De csak ezért..itt egy kép.. 2010.. A várostábla is kivehető.. Letakartam nehogy megázzon.. Ott volt a közelben..aztán ideköltözött..aztán vissza.. Ha igy nosztalgiázunk az már az öregség jele..
Úgy 25 éve, én is tanulmányoztam annak a "cuki" kis gépnek a magyar gépkönyvét. Azóta is bánom hogy akkor, nem voltam határozottabb, vagy inkább...erőszakosabb.
A másik is létezik csak az aktuális listát kell használni. ( A data törli a régen nem olvasott fileokat, én pedig pótlom, ilyenkor más lesz a letöltő link )
Szia! Német, vagy (és) angol nyelvűt tudok küldeni. Írj ha kell! Üdv!
Banderas80 | 99
2021-09-17 10:42:30
[46491]
Sziasztok!
Valakinek esetleg van elfekvőben Tos MN 80 Magyar nyelvű gépkönyve?
jani300 | 12257
2021-09-17 00:13:08
[46490]
Igen ,néztem a videóit . Valóban nem azért tettem fel hogy ebből tanulni kellene . De abból az esztergából szerintem gép lesz ,ha elkészül a főorsóval ,házzal . Az elszántsága , kitartása tetszik . Azért alapvető forgácsolási ismeretek nélkül nem jutott volna el idáig ,én úgy gondolom .
Erre voltam kíváncsi . Avval a bika főorsóval szerintem nem lesz rossz a felület . Még a főorsó végződésére vagyok kíváncsi . Szinte csak kézimunkával kezdte az egészet .
Érdekesek a módszerei . Kakiból épít várat ,de szerintem ért hozzá . Kíváncsian várom milyen lesz az a főorsó . Láttam hogy kezdte , rengeteg energiát fektetett bele . Olcsóbb akármilyen használt gépet venni ,tudom . De egész jó lett szerintem az az esztergaágy amit csinált .
lkiss | 72
2021-09-07 19:46:51
[46485]
„Ezek szerint érted az írások mondandóját . Én valahogyan nem igen .” Talán mert nem azzal voltál elfoglalva?
Végül is lényegtelen . Gondoltam hogy nem nevesíted . Kezd provokációnak tűnni , legalábbis nekem ez a ceruzahegyező kontra lapkás kés téma . Pláne hogy elárultad hogy van esztergályos ismerősöd !
Alapból nem szeretek leszólni, bántani senkit, főként nem, ha lehettem volna figyelmesebb én is. Még akkor sem, ha gyakorlatilag szorult helyzetében segítségnek gondoltam a vásárlást. Tanultam. Na nem élezést, hanem körültekintést. Tőlem nem fogod megtudni hogy ki volt.
Kíváncsi lennék ki volt . Ügy érzem a hozzászólásokból majdnem mindenki tudását meg tudtam nagyjából ítélni . A furcsa élezésekről legalább tegyél képeket , hátha van aki ,tudja miért olyan De ha feldobnám a talpam és vennél véletlenül az örököseimtől pár vödör csigafúrót , hát sok jött méhből és nem köszörültem át mindet De ! Vannak amiből viszont tanulni lehet , és nem is igen lehet azt kinyomozni sehol , hát azok is méhből vannak ,azokról is lestem el némi butaságot
Ki mondta, hogy a ceruza hegyező sértés? Épp úgy nem mondta senki, mit ahogy azt sem, hogy te arra lennél irigy. Szakmai féltékenységről volt szó, csak te bizonygattad hogy nem irigyled a ceruzahegyezőt.
Ok ,nem biztos hogy öregebb vagy . Nekem ki van töltve az adatlapon nincsen igazán titkolni valóm . Valóban nem készülék kell fúróélezéshez , elég egy jó szemüveg
De ha már a fúróknál tartunk, akkor csak leírom, amellett hogy én nem voltam kellően körültekintő, egy itteni szakembertől, aki családi okok miatt felszámolta a műhelyét, vettem egy csomó csigafúrót. Na ennyire legyalázott, érthetetlenül "érdekesen" köszörült (elég tapintatos voltam?) fúrókat, még a tőlem elvetemültebb amatőröknél se láttam. Ma sem értem.
Ezt viszont nem olvastam végig ! De kár volt egyáltalán elolvasni ! Azért annyit ... A CERUZAHEGYEZŐ NEM SÉRTÉS ITT ! Elfogadott vicces titulus . Lehet nem ártott volna némileg visszalvasnod ezt a topikot . Lehet nem csak én lennék tudatlan . Na pá !
Nem veszek újat, mert van egy esztergályos ismerősöm és ő megélezi. Egyébként valóban van fúróélezőm, persze nem olyan áruházi beledugós, de sajnos még az sem igazán jó, úgyhogy vén fejjel kénytelen vagyok kézzel köszörülni. Pedig az nekem már elég nagy mutatvány a rossz szememmel. Na persze ne muszáj megöregedni.
Remélem tévedek, de én úgy éreztem, hogy a megvett kínai esztergámmal, (ami tegyük hozzá sem minőségben sem árban nem nagy kunszt manapság) kivívtam egyesek szakmai féltékenységét, sértődöttségét
Félreértettem ? Mi a bánatra lenne erre bárki is itt féltékeny ? Még csak nem is szídta senki ,sőt volt egy videó ami megmutatta hogy használható ! Gyorsacéllal
Jól érezted. A lapka javaslatodat köszönöm, ki fogom próbálni. Egyelőre ezt a készletet vettem megígy legalább késszáraim már vannak. Nekem az a szerencsém, hogy ha megtetszik valami, akkor nem igazán tudnak tőle egykönnyen eltántorítani.
Bocs, még több minden is kavargott a fejemben attól amit itt kaptam, úgyhogy nem kizárt hogy kissé terjengős, kusza lett. De úgy érzem, te is megtaláltad a lényegét. Valójában az lenne a jó, ha mások is megtalálnák, mert szerintem akkor még jobb lehetne ez a fórum.
Ígérem itt be is fejezem, mert távol álljon tőlem, hogy bárki szakmai öntudtába gázoljak, még akkor is, ha szegénynek a szakmájából csak annyi van. Amiért különösen nem áll szándékomban szítani az indulatokat, az az, hogy azokra tekintettel vagyok, akik megértették a problémámat és segítettek is. Ők még akkor sem érdemlik hogy felesleges indulatokat szítsak, ha egyeseknek mindenképp késztetése van a vitriolos edényük rám borítására. Lehet hogy én rosszul vagyok összerakva, de én senkit nem tudok leszólni, ha akár egy bugylibicskával, vagy egy "ceruzahegyezővel" de alkotni, megcsinálni akar valamit. Ha meg sikerül is neki, akkor minden elismerésem. Nem tudom, nem tudhatom, de nekem az az érzésem, hogy sajnos sokan vannak, akik mindenképp elriasztani szeretnének másokat az ő kiváltságos világuktól, csak azt nem értem hogy miért, hiszen legyen az bármilyen ügyes hobbista, úgysem fogja elvenni a szakember kenyerét. Sok mindenre számítottam itt a fórumon (korábbi tapasztalataim alapján. Lecserélődtek a tagok?) de arra végképp nem, hogy a szakmai kioktatás mellet, még stilisztikai kritikát is kapok. Hát így jártam. Azért jól esik hogy még akadnak itt is akik értik a problémáimat és akár segítenek is. És még az adatlapomra se feltétlenül kíváncsiak.
jani300 | 12257
2021-09-06 21:29:14
[46465]
Gyorsacél ... Nincsen szinte olyan kicsi darabja ,amit ne tudnék használni . Bázikussal hegesztve késszárhoz , faxnis nem létező kések helyett . Lincselés előtt a gyorsacél dolgozó részét fogom satuba hegesztésnél ,akár alu betétbe .. Kezdőknek , miért is ? Száz kiló nagyságrendben vannak késeim ,de szinte sosincsen pont megfelelő . Nem vagyok szaki ! Mondjuk haladó hobbistának bevállalom magam Akkor azért csigafúróból is mindig újat vesznek ,netán lapkásat ? Ne tanuljanak meg köszörülni , bánom én . sZÉP ESTÉT MINDENKINEK .Nem vitázni szeretnék csak megérteni azokat akik jogosítvány nélkül profik .
Üdvözöllek ! Néhány gondolatom támadt. Először is többen próbáltak segíteni . Akit szakmai féltékenység gyötör valószínűleg nem is ír . Aki nem szereti a szakmáját abból sosem lesz még rossz szakember sem . Vannak akik sóherségből próbálnak esztergálni , mindenkit szídva ... Na hát itt vannak komoly szakemberek ,nagyjából már tudom is kik , van akivel találkoztam is . A ceruzahegyeződről : irigyli a fene Nekünk "esztergáink" vannak ... No , szép estét ...
Úgy érzem, hogy nagyon találó az írásod és épp ezért az érintetteknek nagyon nem fog tetszeni. A lapkás késre visszatérve - használj ilyen anyagú lapkát metal ceramic inserts. A te gépeden is kiváló felületet fogsz tudni elérni vele. Nagyon jó éltartó, többet kibír mint sok keményfém alapú lapka. Vegyél kis rádiuszút belőle, az kevésbé terheli a gépet. Ha nem leszel vele elégedett, átveszem tőled a megmaradt lapkákat.
Abszolút nem állt szándékomban szakmai vitát nyitni, főként mivel ez egy hobbi fórumként van fémjelezve. Értem, elfogadom a szakik tanultságát, sok éves tapasztalatát, és még valamilyen szinten a szakmai féltékenységét is, hiszen ahhoz hogy legyen mire féltékenynek lenni, hosszú éveket kellet beáldozni, figyelemmel, türelemmel, eltökéltséggel. Mindez teljesen rendben van, csak akkor az egész portált át kellene nevezni, CNC szakmai fórummá, és az ilyen cím alatt megjelenő weboldal köreit még csak véletlenül sem mernék zavarni a hozzám hasonló hobisták, hiszen ki az az őrült, aki amatőrként bemerészkedik a szakemberek oroszlánbarlangjába. Már bocs, de az csak mazochista lehet, hiszen mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja, pillanatok alatt szétszedik, még a hobbi fórumon is. Igaz, ez így kicsit csalás, hiszen az egyszerű halandó azt hiheti, hogy itt lelkes amatőrök segítik egymást, vagy ha meg is jelennek a szakik, azok nem azért hogy lefikázzák, kedvét szegjék a hobistának, akinek esetleg ez egyáltalán nem szakmája, hanem mondjuk pék, villanyszerelő, vagy szobafestő, aki rácsodálkozott és beleszeretett ebbe a tevékenységbe, támogassák, segítsék azon az úton, hogy ő is minél több örömét lelje mondjuk az esztergálásban. Persze itt fölmerül benne a kérdés, hogy lehet hogy nem minden szaki örömmel és élvezettel csinálja amit, hanem beleragadt, ezt tanulta és nincs más alternatívája, ezért valójában azok szapulása, aki örömforrásként, jó kedvvel csinálják ugyanazt, az nekik vörös posztó. Remélem tévedek, de én úgy éreztem, hogy a megvett kínai esztergámmal, (ami tegyük hozzá sem minőségben sem árban nem nagy kunszt manapság) kivívtam egyesek szakmai féltékenységét, sértődöttségét. Amit nem értek, hiszen ha valaki ezt a szakmát űzi, valódi alkotási örömmel, tudással, annak képességével hogy gyakorlatilag egy haszontalan fémdarabból hasznos és pontos fém alkatrészt képes csinálni, annak szerintem örömet kellene okoznia annak, hogy esetleg az ő segítségével erre más is képessé tehető. Visszatérve a kés témájára, csak annyit tudok mondani, mint ami már elmondtam. Biztos hogy nem tudok kést köszörülni. És nem csak azért mert nem tanultam, mert szerintem sokan hiába tanulták, mégsem tudnak. Hanem azért mert nem ez a szakmám, így nálam elegendő annyi tudás, ha az éppen megköszörült kés elvégzi azt a munkafázist, amit kell. Persze ez is relatív, hiszen köszörültem törött fúrószárból furatkést, ami még engem is meglepett, mert azóta számtalanszor újra használt. Persze, én nem tudom hogy melyik a jó lapkás kés, és bevallom, nem is igazán érdekel. Vettem a kínaiaktól néhány készletet, és amire tudom, majd használom. Ha kimegy az éle, eldobom. Természetesen sosem reméltem, hogy minden feladatot meg tudok oldani ezekkel a késekkel, de miért lenne baj, ha kipróbálom őket? Egy szó mint száz, a legkevésbé sem állt szándékomban szakmai vitát nyitni, hiszen mint jeleztem, abszolút nem szakmám az esztergálás, de hozzáteszem, még a fémipar sem. Csak egy egyszerű hobbista vagyok aki élvezi amit csinál, mondjon bárki bármit.
D.Laci | 5456
2021-09-03 18:02:16
[46459]
"Vagy be kell szúrnod 2.5 mm szélességben 2 mm mélyen,... csak köszörülni tudsz, venni nem."
Ha jól emlékszem 1mm-töl bármelyik gyártónál van lapka.
Javarészt egyetértünk. Viszont nem vagyok képzett forgácsoló szakember, véletlen szerencsémnek köszönhetem, hogy volt valaki aki úgy ahogy megtanított kést köszörülni. De így is van, hogy megakadok és akkor megyek kérdezni.
Mondjuk 6 mm átmérőjű sárgaréz rúdból kell készíteni több darab egyformát. Honnan veszel idevaló megfelelő méretű (szélesség, tollhossz, homlokszög) lapkás leszúrókést? Vagy be kell szúrnod 2.5 mm szélességben 2 mm mélyen,... csak köszörülni tudsz, venni nem. Ez csak egy példa. A profi nagygépes esztergályos persze megfelelő arányban használja a lapkás és hss késeket, de az egyedi alkatrészeket gyártók polcán javarészt saját köszörülésű hss késeket találsz.
Előzmény: Szalai György, 2021-09-03 07:48:37 [46453]
Virbo | 1124
2021-09-03 14:24:19
[46457]
Szerintem ketté kéne választani a dolgokat.
Van a szakmabeli forgácsoló, akinek ez a szakmája, adott esetben a pénzkereseti forrása. Általában sok éves tapasztalattal. Ők tudják mi fán terem az esztergakés, tudják is megfelelő helyen/időben jól/hatákonyan alkalmazni a tudásukat. Nem általánosságban írom, ne értsetek félre, de sokuk szerint egy esztergapad 2 tonnánál kezdődik, és a saját köszörült vídia kés a kések csúcsa. Meg ugye a nóniusznál nincs jobb útmérési módszer...
Aztán ott van a hobbista, akinek vagy a lelakott 50 éves gép jut, vagy be tud ruházni egy használt/új kínaira. Mert ugye alternatíva nem nagyon van. A hobbista lehet hogy nem szakmabeli, ellenben lelkes. Őt nem feltétlenül érdekli hogy az adott munkájával negyed annyi idő alatt is lehetne végezni, csupán szeretne sikerélményt. És nem sokkal azután miután üzembe állította a gépét. Igen kicsit sántít a dolog, mert rászánhatta volna az idejét előtte is a forgácsolási tudásának bővítésére, de az ugye nyilvánvaló, hogy ez az a szakma amit egy idő után nem lehet gép nélkül megtanulni sem.
Namost így 2021-ben mikor bármelyik "műszaki" piacon már lehet kapni lapkás késeket (nagyságrendileg 5-6000Ft szokott lenni egy doboz CCMT09 méretű vagy az egyel kisebb) - akár nevesebb gyártótól is - lapka + a szár (legyen mondjuk 7-8000Ft), szerintetek majd a nyers HSS hasábot fogja megvenni elsőnek? Ha nincs köszörűje ott is az egyetlen alternatíva az Obis kettősköszörű... Az alkalmas a gyári köveivel kést köszörülni? Megmondom tapasztalatból, nem alkalmas. Mire nulláról, jobbik esetben videók vagy könyvek alapján, egy használható kést köszörül azokkal a gépekkel elmegy a kedve az egésztől...
Mondjátok hogy lapka és lapka között óriási különbség van. Én nem vagyok lapkamágus de ebben abszolút egyetértek, tapasztalom magam is. De, vajon egy akárhogy megköszörült HSS és egy olcsóbbik vacak kínai lapka között lesz különbség használhatóság szempontjából? Szerintem nem, a HSS is fogni fogja a gépet, sőt az éle is kimegy, és a lapka se lesz túl ideális. Mire a hobbista ráérez, megtanulja hogy is kell forgácsolni, vajon mi az optimálisabb választás? Egy általa vacakul megköszörült HSS ami adott esetben nyom is, és folyton megég az éle mert "toljaneki mint állat" tapasztalat hiányában, vagy egy keményfém lapka amivel legalább be tudja fejezni a munkáját? Sőt az utána következőt is. Na igen, néha lepattan a hegye, de sokkal-sokkal később mint ahogy a HSS kitompul. Illetve ha a lapka pattan/megég ott a saját köszörült kés is tönkremegy. A lapka sokkal jobban tolerálja a kezdeti bénázásokat.
Én továbbra is állítom hogy az elején, amikor az ember próbálkozik, tehát nem gyakorlottan, nem a munkahelyén, hanem otthon a családtól "lopott" idejében próbál valamit csinálni igenis alternatíva egy lapkás kés, mert azzal ott azonnal tud "alkotni". Ha meg kib...a a kés hegyét fordít rajta egyet...
Aztán innen megint kétfelé ágazik szerintem a dolog, van aki megreked ezen a szinten. Jobbik esetben belátja hogy az a lapka nem annyira fengshui és próbál tanácsot kérni. Esetleg tapasztaltabb szakitól/baráttól akitől kap tippet milyen lapkát is kellene keresnie. És van aki fejlődni/tanulni akar. Van már némi tapasztalata hogy az a kés valamiért mégsem annyira jó mert mondjuk már egy kis fogástól is belassul a tokmány, vagy a felület nem olyan mint szeretné. És elkezd utánamenni, kérdezni, tanulni, próbálkozni. De ebben az esetben sem érzem igazi alternatívának az "általános célú HSS" kés használatát, van ezer féle jó lapka is, hiába nem az optimális körülmények között forgácsolnak, mégis jól működnek. Az egyedi kések nyilván más kategória, azokat nem lehet megkerülni ha nem szenvedni akar az ember, ezt aláírom.
Egyébként megelégedéssel használom a kínai alu lapkát vashoz, megszakított felületű öntvényhez, borotva éles és elég éltartó is ha az ember kitapasztalja a határait. És hát ugye nem szóltam neki hogy vasat vág... Ja néha kitompul, lepattan ha bénázok, de hát kb 150Ft egy éle szóval pontnemérdekel. A spéci köszörült késeimre meg vigyázok mint a kincsekre, de sajnos néha elmorzsolódik egy könnycsepp hogy megint nem "úgy" sikerült újraélezni mint előtte...
szabo jankó | 413
2021-09-03 10:53:26
[46456]
Egyet értek veled. Nekünk azt tanították, mondták hogy az esztergályos szakma a késköszörüléssel kezdődik . Persze hogy egyszerűbb betenni egy szerelt kést de nagyon sok eset van amikor köszörülni kell mert mindenhez nincs szerelt kés és a hobista nem vesz meg annyiféle drága kést. Nem beszélve arról hogy a lapkák igen drágák és egy rossz mozdulattal a kukába lehet küldeni .
És ráadásul nem is az szokott lenni a probléma hogy elkopik ... Na de a témánál maradva ... Himi humi "dumálós " szakokhoz is kell egyetem . De egy igen komoly , veszélyes szakmát bárki űzhet ... Ne legyen esztergálás , forgácsolás ... Nézzünk példának egy láncfűrészt . Ha meg is ússza valaki a berántást ,attól még simán rádöntheti a fát a házra ... De 111 ...
Kézügyesség, jó szem, türelem és nem kevės anyagi forrás szinte minden hobbihoz elengedhetetlen.
Azért egy kés megköszörüléséhez nem kell akadémiai végzettség de még egy fél emberöltő sem.
Egy-egy 175-ös piros v. fehér illetve szürke kővel el lehet érni a jòl használható kategóriát.
Szokták mondani hogy a kés az esztergálás lelke de ugyanúgy el lehet vérezni maga a kés vagy anyag befogásán, a vágòsebesség vagy az előtolás helytelen megvalasztasan, de még a műveleti sorrenden is.
A kerámia lapkák nagyon kemény edzett anyagokhoz valók. Stabil gépet nagy fordulatszámot igényelnek, hagyományos gépen folyamatosan nem lehet ezeket használni.
Viszont tény hogy ma már vannak borotva éles például aluhoz való lapkák, ezekkel is lehet kísérletezni. Egyébként a lapkák sem örök életűek, ráadásul pár doboz bolti áru lapka vetekszik egy hobbi gép árával.
Előzmény: Szalai György, 2021-09-03 07:48:37 [46453]