Az sem egy szerencsés megoldás. Túl sok teljesítményt visz el egy kis emelkedésű, de relatív nagy tehetetlenségű orsó nagy fordulatra való gyorsítása és lassítása. És ez itt csak az egyik hátránya a gyorsító áttételnek.
Nem sértettél meg egyáltalán, de tényleg sokszor úgy tűnik, hogy nem számít mi a fő kiindulási kérdés vagy téma csak vég nélkül fújod mellőzve bármiféle konkrétumot vagy hasznos infót.
A floppy úgy jön oda, hogy abban van ilyen kis emelkedésű orsó. CNC-re gyakran kevés a 3-5 mm, mivel azzal gyakorlatilag 900-1500 mm/perc előtolást lehet biztonságosan és nyomatékosan megvalósítani. A 15 mm-es orsó nagyonis hobbigépbe való lenne, csupán az ára miatt nem kerül bele. Gondolj bele, 100-as fordulaton nagyon jó a léptetők nyomatéka és ezzel 1500 mm/perc előtolással dolgozhatsz. Alatta meg még jobb vagy. Álom.
Remrendes, persze hogy gyakorlatra kicsi, ezt a fordulatonként 15mm-t toló fogaskereket csak elméleti példának hozta fel Pali, innen görgettük tovább.
Pali, sajnálom, ha kötekedésnek jön le számodra amit reagálok, nem az a célom. Inkább próbáltam pontosítani/vagy megcáfolni az általánosító meghatározásaidat. Bocsánatot kérek, ha sértő számodra a stílusom, szólj nyugodtan. Minden tiszteletem azoké, akik olyan hobbi iránt érdeklődnek, aminek az alapjait nem tanultak soha. Az eredeti kérésre pedig nincs egyértelmű egymondatos válasz, azt megintcsak hosszasan lehetne kitárgyalni. Ugyanis nem a fogasléc helyett használnak orsót, hanem mindegyiket ott használják, ahol az adott gép hajtásának optimálisan megfelel. Elvárt egy valamilyen mozgó mechanika, akkor jön a hajtás megtervezése. Ez aztán lehet orsó, fogasléc, lánc, bowden, fogazott szíj, hidraulika ...stb, a kívánt mechanikai paraméterek figyelembe vételével.
Úgy, hogy neki kell legyen igaza. Pontosan érti a lényeget, de csakazért is beleköt akármit is írok. Persze az eredeti kérdésre értelmes választ nem adott a kérdezőnek, csak kötekszik.
Köszönöm a válaszokat, valóban a be-linkelt oldal szépen leírja. A fő tényező tehát a hossz és a sebesség, ami miatt számításba jöhet a fogasléc. Mondjuk egy önzáró csigahajtóműn azért elgondolkodnék, azonban a fránya költségek nem tudni merre billentik a mérleget.
Ne kötekedj már! Az elején onnan indultunk, hogy egy fogaskerékkel egy fordulatra 15 mm elmozdulás jön létre, orsóval 5 mm vagy kevesebb. Szerintem egy kis hobbi gépen nem megszokott a 15 mm menetemelkedésű orsó, az 5-3mm sokkal gyakoribb.
Annak nudli a modulja , 15 ös emelkedésű orsó valószínűleg mechanikailag erősebb . Mekkora modulú kerékkel tudsz elérni egy fordulatra 15 mili elmozdulást ? Szerintem érted mire akar kilukadni ,ha nem is teljesen szabatosan fogalmazva .
Ja! Így már értem! De a válasz akkor mégiscsak az lehet, hogy az áttételt kihagyva, tehát a fogaskereket a motor tengelyére szerelve vs. az golyósorsót kuplunggal közvetlenül összekötve, az orsós megoldással nagyobb erőt lehet létrehozni, mert eleve áttételt képez a fogaskerékhez képest.
Azt cáfoltam, hogy az orsó nagyobb erőt fejt ki. Úgy hasonlítsd össze, hogy a példád szerinti fogaskerekedet 1/3-as áttételen keresztül hajtod. Azonos elmozdulás szerint hasonlítsd össze, így azonos erőt fejt ki ugyanakkora nyomaték.
Én nem vagyok gépész, de gondoltam logikusan. Ha a fogasléc+fogaskerék párosítást nézem és az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy egy motorfordulatra létrejön 15 mm elmozdulás. Ha golyós orsóval egy fordulat alatt ennek csak az 1/3-a, akkor az a fogasléchez képest 1:3 áttétel, nem?
Azt írja ez az oldal hogy 4 lábnál (kb 1200m) hosszabb x,y tengely esetén érdemes (kell) fogasléces (R&P) rendszert használni. Azalatt túl nagy a ráfordítás és kevés a nyereség a trapéz/golyósorsóval szemben.
Hirtelen belegondolva két dolog jut eszembe. Az egyik, hogy a menetes megoldásokkal nagyobb erőt lehet produkálni ugyanazzal a motorra. A másik pedig, hogy egy kisebb fogaskerék átmérője is legalább 15 mm, tehát 1 fordulatra ekkora elmozdulás jön létre. Egy hobbiban járatos golyósorsóval ez csak az 1/3-a, trapézmenetessel meg még kevesebb. A tévedés jogát fenntartom!
Üdv Mindenkinek! Egy, a szoba nevéhez hű kérdéssel szeretnék beköszönni. Milyen ok vagy okok miatt választják állatalában a golyós-/trapézmenetes orsót a fogasléces megoldás helyett?
Hát tök egyszerúen. Amikor írod a mondókádat, az ablak alatt ott van a lehetőség 5 db kép feltöltésére lehetőség. Sajátgépről kiválasztod és “uccu neki”
üdv! Tudna valaki segíteni abban, hogy képet hogy tudok feltölteni? A régi fórumoldalakon tökéletesen ment, itt valami miatt nem sikerül.
PSoft | 18588
2018-01-27 19:01:10
[10905]
"Sajnálom, hogy olyan műszaki ember vagy, akit hidegen hagy egy +-0.4 mm-es eltérés a hobby CNC világában."
Te is pontosan tudod, vagy...tudnod kellene, hogy nem erről van szó.
Sőt, elméletbeli tudásom korlátait tudva/ismerve, én még "műszaki" embernek se mondanám magam. Jó,és rossz gyakorlati tapasztalatokkal egyaránt bíró ember, vagy...hobbysta vagyok a CNC világában, semmi több. Pontosan úgy, mint ahogy több tíz(száz?) fórumtársam is.
Sajnálom, hogy olyan műszaki ember vagy, akit hidegen hagy egy +-0.4 mm-es eltérés a hobby CNC világában. Azt is sajnálom, ha a tizedéről gondolkodsz így.
Azt meg a legjobban sajnálom, amikor bizonyos CNC vezérlő programok objektív elvi hibájára, megtévesztő, komolytalan felbontású pozíció kijelzőire felhívom a figyelmet a 10896-os bejegyzésemben, akkor erre te csak ilyesmiket tudsz írni: "Ebből az írásodból megint csak az derül ki, hogy a "Hobby CNC" nem a te világod."
Ezt a nagyon durva, hamis, ok nélkül személyeskedő mondatodat pedig kikérem magamnak !!! "Nem szükséges szinte minden megnyilvánulásodban a valós szakmaiság mellett, mintegy bónuszként, korbáccsal verni a hobbysta hátát. Még akkor sem, ha ez Neked netán "kéjes élvezetet" okozna."
Az objektív igazság ugyanis az, hogy egy hobbsytát sem bántottam ezzel, pusztán csak az általa használt vezérlő program hibájára utaltam tényszerűen, amiből sokan tanulhatnak.
Ebből az írásodból megint csak az derül ki, hogy a "Hobby CNC" nem a te világod.:( De, senki nem is akarja rád kényszeríteni a "gigacsicsa" dolgokat.:) Fogadd el a hobbystát olyannak amilyennek itt nagy részben látod. Hidd el, ők is elfogadják/tudomásul veszik a Te "ezredmikronos", sallangmentes világodat. Ha majd igénylik, vagy aki igényli, biztos vagyok benne, hogy megtalálja veled akár a személyes kontaktot is.
A mostani állás/helyzet szerint, semmi más dolgod nincs ezen a felületen, mint mosolyogni a hobbysta "gigacsicsavilágos idétlenségein". De ezt megteheted csendben, a háttérben is. Látod, hogy nincs befogadó közeg, hiába töröd magad!:(
Nem szükséges szinte minden megnyilvánulásodban a valós szakmaiság mellett, mintegy bónuszként, korbáccsal verni a hobbysta hátát. Még akkor sem, ha ez Neked netán "kéjes élvezetet" okozna.
Jelentkezzen az, aki a hobby, vagy félig ipari felhasználású gépénél problémázott már azon, hogy egy műszerelőlap, egy falemezből kivágott gyerekjáték, egy sírkőfelirat vagy netán egy rozsdamentes acéllemezből lézerrel vágot névjegykártyatartó (jöhetnek a további végtermékek) esetében ki lett baszva a gyártói körből mert a DS csatlakozó nyílása 25 mikronnal nagyobb, vagy jaj, neadjisten szűkebb lett a rajzon megkívánt értéknél.
Csak, hogy lássuk a valóságot is.
Törölt felhasználó
2018-01-27 09:25:56
[10899]
Kedves Ferenc!
Kérlek ne szórakozzunk már egymással. A mai idétlen csicsa képernyők 0.0001 mm-es idétlen felbontásban pofátlanul tolják a képedbe a pozíció hazugságokat. Egy dongó meg rászáll a hobbysta 3D nyomtatójára, és már lehajlik századokat!
"Ekkor egy átlagos 200 lépéses motor 5mm emelkedésű orsóval TÉVED 25 MIKRONT!!!"
Tévedés mert pont a kétszeresét is hibázhatja, az pedig már 0.05 mm. Aztán mi van, ha nem 5 mm az egy motor fordulatra eső elmozdulás, hanem pl. 40 mm egy fogazott szíjas gépnél. Hoppá, szorozhatod 8-al, az előbbi hibát, ez már 0.4 mm!
Kár védened a védhetetlent, utálom, amikor álvalóságot akarnak rám kényszeríteni az életben, egy buta CNC vezérlő program pedig ezt végképp ne tegye, hiszen működhetne normálisan is.
Persze értem én, itt szinte mindenki bedől a csicsának, a szakmai vezérlő program idétlenségeknek, az USB-s kacatoknak, mert olyan szép és kényelmes klikkelős világot sugall. De talán nem a műszaki TÉNYEK lennének a legfontosabbak? Álljon már meg a menet, és gondolkozzunk emberek!
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-01-27 09:05:07 [10898]
Rabb Ferenc | 4356
2018-01-27 09:05:07
[10898]
Kedves Tibor!
Elvileg természetesen igazad van. De néha jó lenne ha a gyakorlatot is figyelembe vennéd nem csak az elméletet. A reggeli kávédat sem csak elméletileg, az ideálisra beállított hőfokon, cukortartalommal és koffeinmennyiséggel iszod - hanem gyakorlatilag attól eltérő módon. És mégis megfelelő (persze bizonyos határok között)
A MACH elmenti az "előző napi" pozíciót. Ez lehet, hogy nem a léptetőmotor egész lépésére adódik. Tehát kikapcsoláskor a motor "bebillen" az egész lépésnek megfelelő pozícióba. A következő bekapcsoláskor viszont lehet, hogy az egész lépéshez képest a "másik oldali" fél (negyed, nyolcad stb) lépésre pozicionál.
Ekkor egy átlagos 200 lépéses motor 5mm emelkedésű orsóval TÉVED 25 MIKRONT!!!
" MacGyver" fa megmunkálásáról írt. Biztos vagyok benne, hogy egyetlen fa alkatrész 25 mikronos alak, pozíció vagy mérethibája sem okoz soha sehol a világon senkinek problémát.
A puding próbája az evés. Az elméleté pedig a gyakorlat. De ha valakinek hobbi szinten és géppel ez problémát okoz (nem hiszem, hogy sok ilyen van) akkor az majd felveszi a pontos XYZ pozíciót minden munkakezdés előtt. Persze csak az önámítással jónak mondott kávé után...
Üdvözöllek itt a Fórumon. Tetszik a hozzállásod, a szemléleted, miszerint először picit elméletben járod körül ezt a nagy témakört, és próbálsz logikusan felépíteni összefüggéseket. Igazad is van, hiszen a műszaki életben szinte minden kiszámítható, megtervezhető, fölösleges csak úgy a vakvilágban próbálkozni.
Viszont azt Te is érzed, hogy itt rengeteg egymással összefüggő rész témakör van, és így nehéz tanácsot is adni, mert sok az ismeretlen paraméter. Én elég sokat foglalkoztam már ezen CNC témakörökkel, nevezhetjük ezt az egészet mechatronikának is. Szívesen segítek is Neked, amiben tudok.
Legelső dolog az lenne, ha a géped munkaterét, és a megmunkálandó anyagokat eldöntenéd. Pl. egy közepes keménységű acél esetén a fajlagos forgácsolási ellenállás 2400 N/mm2 körül van, egy közepes fánál meg 80 N/mm2. Ez sajnos 30-szoros különbség, ami aztán a főforgácsoló erő tekintetében is jelentős eltérés. A géped mechanikai merevségét úgy kell kialakítani, hogy minimális deformációja legyen a legnagyobb erőnél is. Így a CNC világ "ura", és legfontosabb határtényezője az adott feladathoz optimálisan megtervezett X, Y, Z mechanika merevségi tényezője. Okulásképpen nem árt pár különböző típusú, inerciájú tartószerekezet lehajlását elemezned, különös tekintettel az erőkarok köbös merevségi romboló hatására, így máris a munkatér limit kerül előtérbe.
Még egy apróságra kérnélek, a "vas" kifejezést a gépészetben kerüljük, mert a gyakorlatban alkalmazott "vas" anyagokban mindig van szén ötvöző elem elem is. Ha a vas szén tartalma kisebb mint 2.06 %, akkor acélról beszélünk, egyébként öntvényről. Az acélokon belül pedig 0.6 %-ig szerkezeti, azon felül szerszám acélról beszélünk.
Olyan ökölszabály pedig biztos nincs, hogy acél maráshoz min. 500 W-os főorsó kell, hiszen lehet acél marni 10 W-al is, fát meg 1 kW-al. Sok tényezős a forgácsolás, a megmunkálandó anyag csak egy a sok közül.
"a MAch3 a leállítás előtt elmenti az aktuális tengelyek xyz pozícióját, és akár másnap is tudom folytatni a munkát, persze ha éjjel gonosz manók nem tekergetik el kézzel a tengelyeket."
Ez is egy komolytalan látványpékség program funkció, amivel átver a program, és virtuális valóságban ringatja a felhasználót. Ugyanis amikor bekapcsolod a léptető motorhajtást, az auto home pozícióba állítja az elektronikus saját belső transzlátor rendszerét, és igen kicsi az esélyed, hogy a kikapcsolási motor pozíció ne változzon meg. Így aztán a Mach és társai mentegethetnek akármit, a valóság és tény más lesz.:)
Működhet az általad elmondott dolog, abban az esetben, ha két végállás kapcsoló van azonos bemenetre kötve és az egyik home-nak is kinevezve. Így ha megfordítod a forgásirányt, home-oláskor a másik végállás felé megy, és onnan kap impulzust, amit home-ként dolgoz fel.
Ez esetben a másik végét veszi fel 0 pontnak, ahogyan elmondtad. Egy kapcsolóval viszont nem müxik.
Ez csak a tükrözős dolog miatt rajzoltam így. Hiszen az egész onnét indult el. Ha a pirosról indul a gép és akkor ugye valamelyik tengely fordítva megy, akkor tükrözve dolgozik. Az, hogy ő hol veszi fel a munkadarab 0 pontját, az ő dolga. Ha jó helyről indul el, akkor nem lesz tükrözés ha középről indul sem.
Ez egyértelmű de ha valami mégsem ugy van ahogy szeretük volna lépés vesztés akármi akár emberi mulasztás fakadó probléma egyszerűbb nyomni egy refet minthogy kuka a munkadarabnak, idő amit eljátszottunk vele vagy a szerszámnak mert nem figyeltünk oda. De ezen már nem is fárasztóm magam mindenki úgy építi ahogy megkívánja és kényelmes neki, ezt nem vitattom hogy nem lehet jó és kényelmes de vannak egyszerűen kivitelezhető dolgok amik megkönnyítik a munkát, illetve a beállítást.
1. CNC gépen találsz tengelyenként egy vagy két db limit kapcsolót, ezek közül mondjuk a tengely 0 felőli végén lévőt kinevezed még home kapcsolónak is. 2. elindítod HOME paranccsal a gépet, ha nem a 0 felé megy, akkor szoftveresen vagy a motoron pólusváltással megfordítod az irányt. 3. ha megtörtént a home-olás, hátradőlsz, készen vagy. Egy kapcsoló esetén szoftveres limitet adsz meg.
Ezután kitalálod, hogy megfordítod a motor forgásirányt. 1. nem fog home-olni, hanem világgá megy 2. nem fogja áthelyezni a 0 koordinátát a másik oldalra, ahogyan te várnád, mert az szoftveresen van megadva és a jó forgásirány szerint van számolva. 3. a géped nem funkcionál, nem tükrözi (cseréli fel) a tengely végpontjait.
Hobbi gépnél áramszünet esetén kuka a munkadarab, ez van, de áramszünet elég ritkán van, és általában nem nagy értékű a félkész munkadarab..(legalábbis az én esetemben..) Nekem sincs rajta végállás kapcsoló. Nekem a bal alsó sarkot kell megadni általában, de kör alakú munkadarabnál a kör közepét szoktam nullának venni, és ennek megfelelően tervezem a szerszámpáylát, így egyszerűbb megtalálni a fadarabon a megfelelő hibátlan részt. Másrészt a MAch3 a leállítás előtt elmenti az aktuális tengelyek xyz pozícióját, és akár másnap is tudom folytatni a munkát, persze ha éjjel gonosz manók nem tekergetik el kézzel a tengelyeket.
Míg a ref-fel mindig tudod tudatni hogy hány mm-re állsz a gépi nullponthoz képest illetve ha történik egy ütközés vagy lépésvesztés rossz pozicióba van akkor is jó hogy fel veszed a refet mert megint csak tudja hol van, a nullpont eltolást a gépi nullponthoz képest végzed!
Elég nagy hiba hogy nincs rajt végállás és ref sem mert tegyük fel áramszünet vagy akármilyen probléma merül fel amiért resetelnünk kell akkor honnan fogod tudni hogy épp hol volt a nullpont itt értem a gépi illetve a nullpont eltolást? Ezzel nincs is gond amig nem történik valami ami keresztbe huzza a számításaidat, vagy nagyobb károd az anyagon kivül hogy el lett rontva?
Az rendben van, hogy a végállás kapcsolókat tudja használni home ként is. Vagyis a Marlyn csak azt tudja, de a Mach3 tud teljesen külön kapcsolót is kezelni erre a célra. Én évekig használtam úgy a gépem, hogy egyetlen végállás kapcsoló sem volt rajta. Befogtam az anyagot kb középre, valamelyik sarkára ráálltam a szerszámmal, nulláztam a koordinátákat aztán had szóljon! Soha semmi gondom nem volt. Hogy honnan tudtam, hogy melyik a jó irány? A szerszámmal az anyag bal első sarkára álltam rá és nulláztam a tengelyeket, kellett X10 Y25 -re egy furat. Elindítottam a gépet és a furat az anyag mellé készült el 25 mm-re. Semmi gond! Vissza 0-ra, Y tengely motorjának a csatlakozója megfordít megint elindít és láss csodát máris a megfelelő pozícióra készült a furat.
De ajánlom figyelmedbe az alábbi kis videót amiben egy "gyári" kis gép üzembe helyezését látjuk. Mondd meg nekem hány db végállás kapcsolót vagy referencia kapcsolót látsz rajta?
Most nem azért de láttom nem érted a dolgokat alapból a home kapcsolóval (ezt nevezzük végállás kapcsolónak) állítod be a referenciát, ha nincs referencia pontod akkor nem is tudnál dolgozni, mert minden elindulásnál tudatni kell vele hol is van. Elégérdekes lenne ha nincs referencia pontja, ez megint elég érdekes állítás részedről, hogy általábban nincs refpontja? .Ezt grbl szépen beállítód pl hogy a + irányú végállás kapcsoló (optosat használok,mert pontosan visszaáll)az a referencia is. Abban lehetséges hogy igazad van hogyha megfordítod a motor tekercseit másik irányba indul el (még nem próbáltam) de ha a koodináta rendszert illetve a nullpontokat nem tudod akkor honnan tudod hogy merre a jó irány? (Háát itt jön képbe a jobb sodrású koordinátarendszer, illetve a beállítási problémák)
Ja már értem, hogy miként jön ide. Egy egyszerű példa: Összeraktam a gépet és a próbánál kézzel tekergetve az orsókat, beállítom az összes tengelyt középre. Majd indítok egy programot amiben annyi van, hogy az X és Y tengelyeket mozgassa X100 Y100 koordinátákra. De az X ehelyett -100-ra megy? Mi is történt? Valaki eltolta a nullpontot valamerre??? Lópikulát! Valami marha fordítva kötötte be az X motorját! Ja az én voltam! Hát lehúzom a csatit és megfordítom! És máris arra megy amerre kell!
Nyilván ipari gépeknél ezt nem tudod megcsinálni és abban is igazad van, hogy nagy galibát lehet csinálni ha nem figyel eléggé az ember. Ahogy abban is igazad van, hogy én nem foglalkozom ezzel napi szinten, de azért tisztában vagyok a dolgok nagy részével én is. Sógorom 20 éve dolgozik különböző CNC gépeken, sokszor voltam bent nála a munkahelyén, volt, hogy egy kis fusit is csináltunk egy-egy szabad gépen és mi is törtünk el kést tőből, mert elszámoltuk a koordinátákat.
Éppen átalakítás miatt szét van szedve a kis gépem, de ha összeraktam csinálok majd videót erről a témáról, hogy mindenki lássa nem történik tragédia ha simán megfordítom a motor bekötését.
1. Én mint a gép gyártója kinevezem az asztal középpontját null pontnak. Tegyük fel be is állítottam mindent ahogy kell. Megírom a G kódot használom a null pont eltolást a programban. Történik egy kis baki vagy lesz egy kis áramszünet, nyomok egy resetet vagy bármi hasonló. A gép honnan is fogja tudni, hogy most éppen hol is vannak a tengelyei ha nincs a nullponthoz home kapcsoló szerelve? A hobbi gépek döntő többségén nincs ilyen.
Úgy jött ide hogy olyannal vitázol aki jártas az iparban, látott CNC-gépet vagy bármilyen megmunkáló gépet és nap mint nap használja mint Pl. Zozo is, én is használom nap mint és tisztába vagyok a fogalmakkal. A hobby CNC-ben is be kell tartani a szabályokat mert ugye bár akármelyik g-kód generáló programot használod a szabványnak megfelelő koordináta rendszer használja a programozásnál. Vagy te magad írod meg a programot, és ha rosszul van beállítva ehhez a gép akkor vagy tükröz a jobbik esetbe vagy a rosszabbik esetbe összetöröd a szerszámot, gépet.