Láttam. Sajnos hiány a lényeg. A fémipari rosszabb, mert nem biztos hogy vág, hanem inkább roncsol.
(Pl.: Azóta szerelnek a harántgyalukra kosvédőt hátra, mióta néhány szerencsétlen odaszorult a kos és a fal közé. A gyalugép ugyan aránylag lassú, de a test ellenállásától nem áll meg. A kicsi sem. Nem folytatnám...)
Szia nincs varva .. Elvileg lassan össze zár a seb de tényleg lassan.. Az egyik sebész le vette volna az újj percet hogy össze varja.. A másik mondta felesleges be fog záródni csak sok idő.. Érzékeny mivel az új végek tele vannak ideg végződéssel.. Még el tart egy darabig a gyógyulás!
Egy jobb ing és nem éli túl. Az a széles pedál a lábánál nem fék? Hogy nem jutott eszébe rátaposni?
Emlékszem amikor elkezdtem használni a gyalumat akkor furcsa volt a lineáris mozgás. Majdnem le is vette az egyik körmömet mire kialakult a gyalura is az a reflex hogy meddig szabad a kos elé nyúlni. ( Tettem is rá vészkapcsolót, bár sokat nem ér mert a lendület is elég a bajhoz. )
1972 -es évben Köfém tanműhelyében dolgoztam ilyen gépen, máshol azóta sem láttam, amit tudok a gépről amire emlékszem, Budapesti Láng gépgyár gyártotta, a konkrét gép cirill feliratos volt, háborús jóvátételként készült, de visszamaradt, mindezt azért írom hova tedd időben... Mi csak láng-nak hívtuk.
Keresek olyan embert aki rendelkezik Nyiregyhazi gyártmányú Mse 250 es esztegával, lenne pár kérdésem illetve keresek hozzá gépkönyvet, aki tud kérem segítsen.
Köszönöm
ab | 735
2021-09-20 18:41:41
[46505]
Valakinek ismerős ez az esztergapad így orsóház alapján? 2.000mm csúcstávolság, magyar nyelvű menet és előtolás táblázat. Nem találok rajta semmilyen egyéb jelzést.
De csak ezért..itt egy kép.. 2010.. A várostábla is kivehető.. Letakartam nehogy megázzon.. Ott volt a közelben..aztán ideköltözött..aztán vissza.. Ha igy nosztalgiázunk az már az öregség jele..
Úgy 25 éve, én is tanulmányoztam annak a "cuki" kis gépnek a magyar gépkönyvét. Azóta is bánom hogy akkor, nem voltam határozottabb, vagy inkább...erőszakosabb.
A másik is létezik csak az aktuális listát kell használni. ( A data törli a régen nem olvasott fileokat, én pedig pótlom, ilyenkor más lesz a letöltő link )
Szia! Német, vagy (és) angol nyelvűt tudok küldeni. Írj ha kell! Üdv!
Banderas80 | 99
2021-09-17 10:42:30
[46491]
Sziasztok!
Valakinek esetleg van elfekvőben Tos MN 80 Magyar nyelvű gépkönyve?
jani300 | 12272
2021-09-17 00:13:08
[46490]
Igen ,néztem a videóit . Valóban nem azért tettem fel hogy ebből tanulni kellene . De abból az esztergából szerintem gép lesz ,ha elkészül a főorsóval ,házzal . Az elszántsága , kitartása tetszik . Azért alapvető forgácsolási ismeretek nélkül nem jutott volna el idáig ,én úgy gondolom .
Erre voltam kíváncsi . Avval a bika főorsóval szerintem nem lesz rossz a felület . Még a főorsó végződésére vagyok kíváncsi . Szinte csak kézimunkával kezdte az egészet .
Érdekesek a módszerei . Kakiból épít várat ,de szerintem ért hozzá . Kíváncsian várom milyen lesz az a főorsó . Láttam hogy kezdte , rengeteg energiát fektetett bele . Olcsóbb akármilyen használt gépet venni ,tudom . De egész jó lett szerintem az az esztergaágy amit csinált .
lkiss | 72
2021-09-07 19:46:51
[46485]
„Ezek szerint érted az írások mondandóját . Én valahogyan nem igen .” Talán mert nem azzal voltál elfoglalva?
Végül is lényegtelen . Gondoltam hogy nem nevesíted . Kezd provokációnak tűnni , legalábbis nekem ez a ceruzahegyező kontra lapkás kés téma . Pláne hogy elárultad hogy van esztergályos ismerősöd !
Alapból nem szeretek leszólni, bántani senkit, főként nem, ha lehettem volna figyelmesebb én is. Még akkor sem, ha gyakorlatilag szorult helyzetében segítségnek gondoltam a vásárlást. Tanultam. Na nem élezést, hanem körültekintést. Tőlem nem fogod megtudni hogy ki volt.
Kíváncsi lennék ki volt . Ügy érzem a hozzászólásokból majdnem mindenki tudását meg tudtam nagyjából ítélni . A furcsa élezésekről legalább tegyél képeket , hátha van aki ,tudja miért olyan De ha feldobnám a talpam és vennél véletlenül az örököseimtől pár vödör csigafúrót , hát sok jött méhből és nem köszörültem át mindet De ! Vannak amiből viszont tanulni lehet , és nem is igen lehet azt kinyomozni sehol , hát azok is méhből vannak ,azokról is lestem el némi butaságot