Sajnos, a saját magyar nyelv gépkönyve, nem tartalmaz ábrát erre vonatkozóan. Feltételeztem, hogy a motorról való levétel hasonló, mint az E400-ról. Remélem sikerülni fog! Üdv!
Szia! Szinte biztos,hogy elöl le kell bontani a hajtóműház elülső burkolatát,és csak az után van lehetőséged lehúzni a szíjtárcsát,mert nagy a valószínűsége,hogy a házon belül is a motor tengelyen biztosítva van a nagy ház,(Csapágyazás)egy körmös anyával,zéger gyűrűvel. Kérhetek majd képeket,még nem találkoztam ilyen kialakítással. Köszönöm,remélem tudtam segíteni.
ÜDV!SEGÍTSÉGET SZERETNÉK KÉRNI! E400 SZERETNÉK A MOTORBA CSAPÁGYAT CSERÉLNI CSAK MEGAKADTAM AZ ÉKSZÍJTÁRCSA LESZEDÉSÉVEL!!! ÖTLET VALAKINEK! ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!!!
Végre sikerült vennem esztergát! Sok gond miatt elengedtem a 16k20 és az ee-500-01!De lett belőle egy e400m1000! Remélem ezt a típust is ismeri valaki jól mert a jővőben lehet hogy lesz pár kérdésem!!!A sok segítségett meg mégegyszer köszönöm az említett tipusokhoz!
Ezt épp most néztem . Amikor az ember jól eltalálja egy ilyen kés köszörülését , és a 630 as gépben viszi mint a vajat , na az egy élmény . De persze minek pöcsölni köszörülgetéssel ,cserélhető lapkás kés azt jóvan És még marad is egy szép darab hulladék .
sufnituning | 3475
2021-11-11 00:19:22
[46605]
Szalagfűrészhez való kerekeket tudok pl. felszabályozni, vagy felnit, vagy bármit, még ha semmi értelme se lesz, de azt nagyon felszabályzom.
"Ja most jut eszembe, vettem pár éve egy gumiszerelő gépet, azt szeretném átalakítani karusszelesztergává." Jujj... Mit szeretnél megmunkálni azon az "újdonsült" karuszelen?
Ja most jut eszembe, vettem pár éve egy gumiszerelő gépet, azt szeretném átalakítani karusszelesztergává. ott is elforog az 1 méter, magasságban meg csúccsal megtámasztom még a szintén 1 m es anyagot. Szerintem fél tonnát bőven rá tudok majd pakolni.
Én még tanuló koromban a Vörös Csillag gépgyárban, ahol a Rába Steigereket (most nem tudom, jól írtam-e a nevét) gyártották egyszerre 2 karusszelen dolgoztam, ahol 500 mm magas anyagokat is meg lehetett esztergálni. Daruval mozgattuk az alkatrészeket.A műszak végére több köbméter forgácsot is gyártottam.
Ezt így nem értem . Azonos átmérő dupla hossz . Például . De hát hosszút illik bábozni . De csak arra gondoltam hogy a karusszel inkább tárcsa alakú anyaghoz való , persze szép nagyhoz .
picit talán olyan mint "jégen spárgázni". Ha nincs megtámasztva mindkét oldalról addig mész le míg reped valami Csúcsos megtámasztás esetén felesbe oszlik a teher (+/-forgácsolóerő) - gondolom...
Igen, azt nem írtam, de nyílván csúccsal / bábbal támasztva.
A rövidebb nagy átmérőjű darabokra karusszel ok. De pl adott egy 220 as átmérőjű 1000 hosszú buga azt csak meg kéne tudni esztergálni egy sima egyetemes esztergán (mondjuk ennek a súlya a 300kg..) és ezzel speciel a karusszelesek elhajtanak.
Nem akarnék okoskodni , de az átmérő ,hossz arányt meg kellene említeni . Van háromezres csúcseszterga is . Ugyan azzal a főorsóházzal mint egy 1500 as . Nem merném vitatni a tudásod , meg hát a gépkönyv a mérvadó .
A nagyobb tömegű darabokat karusszel esztergán illik megmunkálni, én 100 kg nál nagyobbat nem raknék fel, azt is csak támasztva, a főorsócsapágyak nem díjazzák a nagy súlyt.
Szervusztok, Szeretném megkérdezni a tapasztalatokat mekkora tömegű darabot lehet E400-on még megmunkálni. Elvi a kérdés, nem akarom a gépet gyilkolni, csak elnézegettem az ausztrál fickót, és ott ami befér és elforog az mehet. EU400 említ 300 kilót, E400 gépkönyvek semmi. Kiváncsi lennék milyen határeseteket láttak a fórumtársak. (érdekel mi az amit még kibír a technika)
Kicsit ehhez kapcsolódik, hogy ha pár száz kiló még jó akkor adott esetben pár 10 kilóval nehezebb tokmány miért nem ajánlott?
Üdv: Tamás
Szerelő | 131
2021-11-09 06:04:20
[46586]
Ahhoz hogy elinduljon megoldás lehet a frekvenciaváltó. Viszont a 3x16A en azzal sem lehet a gép teljesítményét maximálisan kihasználni Ezek a gépek nagy tömegű alkatrészek megmunkálására lettek kitalálva. Egy kisebb motorral, vagy egy lekorlátozott frekvenciaváltóval viszont elvesztik ezt az előnyüket.
Igen, megoldás. Nem emlékszek mekkora a motor a 16K20-on 7,5 vagy 10 kW? Valaki biztos megmondja majd. Lehet még frekiváltó mellett is érdemes kisebb motort rátenni, mert olcsóbb kisebb frekiváltó kell hozzá.
A 3x16A nem reménytelen Kuplungos gépet lehet csillag/deltában indítani, lágyindítót használni, vagy soros induktivitással indítani. A 16K20 hoz elég egy 4kW-os motor, ez elindulhat direktbe is, ha más nagy fogyasztó nincs a 3x16A-on.
Üdv. Igaza van Lacibácsinak. Alaposan meg kell nézni a gépet megvétel elött. Ebben elektromos kuplungok és fék van. A lamelák kopása/megégése előfordulhat. Elektromosan macerásab mint a vörösproletár Viszont utángyártott alkatrészeket és kuplung lamelákat lehet venni hozá. Az elektromos szekrényt meg kell nézni, mert az alkatrészek igénybevétele nagyobb mint a vörösproletáré A 750-es csúcstávú súlya 3,3 tonna Alapból 10 Kw a főmotorja és Y/D az indítása.
Jó az EE sorozat is, ebben sincs kis motor. Azt vedd amelyik jobb állapotban van. Mert a felújítás, ágyköszörülés, nagyon drága és macerás, és nagy szakértelmet kíván. Ha esetleg nehezebben tudod az állapotát megítélni, érdemes segítséget kérni valakitől aki tapasztalt. Motorcsere esetén, meghagyhatod a gyári kialakítást, és egy közdarabbal lehet az új motort felszerelni. Talpas motornál egy vastagabb lemezt lehet tenni, peremesnél egy tárcsát. Így eladásnál észrevétlenül vissza lehet alakítani. Hány amperod van?