Elég érdekes a történet, még ma este elvileg kiderül valami egy máűsik szakértő is véleményt fog formálni. Majd elmesélem hogy folytatódik.
Annyt megnéztünk rajta, hogy a főtengely jeladó jó, a szikra előállító is trafó is jó, megvan a szikra is, Benzin is van benne, tehát nem üres a tank, e csövön is elmegy odáig stb.
Egy Opel Astra 1.4, nem indul, nem megy már, megnézték egy autószerelőnél az lett tán a baja elvileg, hogy nincs benne már kompresszió stb. lehet besült valami szelep stb. ilyesmik.
Azért tudunk filózni ezen a mezőgyengítésén a szinkron motornak . Van fogalmad mekkora plusz (ingyen) energia az ha csak két és félszeresen túl bírnám pörgetni a frekvencia által meghatározott fordulaton ? (GENERÁTOR ÜZEM ) Már bontom is ki az AC szervóból a féket
Este 5 után biztosan megjelennek majd a hozzászólók nagy számban. Hogy előre elkerüljük a vitát, a korábbi hozzászólásomban a mágnest azért oda tettem, mert nem akartam szétvágni az állórészt. A helyes az lett volna, ha a mágnest így teszem (l. csatolmány)
Ehhez viszont vissza nem fordítható átalakítást kellett volna csinálni, amit nem akartam, mert egy tesztért nem érte volna meg.
A mágnes oldalsó jelenléte is hozott létre olyan parányi fluxusnövekedést, ami bebizonyította, hogy a külső gerjesztés növelése (mezőerősítés) valóban csökkenti a fordulatszámot, ha a betáp feszültsége változatlan.
"Villamos gépek" fejezet 297.oldal alfejezetek: Az egyenáramú motor szerkezete és működése 302.o (mint bevezető a következő két alfejezetbe) Gerjesztési megoldások 303.o Az univerzális motor 306.o
Úgy van a rendszerezés: A) Külső gerjesztésű kefés motor a.1) Párhuzamos gerjesztésű kefés motor a.2) Soros gerjesztésű kefés motor (más néven univerzális motor)
A fűrész szerintem univerzális motor, nem kéne idekeverni. A hatás ellenhatásról gondolom (Newton) hallottál. A PM mágnes az egyik pólus a másikat a tekercsek gerjesztésével hozzuk létre.
Szalai György! Szerintem azt írja a lent nevezett jegyzet, hogy a mágnesesfluxust (mezőt) állandómágneses motor (PM) esetén NEM lehet gyengíteni, mert az állandó mágnesek fixen fel vannak mágnesezve. Míg a külső gerjesztésű DC motoron a gerjesztőárammal ill. rövidrezárt forgórészű (aszinkron vagy más néven indukciós) motor vektoros vezérlésekor a mágnesfluxus változtatható.
Hogy még jobban MEGKEVERJEM AZ URAKAT itt egy példa másik példa: Ha van egy külső gerjesztésű DC motorom (kefés), amin a gerjesztőtekercs sorba van kötve a motor fő tekercsével (típikus Whirpool mosógépmotor, vagy flex, kézi körfűrész, porszívó motorja)
Induláskor nagy az áram. Ahogy nő a fordulatszám, üresjárásban csökken az átfolyó áram. Mivel a gerjesztő tekercsen is csökken az átfolyó áram (sorba vannak), a mező gyengül. Ennek hatására a motor még nagyobb fordulatszámot vesz fel, mely csökkenti az áramot. Ez egy önmagába visszatérő folyamat, aminek az eredénye, (terhelés nélkül) hogy a motor akkora fordulaton jár, hogy a mechanika esetleg tönkremegy. Ha teszek rá terhelést, akkor üresjáratban valahol abbahagyja a fordulátszám végtelenig emelkedését.
Itt megölnek egy terhelés nélkül járó mosógépmotort:
Vettem egy Bosch asztali fa leszabó körfűrészt (kép lent). 7-es lassító áttéttel hajta a motor a tárcsát, kb 5000RPM fordulatszámot mértem a vágótárcsán üresjáratban. A motor tehát 5000*7 = 35.000 RPM-mel forgott. Ezen a sebességen a tengely két végén lévő görgős csapágyak ellenállása már annyira nagy, hogy a rendelkezésre álló feszültség nem tud több gyorsítási munkát végezni, a fordulatszám beáll.
A következő kisérletet végeztem ezután otthon: Triakos 230V-os teljesítményszabályzóval potméterrel szabályoztam a bemenő jelet. A szabályzó után diódahíddal egyenirányítottam, és azt kapcsoltam rá a körfűrészre (kiiktattam a lágyindítót). A fordulatszám max állásban ugyanannyi maradt. Ez bizonyítja, hogy lüktető egyenárammal is ugyanolyan feltételekkel működik.
Ekkor kibontottam a műanyag házat, és két nagy neodyum mágnest tapasztottam rá (móriczkarajz lent), hogy előmágnesezze az állórész két pólusát. Az eredmény az lett, hogy picit kb 2% csökkent a fordulatszám. Előnyösebb lett volna valahol bemarni az állórész elektroacéljáb és úgy beilleszteni a mágneseket, akkor biztosan erősebb lett volna a fordulatszám csökkenés, de aztán idő és kedv hiányában abbahagytam a kísérletezést.
Előzmény: Szalai György, 2018-02-21 06:00:58 [37131]
Bencze András | 1033
2018-02-21 14:48:02
[37140]
Van-e valakinek tapasztalata abban, hogy vasbetonban (hálózott) kb 6 cm mélyen lévő árnyékolt kábelt hogyan lehet megtalálni. (nem fúráskor szeretném megtalálni)
LittleSV | 841
2018-02-21 14:01:31
[37139]
Mert rosszul csináltad! Postással egyből malterozva rakatni kellett volna :D
Ja, mint amikor kéményt rendeltem, aztán felhív az ügyintéző, hogy holnap küldi a postával. -??? -csókolom, félreértés lesz, nekem egy komplett kémény rendelésem van önöknél, ami vagy 4 raklapnyi. - igen, természetesen komplett viszi a postás.
Aztán tényleg a postás hozta, igaz, ha nem vagyok otthon, sose rakta volna le, mert ketten alig bírtuk odébb pájszerolni a raklapokat. Ráadásul pájszer sem volt neki, csak egy lapátja
Kérdésem az volna, hogy 50 - 60 kiló közötti vertikál fejet hogyan tudok postáztatni Magyarországon? A GLS csak 40 kg-ig szállít. Valakinek valamilyen ötlete?
Tiger03 | 29
2018-02-21 12:48:16
[37134]
Sziasztok! Esetleg tudna valaki segíteni, hogy is kell ezt beállítani a madh3-ba. Köszönöm!
Törölt felhasználó
2018-02-21 11:56:51
[37133]
J-Steel-nek igaza van abban, hogy a mezőgyengítéses üzemmód az aszinkron motorhajtásoknál is létezik.
jani300 | 12257
2018-02-21 09:17:59
[37132]
A reluktancai elvét említi , de itt nagyon hiányosak az ismereteim ,nem merek beleszólni De úgy van ahogy írod .
Előzmény: Szalai György, 2018-02-21 06:00:58 [37131]
Szalai György | 9490
2018-02-21 06:00:58
[37131]
Az én olvasatomban, a 6. oldalon állandómágneses, (vagyis PM szinkronmotor) mezőgyengítéséről ír, nem pedig rövidrezárt forgórészű motorról. Vagy mit nem értek?
"A frekvencia is valószínűleg arányosan emelkedik." No szerintem ez a félreértés lényege , ha ez elsőre kiderül én biztos nem írtam volna ebben a témában .
Itt kell feladnom De a jegyzetből is érteni vélem amiről itt írsz . A névleges fordulat 2,5 szeresre emelésénél mi történik a frekvenciával (legyen vezérlőimpulzus szám akár) ez nem derül ki számomra . A mezőgyengítést a feszültségszint emelése nélküli fordulatszám emelésre használják ezt vélem érteni a dologból ... De a frekvenciát emelni kellene ,vagy mégsem ? A nyomaték , fordulat , teljesítmény összefüggés világosnak tűnik . Akár válaszolnod sem kell,mert valószínűleg nem fogom érteni . De érdekes a téma , van egy irány merre érdemes utána olvasni . Az hogy mit értek belőle ,nem releváns annyira ...
Nem a fékezés, hanem ahogy a BME jegyzet írja, az aszinkron (indukciós) motor sebességének kiterjesztésére van kitalálva.
Mondok rá egy példát: Van egy hajtóművem amire gumiszalagot (hevedert) tekerek fel. (Gondolj olyan szőnyegszélességűre) Meg van adva a vevői specifikációban, hogy mekkora a tengely amire feltekerem (min átmérő) és mekkora a legnagyobb bála (max átmérő), és mekkora húzóerő legyen a hevederen. Továbbá mekkora sebességgel legyen továbbítva (gyártási sebesség)
Ilyenkor két kritikus pont van a rendszerben: A legkisebb átmérőn elérni a gyártási sebességet A legnagyobb átmérőn a megadott húzóerőt (nyomatékot létrehozni)
A nyomatékvéltít úgy tervezzük, hogy a legnagyobb átmérőn kis fordulatszám mellett legyen elegendő a nyomaték. (nagy áttét - ami a kis átmérő nagy fordulatszámának kárára nem növelhető végtelenségig) Most nem fejtegetném tovább, de a lényeg: Kisebb teljesítményű motort építünk be nagyobb áttételű nyomatékváltóval, és kis átmérőn (ahol a rövid erőkar miatt kisebb nyonatek elégséges) mezőgyengítéssel túllépjük a motor nominális (névleges) fordulatszámát akár 2,5 szeresére. Tehát egy 1450RPM névleges motor esetén ez akár 3600RPM is lehet.
Pl. a Lenze előszeretettel használ aszinkron motort szervó pozicióban. Csak a vezérlésen múlik, illetve s moci seggén lévő általában resolveren ami a rotorhelyzetet adja.
Sajnos nem készültem fel a témából. Nagy részét németül tanultam az egyetem után. De ma este nem vállalkozok részletesen továbbadni.
Talaltam viszont egy egyetemi jegyzetet: A PDF 6. oldalán a lap alján "4. Sebességtartomány kiterjesztése, mezőgyengítés". PDF Link Budapesti Műszaki Egyetem
jani300 | 12257
2018-02-20 21:11:06
[37122]
" nominál fordulat " Megnéztem még a jelentését is . De nem egyértelmű . Ezt kéne tisztázni mire értette . Lehet a műszaki nyelv változik , átvesznek általunk nem ismert (értelmezhető) új , idegen kifejezéseket ?
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-02-20 20:44:53 [37121]
Na most akkor egyszerűen kérdezem , mert csak így értem Az általad említett módszerrel a frekvencia és a póluspár által meghatározott fordulatszám fölé pörgethető a motor ? Asszinkron jellegű motorra gondolok a kérdésben . Ott tartok műszakilag hogy a szinkron fordulat szlippel csökkentett értékéig pörgethető . Nem kételkedem , csak akkor változik a tudomány és érdekes is .
Pedig de... enkóder-visszacsatolásos üzemben működik, tessék utánanézni.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-02-20 19:28:32 [37110]
J-Steel | 1721
2018-02-20 19:56:20
[37113]
Megint személyeskedünk. Te vagy már a második a fórumon, aki ilyen megjegyzést tesz. Ez valami hungarikum?
Frekvenciaváltónál vektoros módban lehetőség van a rotor pozíciójának meghatározására (vagy a tengelyen lévő encoderrel, vagy háromból két vezetéken az áram pillanatnyi értékét mérve). A vektros szabályzó által létrehozott háromfázisú jel két összetevőt tartalmaz: Egy elektromotoros és egy gerjesztő összetevőt. Utóbbi azért felel, hogy a forgórész mindig fel legyen mágnesezve, az elektromotoros pedig a tulajdonképpeni forgatónyomatékot hozza létre végzi.
Most nincs időm végignézni, de valahol itt beszélt a Texas Instruments szeminárumán az előadó mérnök: Youtube link időbélyeggel
Ha úgy vesszük hogy ez valóban így van amit fent és korábban leírtam, akkor egy ugyanúgy gerjesztett forgórész nagyobb fordulaton nagyobb feszültséget indukál. A frekvenciaváltó DC köztes köre azonban limitált mondjuk 600V. Ha a motor nagyteljesítményű, akkor előfordulhat, hogy nagyobb fordulatra van szükségünk a névleges nyomatéknak csak a töredékére lenne szükségünk. Ekkor mezőgyengítést alkalmazunk, tehát csökkentjük a forgórész fluxusát. Mi a mezőgyengítést előszeretettel használjuk Siemens S120-as frekvenciaváltó szériánál/motoroknál.
hostya | 3097
2018-02-20 19:53:25
[37112]
Eddigi hozzászólásai alapján én is erre a következtetésre jutottam...
"Nincs valami elírva az adatlapodon ?" ====== Pedig ott van.. "sárgán-feketén:" Végzettség: Villamosmérnök
appeter | 49
2018-02-20 19:31:41
[37111]
Üdv mindenki Adva van egy Elco 3RGM 90-50/1 tip motor. Úgy tünik, hogy ez állandó mágnesű forgórészes motor.Egy hűtőagregát ventilátorát hajtja.Csapágyat kellene cserélni. Régebben mintha olvastam volna olyant,hogy ha ilyen (vagy hasonló)motorból a forgórészt kiszerelik a mágnesmező meg- gyengül, csökken a teljesítmény. A kérdés az, hogy a forgórészt kivehetem-e az állórészből károsodás nélkül. Köszönettel: Péter
ANTAL GÁBOR | 4642
2018-02-20 19:28:32
[37110]
Mezőgyengítés aszinkron motornál ?? nekem újdonság Az aszinron motor fordulatszámát a póluspárok száma és a freki határozza meg . Nincs valami elírva az adatlapodon ?
Létezik egyébként rövidre zárt forgórészű szervo motor is. Ez számunkra hobbycnc-seknek nem érdekes, de azért érdemes megemlíteni.
A rövidre zárt forgórészű motor (angolból indukciós motor) nagy előnye, hogy mivel nincs benne mágnes, nagyobb fordulaton nem keletkezik az armatúrán olyan nagy visszaható feszültség. A nominál fordulat felett mezőgyengítéses módban lehet elég sokáig pörgetni.
10 évvel ezelőtt az egyetemen mutatták be azt a motort, amelyben a forgórész nem is tartalmazott vasat, csak műgyantával kiöntött rézvezetéket, a kisebb súly (tehetetlenség) miatt szuper volt a gyorsulása. Álló helyzetben sajnos soha nem lesz akkora nyomatéka mint egy állandó mágnesesé, de vannak olyan applikációk, ahol pont erre van szükség.
Kelepeisz Lajos | 3530
2018-02-20 18:39:35
[37107]
Az lehet, sőt biztos hogy félreértettem! Picit utána olvastam már amit találtam, az AC szervomotor mágneses forgórészű aminek köszönhetően széles sebességtartományban szabályozható, és minden tartományban nagy nyomaték érhető el, emelet akár 6000f/per fordulton is működtethető.