Valakinek nemrég linkeltél a tárhelyedről egy 2 fejes gépre konfigurált Marlint. Ebből próbáltam most én is kiindulni és az én gépemre írtam néhány dolgot át a config.h-ban, de a tesztnél ezt a hibát dobja az arduinio:
temperature.cpp: In function 'void manage_heater()': temperature.cpp:719: error: unable to find a register to spill in class 'POINTER_REGS' } ^ temperature.cpp:719: error: this is the insn: (insn 98 97 100 4 (set (reg/v:SF 103 [ pid_input ]) (mem:SF (post_inc:HI (reg:HI 147 [ ivtmp.209 ])) [4 MEM[base: _113, offset: 0B]+0 S4 A8])) temperature.cpp:503 99 {*movsf} (expr_list:REG_INC (reg:HI 147 [ ivtmp.209 ]) (nil))) temperature.cpp:719: confused by earlier errors, bailing out unable to find a register to spill in class 'POINTER_REGS'
Tudna valaki ebben segíteni, hogy mi lehet a baj? Egyébként azzal is próbáltam aminek a config.h-jába nem nyúlkáltam bele és azzal is hasonló hibákat dobál.
Tippek trükkök között van még a filament olajozása is ! Egyes anyagoknál a duplájára is növeli a rétegek szétszakadásához szükséges erőt ! Akár fordítva is elsülhet a dolog. De akit érdekel az majd utánanéz ! Én nem mondtam semmit !
Kimutatások szerint romániában a minimálbér jóval kevesebb mint idehaza, de ez baromság ! Mivel adók sokkal jobbak romániában mint itt ! Tehát hülye lesz idejönni, hogy a bérének a felét itt hagyja mint kint ugyanez csak a 1/3 ! Ha ismerősnek is megérte kint céget alapítani akkor az igen csak GÁZ !
Le vagy maradva, lassan mi mehetünk segédmunkásnak, ide már nem jönnek dolgozni mert már szinte egyforma a bér kint is ha jó tudom, mert ellentmondásosak a vélemények.
Na mondjuk ez a tégla méretre vágás is a gányolás találmánya. Normális tervezés és kivitelezés esetén elég a gyári feles elem használata, így lesz tökéletes a hőszigetelés, mert a misung nem hőszigetel, a tégla igen.
Köszönöm! Ezzel a megoldásoddal már találkoztam és nagyon tetszik is! Csak a baj az, hogy én már bevásároltam az extrudereket (egyel lejjebb írtam is, hogy MK9 és E3D V6). Szóval sajnos a meglévő dolgokból kell megoldanom. Valószínűleg még mindig a Pál által javasolt extender megoldás lesz a befutó.
Ahogy te is mondod és vjanos-nak is írtam nekem is maximum a csapágyas szíj megvezetési pontokon van problémám, pedig nem síkra vannak fektetve, hanem a távtartók el vannak vékonyítva alattuk úgy, hogy csak a csapágy közepét tartsa, és mégis. Ráadásul nem M3-as, hanem M5-ös csavarokra van felfűzve és nem az alu lapba van csavarozva, hanem ellen anyába.
Valahol említetted ezt a román kőműves dolgot. Ok hogy olcsón dolgoznak, de milyen minőséget hagynak maguk után ? Mert a derékszög a sík a párhuzam a függő sok esetben köszönő viszonyban sincs a valósággal ! Jó kőművest találni aki nem fogyaszt 100-on 100 üveg sopronig mászokat és igényes is a munkájára felbecsülhetetlen ! Tehát lesz ennek a háznyomtatásnak még létjogosultsága !
Nem teljesen saját flotta lesz, de részleteket erről nem mondanék még.
A tanácsaid mind nekem is eszembe jutottak, majd látjuk, hogy hogyan teljesítenek a gépek. A szíjak középen való rögzítésével sztem nem lesz gond, az nagyon masszív, mégha nem is néz ki annak. Nem a lemezben vannak a menetek, hanem átmenő a furat és alul csavarral van rögzítve. Inkább azokkal nem vagyok megelégedve teljesen, ahol a csapágyas megvezetések vannak az Y kocsikon és a váz első két sarkán, Ezeket nem tudom agyon feszíteni, mert akkor a csapágyak szorulnak. Pedig úgy terveztem alájuk a távtartókat, hogy az csak középen a csapágy álló részében támasztanak...és mégis. Erre nem tudom van e jó trükkötök.
Burkolat lesz felül is. A kábelezés energialáncon megy a fejhez és a teflon csövek pedig azon kívül de 1-2 ponton hozzá rögzítve kívülről az energia lánchoz.
Létezik ilyen is ami a téglákat pakolja be, utána a falba besüllyeszti a szerelvényeket, vezetékeket.Egyedül az áthidalókat kell a kőművesnek betenni, mert az nem tudja megfogni a robot. Amúgy méretre vágja a téglát ha kell, egy teherautóról raklapról szedi, a kisméretűtől kezdve a B30 át akár a 38-40 is.
Most hogy gondolkodok a ház nyomtatáson, rájöttem hogy az összes bemutatott háznyomtató marhaság, ellenben rájöttem hogy nem lenne az.
Mire jó a ház nyomtatás? Nem arra hogy tetszőleges formája legyen a háznak. A kőműves még az ülőgarnitúrát is megépíti habarcsból, ha rajta marad a kivitelezési terven, tehát arra nem.
De mondjuk a Marson automatikusan felépíteni egy lakhelyet minimális felszereléssel, annak már van értelme. Ehhez viszont alkalmatlanok ezek a felnagyított FDM nyomtatók. Egy kis méretű robot, ami a fal tetején mászkál körbe körbe, és rétegenként építi fel a sivatagi homokot lézerrel össze üvegesítve, na ennek több értelme van.
A földi építkezéseknél is célszerűbb lenne egy építő robot, ami a téglákból burkoló anyagokból összerakja a házat, és nem csak a falat.
Tavaly láttam egy kiállítás keretében Ausztriában egy hapsi ezzel nyitott céget, hogy a családi házakat nyomtatja helyszínen ,vagy ahol nem tudja akkor egy hangárban kinyomtatja az elemeket és festve kábelezve már csak az összeszerelésre vár
Rétegenként terített fémport lézerrel összeolvasztva, szebb lesz kapásból a felület.
Ez a felrakó lézerezés nem új technika. Azért jó mert CNC megmunkáló központ funkciója bővíthető vele. Van ebből olyan is amikor nem lézerrel, hanem sima CO hegesztővel építi fel az anyagot. Természetesen annál még rondább a felület, de az némileg kivitelezhetőbb házilag, ha ilyenre vetemedne valamelyikünk.
Mellesleg ezek a fémporok iszonyat drágák, szóval már csak azért is érdemes valami hagyományosabb alapanyagra ráállni.
Még érdekes lehet a plazma szórás . Egy alap plazmavágó már megfizethető, fémszóró fej sem vészesen drága hozzá. Bár ezeket felület szórásra találták ki, de szerintem lehetne játszani a fókuszálással, hogy kisebb legyen az anyagsugár.
3d fém nyomtatás ez azért eléggé kézzelfogható +1 érdekességnek
fémszórás stb vagy 20 éve létező dolog legalábbis apu pl már az előtt dolgozott a technikával ez nagyon cnc közeli dolog.
Kopirnyák | 2652
2017-06-17 11:16:46
[16902]
Pont ez járt a fejemben. Egy építkezésen nem a falrakás a "vastag" keresztmetszet. 3 ember pikk-pakk képes felfalazni egy házat, főleg ezekből a nagy téglákból amik most már vannak, de annak vannak előzményei, az utána következő lépések meg ugyancsak hosszadalmasak, és mind szakembert igényelnek, vagy legalább olyat aki érti amit csinál.
Meg úgy általában mindenki a falakat akarja csak nyomtatni, pedig az a legkevesebb. Pinceblokk kiásás, födém szerkezet, nyílászárók, épület gépészet, burkolatok a nagy munka. Szerintem egy olyan robottal ami ezeket megcsinálja többet lehetne keresni, mint az 1000 forintos román kőműves 1 heti munkáját kiváltani.
Amúgy mindenki építi a nagy buzi gépeket, de ez a videó látható gép ugyanazt megcsinálja mint a 10x annyi gépvázzal rendelkező ! Csak azért lett ilyen az épület, hogy megmutassák ilyet is lehet csinálni, nem a gép képtelen rá !
Van itt a fórumon olyan illetékes aki beton ügyben eléggé ott van, legalább is elmondása szerint. Mondjuk személyesen is láttam és tapasztaltam, hogy a beton mennyire gyorsan meg tud kötni. Konkrétan egy járdaszigetre kellett telepíteni 2 sorompót. Előző héten a csövezést megcsináltuk körbe is rakták szegélykővel ki is fugázták. Majd mentünk egy hét után le (300km) telepíteni, de mikor megérkeztünk, konstatáltuk beton még mindig sehol. Elengedtünk 1-2 telefonhívást, egyből lett is bonyodalom. A betonüzemre konkrétan rálátás volt, de az ember úgy jött a mixerrel mint akit üldöznek. Meg se állt a kocsi mikor már az ember kint volt és nyomatta a betont. Volt olyan szaga a keveréknek, hogy öklendezett mindenki a környéken, de 3 óra múlva le tudtuk fúrni a dűbeleket és megfogta a sorompókat 5 méteres karral. Ne kérdezd mi volt benne, de ilyen gyorsan még nem telepítettünk friss betonra semmit !
Aztán jön az, hogy egyszerűbb fektetve kinyomtatni lapokban, mert úgy elég lehet akár 20cm zsalu, majd a kinyomtatott lapokat felállítani....és feltaláltad a panelházat!!!
Én meg egy olyan szerkezeten gondolkodom ami hasonlít egy híddaruhoz és betonból kinyomtatni a ház falait. Csak még nem tudom, hogy lehetne függőlegesen ott marasztalni a betont zsalu nélkül
Vannak, de ha csak a traverz árát nézem az úgy alsó hangon is 8 millió Forintot verdesi és ebben csak a váz van benne. Töredéke anyagfelhasználással 3x ilyen jó gépet lehetett volna építeni sokkal nagyobb munkaterülettel. És az összerakáshoz sem kéne daru !