Nem kell lapolást készíteni, elég egy-egy minimális süllyesztés a tengelyvégekbe, és a belső kulcsnyílású hernyócsavarral biztonsággal lehet rögzíteni elfordulás ellen a tengelykapcsolót.
A két lábon, a több ponton csavarozott híd miatt, kicsi lehet a „trapéz-szerű elmozdulás”. Inkább S-szerűen hajladoznak, lengenek, rezegnek a lábak, a milliméter alatti tartományban.
Sajnos nem ismerem ezt a kifejezést. Mi az a csomólemez?
Egyébként felül van egy kb 10x10cm-es merevítés mindkét oldalon. A bal belső oldalon alul tudnék esetleg aluból vagy vasból még egy L-merevítést rakni keresztbe, az X síkja alatt.
Újabb kérdés jutott eszembe: a kuplung lehetne-e reteszes? Egy kis (kölcsön) gravírcuccal talán tudnék köszörülni mindkét tengely végére hornyot. Mert jelenleg mindkét rész kerek, mint a hold Vagy lapoljam le a végeket? Az oda-vissza mozgás miatt szerintem kijátszaná előbb-utóbb...
Hajtogattam rajzlapból a leírtak szerint porvédőt vagy tízet. Megszenvedtem az irányokkal, még a tizediknél is. Az első mozdulat a legnehezebb.
Értem, tehát maga a lap nem elég merev. Azt hittem, hogy az alulap-vasidom találkozás a gond, trapéz-szerű elmozdulás miatt. 2-3 ujjnyi alumaradék még van megfelelő hosszban. Vagy jobb lenne esetleg 5mm-es szögvas, mint ami a lapot tartja?
Ó... csak valami egyszerűt. Alumínium megmunkálás nálad már megoldott, de ha a vasból is megy, az kb. kétszer jobb rugalmassági modulusú. A hídlábad nem mozog, lehet bármilyen nehéz. A tömeg (csak ott) nem ront a dinamikán, de javít a merevségen. Mindkét hídláb külső oldalán elfér és két merevítő az kétszer jó.
Általában a cuccaim úgy készülnek, hogy a prototípust nagy lelkesen építem hulladékból, az összes létező hibát elkövetve és menet közben ad hoc módosítva, ötletelve. A második már tartalmazza a hibákból okulást, több pénzt belefektetve, komoly körültekintéssel épül, szintén pár nem várt hibával küzdve, úgy-ahogy működik. De a harmadik! Gondos előkészítés,tervezés, nagyobb méret, anyagok tudatos, helyes kiválasztása, kalkulációk, rengeteg drága, vásárolt alkatrész - és sohasem készül el, mert érdektelenségbe fullad, mert már más érdekel - és ott kezdődik ugyanez előlről
Porvédőt (inkább forgácsvédő) mindenképpen szeretnék az x tengelyre, mert az alumaráskor keletkező forgács mindenhova repked. A többi tengely/csúszka magasan van, TALÁN nem kap belőle annyit. Porszívót tervezek én is használni. A marómotor egy fájó kompromisszum, de az ár riasztó tényező volt. A külföldi rendelés meg vám, áfa, idő, garancia hiánya ÉS az ár.
Jellemzően a hobbi gépeken nem szokott különösebb védelem lenni, nem mennek azok olyan sokat, meg úgy is fogsz majd másikat csinálni. A takarításhoz porszívót használj és véletlen se sűrített levegőt.
A híd tart5ólábait oldalról erösįtsd meg, sokat segít a rezonanciák csökkentésében. Kár, hogy a Z megvezetése nem talpas linear.
Vegyél, szerezz rendes kuplungot, mert alig van olyan forumtárs aki nem futott volna bele a megcsúszó tengelykapcsoló hibájával. Bosszantó, érthetetlen hibákat tud okozni.
Aluban nem kell majd nagy dolgokra számitanod.
A kefés kínai maromotorok elég nyamvadékok, ha van lehetőséged inkább készíts egy csapágyazott ER patronos befogót -természetesen az is kinai- és pici hoszbordás szìjjal hajtsd meg kisebb fordulatú motorral. Lépcsős szìjtárcsa esetén ott lesz a fordulatszám/nyomaték módosításának a legjobb lehetősége.
Ne vegye el a kedvedre ha komolyabb dolgokat nem tudsz vele megcsinálni, fogsz Te ennél erősebb gépet is építeni.
Köszönöm a tanácsokat. A merevítésen én is gondolkodtam. Az egyik oldalon hagytam is némi helyet. Egy oldalon elég lenne? Milyen széleset javasolnál? Csavarozással megoldhatom? A másik gondom, hogy szerintem túúúl nagyot álmodtam és Z irányban a szükségesnél nagyobb lett - próbáltam ráhagyásokkal dolgozni, hogy az XY sík magassága ne legyen szempont - a kis kombinált esztergánknál mindig pár centin megy a harc, hogy beférjen a marófej/fúrófej alá. Üdv: Balázs
Ennyie nyitott szerkezetet nehéz porvédeni. Előbb fel kéne öltöztetni zárőlapokkal, a nem mozgó felületeken.
A porvédelem témától függetlenül: Elvárnád ezektől a szögvas tartókra csavarozott, 10 mm vastag alu lemez hídlábaktól, hogy marás közben Y irányban 0,1 mm-től kevesebbet rugózzanak? Én nem. Szerintem rájuk férne egy Y irányú merevítés.
Jó kis gép lesz ez. Örülök, hogy végre valaki megint épít. (Néha úgy hiányzik Boldizsár.)
Új gép épül(t), még nincs teljesen kész, az utolsó simításokhoz szeretnék véleményeket, tanácsokat.
Hasznos terület XYZ: 60*60*25 Az Y híd helye fix, az X mozdul el alatta. 16-os lineár mindenhol, görgőzött 16-os tengely, golyósorsó. A gép váza 10mm-es, keményebb alumínium hulladék lemez volt. A csapágytartók saját készítések, a csapágyak egyik vége dupla ferde hatásvonalú, a másikon sima radiális. Kuplungok műanyagból esztergáltak, csak a súrlódás tartja őket a helyükön. Nema23-as léptetők, tb6600-as driverek (2A, 4 microstep) Jelenlegi áramforrás egy régi PC táp 12V-ja. Mach3 demó változat vezérli, párhuzamos porton. Útban van már egy 500W-os, léghűtéses, kefés 48V-os motor és ER11-es patronkészlet. Eddig kb. 250e-t költöttem rá 3 év alatt, meg persze rengeteg munkát. Jelenlegi tudása, hogy rajzol papírlapra filccel
A 3d marásban még nagyon kezdő vagyok, Mach3-al ismerkedem, 3D nyomtatással (formlabs2-es gyantás printerrel), Freecad kezeléssel jóban vagyok. CamBam segítségével próbálkozom a G-kódra fordított rajzolással, később Freecad szerszámpályát szeretnék exportálni. Felszereltség szerint van: pici eszterga, TIG hegesztő (alut is tud!), nagy satuk, flex. Ami nincs, az a hely és műhely
A cél kisebb alumíniumtárgyak, fa, műanyag 0.1mm-es pontosságú marása, NYÁK fúrása. A jelenlegi pontosság a szerkezetben a legtöbb helyen +/-0.03mm, de van, ahol jóval több az eltérés. A derékszöget még nem sikerült nagy pontossággal ellenőrizni, fém talpas derékszög és a rajzolt ábrák szerint kb. rendben van.
Kérdéseim is lennének: Ti mit használtok lineáris sín/orsó védelmére? A fényképen látszik egy igénytelen, A4-es papírból készített harmonika, venni nem szeretnék,inkább készítenék, ahogy kuplungot is.
Egyelőre ennyi jutott eszembe, ha véleményezné valaki vagy tanácsot tudna adni - kérem, ne habozzon. Azonban vegye figyelembe, hogy a mostani állapotból kellene kiindulni.