végálások milyen álapotban vanak alap helyzetbe NC (alapban zárva) ? szoftveresen kapcsold ki a végálásokat és az estopot is ugy reagál e a vezérlö a mach3 jelenlétére... Lehet vakami hülye végálás kapcsolo vagy velük kapcsolatban lévö vezeték szivat!
Sziasztok! Sikerült megoldani a múltkori pico drive rejtélyt, 3-ból már 2 tengely mozog! A Z tengelynél viszont egy újabb probléma lépett fel! Találkozott már valaki hasonlóval? Mi lehet az oka? Mechanikusan nem feszül az érintett tengely!
1. Alaphelyzetben mikor nem csinál semmit a gép
2. G0 Z10 parancs kiadása után, ezt csinálja
Köszi!
Tommyboy200 | 11
2018-01-13 17:21:59
[36410]
Ügy hogy a programban nem számolja a lépteket. Nyomom a reset gombot de nem engedélyezi. Ugyan úgy villog. Valami olyamsmit ír ki hogy ellenőrizzem a tengelyek pozícióját. De azóta semmit nem ír ki. Csak villog a reset gomb.
Olyan problémával fordulok hozzátok amelyet sehogy sem tudok megoldani. Ami nap vettem egy 6 tengelyes cnc vezérlő kártyát mach3 támogatással és kaptam hozzá leírást is ami alapján beállítottam a mach3 progit de nem akarja vezérelni a programban a tengelyeket. A mach3 látja a kártyát mert ha széthúzom kiír valami error üzenetet. Jelenleg magába próbálom tesztelgetni/ ismerkedni a programmal és a kártyával motor és motorvezérlő nélkül. Lehet ez a gond? Vagy roszúl állítom be a programot? Nem tudom. Ha valakinek van ilyen kártyája és segítene nekem azt megköszönném. A vezérlő kártya neve NWEM Novusun.
Üdv: Tamás
PITU | 303
2018-01-13 15:18:33
[36407]
ez jól hangzik csak az inkcape nem nyitja meg a cdr-t
cdr= Corel Draw A program simán tud DXF-re menteni. CDR- formában azért töltik fel, hogy szerkeszthető maradjon kinek kinek a szájíze szerint. Szerintem a legtisztább megoldás telepíteni egy COREL DRAW-ot.
több a cnchuszár fórumtárs által feltöltött cdr-ed ugyan ezt tapasztaltam :
a cdr-ből szeretnék dxf-t csinálni nekem nincs olyan progim ami egyből tudja először a libreofice-val csinálok pdf-t aztán a pdf-ből dxf-t ( inkscape)
a végeredmény : a kontúrok nem egy vektorból állnak , a vektorok végei nem érnek össze és sok vektor duplázva van vagy rálóg a másikra , ami csak akkor látszik ha egyesével kijelölöm a kontúr szakaszokat.
ez máskor nem probléma simán javítható egy kis (sok) munkával
de most pl: a szív alakú díszdoboz kontúrja 381 vektort tartalmaz ......
hol hibázok ?
svejk | 33156
2018-01-13 11:24:44
[36401]
Mach3Mill.xml feltéve ha nem adtál másik nevet a konfigurációnak. Mach1lic.dat-ot se felejtsd el átvinni.
Köszönöm az infót erre nem gondoltam! Azért érdeklődöm mert régen megvolt, de sajna már nem találom sehol.Valaki csinált hozzá olyat amin Y->A tengely volt. Ha megnézed a képet nincs B tengelyes sehol (legalább is nekem nincs olyan sem.Akkor értelemszerűen átraknám B tengelynek a forgatót.
Sziasztok! Van valakinek esetleg olyan post procija Artcam 2011-hez ami 4 tengelyt-forgatót Y irányban is tudja generálni? Model master 4axis rotary (Y->A) valami ilyesmi kellene Úgye alapból csak X->A van..
Köszi!
Törölt felhasználó
2018-01-12 19:41:01
[36393]
Spirálban marva nem csökkenti. Maróra megadott teljes előtolási sebességgel halad, csak a max fogási mélységet veszi alapul Pass Depth. Például ha kört marsz akkor egy körbejárásra fogja elérni a megadott Pass Depth értéket kezdésnél és nem szöszmötöl a befúrással. Utána már minden körbejárásnál ezzel az értékkel választ le anyagot a megadott mélységig.
És a rámpázás alatt kell csökkenteni az előtolást? Vagy ugyan azzal a sebességgel menjen, mint amit a normál előtolásra kalkuláltam? (pontosabban nem én, hanem a program)
Ezt ismeri valaki? Mennyire lehet készpénznek venni az értékeket, amit kiszámol?
Az aminek egy éle beér középig lehet befúrásos módszerrel is használni. A másik típust csak rámázva vagy az anyag széléről kezdve a marást lehet. Viszont hiába a center él nem fog úgy belemenni az anyagba mint egy fúró és a rugalmasabb gépvázakat képes bemozgatni. Ennek lehet marótörés is az eredménye főleg kisebb szerszámoknál. A központban a forgácsolási sebesség zéró bármekkora fordulat is van. Ezért ajánlom inkább a rámpás módszert.
Na most ebbe kicsit belekeveredtem. Az én maróm, ha jól értem, akkor a másik fajta kialakítás, mert ott a 3 élből egy beér középig. Akkor az ilyet inkább függőlegesen, vagy inkább ramp-ban küldjem bele?
Előzőleg kimaradt a NEM szócska, pontosan nem center éles a maró. Nem az élességére utaltam, inkább az él kialakításra. Alábbi kép erős túlzással mutatja miről beszélek.
Amúgy hiba center él gyengébb mechanikánál rángatni fogja mikor szimpla befúrással megy az anyagba. Ilyenkor látni a kész darabon is ott nagyobbat visz, azaz belemar a kész darabba.
Ha nincs intenzív hűtés a puha, lágy alu marásakor, akkor elő fog még fordulni. A múltkoriban alu szegecseket szúrkáltam le esztergán, amikor nem nyomtam eléggé a hűtővizes "maci" hasát, akkor ráragadt az alu a késre.
Igen éles, és ramp-ban küldtem bele, csak a ramp alatt 100-al ment. Egyet már sikerült elérni a maróval, jól elvágtam vele az ujjam, ahogy a nagyobb darabokat piszkáltam le róla. Na ez majd segít, hogy kellően mélyre menjen az élmény, nehogy legközelebb megint ilyen baklövést kövessek el
Azon a szétkent marón nem látni, de ha center éles akkor az anyagba ne egyenesen enged be, hanem használd a ramp funkciót. Kevésbé masszív vagy alu vázas gépen is érdemes így használni. Ilyenkor a nagyobb sebességgel tudod az anyagba belemeríteni a szerszámot és nem rángatja és töri mint mikor szimplán csak a Z nyomja bele.
Köszi, igyekszem majd erre jobban figyelni a jövőben. Az lehetett a baj, hogy még nem ismerem elég alaposan a V Carve-ot, és a szerszám beállításnál a a feedrate-nek beállítottam az 1000mm/min-t, de a "Plunge rate"-et 100mm/min-en hagytam, ami aztán menet közben hosszú másodperceken keresztüli belassulást okozott. Szinte biztos, hogy ott kente szét...
Az előtolás kis mértéke. Ha tud anyagot "harapni" a maró éle, akkor az hűti is mindjárt, viszont a fordulatonként egy fogra eső pár ezred mm-nyi fogás, csak egy rákenődő réteget okoz. Annyira nem finom a maró éle, hogy század alatti forgácsot bírjon leválasztani, így túrja maga előtt az anyagot.
Jogos felvetés, csak még a hűtővizes rendszer nincs kiépítve... Eddig amúgy sok mindent sikerült szárazon is kimarni, nem tudom, ezt miért kente most így el.
sziasztok valakinek tapasztalata erről a nyomtatóról? Tanulás szintjén érdekelne.
DZ-CNC | 186
2018-01-11 19:55:59
[36376]
Soha nem is próbáltam a cigit, szóval ez nem fenyeget, de köszi a figyelmeztetést Van itthon lefolyó tisztító is, akkor azzal kezdem.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-01-11 19:54:09 [36375]
ANTAL GÁBOR | 4685
2018-01-11 19:54:09
[36375]
Akár sav akár lúg . ha cigizel , akkor fogd vissza magad . A fejlődő hidrogén cérnavékonyságban emelkedik mert kb 14 szer könnyebb a levegőnél ( és ugyancsak szeret robbanni )
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-01-11 19:50:09 [36374]
ANTAL GÁBOR | 4685
2018-01-11 19:50:09
[36374]
Én is a Csuhés módszerét javasolnám annyi kiegészítéssel hogy "nagyobb ágyút vetnék be " konkrétan nátrium vagy káliumhidroxidot , No és azt hol lehet kapni ? Hideg zsíroldó ( az izraeli ) ill a lefolyótisztító
A mottó : az alumínium az amfoter elem ami egyaránt oldódik lúgokban és savakban de a marót azért nem savaznám ( a halogénsavak nem támadnák meg) de utána nagyon aktív az acél és meg fog rozsdásodni
DZ-CNC | 186
2018-01-11 19:45:14
[36373]
Vissza felé? Nem, elég amatőr vagyok még, de azért nem ennyire Pedig már korábban martam ezzel a maróval, nem ugyan ezt az anyagot, de szintén húzott ALU rúd volt az is, akkor szépen vitte. Lehet, hogy az volt a baj, hogy a normál marásra ugyan 1000mm/min-t adtam meg, de a merítés alatt csak 100-at. Lehet, hogy akkor kente fel? Vagy ekkora különbség lehet a húzott anyagok minősége között? Köszönöm a tippeket, sósav van itthon, kezdem azzal, aztán meglátjuk. Keményfém maró amúgy.
Hmm a nagyját le lehetne csipegetni fogóval, majd a maradékot meleg trisós vízben talán fel lehetne oldani, de kell egy próba nehogy a marót is megegye. Ez csak ötlet, magam nem próbáltam még.
Az ezüst nitrát megkezdi az alu oxid rétegét ami ezután levegőn folyamatosan oxidálódik és rövid időn belül elfogy. ezüstnitrátot (lápisz-t) ha jól tudom még lehet kapni gyógyszertárban (vízben feloldod és belemártod az alut.)