Volt egy http://hobbycnc.hu cím is, ahol be sem lehetett lépni csak olvasni. Ez most megszűnt, de ide van átirányítva. Tehát ha azt írnád be, akkor is ide jutsz. Ha nem működne az automatikus átirányítás valamilyen böngészőbeállításod miatt, akkor van rajta egy link is.
Sziasztok! Ismét segítségeteket kérném A különböző horony fajtákkal kapcsopatban kutakszom a neten, de nem sok dolgot találok róluk. Tudnátok esetleg valami irodalmat ajánlani róluk? Mihez milyet, miért azt, mekkora emelkedésűt... ilyesmi információkat keresek.
Csuhás | 6722
2018-06-28 12:40:04
[38257]
A cnctár nekem is hibaüzenetet dob.
"Access forbidden! You don't have permission to access the requested directory. There is either no index document or the directory is read-protected.
If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 403"
Ftpvel elérhető egyébként. Valószínűleg nem itt a hiba, de jelezné valaki a tár adminjának?
Ezek szerint akkor nem . Régebben csak rákattintottam a tárhelyre és megnyílt ,most nem . Elég volt beütnöm hogy ho és jött a fórum , most csak az előzményekkel tudok idetalálni . Nem értek én ehhez igazán , majd a gyerek megkeresi az okát ha ráér . De a gugliban sem nyílnak meg a régi hivatkozások .
Lágyítással (hőkezelés) pl . De ez sem jó ,legtöbbször . Bele kell törődni , egyengetni szerintem . De pl hosszú anyagnál , maga a csúccsal való kitámasztás is okozhat deformációt .
Látom változhatott a fórum elérési útvonala , nem jelenik meg semmi . Nem is igazán segítség kell csak megjegyeztem . Szólok majd a gyereknek ,talán nem hajt el
Csuhás | 6722
2018-06-27 21:11:22
[38248]
Esetleg feszültség volt az anyagban, és elhúzódott.
Sziasztok! Nem cnc de biztos van aki ért ehhez is. Adott egy napelemes reflektor, nem a gagyibb fajta, ezzel egy 120x 80 mm körüli napelem van vezetékkel kötve. A gond az, hogy világít éjjel nappal, Az elektronikája halhatott meg. Próbáltam kicserélni a benne lévő MOSFET-et, de a helyettesítő típussal sem lett jobb, eredetit meg ugye nem volt. A kérdésem: nem tudtok valami egyszerű elektronikát ennek a helyettesítésére: Köszönöm.
elektron | 15859
2018-06-26 13:21:57
[38242]
Aha, megnézem itt menet közben, ahog yügyködök, mindenképp, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény.
Régi csöves TV-be volt egy fojtó EI vasmaggal, én most is azt használom de-magnetizálásra.
Ahhoz kellene egy adaptert csinálni, hogy a forgórész bele lehessen illeszteni,és kész. Nem kell azt túlbonyolítanunk, neked is megteszi akármilyen nyitott vasmagú trafó. De ez az áram figyelés ez jó lehet, mert a zárlat esetén megnő a felvett teljesítmény.
Azért ellenőrizd végig a kommutátor szegmenseket és az állórészen esett feszültség esést is. Nekem itt rögtön kibukott a hiba, amikor a két állórész tekercs nem azonos feszültség esést produkált.
Ez valami olyan elven működik, hogy ahol ugye nincs zárlat a forgórész tekercsében, ott csak feszültség indukálódik, ha meg zárlatos, akkor pedig az áram elkezd folyni, és erőt is kifejt, emiatt elkezd rezegni, ha jól gondolom a jelenséget, érdekes, egy ilyen nekem is kell mindenképp.
Egy vasmagot épp teganp bontottam szét egy mikrosütőét.
A kefékre adsz 5V-ot és a multiméterrel elkezded mérni a szomszédos szegmensek közötti feszültség eséseket.
Ha a helyén van a forgórész, akkor fordítasz rajta és szabaddá válik a kefe alatti szegmensek is és szépen körbe lehet érni a kommutátor szeletek mérésével. Nagy valószínűséggel a forgórész szokott hibás lenni, de nekem most volt két esetem, amikor szinte biztosnak látszott, hogy forgórész lesz, de egyik esetben csapágy, a másik meg amit most írtam is.
Mindenkinek, minden ötlet jó, megvizsgálom még, kisebb fesszel is megnézem mit csinál, úgy lehet fog menni, mert lehet a nagyobb fesznél húz át a menet, tudom én is ezek a többféle hibalehetőség miatt, még eldönteni se könnyű melyik része beteg, ha lenne egy jó forgórész, meg tekercs állórész külön stb. jobban lehetne próbálgatni.
juhasz | 244
2018-06-26 09:17:12
[38228]
Nincs leszakadva a szénkefe vezetéke? Nálam mostanában járt 2 gép is, amiről leszakadt. A rugón át vezette az áramot, és amikor kilágyultak a rugók akkor hasonló dolgokat produkáltak.
Jó reggelt! Hasonlóképpen jártam, mikor 0,8-as koronggal "alu-szögvasat" vágtam. Lelassult, elment az ereje, szabadon forogva is lassult, majd füstölni kezdett. Mindez kb. az első fél perc alatt játszódott le. D=115-ös gép volt, 6-8 éves. Ingyen elvihető, adok mellé egy nem keverő kenyérsütőgépet is.
Egy féléve hasonlóan viselkedett a 25 éves leghasználhatóbb sarokcsiszolóm. Az egyik állórész tekercs volt zárlatos. Megtekertem azóta is megy. Összerakva a motor, vagy legalább a kefékre adj pár volt feszültséget és néz meg, hogy a kommutátor szegmensek között a feszültség mennyire egyenletesen oszlik el. Ha szakadt vagy zárlatos rögtön kiderül.
A baj ott van, ha ez csak a nagyobb feszültségen jön ki és a menetzárlat is ilyen módszerrel nem minden esetben mérhető, főleg ha csak pár menet. De valószínűleg már látható lenne a huzal szintén, persze ha alul van akkor nem látod. A nagyobb tapasztalattal rendelkezők még használhatóbb tippeket fognak mondani tőlem.
Járasd tovább majd megfeketedik ( szerintem a forgórésze ) De ne hagyd felügyelet nélkül mert tüzet okozhat . A kommutátoros motorok nem az örökkévalóságnak készülnek
Ennek vajon mi lehet a baja, mi lehet benne leégve ?
A tünet, szikrázik a szénkefe nagyon melegszik nagyon, dadogva forog, gyorsan, erő is van még benne, de túláramot vesz fel bőven.
Szénkefe elég hosszú, csapágyazás is OK, kissé ki volt olvadva a kommutátor felőli oldalon, de nem attól csinálja, hogy beleérne a házva a forgórész.
A tekercselésen nem látok sehol sötétedést ahol leégés látszódna.
Geszti Sándor | 1139
2018-06-25 22:13:08
[38223]
Most arra gondoltam, hogy a lecsengő áramot kívűlről biztosítjuk. Korábban írtam, hogy egy párhuzamos kondival hangolni valami használható frekire, de ehez kísérletezni kéne. A szórt kapac biztos, hogy kevés lenne. A többivel egyetértek.
Réteget fizikailag (mint a galvanizálás, stb) nem rak rá, de az anyagminőség és a behatolás mélysége (akár csak a cementálásnál) függvénye szerinti méretváltozásra számítani kell. Kötött technológiánál kikísérletezhető a nyers darab mérete, hogy a kezelést követően a tűrésmezőbe essen a darab kész mérete. Nem egyszerű a dolog - egyedinél csak a szerencsén műlik.
Mármint,ha a tekercs a saját (szórt) kapacitásával együtt párhuzamos rezgőkörként viselkedik és lecseng az átfolyó áram (/mágneses tér)? A mágnesasztalok tekercsei AC jósági szempontból elég sz@rok... (pláne, ha még menetzárlatos is, ami DC szempontból elhanyagolható)
Előzmény: Geszti Sándor, 2018-06-25 19:14:26 [38219]
tomnc | 694
2018-06-25 21:15:13
[38220]
Sziasztok segítség kellene. Szeretnék egy furatos tengelyt nitridáltatni 0.6 kéregvastagságban hogy a megadott méretet tudjam tartani akkor 0.6 kissebre kell esztergalnom a darabot vagy nem változik a méret Vàlaszt kōszōnōm
Geszti Sándor | 1139
2018-06-25 19:14:26
[38219]
Amennyiben kellően nagy a lemágnesező áram, akkor mindegy melyik pillanatban engeded el, akkor egy lórugással indul a csillapodó áram.
Aha. Szóval, hogy a nyomógomb elengedésének pillanata nagyobb eséllyel találjon el egy kevésbé mágneses állapotot.
Előzmény: Geszti Sándor, 2018-06-25 16:19:25 [38217]
Geszti Sándor | 1139
2018-06-25 16:19:25
[38217]
Természetesen nem az ellenállás vagdossa a szinusz tetejét, hanem a túlgerjesztett vason lévő tekercs ohmikus ellenállása.
Előzmény: Geszti Sándor, 2018-06-25 16:14:46 [38216]
Geszti Sándor | 1139
2018-06-25 16:14:46
[38216]
Mivel a váltóáramú lemágnesezésnek a maximális gerjesztés felett kell kezdődnie, azzal az ellenállással állítják be. Amennyiben túl nagy, a max gerjesztés felett már nem induktivitás a tekercs, hanem csak egy ohmikus ellenállás (a tekercs egyenáramú ellenállása). Sokkal kisebb mint a váltóáramú ellenállás és a szinuszcsúcsokban nagy áramok lennének amik nagyon igénybe vennék a tekercset és a trafót is (csak melegít). Az ellenállás ezt az esetleges áramot is korlátozza. Túlgerjesztés esetén a szinuszfesz tetejét levagdossa és szép trapézt csinál belőle.
Előzmény: Katona Tamás, 2018-06-23 22:40:21 [38208]