Közben szórakozok az "X" irányú mozgásokkor, a vágóél forgástengelyhez viszonyított magasság változásából, illetve egyenes/köriv hosszkülönbségből származó nonlinearitással. Kis átmérő különbségeknél, illetve oldalazásnál nem sok vizet zavar, klasszikus dobrevolver alkalmazásban meg semennyire sem probléma.
Felkerült az új szíj (190XL 20mm), a burkolat és egy frissen készült excenteres szíjfeszítő is. Helyére raktam és beüzemeltem a hűtővíz szivattyút. Régebben tettem róla képet a fórumra - ez a ráfolyós rendszerű, cseppfogó tepsire szerelt "centrifugális szörnyeteg". (Az eredeti tartály van használatban, kialakítása folytán a bemerülős verzió nem kivitelezhető. ???=A szimmering cserék közti üzemórák száma.) Folyadék szállító képssége sokszorosa az elvártnak és feleslegesen nagy nyomást is produkál - faragni kellene még egy keveset a járókerekéből...
A vezérlők, erről még nem esett szó: Jelenleg 2db Picodrive DC27V-ról. Kicsi a motorokhoz, de már így is elég meggyőzően adja elő magát a masina. Jó, még ezzel nem egy gyorsulási bajnok - meg valószínű a jövőben sem lesz az - ,de visszafogottabb paraméterekkel már használható. Ma is gyártott önmagához egy központfúró befogót, meg egy hasított átm.28/MK3-as hüvelyt. (Elve hasonló a régi hasított morse-patronhoz, csak ez kivül hengeres, belül kúpos.) Mennyivel egyszerűbb kúposat alkotni CNC-vel...
Vetesi75 | 1626
2013-10-23 00:02:00
[32]
Vagy takaréktranszformátor? Járna-e valami előnnyel, ha a tekercselése 85+230+85 voltos kivitelben készülne, nem pedig a megszokott 170+230-cal? A végleges vezérlők külön energia ellátással lesznek, ahhoz már megvan a cucc. (Legalább is fődarabok szintjén.)
Vetesi75 | 1626
2013-10-22 23:54:00
[31]
Igen, ilyesmi lenne a kézenfekvő megoldás, csak sajnos nincs kéznél levő példány. Csinálnom kellene egyet - huzalom, trafóvasam akad.
A napokban elkészült a "Z" szíjhajtásának burkolata, ami a motort is fedi. Holnaputánra ígérték a megfelelő méretű szíjat, amint ez meglesz, fel is tudom tenni mindkettőt. Fekerült egy kábelcsatorna és egy kötő-rendező doboz a gép hátuljára - lassan, de csökken szabadon kígyózó vezetékek száma.
Gondolkozok a PC tápellátásán. Hogyan lehetne ezt korrekt módon kivitelezni úgy, hogy ne kelljen használnom a hálózat nullavezetőjét?
Tegnap este már volt jól működő próbálkozásom a szerszám váltást, szerszám korrekciót illetően. Ma ki fogom próbálni élesben is.
Vetesi75 | 1626
2013-10-13 16:06:00
[28]
A burkolat mögött a PC helye. Rögzítése szivacsszerű gumival fedett konzolokon a fülekbe akasztott gumihevederrel (még mostanában sehogy vagy max. gumipókkal) lesz kivitelezve. Rajta kényelmes kezelési magasságban megáll a billentyűzet is. A mögötte levő téglalap alakú nyílás - amin a sok vezeték át van bujtatva - az LPT csatlakozó helye, aminek takarólemeze hordozza majd a leválasztókártyát. Utóbbihoz most szedtem össze a cuccot.
Vetesi75 | 1626
2013-10-13 14:11:00
[27]
Harmadszor törtem le a ragasztásról, mikor gyanakodni kezdtem a bakelitre. Kívül szépen működött, persze ötször akkora távolságból, mint beépítve. Elszöszmötöltem vele egy fél napot... A vevő irányérzékenységére is fény derült kb. 30fok. A másik feléről itt az ígért vázlat:
Mivel szinte már nem is lehet olyan telefont kapni amin nem lenne fényképező funkció a hiba kiderítése pofon egyszerű. Egy tetszőleges működő távirányító elővesz anyag hátúról megvilágít vele és a telefon kamerájával sasol miközben a sötét helységben kuksolunk. Így szoktam lepróbálni a távirányítókat is hogy működnek vagy sem, persze anyag nélkül Sőt a dióda lézereknél is jó szolgálatot tehet agy ilyen mobil. Van akinek a lehetőség is probléma van akinek a probléma is lehetőség !
Törölt felhasználó
2013-10-11 09:39:00
[24]
Arra mindenképpen kell ügyelni, hogy ezeket az optokapus érzékelőket érdemes valamilyen külső zavaró fény elleni burkolattal is ellátni a téves működés kizárására. Már csak a por, szennyőződés, forgács távoltartása miatt is. Egyébként a textilbakelitek közt is van különbség, vannak sötétebb és világosabb színezékűek, ez is számíthat. Egy biztos: a tuti megoldáshoz csak a fém tárcsa sem elég, egy kósza odavetődő külső fény arről is visszverődhet (jártam már így, amikor egy teljesen nyitott burkolatú jeladót javítottam), és már kész a baj, nem várt, érthetetlen események következhetnek be a téves érzékelés miatt.
Nézd, én leírtam a tapasztalatomat, ugyanolyan fény és egyéb viszonyok mellett az 1 mm vastag textilbakelit lemezkét kicserélve fém lemezkére minden tökéletes lett. Az opto típusára nem emlékszem, ennek kb. 25 éve, akkor megtanultam, hogy nem használok ilyen anyagot ilyen helyre.
A szigszalagban viszont nem vagyok biztos, lehet az segített a problémán.
Használtam ilyet én is, és amikor sötétben mértem egyből jó lett még egy sötét papírlappal is, nemhogy 2-es bakelittel. A háttérből visszaverődő normál fényt is érzékeli fals módon, erre kell figyelni méréskor.
De igaz lehet! Tanúsíthatom, egyszer én is belefutottam ebbe. Ezek az optok valamekkora infra fénnyel dolgoznak és a nálam 1 mm-es mezei textilbakeliten röhögve átment.
"Meglehetősen érzékeny, a 2-es textilbakelit lemezen simán átlát..." Kizárt dolognak tartom ezt ennél az optokapunál, valamit rosszul mértél, vagy a mérési környezetből bejutó fényt érzékelte a textilbakelit kitakarás ellenére.
Jelenleg "spindle A-fhase" a 15-ös és "spindle index" a 13-as bemenet - így stabilnak tűnik.
Vetesi75 | 1626
2013-10-11 01:21:00
[16]
Kedves Fórumozók! Nem régi esemény(-ek!) kapcsán kérdezném: A PC párhuzamos portján a 13-as és a 15-ős pont (bemenetek) között, a beérkező impulzus feldolgozásának sebessége szempontjából lehet-e különbség? emc2-Ubuntu10.04 (Próbák alatt (G76) időnként késett a főorsó helyzet, de a cserétől látszólag megjavult. Vagy lehet, hogy a cserének köze sincs hozzá?)
Vetesi75 | 1626
2013-10-10 14:33:00
[15]
A teljes gyári előtolómű lekerült. Lehet majd egy halom dugót esztergálnom... A látható ékszíjhajtás megmarad. A kicsi szíjtárcsa tengelye nem kapcsolódik semmihez a főhajtóműben - azon csak átfut - másik végén cserefogaskerék található, ami akár szíjtárcsára is cserélhető. Meghajtása későbbiekben a "koszos" fedél alatti nyíláson keresztül történhet.
Ha lekerülne a régi főmotor, nyernék vele fél méternyi helyet. A főorsó jeladó fogazott tárcsáját a szíjtárcsa és a régi menetelő fogaskereke fogja közre. 2mm-t változtat a nagy szíjtárcsa helyzetén, ami ekkora tengelytávon szerintem elhanyagolható. Remélem a képen látszik az "orsó index" furata is.
Tárcsa 3mm acéllemezből, 40-es fogszámmal. A "fázis-A" érzékelő MB123 optokapu (RFT telexgépből, ~TCST1000), míg az "index" valami nagyon magas villájú Sharp típus (fénymásolóból). (Felirata lekopott, a vevő része valami erősítőt is tartalmaz, mert igényli a +5V tápfeszültséget is. Meglehetősen érzékeny, a 2-es textilbakelit lemezen simán átlát... ) Küszöbérték kapcsolóként A302 négylábú IC-k? alkalmazva. Ezek szintén RFT-ék masinájából újrahasznosítva. (Majd utóbbiról teszek móriczka ábrát, mert szinte semmi infó nem lelhető fel róluk. Akinek még akad elfekvőben, biztosan használná.)
Vetesi75 | 1626
2013-10-10 12:01:00
[14]
Szia! Az eredetileg ékszerűen lapolt végű csappal, ami a dobon levő mélyedésekben akadt rugóerő által. Nem lesz visszaépítve. Gyanítom, nem értetted meg teljesen miként működik. Úgy képzeld el, hogy itt a revolverfej, mint egy végtelenített keresztszán funkcionál.
A revolverfej eredeti arretálása hogy volt megoldva? Azt nem tudod továbbra is használni? nagyban könnyítené a vezérlést, hiszen egyszerű áttételes motor és akár némi relés logika is elég lenne a szerszámcsere végrehajtásához.
Van már email elérhetőségem is: vetesi75@freemail.hu Most kikapcs' , mert már lassan reggeledik...
Vetesi75 | 1626
2013-10-10 03:50:00
[11]
Az "X"-tengely, ami a dob forgatása. (Vagy mi is lenne ennek a betűjele valójában?) Sokat lesz még téma. Röviden: A dobot hajtó fogaskerék áttétel rendbe lett szedve. A tengelytávolság állítható, a kisfogaskerék siklócsapágyazása excentrikus perselyben helyezkedik el. Nem holtjátékmentes és ezen az úton nem is célom azzá tenni. A hajtás szöghibáját viszont lehet majd minimalizálni vele. A motor még lejjebb, közelebb kerül - a műanyag szíjtárcsa eldobós...
A "Z" hajtás. Ilyen amikor hosszú a szíj, meg vékony is, meg gumi is... Ha lesz jó méretű XL-es szíjam, akkor a baloldali ideglenes "terelő mechanizmus" is lekerül. 20x5-ös golyósorsó, nyomásra igénybe véve, egyik végén csapágyazva. A 20-as véglemez a fedél alatt, széles, kétsoros, ferdehatásvonalú golyóscsapágyat rejt. Zsírkenés élettartamra. A fészkét külön élmény volt esztergálni - majd' felborult az E1N. Kicsit sok rajta a furat - van technikai, felfogató, burkolathoz, feszítőnek opciós. Az orsó végén levő távtartó és alátét páros helyett majd egy a burkolaton kinyúló kézikereket szándékoznék tenni. Szerintem még hasznos lehet, ha árammentes állapotban is könnyedén lehet beavatkozni.
Az anya vállnak támaszkodik a fogasléc helyére csavarozott "laposvason". Elcsúszni, elfordulni nem tud. Szerencsém van az ágyazattal - csak minimálisat kellett belőle elfaragni, hogy az anya elférjen és azt is olyan helyen, ahol nem számít, ha anyaghiányos.
A főhajtás még hátra van, viszont a szánon a központi kenés már működik.
Vetesi75 | 1626
2013-10-10 01:02:00
[5]
Elnézéseteket kérem a várakoztatásért, de némi technikai problémák is adódtak közben. Elszállt a szobába szánt PC-m. Behoztam a régit a gépről, de mivel előzőleg minden felesleges multimédiás/kommunikációs kütyütől megszabadítottam azt vissza is kelletett még pakolni... Közben vissza is olvasgattam a témákban és egy kupacba gyűjtöttem néhány hozzászólást, ami az építgetés előzménye. Lényegi részét be fogom másolni - annak tudatában, hogy egyik fórumon sem szeretik a duplikátumokat - ne kelljen keresni, szerintem áttekinthetőbb lesz.
Vetesi75 | 1626
2013-10-10 00:58:00
[4]
Üdvözlök mindenkit!
Először is szeretném megköszönni a fórumgazdának a lehetőséget, hogy itt írhatok. Köszönöm szépen!
Sz.József | 3147
2013-10-09 20:41:00
[3]
Harmadiknak még egy "kíváncsiskodó"... A fényképező gépedet ne kíméld...
PSoft | 18591
2013-10-09 20:10:00
[2]
Második hozzászólóként,ugyan ezt kívánom én is. Sok sikert!