Én is vettem egy tekerccsel, de még nem próbáltam ki. Gondolom kevertek bele egy kis PLA-t. Amúgy ABS-t lehet nyomtatni trükközés nélkül. Még hűtés nélkül is jó, csak a rétegtapadása jóval gyengébb.
Passz... Az oldalon ennyi plusz infó van róla: "A Devil Design ABS+ csökkentett feldolgozási zsugorodással, javított kötés-rétegekkel és hatszor nagyobb áramlási aránnyal bír" Igazából petg miatt volt szűkítve erre a gyártóra, mert azt pla áron lehet tőlük venni. ABS-t azzal az "ürüggyel" tettem a kosárba, hogy a mosogatógép tányértartójának egyik műanyag rögzítő pöcke eltörött. Oda meg a 75 fokos program miatt még a petg is kevés.
Ismeritek, próbáltátok már a DevilDesign ABS+ anyagát? 230 fokon, 100 fokos kaptonszalagos alu asztallal, temperált kamra nélkül tökéletesen lehet nyomtatni. Még hűlés után sem könnyű leszedni. A rétegek tökéletesen összeállnak, mint PLA és PET-G esetén. Az asztalt izopropil alkohollal zsírtalanítom, leszedéskor kap egy fújást az előbb említett spay-ből, így bármelyik anyag viszonylag könnyen lepattintható.
Igazából már pár hónapja, hogy vettem ezt a tekercset, de ezidáig a vérszegény asztalfűtésemmel nem mertem kipróbálni.
Tölts le először az Arduino programot, (kezd a legutolsó változattal, ha hibaüzenetet ad a feltöltésnél, menj vissza egy régebbi verzióra, és kezd elölről).
Sziasztok! Szeretnék építeni egy nyomtatót és egyenlőre ezeket néztem ki hozzá: -mega 2560 -ramps 1.4 -lcd 2004 -mk8 extruder (kompletten szerelt) -mk2b fűtőlap -nema 17 motor -termistor
A kérdésem a következő lenne: Milyen alkatrészek szükségesek még hozzá? (a vázhoz már minden meg van illetve a hajtáshoz is, motor rögzítők feszítők stb stb)
keri | 14065
2017-08-08 14:29:18
[17076]
Fúvóka cserélgetés megviselte. De így is csak egyet használtam el.
Előzmény: Kiss Zoltán, 2017-08-08 13:22:49 [17075]
Lehet csökkentették a minőséget. Én még az elején vettem egy 10-es csomagot. Idáig csak olyanok miatt dobtam ki, hogy letört a kivezetés a sok hajtogatástól.
Köszönöm a tippeket... Annyira azért nem rossz a helyzet, mindössze egy tized mm az eltérés. 20*6-os patron kell, amit vettem 5,91mm az átmérője. Sajnos blokkot készíteni nem fogok, se tudásom, se pedig szerszámaim, gépeim nincsenek hozzá. Van itthon egy tartalék blokkom, majd belepróbálom abba is. Két darab hernyócsavar fogja a patront, kiesni biztos, hogy nem fog. Lefuttattam a pid autotune-t, így is felezett értékeket javasolt a gyári ulimakeré helyett.
szf | 4442
2017-08-06 12:25:44
[17072]
Akkor lehet, hogy rossz szériát fogtam ki. Máshova is használom ezt a fűtőbetétet ugyan így arduino+NTC+fűtőbetét felállásba.
90 db-ból 17 db tönkrement, azok ahol nagy volt a furat és lötyögött a betét.
Ha már lötyög akkor régen rossz. Csinálj helyette egy másik alumíniumot. Ez a hővezető paszta nem a lötyögős dolgokra van kitalálva, megrövidíti a fűtőbetét élettartalmát.
Á, nincs gond igazán a hőcsatolással, de szokott az alján lenni egy hernyócsavar amivel rögzítheted a patront. Vagy ha nincs ilyen, akkor kis alufólia hernyót mellédugsz annyit, hogy kellően beleszoruljon, mert elég kellemetlen ha kicsúszik nyomtatás közben.
"Bár itthon csak a számítógép prociknál használt fehér szilikonpaszta van."
Pont erre a célra szolgál.
mrzed | 45
2017-08-06 11:49:47
[17065]
Problémamentesen megtörtént a 24V-osítás. Munka közben a motorok egy oktávval mélyebben zümmögnek, viszont lényegesen hangosabbak lettek. Gondolom, ez orvosolható, ha a motorvezérlőkön egy kicsit lejjebb tekerem a potit. A korábban linkelt heatbed-et ajánlom mindenkinek, nagyságrendekkel jobban, gyorsabban fűt, mint az mk2a. 130 fokig teszteltem, gond nélkül tartja a hőmérsékletet, és még melegedne tovább is. A súly miatt elhagytam az üveglapot, jelenleg kapton szalaggal leragasztva kísérletezem, de lehet a pei-t is kipróbálom majd. Viszont feltűnt, hogy a hotend fűtőpatronja kissé lötyögős, szerintem így nem feltétlen hatékony a fej fűtése. Szoktatok/lehet-e valamilyen hővezető, hőközlő anyagot használni itt? Bár itthon csak a számítógép prociknál használt fehér szilikonpaszta van.
keri | 14065
2017-08-05 13:30:10
[17064]
Nem. Konkrétan én próbáltam, de nem működött. Kézzel meg lehetett adni hogy melyik rétegtől, milyen vastag legyen, de ezt a Curaban is lehet.
Előzmény: Kiss Zoltán, 2017-08-05 12:29:58 [17060]
Ezt, hogy varázsoltad elő? Nekem nem jelenik meg, pedig ugyan az a verziószám.
Előzmény: Kiss Zoltán, 2017-08-04 20:04:19 [17058]
Hunka Tibor | 8036
2017-08-05 12:33:17
[17061]
Kíváncsi vagyok a Makerbot mikor fogja ezt alkalmazni .
Kiss Zoltán | 325
2017-08-05 12:29:58
[17060]
Inkább úgy mondanám, eddig is ott volt ez a lehetőség, csak a sok száz paraméter között leghátul...más volt az integráció szintje is. Most kiemelték, a lenti képen látható látványos megoldással. Logikus lett volna ezt a nyomtatási paramétert így kiemelni már régen.
Egy felületen ennek a paraméternek a hatása a görbe áthatásoknál nagyon látszik, és nyomtatási időre és anagyfelhasználásra is kedvező hatása van.
Érthetelen, hogy miért volt eddig elhanyagolva. A nyomtatónak mindegy volt általában, bár az enyémnél pont nem, a függőleges mozgatásnál a motortartást kikapcsoltam az M8-as menetesszár és átétel miatt egész lépést használtam... Ezen lehet állítanom kell most, mert ezzel a módszerrel nyomtatott darab magassága között mértem mm-nél nagyobb eltérést (70 mm munkadarab magasságnál).
Pár hónapja még nem működött ez a funkció a Slicer-ben.
Kiss Zoltán | 325
2017-08-04 20:04:19
[17058]
Sziasztok!
Nem tudom ki próbálta már a variábilis rétegvastagsággal a nyomtatást, , mert eddig én nem. Pedig csak két pipa kelett volna a programban (repetier host-slicer). Egyrészt a nyomtatási időt drasztikusan le lehet hozni (22 óra 47 percről lement 15 óra 08 percre), másrészt az alátámasztást sokkal kevesebb helyen igényli, ezáltal kevesebb anyag is fogy.
Persze néhol a rétegvastagságot felnyomtam 0.33-ra de van ahol meg lementem 0.05-re. És ezt egérrel animálva mutatja... javascript:InsertSmiley('vigyor3')
Most a sebességgel is variálok, első pár réteg alap, utána 150%-re felnyomtam a speedet... kíváncs vagyok mi lesz belőle...
Törölt felhasználó
2017-08-03 22:17:13
[17057]
A rotex rendszerű kuplung talán a legjobb választás a léptetőmotorokhoz. Az acéllemezes túl merev és ezért pont a szervós hajtásokhoz ideális. Mindennek megvan a maga helye, de ez a helikális pici potméterek hajtásán kívül másra nem igazán merném használni. Egy biztos, hogy olcsó de szerintem itt minden mást ki is merítettünk amit előnyére írhatnánk.
Ezen felül meglehetősen rugalmas is. Nem tartja meg a tengelyirányú terheléseke, sőt igazából a csavarókat sem. Ez pedig eléggé alkalmatlanná teszi egy orsó egyedüli megtartására. Még ha lenne támasztó csapágy az orsó másik végén, de nincs, mert az is 300 forint.
Ettől a helikális vacaktól még egy darab gumi vagy pneumatikacső is jobb vagy egy nyomtatott monolit. Egy biztos jobban néz ki, de semmivel nem jobb és tartósabb ez a helikális alu kuplung. Hosszabb használat esetén a léptetőmotor okozta rezonanciától képes eltörni hiába tökéletes az egytengelyűség és a mechanika is könnyedén mozog. Fél newtonméteres léptetőmotor is kivégezte. Ezt a típust nem ilyen meghajtásra tervezték. Ez csak tapasztalat szinten és mint jó tanács mondtam.
Nekem is ezek az olcsó kuplungok vannak a nyomtatómon és semmi gondom vele, ezeket talán erre is tervezték. Egyébként érdekes megközelítés, hogy másnak 4000 Ft-ért javasolsz kuplungot, (pedig a kérdése csak annyi volt, hogy hol tud beszerezni a közelben a linkelt kuplungból), a következő posztban pedig leírod, hogy neked nyomtatott van. Te sem vettél 4000-ért, valószínű, mert arra a célra nem érdemes annyit költeni rá, amire használod.
Ilyen van valakinek vagy hol lehet kapni Budapesten? Köszönöm! http://m.ebay.com/itm/5mmx8mm-CNC-Motor-3D-PrinterJaw-Shaft-Coupler-5mm-8mm-Flexible-Coupling-5x8mm-K-/222353104095?txnId=1937938155012
Szerencsére a ventilátorokra a tervezők is gondoltak, gondoskodtak a 12V-os megtáplálásukról. Most nyomtatom az új psu rögzítőjét, ma este, vagy holnap próba.