Van egy más véleményem, de lehet, hogy ez egyedül csak az én igazságom. Majd ki-ki eldöni. „adott anyaghoz megköszörült hss késre lett volna szükséged” Közben nyolc alkalommal hangzik el a „megfelelő” jelző. Nem ok nélkül, mert az egész műsor sarkalatos pontjai ezek a megfelelőségek. És itt van a kutya elásva. Itt tévedtek, ti gyakorlott forgácsolók, szerintem. A megfeleőségekhez bőséges forgácsolási ismeretekre és jó kézügyességre lenne szükség, az meg honnan is volna egy esztergálgatni vágyó kezdőnek. Nincs és már nem is lehet, egy másik fél élet kéne hozzá, hogy készség szinten kialakuljon. Aki eddig más, a szakmájához kellő ügyességek fejlesztésével töltötte a mindennapjait és most is csak ügyes videókat néz a kézben szerszámköszörülésről, az sosem lesz képes normálisan kést köszörülni, adott anyaghoz, adott élszögekkel.
Először is azonosítani kéne az anyagát, ami már megoldhatatlan neki, mert szemre egyformának tűnő anyagok között is jelentős szilárdság, szívósság béli eltérések vannak. Ezeket az anyagtulajdonságokat számszerűsítenie kéne, de még a mértékegységeit sem ismeri. Meg kéne határozni a munkaművelet sajátosságait is, mert abból is sok van, ahány, annyi féle. A számszerűsített anyagtulajdonság és a meghatározott munkaművelet ismeretében kéne valami dokumentációból kiválogatnia a hozzá való élszögeket, amikből van vagy legalább három és nem összekeverhetőek. Nincs is ilyen mindenre jó doksi. Ezek után egy esztergakés köszörülésre kialakított szerszámköszörűre (amije nincs) felfoghatná a HSS hasábját és elkezdhetné kinagyolni a beállított szögeket. Egy másik kövön besimítani, majd meg polírozni. És még mindig nem lenne olyan hatékony, mint egy jól kiválasztott eszterga cserelapka éle, ami kerámia anyagú, el sem kopik egy hobbyista élet alatt. Műkedvelőként talán érdemes megtanulgatni amit lehet, de ha az ember szórakozásból akar esztergálni, akkor kész megoldások kellenek. Azt ma a kerámia lapka kínálja, nem a HSS köszörülés.
Én a fúrókkal szívtam sokat. Puha anyaghoz, kemény anyaghoz, műanyaghoz,.... más élszög kell. Ezen felbuzdulva rendeltem két könyvet a köszörülésről, és szerszámélezésről. Ezekből igyekszem okítani magam, de már megérte.
Sajnos itt van egy csapda mint "hostya" is leírta már. Megveszed a padot ami mondjuk hibátlan, és gyorsan eredményt akarsz elérni, és veszel valahonnan lapkás kést, hogy hama - hama esztergálhass. Az eredmény siralmas, és elmegy a kedved az egésztől. pedig csak egy rendesen az adott anyaghoz megköszörült hss késre lett volna szükséged. A köszörülést pont egy hobbista vagy pl műszerész, vagy órás akinek nagyon változatos a munkája...nem tudja megkerülni. ( szerintem) mert ahány meló és művelet szinte annyi kés kell...enyhe túlzás ez persze. Mérgemben erről valamikor csináltam egy hevenyészett videót:
De egy akármilyen kínai lapkával is kvázi azonnali eredménye van, legfeljebb nem negyed óra alatt végez gépeltakarítással együtt, hanem három óra alatt...
De igen meg kéne tanulni köszörülni (vagy a megfelelőbb lapkát kiválasztani), de ez meg idővel jön (ha akarja az illető).
"Lássuk be, egy hobbistának (esetleg kezdőnek) igenis jó alternatíva kezdetnek valami normálisabb (ugye ebben is szépen el lehet veszni...)adott esetben drágább váltólapkás kés mint hogy nulláról kelljen köszörülnie magának. " ======= Igazad van.. A lapka kiválasztás még a szakmabelieknek is odafigyelést igényel.. "ugye ebben is szépen el lehet veszni..." A hobbista meg többnyire ár-érzékenyebb mint hozzáértő, ezért inkább az olcsóbbat veszi..
Már miért lenne? Ez nem szakértők szakmai vetélkedője, hanem egy hobbi fórum, ahol az emberek megbeszélhetik a hobbijuk kapcsán felmerülő problémákat, tanácsot adnak és kapnak, ahogy én is kaptam. Ha szakmai fórum lenne, ide se mertem volna tolni a képem, hiszen hogy jövök én ahhoz? Az esztergálás csak érdekel, mint hobbi. Nem kizárt hogy kést köszörülni sem tudok, bár megpróbálkoztam vele az alatt a tíz év alatt amíg a kecskelábas gépen próbálkoztam. De nem zavar, mert nem atomreaktor alkatrészt akarok esztergálni ezred milliméter pontosan titánból, hanem csak a ház körül szükséges apróságokat, meg a saját gépeimhez szükséges alkatrészeket. Azokon meg eddig elvoltam a magam kárán tanult késköszörüléssel, mivel a tanult szakik többsége ilyen fifikákat mint a kés köszörülés nem szívesen oszt meg szakmai féltékenységből. Persze akadnak jó fej kivételek, mint amilyenek ti is itt a fórumon. Igaz, én kicsit elvetemült vagyok, mert bizony varrtam háztartási varrógépen kosztümöt, de ugyanazzal a géppel, a magam készített ágy kárpitját is. És nem dicsekvés képen (sosem volt szokásom) nem is lett rossz egyik se. Szóval úgy ahogy, de kést azért csak megtanultam köszörülni, de ettől még egyetlen szakembernek sem kell félnie hogy elveszem a kenyerét. És igen. Az új gép és a váltólapkás kések azért kellettek, hogy hátha jobb eredményeket tudok elérni, mint amilyeneket eddig. Persze nem biztos hogy a köszörülési tudáshiányom volt mindig a gyengébb minőség, mert sokszor a keményebb anyagok fogtak ki rajtam. Annyi a különbség köztem és a szakemberek között, hogy én nem ebből élek, csak élvezetből csinálom, így nehéz a kedvemet szegni. Szép napot mindenkinek!
Viszont a váltólapkás késekkel sokkal hamarabb van meg a "sikerélmény", nem kell órákat tökölni a köszörüléssel. Nem kell köszörűt venni, aztán anyázni amiért az is vacak....
Lássuk be, egy hobbistának (esetleg kezdőnek) igenis jó alternatíva kezdetnek valami normálisabb (ugye ebben is szépen el lehet veszni...), adott esetben drágább váltólapkás kés mint hogy nulláról kelljen köszörülnie magának. Aztán ha a szakmai kíváncsisága-igénye-tapasztalata úgy kívánja úgyis megtanul kést köszörülni. Ha más nem az éppen adott sürgős feladathoz - vasárnap délután...
Örülök hogy megnyugtató választ kaptál a számodra is elfogadott SKF csapágykatalógus-ban leírt megjegyzéssel.. „ Szóval úgy néz ki, hogy nem kell bántanom, csak figyelni hogy ne melegedjen kritikusan túl.”
Mitől melegedne túl egy asztali hobbi eszterga, hiszen nem iparban használod..
Nem kell hajszolni a nagy fordulatot váltólapkás késekkel. (nem erre való ez a gép..)
A kézzel köszörült gyorsacél(HSS) késekkel(sokkal) kisebb fordulaton sokkal jobb eredmény érhető el.. (csapágy melegedés nélkül) Persze ehhez tudni kell(ene) kést köszörülni is, de ez is megtanulható.. Csak a hobbisták úgy gondolják hogy veszek egy(asztali)esztergát, veszek hozzá néhány váltólapkás kést, és már mehet is az esztergálás.. (sajnos ez így nem működik..)
Utána meg jön az aggódás, meg a kérdések, hogy mi a baj a géppel, meg nem jó a méret/felület.. stb. ===== Tudod olyan ez mintha, -hozzáértés nélkül- vennél egy hobbi varrógépet és azzal próbálnád megvarrni az elszakadt öltönyödet., függönyödet.. - A forgácsolás is egy szakma, meg a szabás-varrás is.. Valamilyen(minimális) szinten érteni kell egyikhez is, másikhoz is hogy gyakorolni tudd..
Sziasztok! Leírom hátha más is találkozik ilyen géppel és jelenséggel. A főorsó csapágyazása, 2db 30209 kúpgörgős csapágy. Kiépített kenési lehetősége nincs, csak szétszedve lehetséges. Ahogyan az SKF csapágykatalógusban megjegyzik, ezeknél a csapágyaknál a bejáratási időszakban természetes jelenség a megszokottnál nagyobb melegedés. Szóval úgy néz ki, hogy nem kell bántanom, csak figyelni hogy ne melegedjen kritikusan túl.
Virbo | 1124
2021-08-31 21:23:08
[46443]
A gépednek 99%-ban zárt mélyhornyú csapágyazása van, gyárilag töltve zsírral. Valószínűleg egy (két) körmös anyával lehet állìtani a csapágy előfeszítését, azt sem tartom kizártnak hogy a főorsó látható végén (hátsó végénél).
Az adatlapod nem érdekel. Mi abban a bántó amit leírtam? Tényt írtam, nem ítéletet. Hogy állítasz be megfelelően egy csapágyat, ha alapvető ismeretek hiányoznak? Ez is szakma. Videón nagyon szép ahogy forog az anyag, meg repked a forgács... Én forgácsolónak tanultam, de hogy egy főorsó csapágyat hogy kell beállítani, azt ott sem tanították. A szóró olajozás az, amikor a teknő aljában lévő olajat vagy egy erre kiképzett "lapát" vagy az olajba beleérő fogaskerék felcsapja a plafonra, onnan meg lecsepeg mindenhova. Ezen a gépen gondolom nem szivattyús az olajozás.
Biztos van kecskelábú esztergában olajozógombos is, ám ezen biztos hogy zsírzószelence van. Először nekem is furcsa volt, de akkor megkérdeztem olyat" aki látott már esztergát".
"Egy rosszul beállított csapággyal, kenés hiányával végzetes hiba is kerülhet a gépezetbe." Igen, hasonló problémáim vannak az adatlap kérdéssel. Itt csak megemlítettem, hogy a szakmám messze áll a gépektől és rögtön meg is ítéltél. Pedig hát ugye pontosan azért kértem segítséget, hogy ne okozzak rögtön kárt az új gépben, mert az nekem is világos, hogy a kenéshiány nem jó. Egyelőre nem tudom hogy milyen kenése van, még nem szántam rá magam az olyan szintű megbontására. De gyanítom hogy nem lehet bonyolult, nem olyan csúcs gép ez, hogy szóró olajzása legyen.
De, adtak hozzá, csakhogy az nem tér ki olyan részletekre, mint a csapágy helyes beállítása, vagy kenése, csak általánosságokat, olajozási pontok, cserekerék táblázat stb. Valójában abban reménykedtem, hogy hátha van itt valakinek ugyanilyen "játékszere" és vannak tapasztalatai. Azért köszönöm a segítő szándékod. Üdv.
Üdv mindenkinek! Nem akartam felesleges indulatokat szítani, nem gondoltam hogy alkotó emberek között egy ilyen apróság mint az adatlap kitöltése, nem kitöltése ekkora vitát generál. Már csak azért sem, mert aki kérdezte, annak itt is megírtam hogy hol lakom. Eladni egyelőre semmit nem szándékozok, azzal kapcsolatban teljesen jogosnak tartom a nyilvános címet. Én nem eladtam, hanem vásároltam aminek nem feltétele a kitöltött adatlap. Maradjunk annyiban hogy régi vágású emberként nem szeretem kiadni az adataimat. Nem szeretem ha remélt segítség helyett beszólásokat kapok, pl. "A lényeg, ha van a közeledben valaki aki látott már esztergát, " mert én úgy gondolom hogy egy ilyen fórumnak a legkevésbé a másik leszólása a cél, hanem a tapasztalatok, cseréje, tudás átadása, mivel szerintem öröm és jóleső érzés, ha esetleg a segítséggel más is alkot, boldogul. Nem gondolom hogy bárkinek ne járna a tisztelet, figyelem, segítség, akár ismert a címe, foglalkozása, életkora, stb. Itt még nem (lehet hogy csak mert nem tettem közzé? Remélem nem.) megkaptam már azt is, hogy minek foglalkozok olyannal ami nem a szakmám. (miközben az is hobbi oldal volt). Nos, ha a maradáshoz mindenképp szükséges a kitöltött adatlap, akkor majd átgondolom, hogy mi legyen. Nálam nincs köze a korrektségnek a közzétett adatoknak, segíteni anélkül is tud bárki. Ha meg valamiért szükség van rá, akkor természetesen úgyis megadja az ember, vagy itt, vagy privátban.
Csuhás | 6724
2021-08-31 07:09:27
[46431]
Nálam egyszerűen a korrekt ember jelzője itt a fórumon a kitöltött adatlap, és mindenkinek igaza van abban, hogy nem kell feltétlenül rendes embernek látszani.
Azt írják, hogy a hirdetéshez kell kitölteni az adatlapot. A szóban forgó kolléga pedig vásárlói oldalról volt jelen, amihez nem kitétel a kitöltött adatlap. Vásárolni meg még privát üzenetben is lehet.
A lényeg, ha van a közeledben valaki aki látott már esztergát, akkor az tudhat benn segíteni. Egy rosszul beállított csapággyal, kenés hiányával végzetes hiba is kerülhet a gépezetbe. Nem tudom ezek hogy vannak kenve, ha szóró olajozással, a főorsó fedelet vedd le, indítsd be, lásd, hogy működik, a megfelelő helyekre eljut-e az olaj. Általában az eldugott csapágyakhoz furatokon keresztül folyik le az olaj, meg kell győződni hogy nincs-e eldugulva... ezeknél a kínai kotroncoknál (akárcsak bármelyik más típusnál) bármi előfordulhat ami miatt melegszik a főorsó. Persze kérdés mi az elégséges melegedés, mert TOS- nál sincs hőfok leírva, hanem valami olyasmiképp van megfogalmazva, hogy annyira húzzuk meg a főorsó perselyt, ahol nem érezzük, hogy túlságosan melegedne. Csak nem tudni mi a határérték... én pl simán elviselem tenyérrel a 60C fokot, van akinek már a 40 is sok.
Alapjában egyetértünk . Meg lehet említeni ,de nem kell ezért cseszegetni senkit . De miért ne vehetett volna akár a hozzászólás napján ? Bejelentkezés nélkül is olvasható a biznic .
„Olvasd el a Fórum szabályzatot! Kieg. 2018-11-28.”
"Rendszeres" hozzászólóként, ismerem a Fórum szabályzatot, de most a kedvedét megint elolvastam.
Az általad idézett kiegészítés:
„2018.11.28 18:30-tól az 'Adok-veszek-cserélek. CSAK ÁRMEGJELÖLÉSSEL!' témába adásvétel céljából terméket, szolgáltatást meghírdetni csak akkor lehet, ha az eladó adatlapján a "Helység" mező ki van töltve és láthatóvá van téve a többi fórumtag számára. Amennyiben a felhasználó ennek nem tesz eleget, a hirdetései nem jelennek meg a bejegyzések között. Az 'Adok-veszek-cserélek. CSAK ÁRMEGJELÖLÉSSEL!' téma használata nem kötelező, csak lehetőség, mely az említett feltételhez kötött.”
Most épp az Esztergálás topikban beszélgettek/beszélgetünk, nem az adok/veszek-ben üzleteltek. Miért is kéne ehhez kitöltött adatlap???
„"még vásároltam is egy másik itteni tagtól"”
Nyilván, az a vásárlás még az ominózus adok-veszek szabálymódosítás előtt történhetett.
Szia! "Nem tudom miért olyan nagy probléma az adatlap kitöltetlensége, hogy mindenki fönnakad rajta. Lassan tíz éve vagyok regisztrálva az oldalon, de eddig nem igazán okozott problémát senkinek, pedig volt hogy még vásároltam is egy másik itteni tagtól."
Ha, nem fogadod el a Fórum szabályait, akkor miért kérsz itt segítséget? Lehet, hogy a közeledben lakik valaki, aki felkereshetne, és segítene!
Szia! Nem tudom miért olyan nagy probléma az adatlap kitöltetlensége, hogy mindenki fönnakad rajta. Lassan tíz éve vagyok regisztrálva az oldalon, de eddig nem igazán okozott problémát senkinek, pedig volt hogy még vásároltam is egy másik itteni tagtól. Eredetileg csupán azért regisztráltam, mert az akkor gépésznek tanuló fiamnak szerettem volna megvenni egy itt hirdetett esztergát, ami mint kiderült, sajnos elkelt, pedig egy gyönyörűen felújított gép volt. Azóta a fiam végzett, de úgy tűnik hogy a mai szakoktatás nem áll a helyzet magaslatán, nem mindent tanítanak meg, így van amiben inkább a tapasztalati tanácsokat kérem. Persze csak ha nem probléma. Személyes adatokat a neten nem szívesen osztok meg. Persze ha kötelező az ittléthez, akkor majd átgondolom.
A gép hőmérsékletei becsültek, nincs kéznél olyan eszközöm, amivel konkrét mérés tudnék csinálni. Elég hamar felmelegszik az említett hőmérsékletekre, gyakorlatilag akár üres járatban is. (kb. 15-20 perc) Sajnos nem tudom ennek a gépnek a technikai paramétereit, így azt sem, hogy hogyan van csapágyazva a főorsó. Talán a neten fellelt információk alapján, kúpgörgős csapágya lehet, ami esetleg túl szorosra lehet állítva. Holtjátéka gyakorlatilag nincs, de persze azt így megállapítani, hogy rajta van a motor ékszíj, nem biztos hogy meg lehet. Az ékszíjtól mindenképp meg kell szabadítanom, hogy meg tudjam nézni, hogy nem szorul-e valójában. Persze tapasztalat hiányában nem biztos hogy jól ítélem meg. A régi kecskelábú esztergámnál egyszerűbb volt a helyzetem, mert bronzperselyes zsír kenéses csapágy beállítása nem volt olyan bonyolult. Tudom, a gépbeállítás egy külön szakma, amit meg is értek, mert nagyon nem egyszerű, de én türelmes és óvatos vagyok, na meg ha lehetőségem van, kikérem mások tapasztalati véleményét, ahogyan itt a tiéteket is. Nem szeretném idő előtt tönkretenni a gépet. Üdv.
Már előttem szóvá lett téve: nincs kitöltve az adatlapod, vagy nem tetted láthatóvá!
Ha, erősen melegszik, de kézzel könnyen forgatható, az lehet kenőanyag hiány, mindenesetre, ha szorul, vagy sem, a holtjátékokat ellenőrizd mérőórával. Mennyi idő alatt melegszik szerinted (üresben, vagy terhelés alatt? A hőmérséklet becsült, vagy mért érték? Nem mindegy! Üdv!
Szia! Szerinted mennyire szabad melegednie a főorsónak, főorsó háznak? Mert ennek a gépnek nem is nagyon hosszú használat után, a főorsó belseje már épp csak megfogható, az orsóház meg olyan 40-45c fokos lehet. Minden esetre úgy gondolom, hogy jobban járok ha azt is szemügyre veszem, hogy nincs-e kenési hiánya, vagy nem húzták esetleg túl a csapágyazást. Már eddig is találkoztam olyan hellyel rajta (szánok csúszófelülete) ahol kívül vastagon be volt ugyan kenve, de belül szinte teljesen száraz volt. El lehet cseszni ha legalább kenésig megbontom a főorsót? Üdv!
Nekem Sieg esztergám van. Alapból darabokra szedtem, lesorjáztam, illesztettem, stb., kivéve a főorsó részt. Később több átalakítást végeztem rajta. Pontos beállítással jól használható masina lett. Rögzítsd az asztalon! Biztos jó kis gép lesz, csak a fellelt hibákat javítani kell. Üdv!
Szia! Köszönöm az instrukciókat, mert én szakmailag nagyon messze állok a gépektől, csak nagyon megtetszett és hobbiként "szórakozok" az esztergálással. Igen, azt már én is észrevettem, hogy az ágy oldalsó csúszó felülete nem lett jól maszkolva, így kapott a festékből, amit a hosszán mozgatásánál lehet is érezni. A keresztszánt is valószínűleg meg kell bontanom, mivel majdnem fél fordulatnyi a tekerő holtjátéka. Vagy lelazult valami, vagy az anyán kell állítani. Közben megkaptam az olajat és az emulziót is, amiről eddig csak annyit tudok mondani, hogy az olaj viszkozitása nem az amire számítottam, (nekem hígabbnak tűnik) de remélem jó lesz, mert külön rákérdeztem hogy jó-e eszterga szánkenésre. Az emulzióról majd csak jóval később fogok tudni nyilatkozni, mert egyelőre még ott tartok hogy először egy állványt csinálok az esztergának, mert a munkapadomon minden helyet elfoglal.
Szia! Kínai gépeknél előfordul, hogy nincs rendese lesorjázva, az öntvényhomok benn marad, de ráfestettek stb. Nem javasolt a teljes bontás, de érdemes átnézni az illesztéseket, és beállítani a csúszó forgó részek játékát! Üdv!
Sziasztok! Nos, talán megoldottam az olaj és emulzió kérdését, végül a lentebb említettekből rendeltem 5-5 litert, bár eddig a megrendelésem státusza két napja is csak "feldolgozás alatt." Ha valóban megkapom, akkor majd beszámolok a minőségükről. Abban viszont nem tudok döntésre jutni, hogy mennyire szedjem szét az új esztergát mielőtt használom. Minden szabad fémes felület, vastagon be van kenve valami olajjal hígított zsír trutyival és gondolom azt illik eltávolítani róla majd leolajozni. Szerintetek szedjem apróra és nézzem meg hogy belülre is jutott-e kenőanyag, vagy használjam és majd egy idő után nézzek bele?
svejk | 33042
2021-08-10 21:10:54
[46410]
Miskolc, Szerencs vannak ott...
Ha lesz ősszel találkozó valahol és eljössz, akkor én viszek neked mindkettőből.
Köszönöm az információt, ezt nézegettem én is, 16-18 ropi körül van a tíz liter, ami nekem ötven évig is elég lenne, de sajna még nagyon nagy jóindulattal sincs már annyim. Ezt találtam: OEL WEST MEHRZWECKOL 10 5L de nem tudom hogy nagyon rossz-e vagy elfogadható. Ezen kívül emulzió vásárlásán is gondolkodok, mert eddig csak fúró/vágó sprayt használtam, de az sem olcsó és nekem esztergálásnál gyorsan fogy. Ez vajon jó lehet: ORLEN OIL EMULGOL ES-12 5L Ismeri valaki ezeket?
A MOL Multi SW 68 és a MOL Multi SW 100 szánkenőt használom, remekül bevált. Ebből is 10 liter a legkisebb, de lehet kapni tankautós kiszállítással is Esetleg itt is megpróbálhatod, hátha akadnának valakik akikkel lehetne osztozni a 10 literes mennyiségen.
Encs mellett lakom, így lehet hogy a közelemben nem lakik senki. A legkisebb kiszerelés amit olajból találtam, az tíz literes, ami nekem száz évre is elég lenne. (Bocs hogy ide teszem a képet, mert az előzőt elszúrtam. )
Sziasztok! Eddig egy félig saját építésű kecskelábú esztergával "szórakoztam". A gyári viharvert ágyat magam köszörültem, a gyakorlatilag hiányzó hossz szánt (amorf vasdarabokból volt összecsavarozva) lakatszekrénnyel együtt én csináltam. Vettem rá fogaslécet mert az sem volt és legyártottam a cserekerekeket is, ám itt elfogyott a türelmem. Most vettem egy ilyen https://ae01.alicdn.com/kf/Hc430466505804ca38daffab73c219c21f/220-mm-x-600mm-1100W-Metal-Lathe-Mini-Lathe-for-Counter-Face-Turning-Driling-with-Dead.jpg_q50.jpg amit remélem csak használni kell. Eddig is gondom volt a szánkenő olaj beszerzéséve, illetve csak vágó sprayt használtam a késekhez, mivel én csak keveset használom a gépet, de olajat és emulziót nem találtam csak nagy tételben. Az lenne a kérésem, ha valaki tud forrást ahol ezekből kisebb tételt is lehet kapni, az ossza meg velem hogy hol. Az sem baj, ha esetleg gyakorlati tapasztalatokat is megosztotok, hogy melyik jó ezekből és melyiket kerüljem. Köszönöm.