, égis ezt használják! Miért? Megmondom 2 szóban! Üzleti érdekeltség….
Nem alkalmatlan a dióda gravírozásra, vágásra? Hisz erre gyártják! : )!

Tudom, hogy azért kételkednek az emberek a hirdetés igazában, mert a vétel ár összegét előre kérem! Ennek magyarázata az, hogy átlagos magyarként, egyszerűen 200ezer forintos tőkém sincs. Így nem tudok rendszereket beüzemelni, előre finanszírozni! Vagyontalan vagyok igen, de ettől még megláthatom az üzleti lehetőségeket, és szerény lehetőségeimmel élve, próbálok becsületesen egy kis plusz pénzt szerezni. Nyitott szemmel járok a világban, és lehetőséget látok a dioda lézer technológiában! Magyarán, át fogja venni a piacot a Co2-től, ahol a vágás nem igényli az 1064nanométeres hullámhosszt!
Köszönettel : Zoli

n/a (inaktív)    2008-03-01 20:40:00 [559]

Hello Zoli033!
Én is nézegettem ezeket a nagyobb teljesítményű lézerdiódákat. Ez nem egy újdonság, hosszú évek óta létező dolog ez. Bennem is felmerült az a kérdés, hogy milyen egyszerű lenne felszerelni egy cnc gépre és széjjel vágnék mindent...
Az a baj, hogy azon kívül, hogy a youtube.com oldalon lehet néhány videót találni arról, hogyan szórakoznak vele, de sajnos semmit nem találtam arról, hogy valaki felszerelte volna valahová.
Az az én véleményem, hogy ezek a diódák nem alkalmasak arra, amire javasolod őket. Gondolom ha lehetne velük vágni, gravírozni akkor nem gyártanának jelenleg is CO lézerekkel működő gépeket. Talán az sem elhanyagolható, hogy a diódából nem egy kőr keresztmetszetű sugár lép ki, amit fókuszálni lehet, hanem egy kb. 1cm széles csík, mintha sok sok lézedióda lenne egymás mellé rakva.
Ha tudod légyszi írd le, hogy milyen felhasználásra gyártják a diódákat.

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-29 23:20:00 [555]

rekalaca | 550    2008-03-01 18:29:00 [558]

Már ne haragudj, de miért van az az érzésem, hogy ez1 kész átverés, -ilyen nincs!
de ha van, idehozod, beüzemeled, és utólag fizetek!
Utálom ezt a reklámot: de hülye azért nem vagyok!!!

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-29 16:10:00 [548]

svejk | 33035    2008-03-01 12:29:00 [557]

Értem!
Még egy pár kérdés:
Az egységben benne van monitordióda, ami a szabályzáshoz elengedhetetlen?
Legjobb lenne ha tudnál a lézerdiódáról adatlappal szolgálni.
Ezek a diódák nem impulzus üzemben dolgoznak?
Kellene még sok-sok info!

Szmutku Zoltán | 377    2008-03-01 11:53:00 [556]

Hello ,

Ha tudsz a lencsével kapcsolatban olyan paramétereket adni, amik alapján egy szakember tervezni illetve dogozni tud, akkor rá tudok kérdezni a gyártásra... van ismerősöm egy nagy optikai gyártócégnél, hátha tudnak olyant... Küldheted magánba ha érdekel.

Üdv : Szmutku Zoltán

n/a (inaktív)    2008-02-29 23:20:00 [555]

Szia Svejk!
Üdv mindenkinek!
Az ajánlott honlap, csak azért jött létre, hogy tájékoztassam az árakról azokat, akik dióda lézert keresnek, vagy akik vállalkozó kedvűek, és szeretnének valami újat csinálni! Én nem kész komplett rendszereket árulok, és nem is az a tervem, hogy a honlapon bevezessem az embereket a dióda lézer rejtelmeibe! Nem vagyok profi, de van már tapasztalatom kisseb teljesítménynél, ami jó alapnak nevezhető! Nagyon jó beszerzési forrást találtam, és jóval elérhetőbb áron, mint a Roithner laser-nél Ausztriában, és ezért úgy gondoltam, miért ne láthatnék ebben szerény jutalmazású, de mégis üzleti lehetőséget! 20-40wattos lézerekhez jómagam is tudok tápokat, illetve DC konvertert csinálni! A tápellátást PC számítógép tápjával oldottam meg! Ennek a tápnak a stabilitása, teljesítménye attól függ, hogy milyen minőséget veszel ,azaz mennyi pénzed van rá! Ha mondjuk 40wattos lézert szeretnél összerakni, ahhoz 150-60ezer maga a dióda, a tápja kb. 30-35ezer ft. a dc konverterrel együtt! Ez korrekt, de mégis olcsó megoldás kisebb vágó lézernél!
A hűtést egyedileg meg lehet oldani, pláne, hogy az itteni emberek többsége fémmegmunkálással foglakozik! Ez nem lehet akadály! Az optika ügyében most kezdenek létrejönni a kapcsolataim, és ezután válik eldöntötté, hogy ebben tudok-e lépni! Nem máson, mint a segítőkészségen, mások vállalkozó szellemén múlik! Ugyanis rengeteg helyen próbálkoztam már lencsék legyártatásával, de legtöbbször még csak válaszra sem méltattak a Magyarok, úgyhogy ez a dolog sem rajtam múlik!
Minden esetre, a Co2 lézernél alkalmazott optikai fejek egész biztos, hogy használhatóak! A nagyobb tápok is egyre elérhetőbbek lesznek, csak idő kell hozzá! Vezérlő programon nincs, de…. itt semmi más nem változik a Co2 lézerhez képest, csak a fényforrás fajtája! Vagyis az fej, vagy az asztal mozgatását ugyanazzal a progival meg lehet oldani, csak újból ki kell ismerni a dogot! A dióda lézeres megmunkálás új dolog, így kell hozzá állni!
Cserébe stabilitás, nagyon jó hatásfokot és megbízhatóságot kapunk kis helyigénnyel! Egyenlőre csak a lézer diódát tudom ajánlani, és kisebb teljesítményekhez tápot is! Ha kis szerencsém van, optikám is lesz hamarosan! Nemrég kezdtem a dolgot, de úgy érzem van jövője, csak elég kitartás kell hozzá! Ha esetleg valaki beszállna a dologba, és segítene nekem összehozni a dióda lézeres megoldásokat cnc gépekkel, azaz kompatibilissé tenni a jelenlegi rendszerekhez, ………..meglátja az üzletet a dologban, az kérem jelezze felém! Egész biztos, hogy visszahozza a befektetett időt, pénzt! Nekem csak jó lézer beszerzési forrásom van, és ötletem a felélesztésükre! Azért ez sem utolsó dolog, nemigaz?!

Előzmény: svejk, 2008-02-29 19:16:00 [553]

Miki2 | 2333    2008-02-29 20:51:00 [554]

Szia Zoli!
Úgy gondolom, a Svejk által vázolt kérdések lefedik a sötétségben tapogatózó érdeklődők legfontosabb kérdéseit.
Még egy dolog, ami nem lényegtelen, a vezérlő szoftver. Alkalmas erre a MACH? Vagy erre van valami speciálisan erre kifejlesztett alkalmazás?
Üdv
Miklós

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-29 18:57:00 [552]

svejk | 33035    2008-02-29 19:16:00 [553]

Az ajánlott honlap elég szűkszavú, a regisztrációt nekem nem engedélyezi.
(Bár azt sem tudom mit kapnék cserébe ha regisztrálnám magam )
Szerintem mindenkit érdeklő kérdések:
Milyen tápegység ajánlott?
(Stabilitás, stb)
Amit árulsz az csak maga a félvezető dióda, vagy komplett a szabályzó elektronika együtt?
Milyen vezérlőjelet fogad az egység a teljesítményszabályzáshoz?
Egyéb kiegészítők,lencsék,esetleg tükrök is szerepelnek a termékpalettádon?
Milyen támogatást tudsz adni a beüzemeléshez?

n/a (inaktív)    2008-02-29 18:57:00 [552]

Szia Miki2!
Üdv mindenkinek!
Örülök, hogy érdeklődésre talált a dolog!
Nagy általánosságban, a 808nm használható fa, bőr és fémek, pl. réz, vas vágására! Ahol esetleg kevésbé alkalmas, oda teljesítménnyel lehet pótolni a veszteségeket! 2,5 cm fa vágására, jómagam véleménye szerint, elég 200watt kimeneti teljesítményű CW dióda! Persze, abban az esetben, tökéletes, ha a fénycsóva átmérője 0.4-0.5mm-nél nem szélesebb! A 200wattos diódának 10volt az üzemi feszültsége, és 52A az áramigénye!
Legalább is, amit nálam lehet venni!
200-300wattal már kisebb fémdarabolást is végezhetsz 1-2mm anyagvastagságnál. Persze, minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban fog menni, és annál vastagabb anyagnál! Szerintem egyértelmű! Vannak 808nm-es diódákon kívül 830, és 980nm-esek is, de ezekben max. 100watt az elérhető, és drágák, vagyis…a 808nm-hez képest!
Az e-mail címemhez mindenki hozzáférhet itt is, és a korábban belinkelt címen is!
A diódák áráról itt találtok infót: http://futuretech.uw.hu/ Nagyobb telejsítménynél külön kell rákérdeznem a gyártótól, úgyhogy rákérdezés után, egy-két napot várni kell a válaszra!
A diódáról infót küldök mindenkinek, ha kéri!
Várom a további kérdéseket
Köszönöm a nyitott hozzáállást!

Előzmény: Miki2, 2008-02-29 18:05:00 [551]

Miki2 | 2333    2008-02-29 18:05:00 [551]

Volna még sok-sok kérdésem, hatudsz rám időt szakítani. Főle a vezérléssel kapszolatban.
Komolyan érdekel a dolog.
Ha nem gond magánban is beszélhetünk.
Üdv
Miklós

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-29 17:32:00 [549]

Miki2 | 2333    2008-02-29 17:53:00 [550]

Szervusz Zoli!
Most készül el a gépem. Ha minden rendben lesz, hétfőn már az elektronikát élesztem rajta. Be kell velljam, gépészlétemre a lézertechnikához sötét vagyok. Persze általános ismereti szinten van fogalmam arról, hogy miről beszélünk. Rádióamatőri múltam viszont az általánosnál talán magasabb szitű betekintést engedett meg az elektronikai áramkörök ismeretébe.
Az a két hozzászólás amit írtál, nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Kérlek, ha van rá mód írd meg, hogy hol lehet ezeknek a dolgoknak utánna járni. Amire gondolok: fém gravírozás, és fa (20-25 mm) vágása. Gondolom a különböző anyagokhoz más-más hullámhossz szükséges. Hogyan kezdjek hozzá, hol juthatok magyar (esetleg német) nyelvű információkhoz?
Segítségedet köszönöm
Miklós

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-29 17:32:00 [549]

n/a (inaktív)    2008-02-29 17:32:00 [549]

Még mielőtt fölforr a hangulat, megelőzöm a dolgot, és elnézést kérek minden Co2 lézer fantól! Én dióda lézerrel foglalkozok, mivel jóval egyszerűbb konstrukció, és számomra elérhetőbb is! Mindkét lézer jó, vannak előnyeik és hátrányaik, alkalmazzuk azt, ami szívünknek megfelelő és számunkra praktikusabb Remélem az előző üzenetemmel fölkeltettem az érdeklődéseteket a dióda lézerekkel kapcsolatban! Ami nem csoda, hisz nagyon egyszerű alkalmazni, ha megvan a tép és a fókusz! És, mivel ezt egy maró motor helyére be lehet építeni, nagyon praktikussá válhat, cserélhető fejjel, ha van alkotó készségünk! Ha nem félünk egy kis szereléstől, tervezéstől, akkor pl. ma lézeres vágónak használom a gépet,darabolhatunk vele, vagy gravírozónak,hogy a marófejek ne kopjanak, és holnap cnc-marónak ha úgy akarjuk! Rossz dolog ez?
Üdvözletel : Zoli

n/a (inaktív)    2008-02-29 16:10:00 [548]

Szia Zoltán!
Igen, jól sejted, kiváltható a co2 hosszú, helyigényes csövei, ha erre vágyik az ember!
Arról nem is beszélve, hogy ugyebár nagyfesznél, amivel a Co2 cső megy,fokozott a baleset veszély! Nem hiszem, hogy respektálja az emberi test a 30-50ezer voltot, még ha 50-60milliamper is csordogál rajta!
Vagyis nincsen drága, vastag nagyfesz kábelek! Nem kell félni a balesettől közel sem annyira! PL. 24voltról megy 480wattos folyamatos üzemű lézer is! Igaz, 52amperrel, de érintés védelmileg ezt sokkal jobban kezelhető! Nemigaz? Jó, elismerem, hogy a 15.000 watt leadott teljesítményű dióda energia igénye 300volt és 115A, De.. könyörgöm, 15kilówattról beszélünk, amivel tankokat lehet kettévágni ott ahol a legvastagabb Az élettartamuk ezeknek a diódáknak attól függnek, hogy menyire használjuk ki őket, vagyis maradjunk a 480wattos folyamatos üzem mellet!
Ennek a kb. kártyalap méretű diódának alapból 480watt leadott teljesítmény mellett, 8-10ezer üzemórára lehet számítani! Viszont, ha nem használjuk folyton maximumon, akkor jelentősen nő az élettartama! Vagyis, akár 20-30ezer üzemóra is lehet 300wattnál! Mint mondtam, ez a dióda kártyalap méretű, tehát nem foglal akkora helyet, mint a co2 cső minden hóbelevancával együtt! Tehát a helyigény jelentősen kevesebb! Az életünk sincs akkora veszélyben a törpefeszültség miatt! Hűteni viszont kell a diódákat, de…..
Ez közel sem vagyon, hisz pl. a pc-re gyártott vízhűtés tökéletes a kisebb, mondjuk 100watt leadott teljesítményig! Ezek a diódák is teljesítmény szabályozhatóak, akár csak a co2! Egyetlen nagy hátránya van a csővel szemben, hogy sajnos drágább, viszont sokkal kezelhetőbb, hisz összemérhetetlenül kisebb helyet foglal, mobilabb és praktikusabb, könnyebb összeszerelni, és ez nem kis előny! Azon kivü, csak kissebb teljesítménynél igaz, hogy drágább a lézer dióda! PL 2000wattnál már ez nem teljesen igaz, viszont 20-40wattnál igen! Viszont arra nem kell számolni, hogy folyton gázt kell venni, itt nem szivárog gáz, vagy itt nem fog megrepedni az üvegcső soha, hisz nincs is! És azért valljuk be, ez sem utolsó dolog!
A 480wattos diódánál, mivel ez 24voltos, a sztatikusság okozta veszélyre sem érzékeny, mint mondjuk a 20wattos testvérei! Azok nagyon érzékenyek, ez már nem....és hát mivel ezek diódák, így akár másodpercenként akár 200ezerszer is ki-be lehet kapcsolni őket, vagyis a felületi marás /3D marás/precízebb!
Szívesen válaszolok bármilyen kérdésre, ha van!
Üdvözlettel! Zoli

Szmutku Zoltán | 377    2008-02-29 12:41:00 [547]

Meg egy kapcsolódó linket is ...Dióda

Szmutku Zoltán | 377    2008-02-29 12:38:00 [546]

Na, közben visszaolvastam a topicot is... Tehát már tudom ...

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-02-29 12:19:00 [545]

Szmutku Zoltán | 377    2008-02-29 12:19:00 [545]

Hello,

A felhasználásukkal kapcsolatban tudsz adni vmi linket? Ha jól értem egy ilyennel kiváltható mondjuk egy másfél méteres 100 wattos CO2 cső az egész lézergázos, nagyfeszültségű tápos, keresztbetükrös hóbelevanccal együtt?
Egy megfelelő fókuszlencsével be lehetne építeni mondjuk egy marómotor helyére illeszthető modulba? Bocs ha butaságot kérdeztem, de alig találtam hirtelen számomra is értelmezhető infót...
Milyen élettartama van egy ilyen diódának ?

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-29 03:27:00 [544]

n/a (inaktív)    2008-02-29 03:27:00 [544]

Sziasztok!
Ha diódalézere van szükségetek, itt a linken találtok nagyobb teljesítményben is! Akár több száz watt!

http://futuretech.uw.hu/

n/a (inaktív)    2008-02-27 08:47:00 [543]

Alapvetően igazad van.
De amit írsz az inkább a kilowattos lézerek problematikája (nagyobb felületen utaztatni a lézert a hőképződés miatt).
A 100-200 W-os gravír-vágó gépeken a folt felülete (körkeresztmetszet) talán a legfontosabb.

Előzmény: Törölt felhasználó, 2008-02-26 20:53:00 [542]

Törölt felhasználó    2008-02-26 20:53:00 [542]

Helló!
Plexiben nem szabad hogy hegyes kúp képződjön mikor próbálod a lézert.
Akkor a legjobb ha a kúp helyett egy gúla képződik.
Erre a beállításra ezért van szükség mert a lézer legnagyobb teljesítménye nem egy pici ponton lesz maximális hanem egy nagyobb területen oszlik el a tükrökön és a lencsén.
Sikeres beállításnál a vágás minősége is sokkal jobb lesz.

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-26 09:43:00 [541]

n/a (inaktív)    2008-02-26 09:43:00 [541]

Hali!
nézzétek meg a véglencse előtt milyen a lézer teljesítménye, tulajdonsága (szép kúpos-e egy plexibe a beolvadás), azért, hogy a valóságban is kijön a lézer teljesítménye vagy csak a gerjesztő áram mutattja.
Persze a véglencse fókuszálásával is tutira kell menni.

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-02-25 16:41:00 [540]

Szmutku Zoltán | 377    2008-02-25 16:41:00 [540]

Hello,

Köszi.Múltkor ott hagytuk abba, hogy kvázi jelölni tudtunk vele, de vágni semmit sem sikerült. Azóta egy nap újraállítottuk a tükröket, megtisztítgattuk a lencséket és ez segített is ,egyszer csak jobb lett a dolog.
Sajnos egészen jó nem lett, mert 2 mm-es bőrt akartunk vele vágni és azt csak kis sebesség mellett (20 mm/sec) , olyan kb 65 wattra állított erővel sikerült átvágni. Így viszont nagyon égetett, a vágás széle mindenhol felkunkorodott, ami nem fekete volt az pedig csupa korom is lett ráadásul...
Tehát meglehet hogy még további állítgatásra lesz szükség, gondolom hogy bőrt viszonylag nagy sebességgel is tudni kell vágni, akkor pedig nem is kormolódna annyira a vágás mellett...
(rc! A cső még ott volt, a főnök ritkán van itthon, többnyire külföldön kóricál... Gondolom fog majd keresni előbb utóbb megírtam neki, hogy ki ne dobják semmiképp se... )

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-02-24 19:52:00 [539]

n/a (inaktív)    2008-02-24 19:52:00 [539]

Hali!
Sok mindentől függhet a vágási szélesség (anyag, sebesség, teljesítmény .....)
Nálam fa esetén max 0,2 mm, de inkább kevesebb.

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-02-24 09:44:00 [537]

Balu | 1039    2008-02-24 11:40:00 [538]

Pontos méretet nem tudok mondani de nagyon vékonyra! Persze ez az anyagvastagságtól is függ... Annó a kávégépekben a kávéfőző részben volt lézerrel lyukasztott szűrő, ez egy vékony kórlemez volt és ha ránéztél teli lemeznek látszot. Ha fényfelé fordítottad meg átláttál rajta... Szerintem rc majd tud pontos választ adni...

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-02-24 09:44:00 [537]

Szmutku Zoltán | 377    2008-02-24 09:44:00 [537]

Sziasztok,

Tudja valaki, hogy milyen vágási szélességet (keskenységet) lehet elérni lézerrel?...
Szóval milyen vékonyra lehet fókuszálni a lézert általában ?

Törölt felhasználó    2008-02-07 00:30:00 [536]

Pár millióért, meglehet szerezni hozzá a müködéséhez szükséges cuccot és már jó úton van. Lézerépítőknek többet ér ha PL. vesz 1 kiló csavart és elkezd építeni 1 co2 lézert.

Előzmény: Libus, 2008-02-06 22:18:00 [535]

Libus | 1021    2008-02-06 22:18:00 [535]

Igen, láttam, de nem sokra lehet menni vele, nem?
Pont a lényeg hiányzik, a parabolikus tükrök és az optika.
Ezek nélkül szép-szép, de mire jó?

Előzmény: stojka, 2008-02-04 21:58:00 [533]

ebalint | 1769    2008-02-06 17:49:00 [534]

Üdv Mindenkinek!

Elnézést aki egyszerűnek találja...:
javascript:put('integet2')
javascript:put('integet2')

A lézerdiódát ki szabad mérni ellenállásmérővel?

Köszönet a válaszért.

stojka | 628    2008-02-04 21:58:00 [533]

Sziasztok

Láttátok a YAG kristályt a Vaterán???

B.Csaba | 132    2008-02-01 15:16:00 [532]

Hali! OK! Köszi a választ!
Nálam is hasonló érték jött ki, egészen pontosan 0,02mm, hasonló osztókör-aránnyal számolva, ugyanezzel a bordáskerék elrendezéssel.

Szmutku Zoltán | 377    2008-02-01 14:43:00 [531]

Szervusz rc !

Küldtem neked mail üzenetet innen a fórumról ...

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-01-31 20:59:00 [529]

Szmutku Zoltán | 377    2008-02-01 14:38:00 [530]

Hello,

Igen, léptetőmotoros a hajtás, 200 lépéses motorok vannak rajta, márkajelzés nélkül.
Elérhető felbontásnak 0.05 mm-ert adnak meg.
Sajna a bordáskerékről többet nem tudok jelenleg mondani, nem figyeltem meg különösebben a jellemzőit.
Esetleg majd legközelebb...

Előzmény: B.Csaba, 2008-01-31 20:57:00 [528]

n/a (inaktív)    2008-01-31 20:59:00 [529]

Igen azzal kell állítani a fókuszt.
A leírásnak valahol tartalmazni kell a lencse fókusztávolságát.
Egy deszka lapot tegyél alá ferdén pl. az X tengellyel párhuzamosan (az egyk vége érjen fel majdnem a lencséig) és így mozgasd csak fölötte az X tengelyt.
Ahol a legvékonyabb az égetés ott van a fókusztáv.
Mibe kerül egy ilyen gép?

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-01-31 20:47:00 [526]

B.Csaba | 132    2008-01-31 20:57:00 [528]

Hali Zoltán!
Na én aztán most jó nagyot fogok ám kérdezni! Engem erről a képről a bordáskerék/bordásszíj rész fogott meg. A tengelyek ha jól látom, léptetőmotoros hajtásúak? Csak azért érdekelne, mert tegnap pont egy ilyen áttételt számoltgattam. Tudsz adni adatokat arról, hogy ha léptetőmotor, akkor milyen felbontású és az áttétel után a tengelyeknek mennyi a felbontása? És persze a bordáskerék adatok is érdekelnének.
Tudom bugyuta a kérés, de kiváncsi vagyok.
Előre is köszi!

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-01-31 20:31:00 [525]

Szmutku Zoltán | 377    2008-01-31 20:47:00 [527]

Bár ahogy nézem a képet , meg amit írtál, már érteni is vélem a dolgot.... a középtájt található csavart meglazíthatom és összéb lehet akkor tolni az egészert... gondolom ezzel állítható talán a fókusz...
de milyen sablonhoz kell állítani ? vagy csak úgy tapasztalati úton ? egy vak hangot sem írnak erről sehol. Na sebaj. majd kipróbáljuk.
Addig is köszi az infókat !

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-01-31 20:24:00 [524]

Szmutku Zoltán | 377    2008-01-31 20:47:00 [526]

Bár ahogy nézem a képet , meg amit írtál, már érteni is vélem a dolgot.... a középtájt található csavart meglazíthatom és összéb lehet akkor tolni az egészert... gondolom ezzel állítható talán a fókusz...
de milyen sablonhoz kell állítani ? vagy csak úgy tapasztalati úton ? egy vak hangot sem írnak erről sehol. Na sebaj. majd kipróbáljuk.
Addig is köszi az infókat !

Szmutku Zoltán | 377    2008-01-31 20:31:00 [525]

Szervusz,

Ez a legjobb kép amit erről a részéről készítettem, szét nem szedtük...
A tisztítás videót holnap fel tudom tenni, bár rossz minőségű, de abban szétszedik ezt az alkatrészt, neked biztosan mond majd valamit...

n/a (inaktív)    2008-01-31 20:24:00 [524]

Hali!
A véglencse fókusztávolságát pontosan kell beállítani a vágandó tágyhoz ( álltalában az átvágandó tágy vastagságának a közepére)
Tegyél be a véglencséről (a Z tengelyről) képet, hogy meg tudjam mondani mihez állitsd.

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-01-31 20:13:00 [523]

Szmutku Zoltán | 377    2008-01-31 20:13:00 [523]

Szervusz ,

Köszi a gyors reagálást.
Ami a cső beállítását illeti, azzal kapcsolatban van egy videó a lemezükön, de nem gondoltuk úgy, hogy elállítódott volna, ezért nem foglalkoztunk vele. Legközelebb megpróbáljuk majd lekövetni a vidót.
A hozzávezető lencsék beállításáról is van egy gyenge videó, de ahhoz nem nyúltunk végképp.

A fókusz állításáról viszont a legaprób utalás sincs sehol. (a véglencse tisztításáról van videó, de nem látszik hogy bármit is állítana a kis kínai.... kicsarja, megtisztítja, visszacsavarja ... állításról semmi)
Milyen sablont szoktak használni ?

A csőre rá fogok kérdezni, én sem hiszem hogy vissza kellene küldeni. Persze meg fogják reklamálni, de persze nem tudni hogy lesz-e felelőse a kárnak, ha igen milyen feltételek lesznek .
Ha lesz rá mód, gondolom tied lehet. Egyelőre Nagyváradon van....
Örülök, hogy valszeg jó lesz azért előbb utóbb...

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-01-31 19:51:00 [521]

Szmutku Zoltán | 377    2008-01-31 19:52:00 [522]

A képek : kép1
kép2
kép4
kép5
kép6kép7kép8kép9kép10kép11kép12

n/a (inaktív)    2008-01-31 19:51:00 [521]

Hali!
Egy csőcsrénél ügyelni kell, hogy az egytengelyűség megvalósuljon.
A véglencse fókuszát persze be kell állítani (szoktak használni sablont).
Remélni lehet, hogy a hozzávezető tükrök nincsenek elállítódva.
80 W-os csőnek 10 mm-es fát át kell vágni.
Túlzottan növelni a lézercső teljesítményét nem lehet ( nagyobb hossz miatt nem fét el, és a tükrök és a lencse sem bír el sokkal nagyobbat). Nagyobb telejesítményhez más fajta kell (+hűtés).
A törött cső esetleg érdekel (biztos nem éri meg visszaküldeni Kínába).

Előzmény: Szmutku Zoltán, 2008-01-31 19:36:00 [520]

Szmutku Zoltán | 377    2008-01-31 19:36:00 [520]

Sziasztok ,

Tegnap volt szerencsém beüzemelni egy kínai gyártmányú lézer gravír / vágógépet.
Egy napos projekt volt és majd 300 km távolságra kellett utazni.
Eddig még én sem láttam élőben ilyet, nem is értek hozzá igazán, inkább a vakok között
félszemű a király elv alapján hívtak engem segíteni...

Erről írnék pár sort, a végén pedig lenne egy két kérdésem azokhoz,
akik nálam sokkal jobban értenek ehhez a témához.

A gép a kifizetést követően kb. 2 hónap alatt ért ide.
150cm*90 cm-es munkaterületű, 80 Wattos CO2 lézer, súlya 430 kg.
Tartozékként érkezett egy nagyteljesítményű radiális elszívó ventillátor, egy kis vákumszivattyú ,
egy hőmérővel ellátott vízkeringtető berendezés és egy PCI-os vezérlőkártya.

Plusz egy hardverkulcs és egy EasyCut nevű vezérlőprogram érkezett még a rendkívűl pontatlan, szűkszavú
és hiányos "Manual" mellé .

A kicsomagolás során kiderült, hogy a gyárilag beépített lézercső sajnos repedt.
Szerencsére rendeltek hozzá egy tartalék csövet is , így első lépésként ezt kellett
kicserélnünk.
Kis ügyetlenkedéssel ez sikerült is.

Azután beépítettük a PC kártyát, összekötöttük a lézergéppel a hozzá kapott kábellel, majd
megpróbáltuk követni a leírásban szereplő lépéseket az installáláshoz.

Itt megjegyzem, hogy a lézergépen van egy egyszerű kezelői tasztatúra, de egyik mozgató gombra sem
reagált semmit még ebben a fázisban. Bekapcsolás után hallani lehetett, hogy áram alatt vannak a
léptetőmotorok, de a gombokra nem reagált.

A telepítés nem ment simán, mert a CD semmilyen olyan nevű állományokat nem tartalmazott mint amilyenekre
a leírás hivatkozott.
Hosszadalmas tökölés után sikerült megtalálni az USB kulcs és a vezérlőkártya driverét.
Az EasyCut szoftver telepítője is jelszót kért ami persze sehol nem volt feltüntetve, ezt szerencsés módon
sikerült kitalálni, megegyezett a gyártó nevével.

Szóval sok tökölés után egyszer csak elindult az EasyCut , a vízszivattyú keringtette a vizet, a kézi mozgató gombok
vitték ide oda a fejet ahogy kell a szoftverből és a gépen nyomkodva egyaránt.

Az EasyCut egy olyan program amit a géphez készen paraméterezve tudtunk telepíteni, tehát a sebesség,gyorsulások stb
beállításai gyárilag benne voltak, nem is nézegettük át hosszasan, örültünk hogy nem kell rá időt fecsérelni.
Egyébként minimális rajzolói funkciók is vannak a programban, tud vonalat húzni, alakzatokat rajzolni,
de igazából arra való, hogy más programban elkészített HPGL-t, DXF-et, BMP-t megnyisson ,az abban foglaltakat
layerenként (szinenként) paraméterezni lehessen (vágás, gravírozás, a közben felhasznált minimális illetve maximális
lézer erő, sebesség ) és végül ezek alapján a gépen le tudja vezérelni a munkát.

A cégnél bőr, karton, EVA (egyfajta habosított műanyag lemez), gumi lemez és efféle anyagok vágására szertetnék használni
a berendezést, a kínai gyártó szerint erre megfelelő a teljesítménye.

Elsőképpen rajzoltam egy pár egyszerű alakzatot az EasyCutban és megpróbáltuk kivágni ilyen-olyan anyagokból.
Az első működtetések során azt tapasztaltuk, hogy a végálláskapcsolók nincsenek jól pozícionálva, ha a gép gyorsan
közelíti meg a munkaterület végét, akkor ha akar sem tud időben megállni, hanem a lendület miatt a fej belever a
határoló vasakba, a kapcsoló nem érvényesül. (Én nem találtam a szoftverben olyasmit mint pl. a Mach3 "lágy határ" funkciója)
Ez azt jelenti , hogy a tervezőszoftverben , illetve a nulla pont beállításakor kell odafigyelni arra,
hogy a megmunkálás során a fej ne közelítse meg a munkaterület határát.

Ennél nagyobb baj, hogy sem 1.5 mm-es bőrt, sem semmit nem sikerült kivágnunk még maximálisra állított lézererő
mellett sem és akkor sem ha a sebességet egyúttal 10 vagy akár 5 mm/sec re csökkentettük is.
Nagyobb sebesség ( 800 mm/sec a maximum ), illetve 40-50 wattra állított lézer mellett inkább csak nyomot hagyott lézer,
szinte mélység nélkül. Tehát tulképpen gravírozott a vágás üzemmódban.

A kérdés:
Mit gondoltok normális ez egy 80 wattos lézernél ? Szerintem nem az. Ha szerintetek sem , akkor
mi lehet az amivel javíthatnánk rajta ?
Esetleg állítgatnunk kellett volna valamit a csőcsere után ? Vagy a fókuszt lehetne variálni valahogyan ?
Ezekre gondoltam,de a dokumentációja nem említ ilyesmiket...

Másféle megközelítésben nézve a problémát egy másik kérdés merül fel :
Elvileg kaphatóak nagyobb teljesítmányű lézercsövek is 100-200-400 wattosak. Korlátozza e valami szerintetek
a beépíthető cső teljesítményét ? Tehetnénk bele erősebbet minden további nélkül .... ?

Természetesen ezeket a kérdéseket a kínainak is fel fogják majd tenni, de talán itt
könnyebben és gyorsabban sikerül kiokosodni...
Csináltam pár fotót is, bár nem valami jók, de úgy érzem később is lesz még alkalmam újra fotózni :

Szalai György | 9490    2008-01-31 06:18:00 [519]

Megkülönböztetett figyelemmeel a Publikációk-ra.

Előzmény: Kristály Árpád, 2008-01-30 22:19:00 [518]

Kristály Árpád | 3080    2008-01-30 22:19:00 [518]

Hallihó Mindenkinek!

Info: http://www.lasersystems.hu/

ebalint | 1769    2008-01-30 19:42:00 [517]

Komoly választék /amennyit én értek ehhez .../

Lézer diódák+tartozékok

ebalint

n/a (inaktív)    2008-01-25 11:28:00 [516]

Küldtem ma mailt.

Előzmény: msas, 2008-01-24 19:42:00 [514]

Hunka Tibor | 8036    2008-01-24 20:45:00 [515]

Gyuri megjött a levél és most lettem kész a motoros szkenelövel holnap kiprobálom csak a rögzitését kell még kitalálnom

Előzmény: Szalai György, 2008-01-19 21:01:00 [493]

msas | 331    2008-01-24 19:42:00 [514]

Keresem Rc-t!
Kb19.-20-án küldtem E-mailt? semmi válasz
Megkaptad?
msas52@gmail.com
Üdv: Makó Sanyi

sanyi | 1919    2008-01-21 23:09:00 [513]

Itthon nem de az Ebay.con-on igen és nem is drága ~8USD.
Olaszországban van egy közelebbi lerakat ha jól tudom, de én még az USA-ból rendeltem. Szállítási idő ~2 hét.

Előzmény: Szedlay Pál, 2008-01-21 10:58:00 [511]

n/a (inaktív)    2008-01-21 12:36:00 [512]

A Hunka Tibi #447-ben mutatott lézerei közül szereintem az első 4 üveglencsés lehet a célnak a legjobb. Németo.-ból lehet rendelni.

Előzmény: Szedlay Pál, 2008-01-21 10:58:00 [511]

Szedlay Pál | 1897    2008-01-21 10:58:00 [511]

Sanyi ilyen vonallézert hol lehet venni?
Esetleg itthon is van forgalmazója?

Előzmény: sanyi, 2008-01-20 09:42:00 [504]

Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 369 / 380 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   365  366  367  368  369  370  371  372  373   Következő ►  Utolsó ►|

◊