belinkeltem a képeket a gépről. én csak egy végállás kapcsolót találtam benne, ami az alsó pozícióban érzékel. az 5ik képen van az a kis pöcök az asztalon, ami a 3ik képen látható kis lyukba megy bele. ott van a kapcsoló. felső pozíciót nem érzékeli semmi. max a kalibráló optokapcsoló. ami a negyedik képen látható. de ahogy néztem a config fájlban kellene megadni az emelkedést. :/ szóval teljes a zavar. írtam már a BQ-nak is. (fejlesztőcég) leráztak azzal hogy garanciát veszt a gép. mondom letojom. arra meg már nem is válaszoltak.
Bár nem ismerem az adott nyomtatót, de gyanítom, hogy a problémát az okozza, hogy az emelkedő asztal előbb éri el a fejet, mint a Z-HOME kapcsolót. A megoldás (valószínűleg) az általad linkelt leírás 3. pontja alatti figyelmeztetés megszívlelése, illetve a 4. pontban tárgyalt "Z axis sensor spacer" beépítése lesz.
Hozzáértő segítségét kérem. Van egy Witbox 2-őm. Szükségem van abs nyomtatásra. Találtam az első szériához leírást asztalfűtéshez witbox heated bed Lerendeltem az alkatrészeket. Átkötöttem az elektronikát. Igaz különbözött az első szériától, de azt is megoldottam. Összeraktam. Mondom a neheze megvan. De!!! Úgy veszem észre most kezdődik a vesszőfutásom... A következő helyről leszedtem a nyílt forráskódú firmwaret: bq firmware update Marlin/Marlin/config/witbox_2/Configuration.h file-t kell módosítani. A leírás alapján nekiálltam. Igaz más sorokban vannak az értékek. De meg lehet találni. Módosítottam az Z tengely offset értékét. Bekapcsoltam a heatbed funkciót. Mondom akkor töltsük fel a firmwaret. Első buktám ott volt, hogy szerintem hibás a make.cmd file. Mert csak a witbox 2 nél rinyál. Ezt valahogy megoldottam, de az se biztos hogy jól. Ezután nekiállt átkonvertálni hex fájlba. Megállt hogy hiba van. Megint állítottam a config fájlban valamit. Azt hiszem valami hőmérséklet karakterisztikát kért bagy mit. Nagynehezen összetákoltam a config fájlt. Feltöltötte a firmwaret. Mondom k.jó... Végre örülünk. Bekapcs. Asztal felemelkedik, és nekicsapódik a fejnek. Pedig elvileg automata kalibrációja van. Ha leveszem az offsetet a felére akkor is felmegy teljesen az asztal. Pedig csak 14mm-el lett vastagabb az asztal.
Na szóval. Bármilyen segítséget szívesen fogadok. Annyi koponya van itt. Néha úgy érzem dedós vagyok hozzájuk képest. :D
Akinek van egy kis szabadideje, és vágja a témát, kérem lessen rá a linkekre.
Megoldódott. Összekötő szalagkábel egyik felén a csatlakozó pozicionálót az idevonatkozó szabványoknak megfelelően eltávolítottam. Így összerakva faca. Csak egy kis ihlet kellet. Köszönöm
Persze, hogy végig csináltam. Ezt egy teszt panelon próbálom életre gerjeszteni ahol előtte ment már smart grafikus kijelző.Igaz amit linkeltél könyvtárat, a nélkül az sem indult el. De ez 3 csipog a süket az egész.
Kedves ismerősömnek próbálom életre gerjeszteni aki a mechanikus építést már megcsinálta nekem csak az elektromos életre keltés kellene megcsinálni.
Mellesleg pénteken jött meg nekem is az arduino csomag így volt egy kis önképző fejtágító, de beindult a grafikus kijelző és már mozognak a motorok is.
Nem kell a számháború. Itt egy Móricka-diagram a fémek gőznyomásáról. Minden anyag az adott hőmérsékletre vonatkozó gőznyomásánál kisebb környezeti nyomáson felforr. Az aluminium pl. 1 torr környezeti nyomáson 1500 C fokon forr, 10E-4 torrnál már csak 1000 C fok kell. Minél több szennyező levegő marad a kamrában, annál rosszabb lesz az eredmény, de lesz.
Törölt felhasználó
2017-06-01 16:25:31
[16804]
"Úgy döntöttünk, hogy még ebben az évtizedben eljutunk a Holdra, és megteszünk más, ehhez hasonló lépéseket. Nem azért, mert a feladat könnyű, hanem azért, mert nehéz… Azért, mert ez a cél képességeink és erőnk legjavát igényli, azért, mert ez olyan kihívás, amit készek vagyunk elfogadni, olyan, amit nem akarunk halogatni és amit meg akarunk nyerni." (John Fitzgerald Kennedy)
Ekkora vákuumot csak turbomolekuláris szivattyú közbeiktatásával lehet csinálni. A linkelt videómon semmi ilyesmi nem volt mégis elkészült a fémgőzölt felület. Akkor ez mégis hogyan jött össze ? Egy nagyon jó több lépcsős lapátos vagy forgódugattyús sem tud 0.5Torr nyomás alá menni. Nem még 0.001 Torr-ra ! Akkor hogyan hozta össze az ember ?
Ott azért kell csiszolni a grafitos trutymákot, hogy meglegyen a kellő ellenállás, vagy tévedek? A videón is ezt magyarázta a fazon és méregette multiméterrel.
És mielőtt bárki megfütyülné, igen tudom, rozsdás az orosz mobil összecsukható vas asztalom ! Ezért nem kell a karaktereket koptatni kedves TROLL(-ok) !
Mialatt írtam az előző üzenetet megtáltosodott a berendezés vagy bedöglött a japán digitális vekker. Igaz ez sem működött már sok sok éve ennyit egyfolytában. Tehát akkor pár kép.
Találtam itthon a szemétbányában egy vákuum szivattyút. Talán a 50-60-as években készült svájci ócskaság. Egy körös, forgódugatyús típus. Poénból megmérem mit tud vákuumozni, de meglepődtem az értéken. Az abszolút vákuum ami nem létezik -1013mbar lenne, ez a 1000-éves cucc meg 1 körösen is megcsinál -1004-et Azt akárhogyan is számolom 7 Torr, ami már egy 1500 Wattos TEA lézer lehúzásához is elég volt.
Egyébként egyik kollégám csinált olyan parabola antennát, hogy műgyantából megcsinálta, majd lángvágó csóvájába bele adagolt ónt, az szépen elporlasztotta és ráfújta a műanyag felületre ahol rögtön bele is égett...mondjuk mi ennél egyszerűbben csináltuk. Sima rézhálót raktunk az üvegszál réteg alá a sablonba bár ettől még mindegyik pocsék antenna lett, gondolom a zsugorodás elrontotta a fókuszt.
Nekem ez az egyszerűbb mint napokat szopni a festegetéssel és csiszolgatással. Aztán a részletek meg elvesznek és úgy fog kinézni mint egy paca. Biztos akkor nem vagyok mezei halandó ! Mondjuk van benne valami mert mindig akkor találnak meg mikor már többen elbuktak az adott problémával
Önmagában a sík irányába forgatni a fejet (vagy munkadarabot) nem túl komplikált algoritmus. Viszont a döntésnek vannak fizikai korlátai, és ezt gépre bele programozni, és kezelni, hogy ha nem tudja kellően beforgatni akkor mit kell csinálni, na az a komplikált ami ingyenes szoftverben nem mostanában lesz alapfunkció.
Az ilyenhez pedig csak ész kell, megcsinálni, minden iskolába kellene már egy ilyennek leni itthon is, mert soes érjük el e anyugati életszínvonalat, ha így haladunk, ahogy most.
Ezért kell a vákuum, különben oxidálódik. Egyébként wolfram pálcára kell alut rátekerni és azt hevíteni. inverteres hegesztóvel ez nem probléma, wolfram pálca meg ~500 forint hegesztős boltban.
Mindent tul lehet tolni mint az alábbi videó is bizonyítja , de a 3D nyomtató méretét figyeltétek?
Hunka Tibor | 8036
2017-06-01 08:01:51
[16781]
Köszönöm mindenkinek az építő segítséget ,
Törölt felhasználó
2017-05-31 16:13:39
[16780]
Ez igaz, de az emberi hülyeség határtalan ! Amúgy nem kell a hagyományos vákuumszivattyú és a turbomolekuláris szivattyú közé szelep, csak nem kell elindítani a megfelelő nyomás fölött. Légköri nyomásra hozás előtt meg kell várni azt a pár percet mire lepörög arról a 60,000-100,000 RPM-ről.
Elvileg a robbanás bekövetkezése nem törvényszerű,ha a turbovac,a vele sorba kötött hagyományos vákuumszivatyú, és a szelepek kapcsolási sorrendje megfelelően működik.(gondolom én)
A turbomolekuláris szivattyú már ágyúval verébre ! Ennek a nagy hibája az mikor még forgás közben ráengedik a légköri nyomást és felrobban az egész bele. Ha elektroncsöveket szeretnék gyártani ahhoz biztos elkélne egy ilyen. Kicsit elkeserítő így széttrancsírozva látni egy ilyen precíz szerkezetet.