A bázis is rögzíti azt amit lát a holdakról, meg a rover (ez van a rúdon, kézben) is, a bázisról tuduk hogy nem mozog (még ha a rögzített adatokból ez úgy is tûnik) és ezt a mozgást ki lehet matekozni a rover mozgásából. Itt már nem simán a GPS jelei jönnek le, hanem fázisinfók is, ezért jóval pontosabb mint egy telefonba rakott cucc, bár árban nem nagy az eltérés (a modul szintjén). Ezen a képen én vagyok, a saját épített cuccal, munka közben. A bázis is így néz ki, csak az egy háromlábún van.
A kedves Pál által linkelt (hsz33985) programmal szoktam megmérni egy szállítópálya sebességét . A pálya sebességét látok is egy kalibrált műszeren. Feldobom a telefont a pályára mellettem álló kolléga leolvassa és leveszi.Ennyi idő alatt megméri, és a kalibrált műszerhez hiteles. A telefon az egy Lenovo A7010. A fiam kerékpárjára egy leselejtezett Samsung telefon van felapplikálva ugyanezzel a progival bezacskózva és még egy plexi dobozba. Egyfolytában üzemel neki hetente egyszer van töltve a telefon. Ott egy kicsit lassabb de műkszik. Ahol hagyta a bringát ott éri a tűző nap eső miegymás.
Törölt felhasználó
2017-06-23 12:04:55
[34021]
Alapból a centiméterest tudja ha az időjárás is kegyes. De erről a földi bázispontról regélhetnél pár sort.
Az kell persze, nem magában tudja, kell egy bázis ami pontosítja. Én építettem egy ilyen cumót, szerencsére nem kivitelezhetetlen házilag sem, bár volt benne kihívás.
Nagy hiba ! A már említett 12 éves Fujitsu Siemens PDA pocket XP-vel is tudta ezt, hogy maggival a kéktyúkon csatlakozott a GPS modulhoz. És ez mellet volt benne is GPS modul.
Nálam ott bukott egy sebességmérős projekt, hogy hiába van 10Hz-es gps vevőm, egyszerűen nem találtam olyan appot ami kezeli a külső vevőket is... Merthogy ilyen irányú beállítási lehetőség egyikben sincs.
ྕ-ben elindultunk egy szál térképpel, pár pólóval rövidnadrággal 1500-ös kereklámpás Ladával Bulgáriába. Megboldogult Jani barátom volt ült az anyósülésen, kinevezte magát önhatalmúlag navigátornak. Tompán az átkelésre vártunk vagy 3 órát, addig legurult az utasok torkán másfél üveg Napcsi és Hamilton. Pályára nem volt pénzünk- akkor még csak Novisad és Belgrád közt volt pálya- de Belgrádig vagy 3-szor rossz felé mentünk. Kiderült Jani koma fejjel lefelé tartotta a térképet.
Erre nem vennék mérget mert 2013-ban már felröppent a hír, hogy lesznek 5-10Hz-es frissítésű GPS chipes telefonok. Az orosz Glonass állítólag alapból 10Hz-es
Hát azért manapság ezek az antenna nélküli vackok érzékenyebbek mint a régi quad helix-es vevőm. Azt ki kellet tenni a tetőre hogy rendesen működjön, a mostani, meg már akkor is talál műholdat ha a pincében vagyok.
Alap GPS-ek késleltetése em tűnik soknak, de normális mérést lehetetlenné teszi. Autón arra jó hogy lásd mennyivel mész amikor egyenletes a tempó, de ha felmegyek egy gokart pályára, ott az állandó gyorsítás, lassítás, kanyarodás miatt az alapból fél méter pontos GPS és az 5 csillagra értékelt szoftver 15méteres elugrásokat produkál. Gyakran még arra sem jó hogy virtuális célszalaggal köridőt mérjek. Külön infrakapus stoppert szereltünk a motorra. Vagy 10Hz-es GPS a megoldás, de annyiért nem akarom tudni a köridőmet :D
Ja, azt hittem a vízhez viszonyított haladásodra akarsz valamit állítgatni.
Akkor tényleg jó a GPS. Vannak 5-10Hz-es példányok, BT-n keresztül szerintem sima telefonra is csatolhatóak. Ezekkel nagyon pontosan lehet mérni sebességet.
Hát ez, -mint mindegyik más fórum- már csak ilyen. 20-30 válaszból azért ki lehet silabizálni egy-egy jó ötletet. (no persze a kérdezőn, a kérdés részletességén is sok múlik, az igaz)
Egyébként csak úgy kiváncsiságból, hozzánemértőként kérdezem mennyi lehet a sebességrekorod?
Értem én, de csak az alap vitorlázat csere több mint egy milla, ezért a meglévőből szeretném kihozni, amit lehet. Ezért jött az ötlet az optimalizálásra, de lehet nem kellett volna felvetnem...
Svejk, nem vetem el egyelőre a torlós mérést, mert amelyik test a vízben van, az nem sokat süllyed a terhelés hatására sem. (a sebesség miatt kiemelkedik)
A gyorsabb GPS lehetőségét sem vetem el, de kézen kellene lennie, mert sokszor kell helyet változtatni.
Az egész lényege az, hogy a vitorlán lévő áramlás jelzők optimális állásához nem párosul a hajó maximális sebessége, ezért kísérleteznék vele, 1km/h változást meg nem nagyon érezni, érdekesebb lenne látni.
Ez csak aktív antenna, amit linkeltem az komplett bluetooth gps, + logger egyben. Annak az elődjét sokáig megelégedéssel használtam amikor aktívan geocachingeztem.
Felejtsed el a kerámiás antennákat ! Már a telefonokban ilyen nincs. (bele sem férne akármilyen kicsi ) A 12 éves Fujitsu Siemens PDA-ban sem volt ilyen csak egy pici folia antenna aztán csókolom. De van még egy csokor ilyen kerámia GPS külső antennám valami névtelen gyártótól, talán valami Hirschmann vagy mi.
'Segítség, béna vagyok!!!' téma, 33986. hozzászólás Ezen hozzászólás után valószínű valami analóg mutatós lenne a legjobb, itt már úgy látszik csak finomítgatásokról van szó. Az abszolute érték meg szinte egyáltalán nem számít, hiszen arra ott az említett "karórája".
Vannak olyan gps modulok BT kapcsolattal amelyek 10Hz-el mérik a pozíciót, azok elég gyorsan reagálnak és elég pontosak is. A telefonokba, de főleg a karórákba épített vevők elsősorban energiatakarékosságra vannak optimalizálva, és sajnos a kijelző miatt antenna egyikben sincs ( csak valami pár mm-es kerámia vacak amit képesek antennának nevezni, ráadásul az is a föld felé néz ) GPSként valami ilyenre gondolok: qstarz
Például aki folyó mellet élt mindig annak alapértelmezett, max a kádban áll a víz amíg ki nem ugrik a dugó ! A tutajos kolléga sehol nem említett, hogy mégis hol szeretné használni !!! Tehát ennek tekintetében lehet köpködni. És még mindig GPS a megoldás, azt az 1 maximum 2 másodperces frissítési időt meg ki lehet bírni ! Mert ha már ennyire vérre megy a játék ahol ennyi is számít akkor inkább vitorlázatot kéne cserélni ! Egy biztos, itt minden pici számít !
A versenyszellem miatt. Nem vadi új vitorlázatom van, kicsit már nyúlottabb egyik-másik. Másképp kell állítani a vitorlák alsó, hátsó és az első élét is , mint egy új, szép "szárnyprofilos" vitorlán.
GPS-es hajós "karórám" van, nem gagyi fajta. Az csak késéssel mutatja a sebesség változást.Én az azonnali sebességváltozást szeretném figyelni, egy-egy fok- vagy grószvitorla állítást követően.
Akkor meg miért nem jó a a szájba baszott GPS ??? Már a legszarabb androidos telefonban is van GPS aztán kb 15 másodperc letölteni egy alkalmazást rá !
Maradj a GPS-nél ! Ok, hogy a viz folyik, de attól hogy árral szemben haladsz 10km/h-val a viz meg 9km/h-val folyik az akkor is csak 1km/h lesz a szárazföldhöz képest ! A 10 jobban hangzik, de attól még sehová nem haladtál
Bocsi, hogy eddig nem reagáltam, most értem haza. Nagyon köszönöm mindenkinek az ötleteket. A pitot csőből (vagy egyéb érzékelőből is) kettő kell, mert katamaránról van szó, és valamelyik talpa mindig levegőben van, ami akár egy métert is emelkedhet, de természetesen megoldható.
A kormánylapátok körül kellene elhelyezni, oda egyszerűbb lenne rögzíteni és a gaz sem annyira zavaró, mert onnan hamar leválik. A gumiköteles úszó is nagyon elmés Valamit majd megvalósítok az ötletekből. Köszi
Törölt felhasználó
2017-06-22 19:42:47
[33980]
jégtörő hajó megy az !
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2017-06-22 18:38:41 [33978]
Azért írtam az Arduinót Egy másik lábon egy Pt 100 al méri a hőmérsékletet .. Sajnos egy bizonyos hőmérséklet alatt nem fog működni [#vigyor4] De a hajó sem !
Valamikor az egyik tettestársam is hasonlót szeretett volna, ha jól emlékszem egy 1.5 báros (akkor még:atm) nyomásmérővel megoldottuk, a skálát a torlónyomással csinéltam. Ő is trimmelésre használta. Egyszerü, egy csövet a menetirányba-összekötve a műszerrel.
Nem túl tudományos de a célnak megfelel. Ha jól emlékszem tán 30 évvel ezelőtt egy "Ezermester" újságban láttam. Egy kis úszó (szinte bármi lehet ami úszik) damillal a hajó mögött vontatva. A damil és a hajó között egy vékony gumiszál volt. A csomó alatt meg egy kalibrált skála. Minél gyorsabban ment a hajó annál jobban kinyúlt a gumi. Hacsak nem óceán átkelés navigációja a cél, még akár elég is lehet.
A propelleres sem lineáris. Kis sebességnél még csak-csak, de ahogy nő a sebesség egyre nagyobb lesz a szlipje (csúszása) a vízhez képest. Egy 6-10 mm-es menetiránnyal szembe fordított torlónyomás mérő csőhöz képest meg nagyságrendekkel nagyobb ellenállást kelt és még az uszadékot is összeszedi. (Horgászdamilról nem is beszélve.)