Az a vízóra nagyon jó ötlet, csak nekem most macerás lenne beépíteni, most tettem be egy szakaszoló csapot, és szét kellene hozzá szedni újra, kazánt leemelni, ami 80 kg, de lehet, hogy előbb-utóbb én is rakok be egyet.
Bosszant, hogy én szerintem nálam a keringés úgy érzem nem lehet gond, mert 28-as rézcsövön jön a kazánból, 22-essel folytatódik, végül 18-as a gerinc, és csak a radiátorokhoz megy 15-ös rézcső. És amit kivágtam darabot, szinte semmi szemét nem volt benne, csak egy kis enyhe elszíneződés a visszatérő rézcső falán.
A YouTube videóban látható Impulzusos levegőadagolásos mosás mindenképpen jó dolognak tűnik, lehet, hogy érdemes volna megcsinálni házilag nekünk is, 2 baros levegővel meglökdösni a mosóvizet, valamit biztos segítene. (valahol hallottam, hogy 2 baros levegővel történt az impulzusos mosás)
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2017-11-10 07:08:53 [35634]
Metattila | 94
2017-11-10 21:56:50
[35648]
Üdv! Valaki tud esetleg magyar nyelvű szakirodalmat a fémipari hántolásról?
Uraim, valaki meg tudná mondani hogy a HTD-3M szíjnál mit jelent a HTD jelző, miben más mint sima 3M szíj? Köszönöm
Amatőr | 2184
2017-11-10 12:43:24
[35641]
Sziasztok! Tudja valaki hogy az Item PS 4-15 lin kocsival mi kompatibilis? Esetleg beszerzési forrás? Köszi!
Törölt felhasználó
2017-11-10 12:16:16
[35640]
A rozsdamaróként elhíresült szer is részben foszforsavat tartalmaz ami a rozsdát vas-foszfáttá alakítja ami így már nem pereg nem morzsálódik mert egy jóval szilárdabb keményebb anyaggá alakult. Egyes alapozófestékekben is van foszforsav, vagy reaktív foszfor vegyület, de ezeket a felkenés után ha megszáradt se szabad azonnal fedőréteggel borítani. Kell neki hőmérséklettől függően 12-24 óra a foszforsav átalakulásához, vagy annak távozásához a bevonatból. Szerintem vízköre ecetsav ! Csak egy a bibi vele, hogy töményen már +10 °C megfagy ! Mindig szívtunk mert gőzzel olvasztgattuk mikor meghozta a hidegebb időben a teherautó. Ezt adják a mosás végén az utolsó öblítéshez a ruhákhoz, lepedőkhöz mint lug semlegesítés. Aztán nem vakarózik az ember mint egy rühös Anno volt is valami lug "égési" baleset mikor a mezeket nem öblítették rendesen és a pályán beleizzadtak. Nem csoda mikor a fekáliás programon a vegyszer adagoló 3 grammot mosószert nyomot 1kg ruhához. A kis gépbe ment 200kg száraz ruha !
A letobb gondot a csapviz okoza a rendszeredben (gázas a csapviz) ez elen nemtudsz mit teni zárt redszerbe ahol alapbol kicsire van méretezvea tágulási! Mert alapbol a legföbb probléma ott van pl 100l csapvizböl 70...80c párszol melegitve lesz kb 90l (gázas) nyi ezt a zárt redszeres nem igazán tudja kövezni a viztérfogat csökenés ezt ugylátod hogy eresztene a rendszered valahol mert visszaesik idönkén a rendszerben a nyomás az uj feltöltt vizmenyiségel de csak vizmenyiség csöken a felszabadult gázok miat ezt rátöltésel tudod korigálni!
jani300 | 12257
2017-11-10 08:00:00
[35637]
Az aprítékégetős rendszerem mint írtam nekem sem keringet rendesen . De idén csak egy fél órás próbaüzem volt még . Kombinálva van gázkazánnal is , tavaly jól működött , az előremenő és a visszatérő közti hőlépcsőt szoktam tapintással "mérni" . De most ha belegondolok ,lehet csak töltenem kell a rendszerre , alagsorban van a kazán ,fent nem is hallgattam . Nem ott vagyok . nem fűtök még ott .
jani300 | 12257
2017-11-10 07:50:00
[35636]
Szerintem elég a mosógép szivattyú . A grundfos sem szállíthat többet , nem kockáztatnám .
Ja és a vízóra ( termikus okok miatt ) a kazán alatti visszatérőben van
ANTAL GÁBOR | 4642
2017-11-10 07:08:53
[35634]
Írtam hogy beépítettem egy vízórát a meghekkelt rendszerembe . Nos a legegyszerűbb indikátornak tartom ( és teszi is a dolgát -de azt később) Én úgy indulok hogy direktbe kötöm a keringető szivattyút ( egy wagó kattíntás ) Aztán minden külső parancs nélkül elindítom ( az égő nem kap gázt stb tehát nagy baj nem lehet ). Kattogva indul és légtelenítek . Ki be kapcsolgatom és mindaddig csinálom amíg nem szörcsög . Akár 10 perc is eltelhet . Az automata légtelenítőt nagy ívben kidobtam a kukába ( mert az utó- boncolás kimutatta hogy rossz volt ) Ha fogy a víz a rendszerből akkor utánatöltöm Nemrég csináltam és azt vettem észre hogy mindaddig amíg a tágulásiban nem növeltem föl a nyomást 2 bárra nem volt tökéletes .( nálam a tágulási is hekkelt mert kint lóg egy magas ponton és a gázoldalon is van manométer és korrekt töltőszelep ( pneumatikus cuccokból lett csinálva és több éve kifogástalanul működik ) No és a vízóra : ha minden sikeres akkor stopperral megmérem a térfogatáramot és megjegyzem . Miért? Mert mostanában azt veszem észre hogy kissé lecsökkent ,vagyis valami szutyok csökkenti a keresztmetszetet . Most készülök egy monstre mosatásra
Szerintem jó a keringtetés, és sajnos a legnagyobb sebességen sem javul a kazán hangja, most próbáltam. Megfogom nézni a szivattyút, ha leállítom a fűtést.
A rendszert elég hamar felfűti, ezért nem lehet olyan rossz a keringés.
Köszönöm a tanácsokat mind kettőtöknek.
Megpróbálom a meleg vizes mosószeres mosást, de gondolom valami hatékonyabb szivattyú kellene.
Egy Grundfos szivattyúval megkeringtetném a meleg mosószeres vizet valószínű az is jobb lenne mint a mosógép szivattyú, csak a savat nem tudom merjem-e ráküldeni?
Tedd nagyobb fokozatra , próbára legalább ,segítenie kell . Volt hogy csak ennyi baja volt egy gázkazános rendszernek . Nem tudták ott fogadni a betegeket a nagy hidegekben . Mindent légtelenítettem ,ott akartam hagyni , de annyira elkeseredett volt a főnővér hogy visszamentem , a szivattyún egy fokozatemelés megoldotta a problémát Pedig ment már évek óta De a dugulásnak is a hőlépcsőt kellene emelnie az előremenő és a visszatérő közt . Nem tud átáramlani megfelelő mennyiségű víz . Vagy csak nem volt kilégtelenítve rendesen a kazántest , az is egy lehetőség !
Azt mondja a kollégám, hogy ő először átszokta mosni mosogatószeres vízzel. Majd jó átöblíti.
Házilagos melegítés: Először átöblíted forrásba levő vízzel, felmelegíted a vasat. Majd belerakod a savat és adagolsz hozzá forróvizet. Nem szoktam használni foszforsavat így én nem ismerem a hatását. De sósavat, salétromsavat, forrasztott lemezes hőcserélőnél nem használunk.
A szivattyú nyomóoldala menjen a kazánba , és mehet folyamatosan a szivattyú . Azért a kazán keringető szivattyújába is belenéznék . Ha grundfos akkor nagyon egyszerű szétszedni . Csak az imbusz csavarokat kell kiszedni . Nagy a szám , de az én apríték égetős vegyesemnél is túl nagy volt a hőlépcső a próbaüzemnél . Kézzel adagoltam ,mert valószínűleg szakadt a csigamotor mágneskapcsolójának a tekercse .De nem keringet rendesen ,pedig megy a szivattyú a legnagyobb fokozatban . Mindha Gábor is azt írta volna nemrég ,hogy nem keringett rendesen a rendszere első indulásra .
Grunfos szivattyú van, keringeti rendesen igaz a legkisebb fokozaton megy, de csak 1,5 métert kell neki emelni. Még gravitációsan is megy, persze nem annyira mert a szivattyú is korlátozza az áramlást.
A szivattyú folyamatosan megy a legkisebb fokozaton. Gondoltam, hogy amikor fűt a kazán akkor egy fokozattal nagyobbra állítom, be már az sem segít a kazánnak.
Köszönöm a hozzá szólásokat a témához szf és Jani.
Most egy mosógép szivattyújával keringtettem. A kazán leeresztő csövén menet a szivattyúba, az nyomta egy 5 literes kannába, amiből újra folyt vissza a kazánba, de nem ment folyamatosan a szivattyú és nem fűtött volt a foszforsav.
Most beépítve meglehetne próbálni újra, a kazánégőjével fellehetne melegíteni is. A foszforsavtól jobb lenne a citromsav? Lehet, hogy nem a vízkő, hanem a leülepedett szutyok a gond, már nem tudom, hogy merre induljak el, de kellene lépni, mert zavar a hangja a kazánnak.
jani300 | 12257
2017-11-09 23:01:31
[35626]
Meg a távfűtés vize télen nagyobb nyomású mint a hálózati víz . Ott is kussolni kellett ,mikor kiderült hogy lyukas a hőcserélőnk ...
Talán tíz év után derült ki hogy telepítéskor rossz helyre kötötték a gázmotor höcserélő kondenzvezetékét a kazánházban(csatornába) . Na ott durván 10 milla kezelt vizet számoltam (lehet évente) . A lukadásokat hagyjuk . Ott rám is szólt a főgépész hogy jó lesz ha befogom De mentségére legyen mondva , mindig kereste hova tűnhet el a sok víz
Nincs mit feladni . Salétromsavat és a nátronlúgot az élelmiszeripar a CIP berendezések segítségével üzemszerűen a technológiai vonalak tisztítására használják. Ezeken a helyeken a vizet köbméter számra melegítik fel 140fokra .Evvel "sterilizálják" a vonalakat. Gondolhatod mi vízkő képződések vannak.
Vagy légkompresszorok hőcserélőkön keresztül előmelegítik a kazán tápvizet. Borzasztó pazarlások mennek mivel nincs megfelelő mennyiségű visszatérő kondez emiatt folyamatosan pótolják.
lehet a csőátmérő és a vízkő közti összefüggés pontatlan. De, ha hajlandó vagy utazni szívesen meghívlak egy ilyen műveletre. Stopperrel, kamerával stb.
Jó , volt hogy a gőzkazán tápvíz csövét ki kellett fúrni , mert nem ment bele a tápvíz , rendben . De 4-5 centit tuti nem szed le 4óra alatt ! Pláne hogy 5 centivel el is dugult a százas cső . A Palitól már megszoktam a nagyotmondást , de ez nekem nem hihető ,bocsi .
igen de a lemezeket összekötő csövekbe rakódik le legelőszőr. Már vágtam szét ott ahol lassú az áramlás ott vésni lehet a vízkövet. A lemezek közt nagyon gyorsan "kiolvad" a vízkő savazáskor. De a cső és lemez találkozási pontokon sajnos órák kellenek.
A vízkövesedés szempontjából az csak jó hogy nem lett a víz cserélgetve . Azt szerintem teljesen ki lehet zárni hogy száz liter víz eltudja vízkövesíteni ezt a kazántestet . Ha még a mi jófajta kemény vizünk is . A gyári vízkötelenítő készülék egy nyitott tartályból keringeti a tisztító folyadékot csak a hőcserélőn át , és a tartályba folyik vissza az anyag . Van rendes keringetés , a szivattyút nézted ?
jelenleg is tisztítunk hőcserélőket. Egy kis előtét tartályba kb100L-es bekeverjük a citromsavas vizet majd egy krp50-es szivattyúval keringtetjük a hőcserélőben. Persze a visszatérőág megy vissza a tartályba. Gőzzel vagy gázrózsával melegítjük közel 50fokosra. 4-5cm-es vízkövet 4-5óra alatt hozza le. Ha ph mérő gyengeséget mutat akkor cseréljük a folyadékot.
prinx | 203
2017-11-09 21:25:45
[35604]
Üdv kevésnek találom a fordulatot az előtoláshoz képest meg gondolom valamilyen szinten kopott a szerszám. Probáld meg 3500 fordulat 300-350 tolással. Én azt ajánlom hogy max 0.1-0.2 élenkénti előtolási sebességgel számolj. A te paramétereid alapján 31.4 vágó sebesség és 1.15 élenkénti előtolási sebesség van. Vagy nem írtad el a fordulatot? Remélem tudtam segíteni... Üdv H.Attila
Egyszerre lefúrod a 36-39 mm-t vagy közben visszahúzod a szerszámot ? ( mert az segítene) Gondolom gyorsan akarsz haladni. Ha visszahúznád akkor az emulzió bele tudna folyni a furatba .Hűtene és kenne
szia, szerintem ugyan az a szitu mint plexi marásnál, sok lehet a fordulat és nagy az előtolás, melegszik a szerszám és ráragad a forgács, óvatosan fogd meg a fúrószárat hogy melegszik-e akkor amikor ráragad a forgács
Nem nagyon cserélgetem a vizet, egyszer raktam fel egy új radiátort. Ott volt egy kis víz után pótlás, mondjuk legrosszabb esettben kapott 30-40 liter friss vizet. Az egész rendszert 60 literre saccolom 5 radiátor és 12 literes kazán. Lehet, hogy fejtetőre kellene fordítani a kazánt és úgy mosni lehet, hogy jobban kijönne a szutyok.
Ennek a kazánnak akkora a csatlakozás keresztmetszete, hogy nem lehet tudni, hogy áramlik-e rendesen mindenhol benne a víz mert folyik mint álltat belőle ha mosom.