Látod ezért nem volt jó ötlet a "védőgázos" példád mert szinte senki nem használja ill. az iparban is csak megfelelő helyen . Nekem legjobban Dósa Laci által használt vágófej tetszik . Az 5000 eurós árat nézve valójában nem is vette drágán a komplett gépet .A kínai 150 A-es inverteres gépek sem olcsók de probléma az viszont akad velük .
Sziasztok Gépi fej 120A-es 32004ft brutto jó pár hozzá szólásban lejjebb említett cégnél. Igaz még dobozban van nem próbáltam de nagyon normális kiszolgálásban volt részem . Igaz géppel együt vettem , és még a thc cuccokat is beépíteték
xabi | 261
2018-11-14 16:50:55
[2167]
A 15-ös lemez szép, kicsit még állítasz rajta ha a vágás nem is lesz szebb de a vágási sebesség és a sorja javulhat. (Pisztolytól függően a külső kontúrt általában óra járással ellentétesen kell vágni a belső lyukat óra járással megegyezően, a vágási oldalnak szép S alakú "fűrészjáratnak" kell lennie ez nem igazán jön ki a 15-ös lemezen a 40-esen kicsit látszik ezért gondolom hogy érdemes finomítani a vágási sebesség, fej távolság, és hogy milyen fúvókával hány amperon vágsz )
A 40-es lemez brutális, sohasem próbáltam, tök szép a vágás.
Az elektróda szétégésed elég látványos, sajnos az a baj fölég a kontakt gyújtású fejeknél, hogyha nem veszed észre leolvasztja a fél fejet (úgy látom ezt a Te fejed sem küszöböli ki...) Nme tudod megmondani hogy a komplett gépi fej mennyibe kerül ? illetve a kopó alkatrészek ára fúvóka, elektróda mennyi? Ezt a fejet még nem próbáltam hátha ez az igazi
Tiszteletem Pár képet mellékelnék a vágás minőségéről ami egy CEA 155M géppel készült: Az első gyorsan vágva Lv15 mm szénacél A második lassan alaposan Lv40 mm rozsdamentes A harmadik félig hiányzó elektródával (nem ez lett a legszebb )
Nem a palackon múlik szerintem hanem a védőgázos plazmavágó fejen ami ugye már nem 50-100E Ft . No és persze külön vezérelt gáz rendszer legyen beépítve az energialáncba .Szóval nem hobbi kategória .
Engem a vágóél érdekelne, ha tudsz vágás utáni képet is mutatni. Nem utólag csiszoltat, stb. Nyilván nem lézer minőséget várok, de kiváncsi lennék kinek milyen minőség sikerült és milyen géppel.
Nekem egy PT-21-es fej volt feltéve de gyújtáskihagyással küszködött meg teledumálták a fejemet hülyeséggel ... hogy "kifutó széria" azaz nem lesz majd kopócucc hozzá . Pedig szépen vágott . No én lecseréltem egy occó Eurolock fejre , hát meg sem közelíti az előzőt vágás minőségben . Most éppen azon vagyok , hogy növelt teljesítményű (120 W-os) HF-es gyújtást szerkesztek a gépre és visszaszerelem a PT-21-est .Talán jobb lesz .
Nem akarok villogni, de az alábbi kapudíszek pénz és idő hiányában "plazma kovácsolással" készültek 12-es lemezből. Iweld Multiarc130 + Zeta fej pár óra alatt megvolt :
Csikarc | 5045
2018-11-13 20:18:42
[2152]
"A plazmavágásnál a vágás minőségét szerintem a vágó fej határozza meg 70-80%-ban, "Szerintem is csak felesleges vitázni olyan emberrel akinek még nem volt a kezében ilyen eszköz .
L*f*szt nem lehet sima plazmavágóval jól vágni (persze nem egy finom sugaras plazmával kéne hasonlítani mert akkor már inkább lézer). Nekem a 150.000 Ft-os kínai gépem szerintem 5 év alatt több száz lemezt ripityára vágott még ha nem is csúcs minőségbe, de acél homloklemezes kapcsolatokhoz tökéletes. A 600.000 Ft-os Iweld masina a kontak gyújtású ZETA vagy PT100 fejekkel totál normális minőségbe vág.
A plazmavágásnál a vágás minőségét szerintem a vágó fej határozza meg 70-80%-ban, a gép elég ha stabilan működik. A következőfejeket használtam és osztályoznám : Vágás minőség : 1-5 ig Vágófej élettartama : 1-5 ig Kopó alkatrészek költsége : 1-5 Kopó alkatrészek megbízhatósága (ez alatt azt értem mennyire kiszámítható pl egy elektróda élettartama bizonyos kinai cuccok közül van ami 3 perc alatt tönkre megy a következő meg 1 óráig is bírja) : 1-5 ig
2 fej van ami szépen vág a ZETA és a PT100, de ezeknek állandóan szét ég a feje (1-2 havonta nálam biztos (napi átlag 3-4 órát vágok)). 10-es lemez felett viszont csak ezzel vágok mert szépen lyukaszt és megbízhatóan egyenes vág.
Az A141 fej meg azért jó mert azzal 2-3 évig is el lehet vágni, tönkre tehetetlen, viszont garantáltan nem vág szépen. 10-es lemez alatt elmegy mert ott kevésbé látszik. Olcsó és megbízható kopó alkatrészek vannak hozzá.
Továbbra is keresem az igazit, mert meg lehetne csinálni...
exup | 639
2018-11-12 22:37:28
[2149]
Én is azt teszem, de egyenlőre senki nem osztott meg még itt ilyen jellegű dolgot
Majd elmesélem, ha végre van mit mivel összehasonlítani. De gyanítom, hogy lehet különbség a 200e és a 1,5milkós azonos teljesítményű gép között. De legutóbb egy cég telefonon azt mondta, hogy 12 miljótól van értelmes plazma. A kézi játékokkal nem lehet komoly minőséget elérni.
Az általam kiválasztott 4 gép közül ez volt a legdrágább, de akik használják azok tapasztalata és a vágás minősége meggyőzött, hogy hosszú távon ez lehet a leggazdaságosabb. A gépet Kecskeméten a Synergic-nél vettem 5000 euróért. Ez az M-es változat melynek van gyárilag kimenete a cnc-gépkehez. (Ja és adtak hozzá ellenoldali csatlakozót is szerencsére így nem azzal kellett kezdeni, hogy vadásszam a spéci csatlakozót hozzá) 6m hosszú Hypertherm (kompatibilis) gépi munkakábel járt hozzá.
Most egész szépen haladok a hosszú hétvégén, végre kicsit előrébb jutottam. már látom a végét, talán, de mindig jön valami amin agyalni kell és az lelassít.
Nem a 15-ös anyagot fogom tesztelni, mivel az engem nem izgat. Hanem 0-3mm anyagokat A 15-ös lemezeket majd nálad tesztelem, tehát jó lenne, ha csipkednéd magad
A tűzrács nálam is egyenes fogazott lemezekből áll és ha egy kisebb darab lemezt dobok valahova az hajlamos mozogni így azt a 2-3 tűzrács lemezt kénytelen vagyok dobozos üdítőből vágott kis lemezkékkel kihézagolni arra az időre.
Az a baj, hogy ha alut is akarsz vágni, akkor egy erősebb gép kell, mert aluból kb a fele vastagságot tudja majd vágni szépen.Tehát ami vasból vág 4mm-t az aluból csak 2mm-t részlemezből még kisebb vastagságot, de ez a gépek adatlapján rajta van
Igen ez érdekes, én is nézem a gép súlyát, valamelyest azért lehet következtetni arra, hogy műanyaggal van-e tele, vagy aludróttal? Most az újépítésű gépekről beszélek, nem az őskori tonnás csodákról. Persze ha nem betonnal töltik meg.
Víz lesz alatta. THC is a Z tengelyre kötve. Levegő is elvileg adott lesz hozzá. Az ampert csak azért írtam, hogy képben legyetek a lemez vastagsággal együtt. Megnéznék egy hasonló vastag kész vágást, ami síma felületű amennyire lehet.
Szerintem nem ezt kérdezte a Béla. Azért van a tartólemezek ívesítése, hogy legyen előfeszítésük, ne legyen nyeklő-nyukló a lemeztartóban. Amit te írsz a fűrészfog az tényleg arra van, hogy kevésbé vágja át az ív a lemezt, de vízzel valamelyest csökkenthető az átvágás a sima tartólemeznél, a fűrészfogas vízhűtéssel az igazi.
Én elég sokat kutattam a plazmavágók között mielőtt vásárlás mellett döntöttem. Nekem fontos volt, hogy legyen rajta olyan csatlakozó ami alkalmasság teszi a távvezérlésre. (estleg egy 50-es osztású feszültség kimenet a THC-nek) A maximális áramerősség az egy dolog, egy szám mint a 600-as elméleti tűzgyorsaság az Ak-47-nél Igazából azt jó lenne tudni mit tud egy gép 100%-on. Az általad választott gépnél sehol sem találtam erre utaló információt de egy 45A gépnél ez 20A körül van. Én fontosnak tartottam a gép súlyát is (remélve, hogy nem betonnal töltötték ki az alját). Pl. a tiédnek a súlya 9kg, egy hasonló tudású CEA Shark 45 16kg. Ha tudsz vizet varázsolni a vágandó lemez alá az mindenképp jót tesz a vágás minőségének. A vágási magasság is elég sokat befolyásol merre lesz ferde v kúpos a vágás és végezetül a levegő mennyisége, hogy legyen állandóan elég (ami kb. 5,5 bar) Egy szuszra ennyi jutott eszembe aztán majd kijavítanak a tapasztaltabbak ha más a véleményük. Az én választásom egy CEA Shark 155M.