A tengelyek elrendezését az 1. kép szerint szeretném összeállítani.
Itt a fórumon sikerült hozzájutni 2 db egyforma, alura szerelt lineáris egységhez. SKF márkájú 15mm-es sínek, 4-4 kocsival, kocsinként 4 golyósorral (2. kép) Ezt szánom X-Y tengelynek 330mm hasznos hosszal rendelkeznek.
A vázat pedig ebből szeretném ki/átalakítani (3. kép)
őrülT-Tudós | 201
2019-02-22 09:42:01
[15]
Szimpatikus szerkezet. Az alu megmunkálás lenne nálam is a cél! Viszont már gyülekeznek a szekrényen a különböző bontott részegységek. Megkérdezhetem a golyósorsó paramétereit? Van már pár 10mm emelkedésű orsóm, remélem meg fog felelni a célnak.
Ilyen kis gépet 300-as U gerendára szoktam épiteni, pl 300x 4-500mm, az U szárait belül 2 héyen összekötöm, behegesztett zártszelvénnyel+ a tetejét is hozzámerevítem.Az X tengelyt 2db orsóval és 2db 1Nm körüli motorral szoktam hajtani. Jó merev kis gépet lehet így csinálni, Szépen viszi az alut is.
DM542 típust csak ajánlani tudom. Jó áron beszerezhető, viszonlag nagy áramra képes, megbízható, csöndesen és gyorsan mennek vele a motorok. Német ebayről németországból szállítva megrendelhető, vagy kínából is egyessével megrendeled vezérlőnként 1-2 napos eltéréssel és akkor vámot sem kell fizetni.
Köszönöm a sok hozzászólást! Az vezérlővel én sem vagyok megelégedve, de első körben a hozzá járó vezérlő program ami nem felelt meg az elvárásaimnak, és igen, könnyű cserélni ezért valószínűleg ezzel építem össze a gépet ha már megvan. Aki tud saját tapasztalatai alapján ajánlani, jobb minőségű vezérlőt őt kérném pár mondatban mondja el előnyeit esetleg hátrányait.
Az orsó emelkedésben igazad van. De inkább építek be egy ipari minőségű 1205-ös orsót amit be tudok szerezni megfizethető áron, mint egy pl. 1210-es kínait.
A gagyi vezérlő mozgatni azárt fogja, és percek alatt kicserélhető, A mechanikai hibákat viszont nehezebb későb kijavítani, arra kell több figyelmet fordítani. Szerintem.
istvan3 | 678
2019-02-20 07:55:39
[7]
Igen elírtam, mm/min.
Természetesen nem kínai léptetőkről van szó. Soha nem állt meg még gép gyorsjárat alatt 6000mm/percnél. Megmunkálási sebesség természetesen ennél alacsonyabb, de fában 3000 mm percenként, alumíniumban 2500mm percenkénti előtolással dolgozik hiba nélkül.
"1205mm orsóval 8-9000 mm/s nél válnak instabillá a motorok, 6000 mm/sec gyorsjáratra 2000mm/sec2 gyorsulásra beállítva használom és adom át a gépeket."
1. A sebességeidet elírtad, hatvanszor kisebbek lesznek azok. 2. Az orsó választásod menetmelekedése se tűnik sok esetben optimálisnak léptetőmotorhoz (X, Y tengely esetén bizonyára nagyobb az optimális), ezt bármelyik hajtásméretező program bebizonyítja neked az adott esetben. Helyes választással a léptető motorokat se kellene agyon pörgetni, hiszen ökölszabályként tudjuk, hogy egy átlagos léptecs 6-10 1/s fordulat fölött már elveszítheti a nyomatékénak több mint a felét, és emiatt nagy fordulatszámnál egy pillanatnyi túlterhelés hatására csak visítva állva marad a hajtás.
Ez a vezérlő tényleg gagyi, mindenképpen érdemes legalább egy DM542-es szettet venni. Az az alap.
A kapcsoló üzemű táp, ha jó minőségű nem rosszabb mint a toroid, nem értem miért retteg mindenki tőle. Iparban sehol nem fogsz toroidot szekrénybe látva beépítve.
Saját gépeimbe én is MeanWell 300w-os kapcsolóü. tápokat építek léptető vezérlésre. 1205mm orsóval 8-9000 mm/s nél válnak instabillá a motorok, 6000 mm/sec gyorsjáratra 2000mm/sec2 gyorsulásra beállítva használom és adom át a gépeket. (Danibá lehet fog jönni nemsokára, hogy neki ez nem sikerül és akkor ez biztosan nem lehetséges, de érdekes módon nálam működik... )
Sokkal fontosabb egy jó vezérlő, jó motor, kis inerciájú orsó, nem szoruló mechanika!
remrendes | 4175
2019-02-20 03:35:36
[4]
Az uj, meg ipari gepeknel sem nagyon hasznalnak mar toroidot.
Kedves Gergő! Tamásnak igaza van. Beépítheted de készülj fel ha majd váltasz verdesed a fejed a falba hogy miért használtad. Ám ez is a tanulási folyamat része!!! Drukkolok neked! Azért mert én is a hobby cnc munkáim révén jutottam jó, megbecsült álláshoz. Egyszerűen elküldtem pár jó munkát az önéletrajzomba a jelenlegi főnökömnek úgy 8 éve. Minden lényege hogy ne add fel!!!
Dobd el azt a vezérlőt! Használj toroid trafót! A motorok jók lesznek....
őrülT-Tudós | 201
2019-02-19 20:50:11
[1]
Üdv, minden kedves Fórumtársnak!
Másfél éve fogalmazódott meg a fejemben, hogy építeni szeretnék egy kis hobbi CNC gépet. Mivel egyetemes esztergám van itthon, ezért egy vertikális 3 tengelyes marógép tűnt a legokosabb választásnak. CNC forgácsoló szakmám van, pár év elektrotechnika még középiskolában, körülbelül ennyi közöm van a gépépítéshez. Illetve alapszintű arduino, ismeretek.
A gép építés célja nem egy "tökéletes" gép létrehozása, hanem a tanulás, fejlődés ebben a témakörben. Topic célja: - Visszajelzést kapni az építéssel kapcsolatban - Várom az építő jellegű kritikát - Remélem másoknak is hasznára fog válni Első lépés egy olcsó kínai elektronika volt TB6560 USBCNC 4 tengelyes vezérlő és 3db 1.8Nm 0.9° bipoláris léptetőmotor.