Este 5 után biztosan megjelennek majd a hozzászólók nagy számban. Hogy előre elkerüljük a vitát, a korábbi hozzászólásomban a mágnest azért oda tettem, mert nem akartam szétvágni az állórészt. A helyes az lett volna, ha a mágnest így teszem (l. csatolmány)
Ehhez viszont vissza nem fordítható átalakítást kellett volna csinálni, amit nem akartam, mert egy tesztért nem érte volna meg.
A mágnes oldalsó jelenléte is hozott létre olyan parányi fluxusnövekedést, ami bebizonyította, hogy a külső gerjesztés növelése (mezőerősítés) valóban csökkenti a fordulatszámot, ha a betáp feszültsége változatlan.
"Villamos gépek" fejezet 297.oldal alfejezetek: Az egyenáramú motor szerkezete és működése 302.o (mint bevezető a következő két alfejezetbe) Gerjesztési megoldások 303.o Az univerzális motor 306.o
Úgy van a rendszerezés: A) Külső gerjesztésű kefés motor a.1) Párhuzamos gerjesztésű kefés motor a.2) Soros gerjesztésű kefés motor (más néven univerzális motor)
A fűrész szerintem univerzális motor, nem kéne idekeverni. A hatás ellenhatásról gondolom (Newton) hallottál. A PM mágnes az egyik pólus a másikat a tekercsek gerjesztésével hozzuk létre.
Szalai György! Szerintem azt írja a lent nevezett jegyzet, hogy a mágnesesfluxust (mezőt) állandómágneses motor (PM) esetén NEM lehet gyengíteni, mert az állandó mágnesek fixen fel vannak mágnesezve. Míg a külső gerjesztésű DC motoron a gerjesztőárammal ill. rövidrezárt forgórészű (aszinkron vagy más néven indukciós) motor vektoros vezérlésekor a mágnesfluxus változtatható.
Hogy még jobban MEGKEVERJEM AZ URAKAT itt egy példa másik példa: Ha van egy külső gerjesztésű DC motorom (kefés), amin a gerjesztőtekercs sorba van kötve a motor fő tekercsével (típikus Whirpool mosógépmotor, vagy flex, kézi körfűrész, porszívó motorja)
Induláskor nagy az áram. Ahogy nő a fordulatszám, üresjárásban csökken az átfolyó áram. Mivel a gerjesztő tekercsen is csökken az átfolyó áram (sorba vannak), a mező gyengül. Ennek hatására a motor még nagyobb fordulatszámot vesz fel, mely csökkenti az áramot. Ez egy önmagába visszatérő folyamat, aminek az eredénye, (terhelés nélkül) hogy a motor akkora fordulaton jár, hogy a mechanika esetleg tönkremegy. Ha teszek rá terhelést, akkor üresjáratban valahol abbahagyja a fordulátszám végtelenig emelkedését.
Itt megölnek egy terhelés nélkül járó mosógépmotort:
Vettem egy Bosch asztali fa leszabó körfűrészt (kép lent). 7-es lassító áttéttel hajta a motor a tárcsát, kb 5000RPM fordulatszámot mértem a vágótárcsán üresjáratban. A motor tehát 5000*7 = 35.000 RPM-mel forgott. Ezen a sebességen a tengely két végén lévő görgős csapágyak ellenállása már annyira nagy, hogy a rendelkezésre álló feszültség nem tud több gyorsítási munkát végezni, a fordulatszám beáll.
A következő kisérletet végeztem ezután otthon: Triakos 230V-os teljesítményszabályzóval potméterrel szabályoztam a bemenő jelet. A szabályzó után diódahíddal egyenirányítottam, és azt kapcsoltam rá a körfűrészre (kiiktattam a lágyindítót). A fordulatszám max állásban ugyanannyi maradt. Ez bizonyítja, hogy lüktető egyenárammal is ugyanolyan feltételekkel működik.
Ekkor kibontottam a műanyag házat, és két nagy neodyum mágnest tapasztottam rá (móriczkarajz lent), hogy előmágnesezze az állórész két pólusát. Az eredmény az lett, hogy picit kb 2% csökkent a fordulatszám. Előnyösebb lett volna valahol bemarni az állórész elektroacéljáb és úgy beilleszteni a mágneseket, akkor biztosan erősebb lett volna a fordulatszám csökkenés, de aztán idő és kedv hiányában abbahagytam a kísérletezést.
Előzmény: Szalai György, 2018-02-21 06:00:58 [37131]
Bencze András | 1042
2018-02-21 14:48:02
[37140]
Van-e valakinek tapasztalata abban, hogy vasbetonban (hálózott) kb 6 cm mélyen lévő árnyékolt kábelt hogyan lehet megtalálni. (nem fúráskor szeretném megtalálni)
LittleSV | 841
2018-02-21 14:01:31
[37139]
Mert rosszul csináltad! Postással egyből malterozva rakatni kellett volna :D
Ja, mint amikor kéményt rendeltem, aztán felhív az ügyintéző, hogy holnap küldi a postával. -??? -csókolom, félreértés lesz, nekem egy komplett kémény rendelésem van önöknél, ami vagy 4 raklapnyi. - igen, természetesen komplett viszi a postás.
Aztán tényleg a postás hozta, igaz, ha nem vagyok otthon, sose rakta volna le, mert ketten alig bírtuk odébb pájszerolni a raklapokat. Ráadásul pájszer sem volt neki, csak egy lapátja
Kérdésem az volna, hogy 50 - 60 kiló közötti vertikál fejet hogyan tudok postáztatni Magyarországon? A GLS csak 40 kg-ig szállít. Valakinek valamilyen ötlete?
Tiger03 | 29
2018-02-21 12:48:16
[37134]
Sziasztok! Esetleg tudna valaki segíteni, hogy is kell ezt beállítani a madh3-ba. Köszönöm!
Törölt felhasználó
2018-02-21 11:56:51
[37133]
J-Steel-nek igaza van abban, hogy a mezőgyengítéses üzemmód az aszinkron motorhajtásoknál is létezik.
jani300 | 12272
2018-02-21 09:17:59
[37132]
A reluktancai elvét említi , de itt nagyon hiányosak az ismereteim ,nem merek beleszólni De úgy van ahogy írod .
Előzmény: Szalai György, 2018-02-21 06:00:58 [37131]
Szalai György | 9537
2018-02-21 06:00:58
[37131]
Az én olvasatomban, a 6. oldalon állandómágneses, (vagyis PM szinkronmotor) mezőgyengítéséről ír, nem pedig rövidrezárt forgórészű motorról. Vagy mit nem értek?
"A frekvencia is valószínűleg arányosan emelkedik." No szerintem ez a félreértés lényege , ha ez elsőre kiderül én biztos nem írtam volna ebben a témában .
Itt kell feladnom De a jegyzetből is érteni vélem amiről itt írsz . A névleges fordulat 2,5 szeresre emelésénél mi történik a frekvenciával (legyen vezérlőimpulzus szám akár) ez nem derül ki számomra . A mezőgyengítést a feszültségszint emelése nélküli fordulatszám emelésre használják ezt vélem érteni a dologból ... De a frekvenciát emelni kellene ,vagy mégsem ? A nyomaték , fordulat , teljesítmény összefüggés világosnak tűnik . Akár válaszolnod sem kell,mert valószínűleg nem fogom érteni . De érdekes a téma , van egy irány merre érdemes utána olvasni . Az hogy mit értek belőle ,nem releváns annyira ...
Nem a fékezés, hanem ahogy a BME jegyzet írja, az aszinkron (indukciós) motor sebességének kiterjesztésére van kitalálva.
Mondok rá egy példát: Van egy hajtóművem amire gumiszalagot (hevedert) tekerek fel. (Gondolj olyan szőnyegszélességűre) Meg van adva a vevői specifikációban, hogy mekkora a tengely amire feltekerem (min átmérő) és mekkora a legnagyobb bála (max átmérő), és mekkora húzóerő legyen a hevederen. Továbbá mekkora sebességgel legyen továbbítva (gyártási sebesség)
Ilyenkor két kritikus pont van a rendszerben: A legkisebb átmérőn elérni a gyártási sebességet A legnagyobb átmérőn a megadott húzóerőt (nyomatékot létrehozni)
A nyomatékvéltít úgy tervezzük, hogy a legnagyobb átmérőn kis fordulatszám mellett legyen elegendő a nyomaték. (nagy áttét - ami a kis átmérő nagy fordulatszámának kárára nem növelhető végtelenségig) Most nem fejtegetném tovább, de a lényeg: Kisebb teljesítményű motort építünk be nagyobb áttételű nyomatékváltóval, és kis átmérőn (ahol a rövid erőkar miatt kisebb nyonatek elégséges) mezőgyengítéssel túllépjük a motor nominális (névleges) fordulatszámát akár 2,5 szeresére. Tehát egy 1450RPM névleges motor esetén ez akár 3600RPM is lehet.
Pl. a Lenze előszeretettel használ aszinkron motort szervó pozicióban. Csak a vezérlésen múlik, illetve s moci seggén lévő általában resolveren ami a rotorhelyzetet adja.
Sajnos nem készültem fel a témából. Nagy részét németül tanultam az egyetem után. De ma este nem vállalkozok részletesen továbbadni.
Talaltam viszont egy egyetemi jegyzetet: A PDF 6. oldalán a lap alján "4. Sebességtartomány kiterjesztése, mezőgyengítés". PDF Link Budapesti Műszaki Egyetem
jani300 | 12272
2018-02-20 21:11:06
[37122]
" nominál fordulat " Megnéztem még a jelentését is . De nem egyértelmű . Ezt kéne tisztázni mire értette . Lehet a műszaki nyelv változik , átvesznek általunk nem ismert (értelmezhető) új , idegen kifejezéseket ?
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-02-20 20:44:53 [37121]
Na most akkor egyszerűen kérdezem , mert csak így értem Az általad említett módszerrel a frekvencia és a póluspár által meghatározott fordulatszám fölé pörgethető a motor ? Asszinkron jellegű motorra gondolok a kérdésben . Ott tartok műszakilag hogy a szinkron fordulat szlippel csökkentett értékéig pörgethető . Nem kételkedem , csak akkor változik a tudomány és érdekes is .
Pedig de... enkóder-visszacsatolásos üzemben működik, tessék utánanézni.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-02-20 19:28:32 [37110]
J-Steel | 1721
2018-02-20 19:56:20
[37113]
Megint személyeskedünk. Te vagy már a második a fórumon, aki ilyen megjegyzést tesz. Ez valami hungarikum?
Frekvenciaváltónál vektoros módban lehetőség van a rotor pozíciójának meghatározására (vagy a tengelyen lévő encoderrel, vagy háromból két vezetéken az áram pillanatnyi értékét mérve). A vektros szabályzó által létrehozott háromfázisú jel két összetevőt tartalmaz: Egy elektromotoros és egy gerjesztő összetevőt. Utóbbi azért felel, hogy a forgórész mindig fel legyen mágnesezve, az elektromotoros pedig a tulajdonképpeni forgatónyomatékot hozza létre végzi.
Most nincs időm végignézni, de valahol itt beszélt a Texas Instruments szeminárumán az előadó mérnök: Youtube link időbélyeggel
Ha úgy vesszük hogy ez valóban így van amit fent és korábban leírtam, akkor egy ugyanúgy gerjesztett forgórész nagyobb fordulaton nagyobb feszültséget indukál. A frekvenciaváltó DC köztes köre azonban limitált mondjuk 600V. Ha a motor nagyteljesítményű, akkor előfordulhat, hogy nagyobb fordulatra van szükségünk a névleges nyomatéknak csak a töredékére lenne szükségünk. Ekkor mezőgyengítést alkalmazunk, tehát csökkentjük a forgórész fluxusát. Mi a mezőgyengítést előszeretettel használjuk Siemens S120-as frekvenciaváltó szériánál/motoroknál.
hostya | 3111
2018-02-20 19:53:25
[37112]
Eddigi hozzászólásai alapján én is erre a következtetésre jutottam...
"Nincs valami elírva az adatlapodon ?" ====== Pedig ott van.. "sárgán-feketén:" Végzettség: Villamosmérnök
appeter | 49
2018-02-20 19:31:41
[37111]
Üdv mindenki Adva van egy Elco 3RGM 90-50/1 tip motor. Úgy tünik, hogy ez állandó mágnesű forgórészes motor.Egy hűtőagregát ventilátorát hajtja.Csapágyat kellene cserélni. Régebben mintha olvastam volna olyant,hogy ha ilyen (vagy hasonló)motorból a forgórészt kiszerelik a mágnesmező meg- gyengül, csökken a teljesítmény. A kérdés az, hogy a forgórészt kivehetem-e az állórészből károsodás nélkül. Köszönettel: Péter
ANTAL GÁBOR | 4681
2018-02-20 19:28:32
[37110]
Mezőgyengítés aszinkron motornál ?? nekem újdonság Az aszinron motor fordulatszámát a póluspárok száma és a freki határozza meg . Nincs valami elírva az adatlapodon ?
Létezik egyébként rövidre zárt forgórészű szervo motor is. Ez számunkra hobbycnc-seknek nem érdekes, de azért érdemes megemlíteni.
A rövidre zárt forgórészű motor (angolból indukciós motor) nagy előnye, hogy mivel nincs benne mágnes, nagyobb fordulaton nem keletkezik az armatúrán olyan nagy visszaható feszültség. A nominál fordulat felett mezőgyengítéses módban lehet elég sokáig pörgetni.
10 évvel ezelőtt az egyetemen mutatták be azt a motort, amelyben a forgórész nem is tartalmazott vasat, csak műgyantával kiöntött rézvezetéket, a kisebb súly (tehetetlenség) miatt szuper volt a gyorsulása. Álló helyzetben sajnos soha nem lesz akkora nyomatéka mint egy állandó mágnesesé, de vannak olyan applikációk, ahol pont erre van szükség.
Kelepeisz Lajos | 3558
2018-02-20 18:39:35
[37107]
Az lehet, sőt biztos hogy félreértettem! Picit utána olvastam már amit találtam, az AC szervomotor mágneses forgórészű aminek köszönhetően széles sebességtartományban szabályozható, és minden tartományban nagy nyomaték érhető el, emelet akár 6000f/per fordulton is működtethető.
Ja most látom, az a második "nem", tehát ezt akartam írni:
Nem tudom, miért hozod fel te is ezt a rövidrezárt forgórészű motor típust, hiszen ezek eleve aszinkron motorok (az AC szervo meg szinkron), és nagy többségük nem rendelkezik egy szervomotor alap tulajdonságaival.
Nem tudom, miért hozod fel te is ezt a rövidrezárt forgórészű motor típust, hiszen ezek eleve aszinkron motorok (az AC szervo meg szinkron), és nem nagy többségük nem rendelkezik egy szervomotor alap tulajdonságaival.
Mellesleg amit írtam a kérdésedre az a DC kefés szervo motorokra is vonatkozik, csak ma már kezdik ezeket elfelejteni, pedig sok előnyük is van a "buta" AC szervo motorhoz képest.
Amikor AC szervo motort mondasz, a permanens mágnesesre gondolsz ugye? Rövidre zárt fórgórészű nem lehet, mert az nem tudna elég nyomatékot kifejteni álló helyzetben.
Egy 1.5 Nm tartónyomatékú encoder visszacsatolás nélküli magasabb minőségű léptetőmotoros hajtásból max. ~100 - 125 W hasznos P hozható ki. Így minden olyan AC szervo motor, ami minimum ekkora P-t tud, kiváltja. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy más áttétel viszonyok mellett kell az AC motort használni, valamint ég és föld a pillanatnyi túlterhelésre adott válasza a két hajtástípusnak az AC szervo előnyére.
Nem tudom hogy van-e létjogosultsága, de megkérdezem, egy 1.5Nm-es lépetőmotort mekkora teljesítményű AC szervó tudja kiváltani, nézegettem egy ilyen szervó adatait, de legalább 3 féle nyomatéki adat vann. Lennétek kedvesek felhomályosítani?