Vizet szoktam belefagyasztani a csőbe és akkor nem roppan. Persze van egy minimális hajlítási sugár, amit jelen esetben csak próbával tudod meg. Ilyen vékony csövet kézzel ráhajlíthatod egy satuba fogott általad elképzelt rádiuszú huzalszögre.
Kíváncsi lennék a silcagel, amit a vásárolt tárgyakhoz mellékelnek kis zacsiban (hogy elnyelje a nedvességet), az vajon ellátná-e a szerepet a réz hajlításakor?
A silcagél tud olyat hogyha melegítjük, akkor vizgőzt ad le és zsugorodik, míg egyszer csak egy barna pici pont lesz. Én teletölteném a rezet, bedugóznám, elvégezném a hajlítást, majd melegítenék. A gömb kristályok alakja sajnos nem segít, de valami darálóféleségen lehetne a silcagélt picit őrölni.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-03-09 20:01:10 [37297]
jani300 | 12257
2018-03-09 23:44:34
[37310]
Netes kép , az enyém csak ez a típus . A hajtómű motorral és a hajtott kerék bizonyosan hiányzik . Levegővel emel sűlyeszt . Sajnos hosszabb szalagjaim vannak . Majd meglátom mi sül ki belőle .
Én is szívtam egyszer vele, nem jól van a feliratozása a panelnek. Egy korábbi verzió paneljára építették az újabb áramkört. Vissza lehet nézni a nyákon a driverig a fólia útvonalát, átdugni a madzagot, aztán akkor működik. Mindjárt megkeresem neked a jó megoldást, úgy emlékszem, valahová elmentettem.
Arduino Uno + CNC hield 3.0 + GRBL összeállításban a végállás kapcsolókat be lehet kötni egyáltalán?
Akár hogyan próbálkozok a végállás kapcsolók nem állítják meg a mozgást.
jani300 | 12257
2018-03-09 22:05:55
[37303]
Ezek a fűrészek megbízhatóak voltak , érdemes ilyet felújítani ,javítani ?
zozo | 5519
2018-03-09 20:17:41
[37302]
Én tudnék neked segítségül egy veszprémi fickót Úgy remeg a keze, hogy a 10 literes vödrös festéket fél perc alatt felkeveri. Nem tud vizet inni, mert mire a szájához ér a pohár, 90%-a kilötyögve. Egyedül a féldecis pohár nem remeg a kezében, fogalmam sincs, azt hogyan csinálja
Előzmény: Szalai György, 2018-03-09 20:03:18 [37298]
Csuhás | 6722
2018-03-09 20:15:06
[37300]
Igen! Köszönöm!
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-03-09 20:01:10 [37297]
zozo | 5519
2018-03-09 20:12:32
[37299]
Én 2-es rézcsövet úgy hajlítottam, hogy esztergáltam egy "kötélcsiga" szerűséget. A görgőárok belső íve (1 mm) rádiuszos és az árok szélessége pont 2mm volt. Fontos, hogy mélyebb legyen az árok, mint a cső átmérő fele. Szépen görbült bele a cső, egy próbát megérne nagyobb átmérővel is.
Hogy a belső hajlítási sugár kisebb lehessen, ahhoz többet kell nyúlni a cső falának a külső íven. Közben a csőfal a külső íven elvékonyodik, esetleg ki is szakad, vagy nem marad eléggé nyomástartó. Ezért a kanyarokhoz lehetőleg vastagabb falú rézcsövet választanék és biztos kilágyítanám a hajlításhoz igénybevett szakaszon. Hajlítás után újra keményre hőkezelném. A kicsi ívű hajlításhoz ezt a módszert szokás használni, mert az adja a legkomplexebb támogatást a csőnek.
Motor tengelyében még sincs menet, de gyorsan rákötegeltem egy darab lézervágott 10mm-es lemezt. Sajna csak 950-es fordulata van ennek a régi mocinak és ez bizony kevés. Tehát a motor kilőve, asszem ha szükséges lesz rásegíteni, akkor a rezgőcsiszoló vagy a gumikalapács lesz a megoldás. Próbatestet csinálok majd természetesen, sosem állok így neki semminek, hogy nem tudom mire számítsak.
Na, befejeztem ezt a gyantás dolgot, legközelebb az eredménnyel jövök.
Nagyon kis rádiusznál a behorpadás/kilapulás szinte elkerülhetetlen. A szükséges méretű hengeres anyagra rögzíts két alátétet a cső átmérőjének megfelelő távolságra. Ezek közé hajlítsd a csövet, így nem tud annyira deformálódni mint szabadon.
Előtte mindenképpen lágyítsd ki a hajlítandó részét. Sötét vörösre felizzítás után hideg vízbe dobod...
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-03-09 19:43:31 [37290]
Csuhás | 6722
2018-03-09 19:43:53
[37291]
Nehéz a homokot ilyen kis belső átmérőjű csőben összetömöríteni, inkább valami gyantával kellene kiönteni a hajlítás idejére, az biztosan hézagmentesen kitöltené a csövet. Persze a buborékokat ki kell rázogatni belőle. ( Egy hogyan készült filmben hasonló esetben vizet fagyasztottak a csőbe. )
Én eddig csak rögzítésre , kiöntésre használtam . Arra gondolsz hogy absz " vízbe " állított tálcát kiöntök gyantával és így hozok létre egy ( puha) síkot ? Ha adalékolom akkor javulhat a keménység , kompenzálható a hőtágulás , a zsugor , de akkor szerintem meg kell munkálni
Nyilván lehetne hozzá spéci hajlító szerszámot csinálni. De ha csak néhány hajlításról van szó, én kipróbálnám "őseink" módszerét. Megtölteném száraz finom homokkal a csövet majd a végeinek ledugózása után megfelelő rádiuszú köracálra hajlítanám (pl. csigafúró szárra). A homok elvben megakadályozza a cső megtörését, horpadását. Ha sikerül a "mű", kompresszorral ki lehet a homokot fújni belőle.
Egy kérdés . nem tudom mersz e őszintén válaszolni Alkalmaznál gyantát síkmarás helyett ? Nekem borsódzik ettől a hátam . Maradi vénember vagyok ,be kell látnom .
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-03-09 19:08:59 [37284]
Kis átmérőjű réz csövet (D4 és D6) szeretnék hajlítani kb 45° és 120° között a legkisebb rádiusszal. A kérdésem, hogy lehetne megoldani a lehető legkisebb rádiuszal való hajlítást?
A képen látható rádiusz már nagyon nagy.
ANTAL GÁBOR | 4643
2018-03-09 19:08:59
[37284]
2 dolog is gyanús nekem: egyrészt : csaj válaszolt . Csak nem az Ipox Chemikáltól vetted a gyantát ? Ott van egy vegyész csaj . Másrészt a víz viszkozitása 1* 10 ad minusz 6 m2/ s ( kinematikai )) Egy jó híg olaj ( lengéscsillapító olaj ) az kb 15 szöröse .. Nekem gyanús a gyanta . Annyira nem lehet "híg " ( de félni nem kell mert a legkisebb furatot is megtalálja ) Mindenképpen csináljál próbaöntést mert a jól működő hartert valami agylövött EU s szabvány miatt kivonták a forgalomból és most egy sokkal nagyobb mennyiségben alkalmazandó hartert kell alkalmazni ( de legalább több jön a konyhára nekik mert súlyban mérik )
Nekem normál hőmérsékleten meg sem akart kötni a gyanta ( 24 óra alatt ) Digitális mérleggel dolgozok. Aztán megreklamáltam ( bemondtam az adagszámot ) és megnyugtattak majd megköt... . Valóban mintegy 72 óra alatt megkötött
Teszel bele kvarclisztet ?( homokot ? ) Rabb Feri is nagy "gyantás "
Ha ragaszkodsz a motorhoz,és elolvasod, elmondom én hogy csinálnám.:) Egy darabka szögvas mindkét lapjába fúrnék egy-egy lyukat. Az egyik lyukon keresztül,felfogatnám a motortengely végére. A másik lyukba kontraanyákkal egy darab menetes szárat tennék, majd a szár másik végére anyákat pakolnék összekontrázva. Aztán, had forogjon a motor. Ha kevés, kijjebb tolnám a száron az anya pakkot, vagy még tennék rá párat.
Sőőt, szerintem megtenné egy gumikalapács is. Eléggé híg az öntőgyanta (víz=1, gyanta=1.1 viszkozitású) a vegyészmérnök csaj szerint, akitől kérdeztem infókat. Még az is lehet, hogy arra sincs szükség. Berendelem a gyantát és kipróbálom egy darab zártszelvényen, úgyis kellenek a tesztadatok sok tekintetben.
Arra az öt percre meg elég lenne egy ütvefúró-vésőgép . Rossz , erősen tompa szárral véső funkcióba kapcsolva egy segédkező emberke nekinyomná a vasszerkezetnek és meg lenne oldva minden túlvariálás nélkül .
Sajnos ami gyárilag a moci tengelyén volt ékszíjtárcsa, tavaly odaadtam haveromnak, mert kellett neki valami körfűrészhez. De sebaj, van a tengelyben menet, oda ráfogatok egy sonkát és tesztelem. Minimális rezonanciát akarnék csak vele elérni, szóval csak enyhén excentrikus vasra gondoltam.
Én biztosra veszem, hogy a gépvázát akarja rezonáltatni, amikor kiönti a tetejét műgyantával
Előzmény: Szalai György, 2018-03-09 17:09:24 [37272]
Szalai György | 9490
2018-03-09 17:09:24
[37272]
Ha a ventillátoráról letöröd a fele lapátot, máris kész és öt percet talán kibír, mielőtt szétrepülne. Csak ne légy ott, mert belőled csak egy van! Na, ez pont olyan, mint általában a hobby cnc. Azt se írod mire kell, de csináld meg, valamire biztos jó lesz.
Jó műanyag granulátumot továbbítani egy rezgő pályán? Jó a szomszédot földrengéssel ijesztgetni? Jó apró féldrágaköveket kerekre koptatni? Jó beton járólapot tömöríteni? Jó egésztest vibrációval izmokat stimulálni? Jó öntőhomokot lerázni az acél öntvényről? Jó műanyagot dörzshegeszteni?
8 vezeték BLDC-ként nagyon gyanús. És a Hall vezetékei? Ellenállásmérés talán segít. A tekercsek mindkét végét nem szokták kihozni, belül elkötik általában csillagban.
ezt a funkciót még nem használtam, így fogalmam sem volt róla, hogy miképpen működik. Más fórumokon van egy előnézeti gomb, én mindig azt szoktam használni, mielőtt elküldöm. Így elkerülhető az ilyen balfaszkodás. Na ez most kimaradt, szóval elnézést kérek.
A BLDC motor általában 3 fázisú. Ez azt jelenti, hogy a 3 tekercsnek 6 kivezetése van. Ezt szokták csillagba vagy deltába kötni, ilyenkor 3 kivezetés marad. Én először megmérném ellenállásmérővel, hogy melyik vezeték tartozik össze.